Inhoud
Hoe herken je vinyl vloerbedekking met asbest?
Het herkennen van vinyl vloerbedekking met asbest kan lastig zijn, maar er zijn enkele kenmerken waar je op kunt letten. Een belangrijk aspect is de gebruikte lijm. Vaak werd er bij de bevestiging van deze tegels lijm met asbestvezels gebruikt. Deze asbestlijm bood betere isolatiewaarden dan standaard lijm. Daarnaast kan ook de tegel zelf asbesthoudend zijn.
Een ander herkenbaar kenmerk is de viltachtige onderlaag van de vloerbedekking, die lijkt op karton. Deze onderlaag kan aanwezig zijn tussen de vinyltegels en de ondervloer.
Waar zit de asbest in vinyl tegels?
Asbest kan aanwezig zijn in zowel de tegels zelf als in de lijm die wordt gebruikt om ze op de vloer te bevestigen. De aanwezigheid van asbest in vinyl tegels hangt af van verschillende factoren, waaronder het specifieke product en het productiejaar. Het is belangrijk om te weten dat de productie en het gebruik van asbest in vinyl tegels in veel landen geleidelijk is afgenomen en uiteindelijk verboden is.
In sommige gevallen werden de vinyltegels verstevigd met asbestvezels om ze duurzamer en hittebestendig te maken. Asbestvezels werden toegevoegd aan het materiaal tijdens het productieproces om extra sterkte en stabiliteit te bieden aan de tegels. Dit kan vooral het geval zijn bij oudere vinyl tegels, die vóór de regulering en verboden op asbestgebruik werden geproduceerd.
Daarnaast werd er vaak asbesthoudende lijm gebruikt om de vinyltegels op de vloer te bevestigen. Deze lijm bevatte asbestvezels die werden vermengd met andere bindmiddelen en stoffen om een sterke hechting te garanderen. De asbesthoudende lijm werd aangebracht op de vloer voordat de tegels werden geplaatst, en speelde een cruciale rol bij het bevestigen en stabiliseren van de tegels.
Hoe ziet een asbest vloer eruit?
Een asbest vloer kan verschillende kenmerken hebben. De lijm die is gebruikt om de vinyltegels op de vloer te bevestigen, kan vaak een zwarte kleur hebben. Het is belangrijk op te merken dat de kleur van de lijm alleen geen definitief bewijs is van de aanwezigheid van asbest.
Vinylvloertegels zelf zijn over het algemeen hard en hebben een lichte glans. Ze worden vaak aangetroffen in vochtige ruimtes zoals toiletten en keukens. Veel vinylvloertegels hebben een wit “gevlamd” decoratiepatroon.
Het is echter van cruciaal belang om te benadrukken dat visuele inspectie alleen geen betrouwbare methode is om de aanwezigheid van asbest in vloertegels vast te stellen. Bij vermoedens van asbest is het raadzaam om een professionele asbestinventarisatie uit te laten voeren voor een nauwkeurige analyse en bevestiging.
Wat kost het verwijderen van vinyl?
Het verwijderen van asbesthoudende vinyltegels en lijm kan gemiddeld zo’n 50 à 70 euro per vierkante meter kosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het werk, de bereikbaarheid van de locatie en eventuele speciale veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor de asbestverwijdering.
Hoe asbest vinyl verwijderen?
Het verwijderen van asbest vinyl kan afhankelijk zijn van de hechting van het materiaal. Bij hechtgebonden vinyl en lijm is het in sommige gevallen toegestaan om het zelf te verwijderen.
Niet-hechtgebonden vloertegels
Hechtgebonden mag je dus zelf doen, maar asbesthoudende lijm en asbesthoudend vinylzeil behoren tot de groep van niet-gebonden asbest toepassingen. Vanwege de niet-hechtgebonden aard van de asbesthoudende lijm en het vinylzeil, is het verplicht om een erkend asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.
Erkend asbestverwijderaar inschakelen
Een erkende asbestverwijderaar beschikt over de nodige kennis en ervaring om niet-hechtgebonden asbest op een veilige manier te verwijderen. Ze nemen de vereiste voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren en zorgen voor een veilige afvoer van het verwijderde materiaal.