Inhoud
Wat is Maestro?
Maestro betaalkaarten zijn debetkaarten die beheerd worden door creditcardmaatschappij Mastercard. Een betaling met een Maestrokaart wordt rechtstreeks van de zichtrekening bij de uitgevende bank gehaald. Maestro betalingen verlopen via het Maestro netwerk, dat net als het Mastercard netwerk in handen is van Mastercard.
Mastercard begon in 1991 met het uitgeven van de Maestrokaarten via verschillende banken. Het waren de eerste kaarten die consumenten online konden gebruiken. Bovendien kunnen de kaarten in nagenoeg heel Europa gebruikt worden. Zowel winkels als geldautomaten aanvaard(d)en Maestrobetalingen.
Verschil tussen Mastercard en Maestro betaalkaarten
Elke Maestrokaart is een Mastercard, maar niet elke Mastercard is een Maestrokaart. Maestrokaarten zijn enkel debetkaarten. Is dan elke debetkaart van Mastercard een Maestrokaart? Ook niet!
Mastercard beheert het transactienetwerk en de transactiebeveiliging van verschillende debet-, prepaid- en kredietkaarten.
Er zijn 5 verschillende Mastercard kredietkaarten (standaard, gold, platinum, world en world elite). Die werken allemaal via het Mastercard transactienetwerk en zijn dus nagenoeg overal ter wereld bruikbaar.
Er zijn 2 verschillende Mastercard debetkaarten:
- Mastercard debitcard: maakt gebruik van de Mastercard betaalinfrastructuur. Daardoor is de kaart zowat wereldwijd bruikbaar.
- Maestro debetkaart: maakt gebruik van de Maestro betaalinfrastructuur die wordt beheerd door Mastercard. De kaart is in de meeste Europese landen bruikbaar.
Is Maestro hetzelfde als Bancontact?
Maestro en Bancontact zijn beide betaalschema’s en voorzien een betaalinfrastructuur. Bancontact wordt echter voornamelijk in België gebruikt, en is in de rest van de wereld weinig tot niet bekend. Maestro betalingen daarentegen worden over bijna heel Europa breed geaccepteerd.
Is Mastercard hetzelfde als VISA?
Mastercard en VISA zijn beide creditcardmaatschappijen. Ze beheren de betaalinfrastructuur van verschillende kredietkaarten, maar ook debetkaarten en prepaidkaarten.
Hun werking is dus zeer gelijkaardig, maar beide maatschappijen beheren hun eigen transactienetwerk.
Mastercard Prepaid kaart
Mastercard beheert ook enkele prepaidkaarten: Prepaid Gift, Everyday Prepaid en Prepaid Travel.
Afschaffing Maestro
Maestro was dé pionier op het vlak van online betalingen. Mastercard kwam met Maestro op de proppen rond de tijd dat het internet door particulieren en bedrijven in gebruik werd genomen. Op dat moment waren online betalingen nog vrij uitzonderlijk, waardoor Maestro een uniek antwoord kon bieden op een voorheen ongestelde vraag.
In 2023 loopt Maestro echter achter. Het werd voor Mastercard steeds minder zinvol en voordelig om 2 transactienetwerken te beheren. Vandaar besloot de creditcardmaatschappij om de uitgave van Maestrokaarten op 1 juli 2023 volledig stop te zetten.
Wat met Maestro klanten?
Er zullen dan wel geen nieuwe Maestrokaarten uitgegeven worden, het Maestro transactienetwerk blijft wel actief. Tot uiterlijk 2027 kunnen kaarthouders hun Maestrokaart blijven gebruiken. De gevolgen voor Maestrogebruikers zijn dus beperkt: de banken zorgen zelf voor de graduele overstap naar de Mastercard debetkaart of een alternatief.
Opgelet: Er wordt verwacht dat fraudeurs gebruik zullen maken van de overschakeling naar de Mastercard debetkaarten. Blijf alert, en neem bij twijfel steevast contact op met uw bank.
Mastercard debit card
Maestrokaarten worden sinds 1 juli 2023 beetje bij beetje vervangen door Mastercard debetkaarten. De Mastercard debetkaart werkt met de betaalinfrastructuur van Mastercard zelf, maar blijft in België ook gekoppeld aan de betaalinfrastructuur van Bancontact.
Kaarthouders kunnen met hun nieuwe Mastercard debetkaart in heel wat meer webwinkels terecht. Ook in het buitenland kunnen ze met die nieuwe debetkaart nagenoeg overal betalen.
Goed om weten: Banken die voorheen niet met Maestro werkten, kiezen ook steeds vaker voor de overstap naar Mastercard debetkaarten of de tegenhanger van VISA: de VISA debetkaart. In België blijven beide kaarten doorgaans gekoppeld aan de betaalinfrastructuur van Bancontact.
Wat met ondernemers?
Voor ondernemers en handelaars die Maestrobetalingen aanvaarden in hun onderneming, kan de afschaffing van Maestro nadelig zijn. In België, waar Bancontact de koploper blijft, zijn de gevolgen beperkt: de Mastercard debetkaarten die uitgegeven worden door Belgische banken blijven immers gekoppeld aan het Bancontact transactienetwerk.
In Nederland daarentegen, waar heel wat pinapparaten op Maestrobetalingen en niet op Mastercardbetalingen voorzien zijn, vormt de afschaffing mogelijk een groter probleem.
Mastercard laat weten zich in te zetten om ondernemers en leveranciers te ondersteunen in het dichten van de zogenaamde acceptatiekloof.
Waarom klanten laten betalen met Maestro en Mastercard?
Twijfelt u over het aanvaarden van Maestro – en Mastercardbetalingen? Enkele redenen waarom het aanvaarden van deze betaalmiddelen interessant kan zijn.
Meer klanten bedienen en hogere omzet
Hoe meer betaalmethodes u aanvaardt, hoe meer klanten voor uw diensten en producten kunnen betalen. Door Mastercard (en Maestro) te aanvaarden, zorgt u ervoor dat meer buitenlandse klanten in uw onderneming terecht kunnen.
Wie verschillende betaalmethodes aanvaardt, loopt minder verkoop mis – en dat kan wel eens positieve gevolgen hebben voor uw omzet.
Mastercard debit card is gekoppeld aan Bancontact
Wie al Bancontact betalingen aanvaardt, kan zichzelf geruststellen: de Belgische Mastercard debetkaarten worden aanvaard door betaalterminals die ook Bancontactbetalingen aanvaarden. Een nieuwe betaalterminal aanschaffen of uw betaalterminal van een nieuwe configuratie voorzien, is normaal gezien dus niet nodig.
Maestro blijft tot 2027 in de omloop
Maestrokaarten zullen dan wel geleidelijk aan uit Belgische en andere Europese portefeuilles verdwijnen, helemaal uit beeld zijn ze nog niet. Tot en met 2027 zullen er kaarthouders zijn die met hun Maestrokaart willen betalen. De vraag naar die betaaloptie zal dus nog enkele jaren blijven bestaan.
Klant geniet extra voordelen met nieuwe Mastercard debetkaart
Dat gezegd zijnde, de overstap naar Mastercard heeft voor de klant heel wat aantrekkelijke voordelen. Met een Mastercard wordt online betalen in nagenoeg elke webshop mogelijk. Bovendien kan de consument met zijn Mastercard bijna overal ter wereld transacties verrichten.
Hoe aanvaardt u een Maestro of Mastercard betaalpas in uw winkel of onderneming?
Elke nieuwe Mastercard debetkaart die uitgegeven worden door een Belgische bank, blijft in theorie gekoppeld aan Bancontact. Als u een betaalterminal gebruikt die Bancontact betalingen aanvaardt, hoeft u dus geen extra stappen te ondernemen om betalingen met de nieuwe kaart te accepteren.
Om betalingen van Maestrokaarten of Mastercard debetkaarten zonder Bancontactkoppeling te aanvaarden, heeft u een betaalterminal nodig die daarvoor is uitgerust. Ook voor het aanvaarden van kredietkaarttransacties heeft u een geschikt toestel nodig.
De meeste betaalterminals kunnen evenwel met die functie worden uitgerust. Vraag ernaar bij uw leverancier. Of gebruik het formulier onderaan deze pagina voor informatie en advies op maat.
Betaaloplossing nodig? Vergelijk offertes en ontvang advies op maat
Elke zaakvoerder, winkelier of ondernemer wil zijn of haar klanten zo goed mogelijk bedienen. De belangrijkste reden om de juiste betaalterminal in gebruik te nemen? Zoveel mogelijk klanten zo goed mogelijk van dienst zijn.
Heeft u vragen over de verschillende mogelijkheden tot betalen in uw fysieke winkel, zaak of online verkoopomgeving? Bent u op zoek naar een betaalterminal die een oplossing biedt voor alle noden van uw onderneming? Of wilt u meer weten over de invoer van de nieuwe Mastercard kaart? Vul dan onderstaand formulier in.
U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van verschillende leveranciers. Zo wint u belangrijke informatie in, vergelijkt u snel en eenvoudig voorwaarden, prijzen en betaaloplossingen, en vindt u in een handomdraai de ideale betaaloplossing voor uw zaak.