Hoe maak je vloer en wand badkamer waterdicht? [Stappenplan]

Het waterdicht maken van natte ruimtes zoals de badkamer en/of doucheruimte is noodzakelijk om vochtschade te vermijden. Volg onderstaande stappenplan om tot een goed resultaat te komen en/of nieuwe lekkages te voorkomen.

Stap 1: Bereid de ondergrond voor

Voordat je aan het grote werk begint, is het van belang de ondergrond voor te bereiden op het plaatsen van een waterdicht systeem. Met andere woorden, de ondergrond waterdicht maken. Allereerst zorg je voor een droge, propere en draagkrachtige ondergrond. Dit doe je door scheuren en gaten te repareren en daarna een primer aan te brengen voor optimale hechting.

Stap 2: Plaats waterdichte afvoer(en)

Bevestig de afvoer in de vloer. Alle afvoeren hebben een flens van 5 cm. Een flens is een vlakke ring aan het uiteinde van de afvoer. Je brengt achteraf een waterdichte afdichtingslaag aan op de flens.

Stap 3: Breng het afdichtingsmateriaal aan

Installeer een kimband op de hoekvoegen en aansluitvoegen van de wand-wand en wand-vloer. Schuif vervolgens speciale afdichtingsmanchetten over de uit de wand stekende leidingdoorvoeren. Tenslotte breng je het afdichtingsmateriaal aan in twee lagen. Zo beschikken vloeren en wanden over een waterdichte laag.

Stap 4: Plaats de wand- en vloerbekleding

In deze stap ga je de wand en vloer betegelen. Bij het betegelen van de wand breng je pastalijm aan. Wanneer je de vloer gaat tegelen maak je gebruik van tegellijm. Je brengt eerst een dunne contactlaag aan op de ondergrond met de platte kant van de lijmkam, daarna breng je de lijmrillen aan met de getande kant. Daarna kan je de tegels in de lijmlaag aanbrengen met een schuivende beweging.

Stap 5: Voegen of kitten en andere afwerkingen

Het voegen van de tegels gebeurt met voegmortel, voor de wand en voor de vloer. Als de droogtijd verstreken is kan je de voegmortel afsponsen. Achteraf kit je alle hoek-, aansluitings- en bewegingsvoegen elastisch af met een elastische siliconenkit. Gebruik afmesvloeistof voor het gladstrijken van de kit.

Advies van een vakman nodig?
Vraag hier jouw offertes aan!

Neveneffecten van geen waterdichte badkamer of douche

Door de afwezigheid van een waterdichte douche of badkamer vergroot de kans op lekkages, schimmelvorming en loskomende tegels. De meest voorkomende plekken zijn hoeken, voegen, naden, doorvoer van waterleidingen en de zone rondom de douche-afvoer. Deze lekgevoelige plekken dienen met extra aandacht afgedicht te worden, zodat je je badkamer waterdicht maken kan.

Badkamer waterdicht maken

Waterbestendige materialen voor vloer, wand en plafond

Naast wand- en vloertegels, bestaan er ook andere alternatieven die waterproof zijn:

  • Een mooi en praktisch alternatief is lambrisering. Houten planken of houten panelen zijn gemakkelijk zelf aan te brengen. Hou hierbij in het achterhoofd dat het noodzakelijk is het houtwerk goed te behandelen, door middel van waterafstotende verf. Vergeet ook niet de randen af te dichten met een siliconenkit.
  • Je kan ook platen gemaakt van kunststof plaatsen in een vochtige ruimte (zoals de badkamer). Deze zijn waterbestendig en makkelijk aan te brengen. Aangezien er minder tegelvoegen zijn, in vergelijking met tegelwerk, kan een lekkende voeg vermeden worden. Zo dus is er een kleiner risico op lekkage en schimmelvorming.
  • Indien je besluit de badkamer te verven, kies dan voor een geschikte verf speciaal voor de badkamer. Zo’n verf is goed afneembaar en creëert een schimmelbestendige, waterdichte laag.
  • Tadelakt: een stucwerk op basis van kalk, dat steeds vaker toegepast wordt omwille van zijn waterbestendigheid en karaktervolle uitstraling.
  • Gelijkaardig aan tadelakt is beton ciré. Dit is een betonstuc die zowel water- als oliebestendig is dankzij een speciale coating. Een ideaal waterproof alternatief voor je badkamer.
  • Wil je voor iets totaal anders gaan? Dan kan je ook kiezen uit het ruime aanbod aan waterafstotend behang (= behang gemaakt van vinyl) die jouw badkamer helemaal waterdicht maken.
Douche waterdicht maken

Handige tips om je badkamer waterdicht te maken

Enkele zaken waarmee je rekening kan houden bij het waterdicht maken van je douche of badkamer:

  • Verkies je een inloopdouche? Dan is het belangrijk de vloertegels in licht schuin aflopende helling te plaatsen, richting afvoer. Dit zorgt ervoor dat het water gemakkelijk wegloopt.
  • Omdat er minder voegen zijn bij een douchebak, is het risico op lekkage kleiner. Toch blijft de kans bestaan dat vocht doordringt langs afvoeren en aansluitingen. Je kan dit probleem vermijden door de montage over te laten aan een erkende loodgieter.
  • Werk alle hoeken en randen af met een siliconenkit, dat speciaal gemaakt is voor sanitair werk. Is de reeds aanwezige siliconenkit oud en bladdert het af? Verwijder in dit geval alle restanten en breng een verse rand kit aan.

Krijg je graag advies op maat? Vind een specialist in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Je kan hier gratis en vrijblijvend info, advies en offertes aanvragen voor het waterdicht maken van je badkamer of douche. Deze werken laten uitvoeren door een professional biedt een enorme meerwaarde. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: badkamer / douche waterdicht maken: stappenplan en tips