Hoeveel kost een autoverzekering?

De prijs voor de premie van je autoverzekering is afhankelijk van heel wat verschillende factoren.

Wie vergelijkt, bespaart

Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende autoverzekeringen. Door verschillende verzekeringspolissen bij meerdere verzekeraars te vergelijken, kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Via het formulier onderaan deze pagina kun je gratis en vrijblijvende verzekeringsvoorstellen opvragen bij verschillende Belgische verzekeraars. 

Gemiddelde prijs

De gemiddelde prijzen verschillen sterk afhankelijk van het type autoverzekering dat je neemt: de mini omnium, de full omnium of de gewone, verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA motorrijtuigen). Een overzicht:

BA motorrijtuigen

Voor de wettelijk verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen betaal je gemiddeld 400 euro per jaar. Dit is de goedkoopste verzekering.

Een BA verzekering is een verplichte verzekering. Daarnaast heb je een inschrijvingsbewijs, een gelijkvormigheidsattest, keuringsattest en een nummerplaat nodig om op de openbare weg te kunnen rijden.

Mini omnium

De prijs van een mini omniumverzekering is gemiddeld een kleine 1.000 euro per jaar.

Full omnium

Een full omniumverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Reken op een gemiddelde kost van rond de 1.500 euro per jaar.

Vlot, veilig en verzekerd de baan op?
Vind hier de autoverzekering die bij je past.
arrow Ontvang gratis offertes van verzekeraars

Prijsbepalende factoren omnium autoverzekering

Wat bepaalt de premie voor het verzekeren van nieuwe en tweedehands auto’s?

1. Woonplaats en leeftijd van de verzekeringnemer

Een belangrijke factor waar je weinig tot geen controle over hebt, is de leeftijd waarop je de verzekering afsluit. Hoe jonger je bent, hoe meer je betaalt. Net als jongere verzekeringnemers kunnen ook oudere verzekeringnemers een hogere polis betalen als ze overschakelen op een nieuwe verzekeraar. Hoe lang je een rijbewijs hebt en hoeveel rijervaring je opdeed, spelen doorgaans ook een rol in de premiebepaling.

Verzekeraars schatten het risico op ongevallen hoger in bij jongere en oudere bestuurders. De gehanteerde leeftijdsgrenzen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. 

Wie in een drukke stad woont, zal ook een hogere premie betalen dan wie op een rustigere locatie woont. Het risico op ongevallen wordt hoger ingeschat in drukkere gebieden.

Een jonge dame met rood haar, een blauw met wit gestreepte jurk en een zwarte zonnebril leunt tegen een beschadigde witte auto na een aanrijding. Ze telefoneert met haar autoverzekeraar over de vergoeding van de prijs voor het herstellen van de schade, zoals opgenomen in haar omnium verzekering.

2. Ongevallengeschiedenis

Wie al wat ongevallen op zijn of haar kerfstok heeft staan, betaalt een hogere premie. Wie nog geen ongevallen heeft gehad, betaalt in principe een lagere premie

Houd er rekening mee dat die lagere premie gebonden is aan je leeftijd: wie op 26-jarige leeftijd (met al enkele jaren rijervaring) of later nog geen ongevallen heeft gehad, mag over het algemeen rekenen op een wat lagere premie. Jongere bestuurders of mensen die nog maar recent hun eerste rijervaringen opdeden, worden vaak nog als risicobestuurders gezien.

Schakel je over naar een andere autoverzekeraar? Dan moet je een schadeattest voorleggen. 

3. Aantal kilometers

Hoe minder je de auto gebruikt, hoe kleiner het risico op ongevallen – statistisch gezien – is. Sommige verzekeraars hanteren lagere premies voor wie jaarlijks minder dan bijvoorbeeld 5.000, 10.000 of 15.000 kilometer rijdt.

Informeer je naar de gevolgen van het overschrijden van het aantal gereden kilometers.

4. Dekkingen

Hoe ruimer je dekkingen, hoe hoger je premie. De BA motorrijtuigen is, zoals je hierboven las, goedkoper dan de mini omnium. Een full omnium biedt de ruimste dekking en is bijgevolg ook de duurdere optie.

5. De verzekerde auto: vermogen, waarde, milieuvriendelijkheid en de rijhulpsystemen

Hoe hoger het vermogen (en de fiscale pk) en de waarde van je auto, hoe duurder je autoverzekering. Auto’s die sneller rijden, lopen een groter risico op ongevallen.

Duurdere wagens herstellen of vervangen kost meer, wat je ook weerspiegeld zult zien in je verzekeringspremie.

Sommige verzekeraars kijken ook naar de milieuvriendelijkheid van je auto. Voor hybride en volledig elektrische wagens betaal je bij zulke verzekeraars tot wel 30 procent minder.

Ook de rijhulpsystemen (zoals trajectcorrectie, een automatisch remsysteem of een proactieve snelheidsbegrenzer) kunnen een invloed hebben op je premie. Als je auto voorzien is van systemen die het risico op een ongeval verkleinen, zullen sommige verzekeraars je een lagere premie toewijzen.

Een auto met verschillende rijhulpsystemen die kunnen leiden tot een vermindering van de prijs voor een omnium verzekering.

6. Privé of zakelijk gebruik

Wie zijn of haar wagen zakelijk gebruikt, betaalt een hogere premie.

Zakelijk gebruik verwijst niet naar het verkeer tussen werk en thuis. Wie de auto vooral gebruikt om van en naar het werk te rijden, betaalt in theorie geen hogere premie.

7. Vrijstelling/franchise

De vrijstelling of franchise is het deel van de kosten die je zelf dekt na schade aan je voertuig. Hoe groter het eigen aandeel, hoe lager je premie.

Op welke types schade je de vrijstelling betaalt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Bij brand, diefstal en glasbraak hanteren veel verzekeraars geen franchise. 

8. Verzekeraar

Tot slot kan een premie voor een gelijkaardige autoverzekering veel hoger of lager zijn afhankelijk van bij welke verzekeringsmaatschappij je de verzekering afsluit. Precies daarom is het aan te raden om verschillende voorstellen te vergelijken vooraleer je een verzekering afsluit. Gratis voorstellen vergelijken doe je via het formulier onderaan deze pagina.

Een verzekeraar houdt een klein rood miniatuurautootje beschermend in de handen.

De dekkingen: Welke schade wordt vergoed?

De precieze dekkingen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar en van contract tot contract. De hoogte van het vergoede bedrag is eveneens vastgelegd in je verzekeringscontract.

Een full omnium verzekering zal altijd een ruimere dekking bieden dan een mini omnium. 

Een omnium verzekering is een pakket met waarborgen

Een omnium verzekering is eigenlijk een pakket met waarborgen of dekkingen. Bij sommige verzekeraars kun je de verplichte BA motorrijtuigen aanvullen met individuele dekkingen, bijvoorbeeld brand of ‘total loss’. Een omniumpakket is vaak een voordeligere optie.

Mini omnium

Een mini omnium is, net als een full omnium, een vrijblijvende aanvulling op je BA motorrijtuigen. De mini omnium dekt schade aan je auto waarvoor niemand aansprakelijk gesteld kan worden.

De meeste mini omniumverzekeringen bieden waarborgen bij schade door:

  • Diefstal en poging tot diefstal
  • Glasbreuk
  • Brand
  • Natuurkrachten (zoals onweer en hagel)
  • Aanrijding met een dier
Op zoek naar de juiste verzekering?
Vergelijk mini en full omnium verzekeringen op maat.

Wat zit er in een volledige of full omnium autoverzekering? Aanvulling eigen stoffelijke/materiële schade

Een full omnium (ook wel grote of volledige omnium) biedt naast de waarborgen van een mini omnium ook dekking tegen eigen schade. Een full omnium dekt dus ook de schade die jij zelf per ongeluk berokkent aan je voertuig.

Beschadig je jouw auto na een aanrijding met een andere weggebruiker? Dan dekt de BA motorrijtuigen de schade aan de andere weggebruiker. Je full omnium dekt de schade aan je eigen wagen.

Enkele waarborgen die een full omnium kan bieden in aanvulling op de waarborgen van de mini omnium:

  • Schade aan je auto door vandalisme
  • Schade aan je auto door een onbekende tegenpartij (bijvoorbeeld na een vluchtmisdrijf)
  • Schade aan je auto bij een ongeval waarbij de aansprakelijkheid betwist wordt
  • Schade die je zelf berokkent aan je auto (bijvoorbeeld wanneer je tegen een paaltje rijdt)

Ook kosten voor het takelen of stallen van je auto kunnen mee opgenomen zijn in je verzekeringscontract.

Wat bij per total/total loss?

Er is een verschil in uitbetaling tussen herstelbare en niet-herstelbare schade. Kan de schade aan het voertuig hersteld worden? Dan wordt je vergoeding bepaald aan de hand van de herstelfactuur (rekening houdend met een eventuele franchise).

Is de schade niet herstelbaar? Dan spreekt de verzekeraar van totaal verlies of ‘total loss’. Je vergoeding wordt dan bepaald aan de hand van de werkelijke waarde (van voor het ongeval) of de aangenomen waarde (overeengekomen bij afsluiting van de verzekering, vaak verminderd naarmate de auto ouder wordt). 

Is een mini of full omnium verzekering het waard?

Mini en full omnium verzekeringen bieden een ruimere dekking dan de BA motorrijtuigen. Je geniet met zo’n verzekering een betere financiële bescherming en ontvangt bij meer verschillende soorten schadegevallen een tussenkomst. Of zo’n verzekering het waard is, is natuurlijk een persoonlijke vraag.

Enkele zaken om mee op te nemen in je afweging:

  • Lening. Ben je een auto aan het afbetalen? Dan is het aangeraden om een full omnium verzekering te nemen tot die auto volledig is afbetaald. 
  • Overschakelen van full naar mini. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste 4 jaar na aanschaf van de wagen een full omnium verzekering af te sluiten. Daarna daalt de waarde van de auto en dus ook (in de meeste schadegevallen) het bedrag dat je vergoed krijgt. 
  • Grootste risico in eerste 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat auto’s de meeste materiële schade oplopen binnen de eerste 6 maanden na aanschaf van de wagen. 
  • Dekking bij totaal verlies. Valt je auto na een ongeval niet meer te repareren of liggen de herstelkosten hoger dan de waarde van de auto zelf (technisch of economisch totaal verlies)? Dan komt je BA motorrijtuigen in principe enkel tussen als je zelf het slachtoffer was, en met een plafond van 25.000 euro. Met een mini of full omnium ben je ruimer gedekt bij totaal verlies.
  • Verzekering op maat. Je hebt als verzekeringnemer heel wat controle over hoe je polis er uiteindelijk uit komt te zien. Kies bijvoorbeeld een full omnium met een dalende premie en een dalende waarde of beperk de duur van het contract naar wens.
  • Bespaar door te vergelijken. Nog niet zeker welke verzekering bij je past? Via het formulier onderaan deze pagina vraag je gratis en vrijblijvende premievoorstellen op bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten, het aanbod van iedere maatschappij en de opties die passen bij je noden en budget.
Twee mensen schudden elkaar de hand na het vinden van een overeenkomst omtrent de prijs voor een omnium verzekering.

Veelgestelde vragen

Hoe oud mag een auto zijn voor een omnium verzekering?

+
In theorie kun je voor elke auto, ongeacht de leeftijd, een omniumverzekering afsluiten. Verzekeraars kunnen zelf limieten hanteren.

Is een omnium verzekering wettelijk verplicht?

+
Nee, noch de mini omnium, noch de full omnium verzekering is wettelijk verplicht. Het gaat om vrijblijvende, aanvullende verzekeringen op de BA motorrijtuigen. Die burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen is wél verplicht: zonder die verplichte verzekering mag je met je nieuwe wagen niet op de openbare weg rijden. 

Hoe duur is een omnium verzekering?

+
De prijs voor een omnium verzekering is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Voor een mini omnium betaal je gemiddeld 1.000 euro per jaar. Een full omnium kost gemiddeld 1.500 euro per jaar.

Nood aan een simulatie voor je autoverzekering op maat? Laat een expert de premie voor jouw auto berekenen

Na een schadegeval – klein of groot – wordt je liever niét wakker met een financiële kater. Ben je op zoek naar een verzekering die perfect aansluit bij je rijgewoontes, noden, wensen en budget? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel advies van specialisten, maar ook gratis en volledig vrijblijvende verzekeringsvoorstellen op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de autoverzekering die echt bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Is deze verzekering voor een nieuwe of een tweedehandswagen?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Wat is het merk en model van de wagen?
4*. Wat is het bouwjaar of jaar van eerste inschrijving van het voertuig?
5*. Is dit een privé of een bedrijfswagen?
6*. Hoeveel kilometers rijdt u per jaar?
7*. Welk type autoverzekering wenst u?
8*. Wat is uw geboortejaar?
9*. In welk jaar behaalde u uw rijbewijs?
10*. Hoeveel jaar bent u reeds verzekerd?
11*. Hoeveel ongevallen (in fout) heeft u de laatste 5 jaar gehad?
12. Aanvullende informatie
13. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Autoverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.