Inhoud
Is een sifon nodig in de badkamer?
Vooraleer we dieper ingaan op waarom een sifon zo belangrijk is in de badkamer, is het wellicht belangrijk om eerst te verduidelijken wat een sifon eigenlijk is. Een sifon is een onmisbaar onderdeel van de afvoer dat ervoor zorgt dat er geen nare geuren uit het riool of de afvoer naar boven komen. Het wordt gebruikt in alle afvoersystemen in je badkamer zoals je wastafel, douche, badkuip, toilet en nog veel meer.
De werking van een sifon is vrij simpel. De sifon bevat water dat fungeert als barrière tussen de afvoerbuis en de rest van de ruimte. Het water in de sifon zorgt ervoor dat er een afgesloten ruimte ontstaat, waardoor er geen luchtstroming mogelijk is tussen de afvoer en de rest van de kamer. Zo blijven de nare geuren in de afvoer en worden ze niet verspreid in je badkamer.
Een goed werkende sifon is dus van groot belang in de badkamer om nare geuren te voorkomen, daarnaast is een goed werkende sifon ook belangrijk om het vrijkomen schadelijke gassen te voorkomen. Wanneer er schadelijke gassen vrijkomen uit je riool kan inademing van deze gassen leiden tot gezondheidsproblemen.
Ook kan een verstopte sifon of een afwezige sifon leiden tot verstoppingen in de afvoerleidingen, waardoor het water niet meer goed wegloopt en overstromingen in de badkamer kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot schade aan je woning, zoals vochtproblemen en schimmelvorming in de muren en vloeren. Deze problemen kunnen dan weer hoge kosten met zich meebrengen voor reparaties. Kortom, al deze problemen kan je simpelweg voorkomen door een goed werkende sifon te plaatsen.
Hoeveel soorten bestaan er?
S-sifon: De S-sifon is de meest voorkomende sifon, dit type sifon heeft een karakteristieke S-vormige buis. Deze sifon is ideaal voor onder de wastafel vanwege de S-vorm en het kleine ontwerp.
De flessifon: Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type sifon een flesvormige behuizing, het wordt meestal gebruikt onder de wastafel, gootsteen of badkuip. De flessifon is geschikt voor kleine ruimtes omdat het minder ruimte in beslag neemt dan bijvoorbeeld de P-sifon.
P-sifon: De P-sifon heeft de vorm van de letter P en is ideaal voor onder je douche of bad. Het is ook geschikt voor gebruik onder de wastafel of gootsteen. Dit type sifon kan iets meer ruimte in beslag nemen dan de S- of flessifon, maar biedt een iets betere waterafsluiting en voorkomt dat geurtjes uit het riool ontsnappen.
Bekersifon: Dit type sifon blijft trouw aan zijn naam en heeft de vorm van een omgekeerde beker. Het is een relatief nieuw type sifon en neemt weinig ruimte in beslag, dat maakt het ideaal voor onder de wastafel.
Hoe werkt een sifon in de inloopdouche?
Zoals we al eerder besproken hebben is een sifon een onderdeel van de afvoer dat ervoor zorgt dat er geen nare geuren uit het riool of de afvoer naar boven komen. In je inloopdouche is dit dus onmisbaar.
De werking van een sifon blijft overal hetzelfde, in een inloopdouche werkt de sifon dus doormiddel van het creëren van een water barrière tussen de afvoer en je inloopdouche.
Bij een inloopdouche wordt meestal gebruik gemaakt van een douchegoot of -put als afvoeropening. Onder deze afvoeropening wordt een sifon geplaatst en de afvoerleidingen van de douche worden hierop aangesloten. Tijdens het douchen stroomt het water door de afvoerleidingen en loopt via de sifon weg naar het riool. Dit zorgt ervoor dat nare geurtjes of andere problemen voorkomen worden en de inloopdouche goed blijft functioneren.
Tips om je waterslot te reinigen
Het reinigen van de sifon in je inloopdouche is niet moeilijk en kan je een hoop narigheid besparen. Maar hoe vaak maak je best je sifon schoon? Het is aan te raden om je sifon zeker 1 tot 2 keer per maand schoon te maken. Als dit niet gebeurt, is er een grotere kans op een ophoping van vuil en haren die later de sifon kunnen verstoppen.
Om je sifon schoon te maken begin je altijd met het verwijderen van de afvoercover, dit kan je doen door enkele schroeven los te draaien of de cover voorzichtig omhoog te tillen. Verwijder dan het vuil dat zich heeft opgehoopt in de sifon. Het is verstandig om handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken.
Spoel de sifon vervolgens met een mengsel van warm water en azijn om eventuele resten te verwijderen en de sifon grondig te reinigen. Spoel daarna de sifon goed na met warm water. Plaats de sifon weer terug op zijn plaats en bevestig de afvoercover. Op deze manier zorg je dat je badkamer steeds fris blijft ruiken.
Op zoek naar een sifon voor je inloopdouche? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio
Als je opzoek bent naar een geschikte sifon voor je inloopdouche, is het raadzaam om advies te vragen aan een vakman. Een vakman kan je niet alleen helpen bij het vinden van de juiste sifon, maar biedt ook meerwaarde op het gebied van het aansluiten en onderhoud. Zij hebben de kennis en ervaring om de sifon op de juiste manier te plaatsen en kunnen eventuele problemen snel oplossen.
Het is altijd verstandig om prijzen te vergelijken voordat je een aankoop doet, zo ook bij het aanschaffen van een sifon. Door verschillende offertes aan te vragen, kun je de prijzen en mogelijkheden vergelijken en zo de beste keuze maken voor jouw budget en wensen.