Inhoud
Wie mag asbest verwijderen in België? Welke bedrijven?
Een erkend asbestverwijderaar is gespecialiseerd in het veilig verwijderen en afvoeren van asbest. Meer nog: zo’n verwijderaar werd erkend door de Vlaamse overheid. In bepaalde gevallen ben je verplicht een erkend asbestverwijderaar in te schakelen voor het verwijderen van asbest.
Hoe vind je de juiste erkende asbestverwijderaars?
Niet zomaar elke aannemer mag asbest verwijderen. Hoe vind je de juiste partij?
1. Check de certificaten
Ga eerst en vooral na of de asbestverwijderaar de nodige erkenning geniet. Het OVAM erkent verschillende certificatie-instellingen. Zo’n certificaat bevestigt dat de verwijderaar de juiste opleidingen heeft gevolgd en de veiligheids- en kwaliteitsnormen respecteert.
2. Locatie
Om de voorrijkosten te beperken, kies je best een asbestverwijderaar uit jouw regio.
3. Voorwaarden
Werp ook even een blik op de voorwaarden die het bedrijf hanteert. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het bedrijf het asbest niet meer kan verwijderen? Hoe snel kan het bedrijf het asbest verwijderen? Hoe lang duurt de verwijdering?
4. Prijzen
Verschillende bedrijven hanteren verschillende tarieven. Werkt de verwijderaar bijvoorbeeld met een uurtarief, werken ze met een prijs aan per vierkante meter, of hanteert het bedrijf een vaste projectprijs?
Daarnaast verschillen de tarieven van bedrijf tot bedrijf. Je doet er dus goed aan om verschillende offertes te vergelijken voor je een asbestverwijderaar inschakelt.
5. Vergelijk offertes
De eenvoudigste én snelste manier om een geschikt asbestverwijderaar te vinden? Vul het formulier onderaan deze pagina in. Je ontvangt gratis verschillende offertes van asbestverwijderaars in jouw regio. In enkele klikken krijg je een duidelijk beeld van de tarieven en voorwaarden van verschillende erkende professionals.
Prijs asbestverwijdering: Wat zijn de kosten om asbest te verwijderen in 2024?
Asbest professioneel laten verwijderen, kost gemiddeld 26 tot 30 euro per vierkante meter. De prijs per vierkante meter asbest zal vaak dalen wanneer het om grotere oppervlaktes gaat. Hoeveel je betaalt, is dus mede afhankelijk van de hoeveelheid te verwijderen asbest.
Premies en asbestafbouwprojecten
Je kunt voor het verwijderen van asbest in aanmerking komen voor een premie. Via de Mijn VerbouwPremie kun je bijvoorbeeld een premie van 8 euro per vierkante meter genieten als je de verwijdering combineert met het isoleren van je dak.
Kijk ook zeker even of jouw gemeente een asbestafbouwproject organiseert. Daarmee kun je asbest bijvoorbeeld (gratis) laten ophalen aan huis, of gebruik maken van een subsidie voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest.
Ga daarnaast na of jouw gemeente of provincie bepaalde voorwaarden, premies en subsidies hanteert voor het laten verwijderen van asbest door erkende asbestverwijderaars. Een erkend asbestverwijderaar informeert je over de opties in jouw regio.
Kun je zelf asbest en asbestplaten verwijderen?
In sommige gevallen mag je zelf asbest verwijderen. Houd er wel rekening mee dat je daarmee niet enkel je eigen gezondheid in gevaar brengt, maar ook die van andere inwonenden en je buren.
Wanneer mag het?
Zelf asbest verwijderen is enkel toegestaan als het om hechtgebonden asbest gaat dat nog in goede staat verkeert. Hechtgebonden asbest is asbest dat verwerkt zit in stevige materialen. Het asbest zit verankerd, waardoor de asbestvezels niet gemakkelijk vrij kunnen komen.
Hecht-gebonden asbest in slechte staat (ook wel semi-hechtgebonden asbest) mag je enkel zelf verwijderen wanneer het asbest zich buitenshuis bevindt.
Hier moet je op letten
Asbest verwijderen is altijd risicovol, zelfs wanneer het om hechtgebonden asbest gaat. Je kunt niet met het blote oog vaststellen of de asbestvezels vrijkomen, en dus niet zien hoe groot het risico op inademen is.
Het nemen van de volgende voorzorgsmaatregelen is verplicht:
- Verwijder asbest enkel als er niemand anders in de buurt is.
- Verwijder asbest enkel zelf als je het asbest niet verder beschadigt tijdens het verwijderen.
- Draag beschermende kledij, een FFP3 mondmasker en afspoelbare schoenen
- Gebruik enkel handgereedschap.
- Bevochtig het asbesthoudend materiaal en het handgereedschap regelmatig om het loskomen van de vezels te beperken.
- Verpak asbestafval in speciale asbestbags.
- Het afsbestafval moet je veilig verpakt wegbrengen naar een containerpark.
- Laat een erkend asbestlabo het asbest onderzoeken. Houd rekening met de extra kosten die daarbij gepaard gaan.
Maak na het verwijderen van asbest alle gereedschappen en beschermingsuitrusting grondig schoon. Voor het afvoeren van asbest contacteer je het containerpark. Zij delen je mee welke extra voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Je kunt het asbest ook (betalend) laten ophalen door een containerdienst.
Professionele asbestverwijdering
Asbestverwijdering is altijd risicovol, en laat je dus bij voorkeur over aan een professional. Maar wanneer is het verplicht?
Wanneer een professional inschakelen?
Niet-hechtgebonden asbest mag je nooit zelf verwijderen. De asbestvezels zitten niet verankerd in het materiaal, en kunnen gemakkelijk vrijkomen. Het risico op inademen is groot.
Ook semi-hechtgebonden asbest (asbest dat voordien hechtgebonden was, maar door veroudering en verwering niet langer stevig in het materiaal verwerkt is) mag je niet zelf verwijderen als het zich binnenshuis bevindt. Tot slot verwijder je zelf ook geen hechtgeboden maar moeilijk te verwijderen asbest.
Waarom beroep doen op een expert?
Naast die verplichtingen is het altijd aan te raden om een erkend asbestverwijderaar in te schakelen. Je loopt steeds het risico om hechtgebonden asbest te beschadigen, waardoor de asbestvezels vrijkomen. Asbestvezels inademen kan ernstige en fatale aandoeningen veroorzaken.
Daarnaast is het laten verwijderen van asbest een stuk eenvoudiger. Je bespaart jezelf heel wat tijd en energie, en beschermt bovendien niet enkel jezelf maar ook je familie en buren door niet zelf aan de slag te gaan met asbestverwijdering.
Hoe verwijdert een expert asbest?
Asbestverwijdering verloopt volgens de volgende 3 stappen.
1. Asbestinventaris opmaken
De expert inspecteert eerst en vooral je woning. Met een niet-destructief onderzoek spoort de inspecteur waarneembaar asbest op. Sloopwerken zijn daarvoor niet nodig.
Tijdens een destructief onderzoek (nodig voor renovatiewerken, verbouwingen en sloopwerken) onderzoekt de inspecteur of er ingesloten asbest aanwezig is, bijvoorbeeld verwerkt in het dak.
De inspecteur neemt stalen van asbestverdachte materialen en stuurt die op naar het labo. Na de laboanalyse maakt de inspecteur een asbestinventaris op. Daarin vind je een overzicht van alle asbesthoudende materialen in het gebouw.
Je hebt het attest nodig voor de overdracht van een woning, en in bepaalde gevallen voor het uitvoeren van sloop-, bouw- of renovatiewerken.
2. Asbestverwijdering
Vervolgens verwijdert de expert het asbest. Indien nodig worden je buren op de hoogte gebracht van de werken.
De verwijderaars dragen beschermende kledij, en zullen het asbesthoudend materiaal waar mogelijk in het geheel verwijderen. Het asbest wordt vervolgens veilig ingepakt. In bepaalde gevallen moet de ruimte waarin het asbest zich bevindt hermetisch afgesloten worden.
3. Afvoeren asbesthoudende materialen
De asbestverwijderaars nemen het veilig verpakte asbest mee naar een afvoerpunt. Het materiaal wordt op een veilige manier afgevoerd, waardoor asbestvezels niet in de lucht terechtkomen.
Snel de lijst met asbestverwijderaars doorlopen? Vergelijk offertes en bespaar tijd en geld
Vermoed je dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn in jouw woning of pand? Dan schakel je best zo snel mogelijk een professional in. Een erkend asbestverwijderaar zorgt voor een vlotte en veilige verwijdering en afvoer van het asbest.
Op zoek naar de geschikte partij? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes van erkende asbestverwijderaars in jouw regio. Zo kun je snel en eenvoudig het aanbod vergelijken, en vind je in een handomdraai een oplossing voor jouw woning.