Wat is een brandverzekering of woonverzekering?

Een woon- of brandverzekering (ook wel een woningverzekering) biedt financiële bescherming tegen allerlei risico’s. De verzekering dekt niet alleen de kosten bij brand, maar ook bij bijvoorbeeld storm- of waterschade. 

Is het verplicht om een brandverzekering voor je huis te nemen?

Een brandverzekering is, in België, niet verplicht voor eigenaars van een woning of appartement die het pand niet verhuren.

Dat gezegd, als je een woning koopt en daarvoor een hypothecaire lening afsluit, kan de kredietverstrekker de voorwaarde stellen dat je een brandverzekering neemt voor de woning. Je kunt bij zulke banken dus geen woonlening afsluiten als je geen brandverzekering neemt.

Een witte woning met beschadigd oranje dak.

Wat als je een appartement of woning huurt? Huurders en eigenaars

Voor huurders is een brandverzekering verplicht. De zogenaamde verzekering huurdersaansprakelijkheid is een soort brandverzekering voor wie een woning of appartement huurt. De verzekering dekt de schade die je als huurder aan het gehuurde pand kunt berokkenen.

Opgelet: Een huurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan je inboedel niet. Om zulke schade te dekken, moet je een inboedelverzekering afsluiten.

De verhuurder moet ook een woon- of brandverzekering afsluiten voor het pand dat hij of zij verhuurt.

Een woonverzekering vinden?
Vergelijk verzekeringsvoorstellen en bespaar kosten

Wat dekt de brandverzekering of woningverzekering?

Elke woning- of brandverzekering omvat enkele wettelijk verplichte basisdekkingen. Aanvullende dekkingen verschillen per verzekeraar.

Ga goed na welke risico’s opgenomen zijn in de polis. Zo weet je precies welke risico’s een verzekering al dan niet dekt.

Elke brand- of woningverzekering dekt schade door:

  • Brand, explosies en implosies
  • Blikseminslag
  • Hagel en storm
  • Druk van sneeuw of ijs op daken
  • Natuurrampen
  • Impact van vallende luchtvaartuigen of voorwerpen die uit een luchtvaartuig vallen of geprojecteerd worden
  • Aanrijding van andere voertuigen en dieren
  • Aanslagen
  • Arbeidsconflicten

Verschillende verzekeraars bieden naast bovenstaande dekkingen nog allerlei tussenkomsten, al dan niet in ruil voor een hogere premie. Denk aan waterschade na een leidingbreuk, rook en roet, glasbreuk of een boom die op het gebouw valt.

Elke polis is anders: bekijk dus goed welke risico’s opgenomen zijn in de verzekeringspolissen die je vergelijkt.

Een woning met een verbrand dak en gele gevel met roetsporen.

Extra aanvullende verzekeringen bij je verzekeraar: van inboedel tot rechtsbijstand

Bij de meeste verzekeraars kun je een woonverzekering aanvullen met allerlei aanvullende dekkingen. Denk onder meer aan een diefstalverzekering of inboedelverzekering, verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheidrechtsbijstandsverzekering en familiale verzekering.

Wat is de gemiddelde prijs voor een brandverzekering?

Huurders betalen zo’n 150 à 200 euro per jaar voor een brandverzekering huurdersaansprakelijkheid. Als eigenaar betaal je zo’n 150 tot 400 euro per jaar voor je brandverzekering.

Het gaat hier slechts om richtprijzen voor gemiddelde woningen en appartementen. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren.

Verschillende verzekeringen (bijvoorbeeld een brandverzekering en autoverzekering) bij eenzelfde verzekeraar afsluiten, kan voordelig zijn. Soms geniet je bijvoorbeeld enkele maanden van een gratis verzekering of betaal je een lagere premie.

De beste verzekering voor de beste prijs?
Vergelijk polissen en premies op maat
arrow Ontvang offertes

Hoe worden de premies berekend?

Deze factoren bepalen je verzekeringspremie:

  • Waarde van de woning. Hoe hoger de woningwaarde, hoe hoger je premie.
  • Oppervlakte en grootte van de woning. Een grotere woning verzekeren is over het algemeen duurder.
  • Franchise. Dit is het bedrag dat je zelf dekt voor de verzekering tussenkomt. Hoe hoger het franchisebedrag, hoe lager je premie. Vaak kun je zelf bepalen hoe hoog de franchise is.
  • Risico. Bestaat je woning uit brandbare materialen? Dan kan dat je premie verhogen.

Bij het bepalen van je premie legt de verzekeraar je doorgaans een evaluatieformulier voor. Met de informatie die je op dat formulier invult, kan de verzekeraar je premie bepalen.

Vul het formulier zo correct mogelijk en naar waarheid in. Zo verzeker je een zo volledig mogelijke vergoeding bij schade.

Waar vind je de goedkoopste brandverzekering?

Dat hangt af van verschillende factoren. Denk aan wat je precies wilt verzekeren, wat de waarde is van je woning en welke franchise je betaalt.

Op zoek naar de goedkoopste brandverzekering voor jouw woning? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. Je ontvangt gratis vrijblijvende verzekeringsvoorstellen op maat.

Een woning waarop een grote boom gevallen is.

Welke brandverzekering kiezen: waarop letten?

De ene brandverzekering is de andere niet. Als huurder of eigenaar van een woning doe je er dan ook goed aan om verschillende verzekeringen en verzekeraars te vergelijken. Op die manier voorkom je dat je een onnodig hoge premie betaalt, en verzeker je jezelf dat je zo goed mogelijk verzekerd bent bij schade.

Bij het vergelijken van brandverzekeraars en verzekeringspolissen let je niet enkel op de prijs. Houd volgende zaken in gedachten tijdens je zoektocht naar een goede brandverzekering.

1. Dekkingen

Hierboven vond je een overzicht met de wettelijk verplichte basiswaarborgen. Daarnaast kan een verzekeraar nog enkele interessante dekkingen bieden. Denk maar aan een dekking van bijkomende kosten bij schade die voortvloeit uit de standaard gedekte voorvallen. Voorbeelden zijn kosten voor een tijdelijk onderkomen of de opkuis na een brand of explosie. 

Ook schade aan je tuin, extra gebouwen en beplanting in de tuin of zelfs je zwembad kunnen gedekt worden door je brandverzekeraar.

2. Verzekerde waarde

Aan elke verzekering wordt een bepaald bedrag gekoppeld: de verzekerde waarde. Die wordt bepaald aan de hand van de evaluatie (bijvoorbeeld via het evaluatieformulier) door de verzekeraar.

De verzekerde waarde bepaalt de hoogte van de schadevergoeding die je verzekeraar uitbetaalt bij schade aan de woning. Met dat bedrag kun je de woning in theorie tot de oorspronkelijke staat laten herstellen.

Een te hoge geschatte waarde leidt tot een onnodig hoge prijs voor je verzekering. Een te lage verzekerde waarde betekent dat je niet of onvoldoende uitbetaald wordt bij schade. 

Een man in blauw hemd houdt een kleine blauwe paraplu boven een klein wit met blauw huisje: een symbool voor het vergelijken van brandverzekeringen om je woning en jezelf te beschermen tegen schade en hoge kosten.

3. Premie, betaling en uitbetaling

Boven in dit artikel vond je een overzicht met de factoren die je premie beïnvloeden. Verschillende verzekeraars kunnen andere factoren in beschouwing nemen bij het bepalen van de verzekerde waarde en je premie. Aanvullende dekkingen binnen een polis kunnen je premie ook beïnvloeden. 

Als je bijvoorbeeld ook verzekerd bent tegen diefstal, kan een hoger risico op inbraak (wanneer je woning bijvoorbeeld op een afgelegen plek ligt) resulteren in een hogere premie.

Daarnaast heb je keuze uit verzekeringen met een maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse betaling.

Tot slot kan ook de wijze van uitbetaling verschillen tussen verzekeraars onderling. Zo betalen de meeste verzekeraars bijvoorbeeld op basis van een factuur voor de herstellende werken. Sommige verzekeraars hanteren ook een limiet op de schadevergoedingen. Je ontvangt dan niet meer dan het maximale bedrag na schade of diefstal.

De verzekerde waarde én je premie zijn geïndexeerd. Mettertijd zullen de marktwaarde van je woning en de prijs voor de verzekering stijgen.

Op zoek naar de juiste brandverzekering?
Vergelijk gratis vrijblijvende verzekeringsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

4. De franchise of vrijstelling

De meeste verzekeraars werken ook met een vrijstelling of franchise. Het gaat om een vast deel van de kosten dat je zelf moet dragen. Het resterende deel neemt de verzekeraar voor eigen rekening. 

Er zijn ook verzekeringen zonder franchise. Daarvoor betaal je vaak een (aanzienlijk) hogere premie

Op zoek naar de goedkoopst mogelijke brandverzekering? Overweeg dan om een polis met een hogere franchise te nemen. Je draagt dan een groter deel van de kosten zelf, maar betaalt een lagere premie. Ideaal als je zelf over een voldoende grote financiële buffer beschikt en je jezelf vooral wilt beschermen tegen heel grote schadegevallen.

5. Voorwaarden

Tot slot werkt elke brandverzekeraar met een reeks voorwaarden. Denk aan de duur van het contract, eventuele uitsluitingen, gevolgen van schade door gebrek aan onderhoud, of een wachttijd. Ook die kunnen bepalend zijn in je keuze voor de ene of de andere brandverzekeraar.

Brandverzekering simuleren: bezorg je verzekeraar alle gegevens

Tijd om verzekeringen en maatschappijen te vergelijken? Bezorg alle beoogde verzekeraars correcte en volledige gegevens. Alleen zo verzeker je jezelf dat je van elke verzekeraar een accuraat voorstel ontvangt en je het aanbod objectief kunt vergelijken

Volgende informatie is cruciaal:

Adres
Type woning (vrijstaand huis, half open of gesloten bebouwing, appartement, studio)
Oppervlakte
Aantal kamers
Leeftijd of bouwjaar van de woning
Je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum en contactgegevens)

Een dame in blauw hemd helpt een man bij het vergelijken van de ene brandverzekering met de andere. Ze zitten aan een houten tafel waarop een laptop, bril, kopje, schoteltje en klembord liggen. De dame draagt een wit hemd en heeft een klembord vast.

Interesse? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Heb je het graag concreet? Kom via onderstaand formulier snel en eenvoudig in contact met specialisten in brand- en woonverzekeringen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende verzekeraars
Beschrijf uw project
1*. Welke type gebouw wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Bent u eigenaar of huurder van het pand?
4*. Wat is het gebruik van het pand?
5*. Wat is het bouwjaar van het pand?
6*. Wat wilt u verzekeren?
7*. Wenst u ook extra verzekeringen?
8*. Hoeveel ruimtes heeft het gebouw?
9*. Hoeveel personen wonen (of werken) in het gebouw?
10. Aanvullende informatie
11. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.