Inhoud
Wat is een designer airco binnenunit?
Een standaard airco binnenunit (vaak een weinig elegante witte bak) past niet meteen in elk interieur. Designer binnenunits doen dat vaak wel. Ze zijn zorgvuldig ontworpen, met oog voor detail, stijl en uitstraling. Ideaal voor wie een gewone binnenunit geen mooie toevoeging aan het interieur vindt.
Wat de binnenunit van je airco precies doet
De binnenunit van je airco systeem is verbonden met de buitenunit. Een airco systeem kan over 1 of meerdere binnenunits beschikken. De binnenunit staat in voor het opnemen van de warmte binnenshuis, de aanvoer van warme of koude lucht, het regelen van de temperatuur en, bij bepaalde modellen, het ontvochtigen van de lucht.
Wat kost een designer airco?
Voor een designer airco binnenunit betaal je zo’n 1.200 à 3.000 euro. Gewone modellen zijn met een richtprijs van 600 à 1.000 euro iets goedkoper.
De prijs voor je airco is overigens afhankelijk van heel wat factoren. Denk daarbij aan het type airco, het merk en het vermogen.
Een standaard airco model dat bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer ontsiert kan je eventueel voorzien van een stijlvolle omkasting. Ook kan je de binnenunit laten inbouwen waardoor het toestel minder opvalt.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor een subtiel, compact model dat minder in het oog springt.
Verschillende modellen en ontwerpen
Airco binnenunits zijn te vinden in allerlei vormen, kleuren, maten en ontwerpen. Een overzicht met opties:
1. Types airco: wand-, plafond- of vloermodel
Een eerste keuze die je kan maken, is die tussen de verschillende types binnenunit:
- Een wandmodel of wandairco wordt aan de wand gemonteerd. Je kunt de airco bijvoorbeeld boven een deur plaatsen. De meeste wandmodellen worden vrij hoog aan de muur bevestigd om een goede verspreiding van de warme of koude lucht te bevorderen.
- Een plafondmodel wordt aan de wand, ongeveer 10 à 20 centimeter onder het plafond geïnstalleerd, ofwel in het plafond verwerkt.
- Een vloerairco of vloermodel wordt net boven de vloer gemonteerd. De koude of warme lucht wordt dan langs onderen de ruimte ingeblazen. Vloerairco’s zijn over het algemeen wat subtieler, en de ideale oplossing voor heel kleine ruimtes en kamers met een schuin plafond.
2. Afwerking: inbouw, opbouw of omkasting
Airco binnenunits kunnen probleemloos ingebouwd worden. Er zijn heel wat geschikte inbouwmodellen op de markt. Ze worden netjes geïntegreerd in bijvoorbeeld een valse wand of een vals plafond. Het rooster, waardoor de lucht wordt aan- en afgezogen, blijft wel zichtbaar.
Een stijlvolle omkasting voor een airco in opbouwmodel is ook een optie. Daarmee kun je de binnenunit naadloos doen opgaan in je interieur.
Zowel opbouw- als inbouwmodellen zijn verkrijgbaar in allerlei designs.
3. Kleuren: van wit tot zwart
Een standaard binnenunit is vaak wit. Zo’n witte airco kan nogal opvallen in een ruimte met bijvoorbeeld donkere wanden.
Binnenunits zijn er daarom ook in allerlei verschillende kleuren. Het gaat van gebroken wit en beige tot rood, zwart en zilver. De binnenunits kunnen mat, glanzend, geborsteld of metallic afgewerkt zijn.
Formaten: compact en subtiel of meer in het oog springend
Ook over de afmetingen van de binnenunits heb je wat controle. Kleinere modellen vallen minder op, terwijl grotere designer modellen net prachtige blikvangers kunnen zijn.
Vormen: strak tot afgerond
Standaard binnenunits hebben een rechthoekige tot vierkante vorm, maar je vindt ook allerlei afgeronde modellen. Designer binnenunits kunnen voorzien zijn van een strak ontwerp met scherpe randen – ideaal voor een trendy interieur.
Extra’s: verlichting
Mag je plafond- of wandairco wat opvallen? Dan is een airco binnenunit met ledverlichting een leuke optie. Met een draadloze afstandsbediening regel je niet enkel de temperatuur, maar ook de kleur van de verlichting.
Ook interessant
Wat is de stilste airco binnenunit?
Ter illustratie: normale en luidere airco’s produceren tussen de 50 en 65 decibel aan geluid, vergelijkbaar met een luide koelkast of normaal stemgeluid.
Kies dus een airconditioner met een zo laag mogelijk aantal decibels. Toch wat last van geluid? Zet de airco wat zachter. Hoe harder het systeem werkt, hoe meer geluid het toestel produceert. Zet de airco ‘s nachts tijdens het slapen op fluisterstand om geluidshinder te elimineren.
Welk design voor de buitenunit van de airco?
Op zoek naar de juiste airco voor bij jou thuis? Verken je opties en vergelijk offertes op maat
Koele lucht in huis – maar dan liefst zonder potsierlijke blazers? Het kan! Kies je nu voor een vloer- of wandairco. je hebt keuze uit allerlei modellen in de meest uiteenlopende ontwerpen. Zo behoud jij de moderne of klassieke uitstraling van je woning én geniet je toch van de vele voordelen van een kwalitatief airco systeem.
Benieuwd naar de opties voor bij je thuis? Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kan jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en een oplossing vinden die past bij jou én je interieur.