Inhoud
Wat is de standaard hoogte van een bad?
In een bad heb je verschillende maten en vormen. Om een idee te krijgen van hoeveel ruimte je nodig hebt voor een bad weet je best de standaardafmetingen. Een gemiddeld bad heeft een hoogte van 53 centimeter vanaf de vloer gemeten. Vaak is dit al voldoende hoog. Je kan je bad wat hoger zetten door er stelpoten onder te zetten.
Indien je groter bent dan gemiddeld is een hoger bad een comfortabelere optie. Een vrijstaand bad is over het algemeen groter en hoger dan een bad dat tegen de muur staat. De lengte en breedte van een standaardbad is 180 cm op 80 cm.
Kun je de hoogte van het bad veranderen?
De hoogte van je bad kan heel erg verschillen. Een vrijstaand bad is vaak groter dan een bad tegen de muur. Daarbovenop moet je alle leidingswerken erbij rekenen, waardoor je vaak nog 10 cm hoger uitkomt dan de hoogte van het oorspronkelijke bad.
Een ligbad is vaak 40 – 50 cm hoog, deze hoogte is voldoende om het bad voldoende te kunnen vullen. Door een bad niet veel hoger dan 50 cm te nemen kan je er natuurlijke heel makkelijk in- en uitstappen.
Symmetrisch bad versus asymmetrisch bad
Bij een symmetrisch bad zijn de voor- en achterzijde van het bad even hoog. Dit geeft een strakke afwerking aan je badkamer en is voor veel mensen een goede keuze.
Je kan ook kiezen voor een asymmetrisch bad. Hierbij is de rugzijde hoger dan de voetzijde. Je kan hierbij kiezen voor een rugzijde met een hoogte van 88 cm. Hierdoor kan je heel ontspannen liggen met extra steun voor jouw rug en nek.
Je vergelijkt best de verschillende soorten om zo de beste keuze te maken voor jouw badkamer. Je kan hiervoor ook offertes aanvragen bij onze offertedienst via onderstaand formulier.
Hoe hoog is een inbouw bad?
Je kan opteren voor een lager bad om er gemakkelijker in te stappen. Het nadeel hiervan is wel dat je dan minder diep onder water kan kruipen. Er is ook een oplossing om toch nog een hoog bad te hebben maar er wel makkelijk in te kunnen stappen: een verzonken bad. Bij deze oplossing houd je er best wel rekening mee dat de instap wel diep kan zijn.
Een antislipmat in jouw bad leggen zorgt ervoor dat je minder makkelijk uitglijdt. Deze toevoeging is heel nuttig als de toegankelijkheid en veiligheid van een bad je zorgen baart.
Een inbouw bad kan je natuurlijk altijd hoger plaatsen door stelpoten toe te voegen. Zo kies je zelf de hoogte van jouw bad ten opzichte van de rest in jouw badkamer.
Geschikte hoogte van de badkraan
De hoogte van je bad is één ding, maar hoe hoog zit je badkraan nu precies? De gemiddelde hoogte van badkraan is 75 cm van de grond.
De badkraan wordt best geplaatst op een plaats die hiervoor geschikt is. Deze plaats hangt af van de vorm van het bad. De bovenrand van het bad moet ongeveer 20 cm lager liggen dan jouw badkraan.
Onderhoud badkraan
Het onderhoud van je badkraan is heel makkelijk. We sommen hieronder een aantal tips en trics op:
- Kranen hebben niet veel onderhoud nodig. Af en toe eens wrijven met een zachte doek en detergent is al voldoende.
- Bijtende, azijnhoudende reiningsmiddelen mag je niet gebruiken op de kraan. Het oppervlak kan worden aangetast om zo een matte schijn te vormen.
- Een verchroomd oppervlak op de kraan maak je best proper met een zeepsopje en vloeibaar reinigingsmiddel.
- Verwijder regelmatig ook de kalkaanslag op de badkraan.
Wil je jouw bad renoveren of veranderen? Vraag advies aan badkamerspecialisten in jouw buurt
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over badkamerrenovatie en advies over de verschillende hoogtes van een bad aan specialisten in jouw buurt. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.