Hoeveel soorten asbest zijn er?

Er zijn zes verschillende soorten asbestmineralen die je kan onderscheiden. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen die van belang zijn bij het identificeren en omgaan met asbesthoudende materialen.

Hechtgebonden versus niet hechtgebonden toepassing

Bij asbest wordt er onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden toepassingen.

Hechtgebonden asbestvezels zijn stevig verankerd in een bindmiddel. Niet-hechtgebonden asbest bestaat uit losse vezels die minder goed gebonden zijn aan het materiaal waarin ze zijn verwerkt. 

Het is van cruciaal belang dat je dit onderscheid begrijpt bij het bepalen van de juiste verwijderingsmethoden.

Gedetailleerde asbest

Opdeling in kleur

Asbestvezels kan je ook onderscheiden op basis van hun kleur. Deze wordt bepaald door het specifieke mineraal waaruit ze afkomstig zijn. Laten we elk van deze kleurcategorieën eens bekijken en begrijpen welke asbestmineralen eraan zijn gekoppeld.

1. Wit: Chrysotiel

Chrysotiel, ook wel bekend als “wit asbest”, is het meest voorkomende type asbest. Het heeft serpentijnachtige vezels en wordt voornamelijk gebruikt in hechtgebonden toepassingen.

Het herkennen van chrysotiel is essentieel omdat het de grootste aanwezigheid heeft in industriële toepassingen en ander materiaal.

2. Grijs: Tremoliet

Tremoliet is een minder voorkomende asbestsoort met grijze vezels. Deze tref je meestal aan in natuurlijk gesteente en wordt niet veel gebruikt in commerciële toepassingen. Let op! Deze komt minder voor maar blijft wel schadelijk bij blootstelling.

3. Groen: Actinoliet

Actinoliet heeft groene vezels en komt vaak voor in bepaalde soorten metamorf gesteente. Hoewel het minder vaak voorkomt in commerciële toepassingen blijf je best op de hoogte zijn van deze asbestsoort.

4. Geel: Anthofylliet

Anthofylliet heeft gele vezels en heeft ook schadelijke gezondheidseffecten bij blootstelling. Deze wordt zelden gebruikt in commerciële toepassingen. 

5. Blauw: Crocidoliet

Crocidoliet, ook bekend als “blauw asbest” heeft blauwe vezels en wordt beschouwd als de meest gevaarlijke vorm van asbest. Het heeft een zeer fijne vezelstructuur, wat bijdraagt aan de ernstige gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan asbest.

6. Bruin: Amosiet

Amosiet, ook wel bekend als “bruin asbest”, heeft bruine vezels en wordt vaak gebruikt in bouwmaterialen zoals cementproducten. Het is belangrijk  dat je de aanwezigheid van amosiet herkent, omdat het vaak voorkomt in oudere gebouwen.

Interesse in asbestverwijdering?
Een specialst adviseert jou graag! Vul dit formulier in, het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Opdeling naar vorm asbestvezels

Asbestvezels kan je ook onderscheiden op basis van hun vorm. We kunnen ze grofweg indelen in twee hoofdgroepen: rechte vezels en spiraalvormige vezels. Het begrijpen van deze verschillende vormen kan jou heel veel helpen bij het identificeren van asbestmaterialen.

Amfibool-achtige

De amfibool-achtige vezels zijn rechte vezels en omvatten asbestsoorten zoals crocidoliet, amosiet, tremoliet en anthofylliet. Deze vezels zijn gekenmerkt door hun rechte en naaldachtige structuur.

Serpentijn-achtige

Serpentijn-achtige vezels hebben een spiraalvormige structuur en zijn kenmerkend voor chrysotiel, de meest voorkomende vorm van asbest. Deze vezels zijn flexibeler en kronkeliger in vergelijking met de rechte vezels.

asbestvezels ingezoomd

Welke asbestsoort komt het meeste voor?

Chrysotiel met zijn serpentijnachtige vezels is de meest voorkomende asbestsoort die wordt aangetroffen in bouwmaterialen en andere industriële toepassingen.

Het begrijpen van de kenmerken en eigenschappen van chrysotiel is essentieel voor jou, gezien de wijdverbreide aanwezigheid ervan.

Welke soort is het minst gevaarlijk?

Het is belangrijk dat je beseft dat alle soorten asbest gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vroeger werd gedacht dat blauw en bruin asbest de gevaarlijkste soorten asbest waren en chrysotiel de minst gevaarlijke.

Nu weten we dat het gevaar afhangt van factoren zoals de lengte-diameterverhouding van de vezels. Je blijft best voorzichtig bij het omgaan met alle soorten asbest en gebruik de juiste veiligheidsmaatregelen, ongeacht het type.

Het veilig verwijderen van asbest vereist specifieke procedures en maatregelen om blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren. De benadering van de verwijdering hangt af van het type asbest en de staat waarin het zich bevindt.

Een specialist helpt je graag verder
Vraag hier gratis jouw offertes

1. Hechtgebonden

Hechtgebonden asbest, waarbij de vezels stevig zijn verankerd in een bindmiddel. Deze kan je in bepaalde gevallen op een beperkte schaal zelf verwijderen. 

1.1. Intact

Als het hechtgebonden asbestmateriaal intact is, kan je in sommige gevallen zelf de verwijdering ervan uitvoeren. Het is belangrijk dat je vooraf de lokale voorschriften en richtlijnen raadpleegt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het zorgen voor een gecontroleerde werkomgeving.

1.2. Niet intact

Als het hechtgebonden asbestmateriaal beschadigd of versleten is, is het niet geschikt voor zelfverwijdering.

In deze gevallen moet je een professioneel asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Deze specialisten beschikken over de juiste expertise en apparatuur om het asbest veilig te verwijderen en de risico’s tot een minimum te beperken.

Niet-hechtgebonden

Niet-hechtgebonden asbest, waarbij de vezels minder goed gebonden zijn aan het materiaal, mag je nooit zelf verwijderen.

Het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest vereist geavanceerde technieken en professionele expertise om blootstelling aan vezels te voorkomen. Raadpleeg altijd een erkend asbestverwijderingsbedrijf voor de juiste aanpak.

Hulp nodig bij het identificeren en verwijderen van asbest? Vul het offerteformulier in en contacteer asbestdeskundigen

Wil je hulp bij het identificeren en veilig verwijderen van asbestmateriaal? Vul het offerteformulier in en neem contact op met ervaren asbestdeskundigen. 

Zij kunnen je begeleiden bij het identificeren van asbesthoudende materialen, de juiste verwijderingsprocedures en het garanderen van de veiligheid tijdens het proces.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: asbest verwijderen