Inhoud
Waar zit asbest in huis? [Lambrisering]
Asbest kan op veel plaatsen in jouw huis verborgen zitten als het gebouwd is voor 2001. Eén van deze plaatsen is de lambrisering of wandbetimmering. Is de lambrisering aangebracht nà 1998, dan bestaat het uit nieuw materiaal. Ben je niet zeker? Schakel dan een expert in om op de aanwezigheid van asbest te testen. De wandbetimmering is niet altijd even zichtbaar wat ervoor zorgt dat de asbesttoepassingen niet herkenbaar zijn.
Asbestlambrisering aan de muur
Lambrisering in oude huizen is vaak nog gemaakt met asbestcement. Imitatiehout en -marmer kunnen ook asbest bevatten. Het is onmogelijk te zien aan het materiaal of er asbestvezels gebruikt zijn. De enige manier om daar zeker van te zijn is door stalen door een erkend laboratorium te laten onderzoeken. Hangt de lambrisering aan de muur, maar is deze niet beschadigd? Dan kan je deze gewoon laten hangen. Zolang het niet beschadigd of verweerd door ouderdom is kan deze hechtgebonden asbest geen kwaad. Bij renovatie ben je wel verplicht deze platen uit jouw woning te verwijderen.
Asbestlambrisering achter voorzetwand
Asbest hangt niet altijd klaar en duidelijk aan jouw muren. Het kan dat je aan een renovatie begint en dat er asbesttoepassingen tevoorschijn komen. Dit is wel eens het geval met lambrisering. Breek je een voorzetwand af en komen er een soort vezelplaten als lambrisering tevoorschijn? Dan is de kans groot dat je met asbestplaten te maken hebt. Laat een staalname uitvoeren door een erkende asbestdeskundige of vraag online een testkit aan.
Je bent niet verplicht hechtgebonden toepassingen te verwijderen. Renoveer je, dan moet je wel asbest weghalen. Als je de platen niet kan weghalen zonder ze te beschadigen, dan mag je er niet zelf aan beginnen. Eenmaal beschadigd kan je de plaat niet meer als hechtgebonden beschouwen. Losgebonden bouwmaterialen hebben een gespecialiseerde verwijdering nodig om de emissie van asbestvezels tegen te houden.
Lijm voor bevestiging lambrisering
Niet enkel de lambrisering kan asbest bevatten, ook het bevestigingsmateriaal kan een risico vormen. Wanneer lambrisering niet vastgenageld werd, kan er lijm gebruikt zijn. Asbest mag dan wel hechtgebonden zijn indien de vezels verankerd zitten met lijm of cement, de asbestlijm zelf behoort tegenwoordig tot de niet-hechtgebonden asbesttoepassingen. Er moet dan ook heel voorzichtig mee omgesprongen worden. Bij het verwijderen van deze toepassingen is de kans veel groter dat er asbestvezels vrijkomen, welke de gezondheid schaden. Hiervoor die je altijd een erkend verwijderaar in te schakelen.
Lambrisering verwijderen
Of je zelf de lambrisering in jouw huis mag verwijderen hangt af van de staat van het materiaal. Zijn de platen intact en kan je ze verwijderen zonder mechanische hulp, dan kan je het zelf doen. Zal de asbestplaat beschadigd worden tijdens de verwijdering, dan mag je zelf niets ondernemen. Een voorbeeld hiervan is bij vochtschade of verwering. In dit geval schakel je een erkend asbestverwijderaar in.
Particulier
Is de lambrisering nog intact? Dan mag je deze zelf voorzichtig verwijderen met de juiste voorzorgmaatregelen:
- Doe beschermende kledij aan
- Dek de vloer en niet verplaatsbare meubels af met folie
- Maak ze één voor één los met de hand
- Gebruik enkel een handzaag of schroevendraaier
- Breek of beschadig de asbestplaten niet
Om jouw platen na verwijdering af te voeren heb je drie opties. Je kan de platen zelf naar het containerpark brengen. Hiervoor moet je het asbestmateriaal apart en stevig dubbel verpakken. Steek de beschermende folie en beschermkledij wel in de zak en breng deze ook naar het containerpark.
Voor thuisophaling zijn er twee keuzes. Ofwel laat je een container aan huis brengen. Dit is enkel een kostenefficiënte optie indien je veel asbest wilt verwijderen of wanneer er meerdere gebouwen met asbestverwijdering bezig zijn. Heb je maar enkele platen, dan kan je asbestplaatzakken aanvragen. In zo een zak kunnen tot ongeveer 13 platen en je kan 6 zakken laten leveren thuis.
Erkend asbestverwijderaar
Is de lambrisering verweerd of beschadigd? Contacteer dan een professional om deze te laten verwijderen. Zij volgen jaarlijks een opleiding
Ben je niet zeker hoe je asbestplaten veilig kan demonteren of wil je gewoon geen enkel risico nemen? Ook dan kan je best terecht bij een gecertificeerd asbestverwijderaar. Vraag hier offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar.