Inhoud
Hoe werkt betalen met mobiele telefoon?
Betalen met een mobiele telefoon, hoe werkt dat precies? En, hoe aanvaardt u die betalingen als handelaar? We zetten de opties op een rij.
1. Contactloos betalen met NFC
NFC of Near Field Communication is de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. De meeste smartphones en bankkaarten zijn uitgerust met een NFC-chip.
Een klant moet de NFC-functie inschakelen op diens smartphone én een betaal-app (daarover leest u hieronder meer) installeren. Vervolgens kan de klant de smartphone gebruiken om contactloos te betalen.
Hoe NFC-betalingen aanvaarden als verkoper?
Om NFC-betalingen te accepteren, heeft u een betaaloplossing nodig die de NFC-functie ondersteunt. Uw betaalterminal moet, met andere woorden, uitgerust zijn met een NFC-chip. Geschikte betaalterminals herkent u aan het symbool voor contactloos betalen.
Tip: Als uw betaalterminal NFC-betalingen ondersteunt, kunnen uw klanten ook contactloos betalen met hun betaalkaart en wearables (bijvoorbeeld smartwatches die gekoppeld zijn aan hun telefoon).
2. Mobiel betalen met QR-code
Klanten kunnen via specifieke applicaties op hun smartphones ook QR-codes scannen. Het scannen van zo’n code brengt hen automatisch naar een online betaalomgeving waar ze de transactie kunnen bevestigen. In bepaalde gevallen moeten ze zelf eerst het te betalen bedrag invoeren.
Een omgekeerd systeem, waarbij u als verkoper een QR-code op de smartphone van de klant scant, bestaat ook.
Hoe QR-betalingen aanvaarden als verkoper?
Er zijn verschillende manieren om betalingen via QR-code te faciliteren. De bekendste oplossingen zijn Payconiq by Bancontact en Xtra, de mobiele betaaloplossing van Colruyt group. U kunt de Payconiq QR-code in stickervorm op uw toonbank kleven of de code weergeven op het scherm van uw kassa of betaalterminal.
Wat betekent QR?
QR staat voor Quick Response.
3. Online betalen met smartphone
Ook online kunnen klanten betalen met hun smartphone. Er zijn heel wat methodes om online transacties uit te voeren met een smartphone. Denk maar aan een:
- Klassieke overschrijving via de bank-app.
- Betaling met PayPal via de betaalomgeving van een webshop.
- Betaling via de bank-app.
- Betaling door het scannen van een QR-code op een computerscherm.
Hoe werken mobiele betalingen met een betaal-app?
Welke applicaties gebruiken klanten om mobiel te betalen?
Android: Google Pay
Google Pay is een betaaloplossing van Google, een geliefde applicatie voor Androidgebruikers. Klanten koppelen hun bankrekening met de Google Wallet en kunnen vervolgens NFC-betalingen uitvoeren.
Opgelet: Niet elke bank ondersteunt betalingen met Google Pay.
iPhone: Apple Pay
Voor iPhone-gebruikers is er Apple Pay, de betaaloplossing van Apple. Net als Google Pay werkt Apple Pay met een Wallet-systeem waarbij klanten hun bankrekening linken aan de applicatie. Het betalen verloopt eveneens via NFC.
Opgelet: Niet elke bank ondersteunt betalingen met Apple Pay.
Bankapp
Nagenoeg elke Belgische bank heeft een eigen bank-app. Het betalen met zo’n app verloopt meestal via QR-codes. Vaak werkt de bank daarvoor samen met Payconiq by Bancontact.
Payconiq
Steeds meer mensen betalen met Payconiq by Bancontact, zeker nu steeds meer banken de handen in elkaar slaan met Payconiq. Zoals gezegd werkt Payconiq uitsluitend met QR-codes.
Mee met uw tijd? Vind een mobiele betaaloplossing op maat van uw onderneming
Klanten betalen al lang niet meer enkel met hun bankkaart. Op zoek naar een betaaloplossing waarmee u zo veel mogelijk betaalmiddelen kunt aanvaarden? Benieuwd naar de prijzen voor een betaaloplossing op maat? Of benieuwd welke betaalmiddelen u best (nog) faciliteert in uw onderneming?
Vul onderstaand formulier in. U ontvangt gratis vrijblijvende offertes en advies van specialisten. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing die past bij uw onderneming.