Inhoud
Wat in plaats van tegels? Kan een badkamer zonder tegels? Is er een alternatief?
Ja kan je badkamer afwerken op verschillende manieren. Vaak worden er tegels gebruikt, maar wat als je nu absoluut geen tegels wilt? Tegels zijn vaak duur. Daarbovenop komt dat je ook zal moeten betalen voor de afbreek werken van je oude tegels, waardoor je prijskaartje alleen maar zal stijgen. Om deze redenen kies je voor een badkamer zonder tegels. Kan een badkamer zonder tegels? Het antwoord hierop is ja!
Voor badkamers zonder tegels zijn er zoveel goede alternatieven die je kan gebruiken in de plaats van deze tegels. We bespreken er enkele hieronder opties voor een badkamer zonder tegels. Wat in plaats van tegels? Wat op de muren in de badkamer?
Verf als goedkoop alternatief
Verf is een goede optie voor badkamers zonder tegels, zeker als je flexibel wil blijven in je design van je badkamer zonder tegels. Je badkamer zonder tegels schilderen is een snelle en goedkope optie. Zo geef je je badkamer zonder tegels een nieuwe look, die je ook makkelijk terug kan veranderen als je erop uitgekeken bent.
Een bijkomend voordeel van een badkamer zonder tegels die geverfd is, is dat je letterlijk elke kleur kan kiezen. Zo creëer je de perfecte badkamer zonder tegels volledig naar jouw wensen.
Let wel op: de verf moet wel goed bestand zijn tegen water! Anders ga je al snel problemen krijgen met het afbladderen van de verf etc. Als je dit niet doet ziet een badkamer zonder tegels er al snel niet meer zo goed uit.
Behang aan de muur
Je kan kiezen uit leuke, funky prints voor op jouw muur door middel van behang. Je kan hierin heel ver gaan. Hiermee creëer je in jouw badkamer de sfeer die je zelf wil. Ik hoor het je al denken: ‘maar wat met al dat vocht in mijn badkamer?’ Er bestaat waterdicht behang, dus dat vormt zeker geen probleem.
Vraag advies bij een specialist om zo je badkamer volledig naar jouw wensen om te toveren.
Beton ciré of betonlook
Beton ciré kan je zowel op de vloer als op de muren aanbrengen in de badkamer. Deze beton ciré heeft een watervaste muurafwerking die naadloos en slijtvast is. Het is een megahygiënisch materiaal en je kan het makkelijk schoonmaken. Wat voor een badkamer een heel groot pluspunt is.
Als je kiest voor beton ciré creëer je een industriële, maar stoere en strakke look van de badkamer. Je kan deze ook krijgen in verschillende andere tinten, dus niet alleen in standaard betonkleur.
PVC
Hier denk je vast niet meteen aan als je denkt aan bekleding van je badkamer. PVC kan ook in een vochtige ruimte, zonder dat je je zorgen moet maken over opbolling van je vloer. PVC is slijtvast en heel sterk, het zorgt voor een strakke look.
Let wel op: het materiaal houdt niet van een laagje water voor een lange tijd. De randen en voegen kunnen hierdoor beschadigd raken. Omwille van deze reden is een PVC wand of vloer in je douchehoek een minder goed idee. De rest van je badkamer kan echter perfect met PVC bedekt worden.
Hout als afwerking voor jouw badkamer
Hout in je badkamer? Het geeft jouw badkamer een authentieke uitstraling. Wat je niet zou verwachten is dat het hout wel volledig waterbestendig kan gemaakt worden, waardoor je het kan gebruiken in combinatie met je regendouche.
Een bijkomend voordeel van hout is dat je het makkelijk kan schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat je altijd een hygiënische vloer hebt!
Kurk aan de wanden
Met kurk krijg je een robuuste maar warme uitstraling. De kurk wordt in de vorm van tegels of platen aangeboden. Het is belangrijk dat de zijkanten een goede bescherming en verzegeling krijgen. Kurk blijft heel lang mooi in jouw badkamer.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om de badkamer naar jouw wensen in te richten.
Steentapijt als wandbekleding
Je kan hierbij kiezen uit verschillende diktes en kleuren van stenen. Zo geef je je badkamer terug een heel andere look. De natuursteen wordt op je oude vloer gelegd nadat deze is voorbehandeld met een primer. Je kan dit steentapijt dus als wandbekleding gebruiken, maar ook op de vloeren.
Pleisterwerk aan de wand van je badkamer
Pleisterwerk is één van de oudste bouwmaterialen. Het is daarbovenop wel ideaal voor in jouw badkamer. Veel pleistersoorten zijn vochtbestendig waardoor het water dat wordt opgenomen later terug wordt afgegeven. Hierdoor wordt het binnenklimaat gereguleerd en krijg je een gezonde omgeving.
Wat op de muren in de badkamer? Wandpanelen of decoratieve panelen.
Wandplaten of decoratieve panelen zijn in opmars. Deze platen bestaan uit waterwerend materiaal zonder voegwerk. Daarbovenop zijn ze ook heel makkelijk te onderhouden.
Er zijn verschillende soorten decoratieve panelen:
- Acrylpanelen: resistent tegen krassen, chemische producten en verkleuringen.
- Hydrofobe panelen: deze stoten water af waardoor vuil en kalkaanslag niet de kans krijgt om zich te hechten.
- Solid surface: geeft je badkamer een extra luxe uitstraling. Het is wel een duurder materiaal en het plaatsen is echt precisiewerk, wat je best overlaat aan een professional.
Hoe kies je de kleur van je badkamer zonder tegels?
Een kleur kiezen voor je badkamer is heel belangrijk. In tegenstelling tot bij tegels is het echter moeilijk om de juiste kleur te vinden. Er is namelijk een breed scala aan kleuren en daarbovenop kan je kleuren mixen om zo nog meer tinten te creëren.
De kleur voor de muren en vloer van de badkamer kiezen is dus duidelijk geen makkelijke optie. We raden je aan om voor een kleur te kiezen die jaren mooi blijft en tijdloos is. We geven je hieronder enkele goede opties en tips:
- Wit is altijd goed: wit staat voor puurheid. Met een tijdloze uitstraling van je badkamer is het ideaal om veel mee te combineren en lang tevreden te blijven met het eindresultaat.
- Heldere en meer uitgesproken kleuren: deze maken de ruimte vaak kleiner.
- Pasteltinten: laten je ruimte groter aanvoelen. Lichtblauw, rosé, mint,… ze zorgen voor welzijn en lichtheid. Ze zien er ook altijd fris uit.
- Grijstinten: er zijn heel veel soorten grijs. Deze tinten geven je badkamer een verkoelend effect. Met een aantal accessoires in uitspringende kleuren is het makkelijk om je badkamer toch funky te maken.
- Zandkleuren: een gevel met een zandkleur geeft een warm gevoel. Zandkleuren hebben een neutraliserend effect en zorgen voor rust in uw badkamer.
Welke kleur je ook kiest, zorg altijd dat je ze test op de muur van uw badkamer of op een kartonnen bord. Zo kan je op verschillende momenten in de dag naar de samples kijken. Dit moet je zeker doen omdat je ze dan ziet in ander licht.
Daarbovenop gebruik je best watervaste verf of verf die speciaal ontworpen is voor in badkamers zonder tegels. Zo voorkom je schimmelvorming, zeker in natte ruimtes.
Wil je een beter overzicht over de opties die jij hebt voor jouw badkamer? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via ons offerteformulier.
Wat zijn de voordelen en nadelen van renoveren van een badkamer zonder voeg?
Waarom zou je nu kiezen voor een voegloze en dus tegelloze badkamer? We bespreken hieronder de voor- en nadelen. Daarbovenop geven we je nog advies over wat je best kan doen met je oude keramische tegels bij het renoveren van uw badkamer.
Voordelen
We sommen hier de voordelen op van een badkamer zonder tegels:
- Een strak resultaat: als je houdt van strakke look en moderne badkamers kan je kiezen voor een voegloze badkamer.
- Optisch grotere ruimte: bij een lichtere kleur. Doordat je vloer of muur niet onderbroken is door voegen krijg je een optisch grotere ruimte plus het geeft een rustigere uitstraling van een badkamer zonder tegels.
- Goedkoper: tegels zijn een dure investering. Door te kiezen voor een voegloze en tegelloze badkamer hou je meer geld over voor bijvoorbeeld een mooie regendouche of een luxebad.
- Geen voegen dus minder schoonmaak werk: indien je voegen hebt moet je die regelmatig schoonmaken om te vermijden dat er schimmelgroei of verkleuring in komt. Dit hoef je dus niet te doen indien je kiest voor een tegelloze en voegloze badkamer. Het bespaart je heel wat tijd en geld.
Nadelen
Je hebt natuurlijk ook nadelen bij een voegloze badkamer bij het renoveren. We sommen ook deze ook even voor jou op:
- Tegels maken je wanden waterdicht: dit is de reden waarom je in badkamers het vaakst tegels ziet terugkomen. Bij een voegloze badkamer moet je er dus voor zorgen dat de wanden achteraf een waterdichte coating krijgen.
- Minder stijlopties: bij tegels heb je heel veel stijlopties qua kleur, patronen en vorm. Dit heb je niet indien je kiest voor een tegelloze badkamer.
Wat te doen met je oude tegels?
Wat doe je nu het beste met die oude tegels na het renoveren? Je kan ervoor kiezen deze te laten zitten en er pleisterwerk overheen te brengen. Waarna je een mooi wand creëert zonder voegen.
Vochtige en beschimmelde muren moeten eerst drooggelegd en gesaneerd worden. Hiervoor heb je een deskundige nodig zodat zeker alle schimmel en vocht uit je ondergrond of muur weggehaald is. Haal je je tegels niet weg creëer je natuurlijk een kleinere ruimte. Het lijkt niets, maar je zal dit ruimteverlies wel merken.
Meer te weten komen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van uw nieuwe badkamer zonder tegels aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie