Hoe herken je Eternit asbestplaten?

Eternitplaten worden nog steeds veel gebruikt en sommige van deze platen kunnen nog steeds asbest bevatten. Het is daarom handig om te weten hoe je Eternit asbestplaten kunt herkennen. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

  1. Codering: Eternit asbestplaten hebben gewoonlijk geen codering. In de meeste gevallen zijn ze asbesthoudend.
  2. KOMO-certificering: Asbestplaten met een KOMO-certificering worden als asbestverdacht beschouwd. Het is mogelijk dat ze wel of geen asbest bevatten.
  3. KOMO+NT-certificering: Asbestplaten met een KOMO+NT-certificering zijn asbestvrij.
Asbestinspectie nodig?
Vraag advies en vergelijk offertes op maat!

Producten van Eternit waarin sporen van asbest zijn gevonden

  • Leien: Asbesthoudende leien werden vroeger veel gebruikt als dakbedekking. Deze leien kunnen sporen van asbest bevatten.
  • Golfplaten: Eternit produceerde ook golfplaten die asbest bevatten. Deze golfplaten werden vaak gebruikt voor de bedekking van schuren, garages en industriële gebouwen.
  • Bloembakken: Sommige bloembakken die vroeger door Eternit werden geproduceerd, bevatten ook asbest.
  • Onderdakplaten: Asbesthoudende onderdakplaten werden gebruikt als beschermende laag onder dakbedekkingen.

Het is belangrijk op te merken dat Eternit zich bewust is van de problemen met asbest en dat het bedrijf sinds de jaren ’90 gestopt is met het gebruik van asbest in hun producten. Ze hebben verschillende maatregelen genomen om de risico’s te minimaliseren en om te gaan met de gevolgen van asbestgebruik in het verleden. 

asbest herkennen

Slimme tips om asbest te herkennen

Hoewel asbest niet met het blote oog te zien is, zijn er wel enkele slimme tips om asbest te herkennen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Vuurtest: Asbestplaten smelten niet en geven geen vlam.
  • Navragen bij de fabrikant: Raadpleeg de fabrikant of een expert om informatie over asbest in specifieke producten te verkrijgen.
  • Textuur: Asbestplaten kunnen een honingraatstructuur hebben, en bij gebroken materiaal kunnen vezels zichtbaar zijn.
  • Asbestbloemen: Bij toepassingen in asbestcement ontstaan er vaak ‘asbestbloemen’, dit zijn witte spikkels verspreid over het oppervlak en wijzen dus op de aanwezigheid van asbest.
  • Productiejaar: Oudere Eternit asbestplaten, geproduceerd voor het verbod op asbest, zijn waarschijnlijk asbesthoudend.
  • 100% zekerheid door staalname: Voor volledige zekerheid kan een staal van het materiaal worden genomen en geanalyseerd door een erkend laboratorium.

Bevat Eternit cement altijd asbest?

Tegenwoordig maakt Eternit in België geen cement meer dat asbest bevat, omdat het gebruik van asbest in bouwmaterialen in veel landen is verboden vanwege de gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan. Oude Eternit-producten kunnen echter nog wel asbest bevatten, met name producten die vóór het verbod zijn geproduceerd. Aangezien je abest niet kan zien met het blote oog, is het inschakelen van een asbestdeskundige altijd een goed idee.

Eternit asbestcement

Wat is het verschil tussen asbest en eternit?

Eternit is een merknaam van een bedrijf dat in het verleden asbesthoudende producten heeft geproduceerd. Asbest daarentegen is een mineraalvezelachtig materiaal dat van nature voorkomt en gebruikt werd in verschillende toepassingen vanwege zijn hittebestendigheid en isolerende eigenschappen.

Eternit was een bekend bedrijf dat in de 20e eeuw onder andere dakbedekkingen, gevelbekleding en leidingen produceerde die asbestvezels bevatten. Het bedrijf was niet het enige dat asbestproducten maakte, maar het merk Eternit is wel bekend geworden als synoniem voor asbesthoudende materialen. De asbestvezels in deze producten kunnen bij inademing ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longkanker en asbestose.

Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen Eternit als merknaam en asbest als materiaal, maar het is begrijpelijk dat veel mensen de twee met elkaar verwarren vanwege de associatie tussen Eternit en asbesthoudende producten in het verleden. 

Extra info en advies nodig? Stel je vragen via het offerteformulier

Extra informatie en advies nodig over asbestverwijdering? Aarzel niet om je vragen te stellen via het offerteformulier. Onze experts staan klaar om je te helpen en kunnen je voorzien van gedetailleerde informatie en advies op maat. Vul het offerteformulier in en ontvang deskundig advies om je te begeleiden bij het veilig en efficiënt laten verwijderen van asbest.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe testen welke materialen asbest bevatten?

+
De meest betrouwbare manier om te testen of een materiaal asbest bevat, is door een monster van het verdachte materiaal te nemen en dit te laten analyseren in een erkend laboratorium. Een gespecialiseerd laboratorium kan verschillende technieken gebruiken, zoals microscopie, om de aanwezigheid van asbestvezels in het monster te detecteren. Hoewel laboratoriumtests de meest nauwkeurige methode zijn, is het belangrijk op te merken dat zelfs deze tests geen 100% zekerheid bieden. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde soorten asbest zijn die moeilijk te detecteren zijn of in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. In gevallen van twijfel of als het om grote hoeveelheden materiaal gaat, is het best een professional in te schakelen voor een grondige inspectie en analyse. 

Moet een asbest onderdak verwijderd worden?

+
In veel landen, waaronder België, is er een verbod op het gebruik van asbest in nieuwe constructies en zijn er richtlijnen voor het verwijderen van bestaande asbesthoudende materialen. In België is het verplicht om asbesthoudende materialen, zoals asbestleien, te verwijderen tegen 2034. Het verwijderen van asbest onderdak is belangrijk vanwege de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met blootstelling aan asbestvezels. Het is echter raadzaam om de specifieke wetgeving en richtlijnen met betrekking tot asbestverwijdering in uw regio te raadplegen en indien nodig een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.

Is de asbestleien test met aansteker gevaarlijk?

+
Het gebruik van een aansteker om asbestleien te testen wordt niet aanbevolen. Hoewel sommige mensen deze methode hebben gebruikt om een snelle indicatie te krijgen, is het onbetrouwbaar en potentieel gevaarlijk. Asbestleien bestaan uit vezels die zijn gebonden in een cementmengsel. Door een aansteker op de lei te houden, kan de buitenste laag verbranden, maar dit geeft geen betrouwbare informatie over de aanwezigheid van asbest. Bovendien kan het verbranden van asbesthoudende materialen vezels en deeltjes vrijgeven die schadelijk zijn bij inademing. Voor een nauwkeurige en veilige identificatie van asbestleien is het altijd het beste om een monster van het materiaal te laten analyseren in een erkend laboratorium.

Zijn alle soorten asbestcement verboden?

+
Ja, in veel landen zijn alle soorten asbestcement verboden. Asbestcement is een materiaal dat bestaat uit cement gemengd met asbestvezels. Het werd veel gebruikt in de bouwsector vanwege de sterke en duurzame eigenschappen. Vanwege de gezondheidsrisico’s van asbestvezels is het gebruik van asbestcement echter verboden in veel landen. Het verbod op asbestcement betekent dat het niet langer geproduceerd, verkocht of gebruikt mag worden in nieuwe constructies. Daarnaast zijn er richtlijnen en voorschriften voor de verwijdering van bestaande asbestcementproducten om de blootstelling aan asbestvezels te beperken. Het is belangrijk om de specifieke wetgeving en regelgeving in uw land of regio te raadplegen met betrekking tot het gebruik en de verwijdering van asbestcement.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: asbest verwijderen