Inhoud
Kan elke airco koelen en verwarmen?
Een moderne vaste airco is in feite een lucht-lucht warmtepomp. Vaste airconditioning systemen, zoals de single- of multi-split airco (met een buitenunit en 1 of meerdere binennunits) zijn in staat om ruimtes te verkoelen en te verwarmen.
Mobiele airco’s en zogenaamde luchtkoelers zonder afvoerslang kunnen enkel verkoelen.
1. Split airco met buitenunit
Split airco’s kunnen, zoals je hierboven las, zowel koelen als verwarmen. Dat werkt zo:
- De binnenunit trekt de koude of warme lucht aan.
- Om de lucht te koelen, onttrekt de binnenunit de warmte uit de binnenlucht met een koudemiddel. De warmte wordt naar buiten getransporteerd en afgevoerd via de buitenunit. De binnenunit verspreidt de koele lucht door de ruimte.
- Om de lucht te verwarmen, onttrekt de buitenunit de warmte uit de buitenlucht. De warmte wordt naar de binnenunit gevoerd, die instaat voor het verspreiden van de warme lucht.
Een goed airco systeem gebruikt zo’n 75 procent van de warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. Voor de overige 25 procent gebruikt het systeem elektriciteit.
2. Monoblock airconditioner zonder unit buiten
Een airco zonder buitenunit, ook wel monoblock genoemd, is gemakkelijker te installeren dan een airco mét een buitenblok. Bij de monoblock zitten de compressor, de condensor, de ventilator en het koudemiddel allemaal in één block.
De meeste monoblock airco’s kunnen dus, net als split airco’s, zowel verwarmen als verkoelen.
Dat gezegd, monoblock airco’s doen dat minder efficiënt dan split airco’s:
- Ze verbruiken meer energie.
- Ze maken meer geluid, aangezien alle onderdelen in 1 block zitten dat zich bovendien binnenshuis bevindt.
- Je kunt met een monoblock airco maar 1 ruimte tegelijk verwarmen of verkoelen, net als met een single-split airco.
3. Mobiele airco kan enkel koelen
Mobiele airco’s zijn handige, verplaatsbare airconditioners. Je hebt geen installateur nodig om het toestel in gebruik te nemen, en de aanschafkosten liggen relatief laag.
Daartegenover staat dat mobiele airco’s je woning wel kunnen verkoelen, maar niet kunnen verwarmen.
Mobiele airco’s kennen nog enkele nadelen. Zo moet bij het koelen de overtollige hitte via een buis of afvoerslang door een open raam of deur verwijderd worden. Er moet dus een raam of deur open zijn, waardoor er ook weer buitenlucht kan binnenkomen. Dat probleem kun je eventueel bestrijden met koppelstukken.
Tot slot verbruiken mobiele airco’s meer energie, werken ze minder efficiënt en koelen ze slechts 1 ruimte tegelijk.
Wat is het beste systeem voor verwarming en koeling?
Dat verschilt per woning.
Een airco of lucht-lucht warmtepomp biedt heel wat interessante voordelen. Wie elektrisch wil verwarmen, vindt in vaste airconditioning systemen vaak de meest energiezuinige optie. Een kwalitatief airconditioning systeem is bijvoorbeeld heel wat energie-efficiënter dan een gewone elektrische verwarming.
Airco systemen zijn over het algemeen ook zuiniger dan traditionele gasverwarming via een klassieke cv-ketel. Kwalitatieve airco systemen hebben zelfs een beter rendement dan condensatieketels.
De voorwaarde? De installatie van een kwalitatief multi-split aircosysteem dat past bij je woning. Voor een appartement of heel kleine woning kan een single-split airco volstaan.
Kanttekening: Helaas liggen de kosten voor elektriciteit nog steeds een stuk hoger dan de kosten voor gas. Zolang dat zo blijft, merk je eigenlijk weinig verschil op je energiefactuur. Tenzij je gebruik maakt van zelf opgewekte elektriciteit.
Wat kost een airco die voor warme en koude lucht kan zorgen?
Hoeveel je precies betaalt voor een kwalitatieve lucht-lucht warmtepomp (single- of multi-split airco), hangt onder meer af van welk systeem je kiest. Voor een startprijs mag je rekenen op ongeveer 2.000 euro.
De kosten voor een split airco, inclusief installatie, liggen rond de 1.500 à 3.000 euro (exclusief btw). Per extra binnenunit betaal je zo’n 800 à 1.000 euro extra.
De prijs voor een enkele monoblock airco (zonder buitenunit) inclusief installatie ligt tussen de 1.200 en 3.000 euro (exclusief btw)
Via het formulier onderaan deze pagina vraag je gratis vrijblijvende offertes aan. Zo krijg je een accuraat beeld van de prijs én de juiste oplossing voor bij jou thuis.
Is het verstandig een airco te plaatsen voor verwarming?
Een kwalitatieve airco is een uitstekende bron van verwarming:
- Goed rendement. Een goede airco zet 1 kWh elektriciteit gemiddeld om in 4 kWh warmte.
- Energiezuinig. Kwalitatieve lucht-lucht warmtepompen verbruiken weinig energie en bieden een goed en duurzaam alternatief op fossiele brandstoffen.
- Aangename temperatuur. Te warm of te koud? Met een airco regel je de temperatuur in huis op een eenvoudige en efficiënte manier. Zo is het aangenaam warm op winterse dagen en lekker fris op hete zomerdagen.
- Ideaal met zonnepanelen. Laat je ook zonnepanelen installeren? Dan kun je jouw woning quasi gratis verwarmen met groene energie.
Een airco is dus een energiezuinige oplossing voor in elk huis, en een goede vervanging van traditionele en elektrische verwarmingen.
Wat is goedkoper: traditioneel verwarmen of met airco?
Verwarmen met een airco is in theorie, goedkoper dan traditioneel verwarmen.
Een lucht-lucht warmtepomp haalt 75 procent van de warmte uit de buitenlucht. De overige 25 procent warmte wordt opgewekt met elektriciteit. Dat doet een airco ontzettend rendabel: 1 kWh elektriciteit is goed voor 4 kWh warmte.
Daartegenover staat natuurlijk de prijs voor energie. Of airco de goedkoopste verwarmingsbron is voor jouw situatie, hangt onder meer af van je energiecontract, de isolatiegraad van je woning, het aantal binnenunits en de aanwezigheid van grotere ruimtes.
Bij nieuwbouwprojecten (waar geen centrale verwarmingssysteem gelegd werd), woningen met zonnepanelen en als alternatief op elektrische verwarming is airco in ieder geval een meer dan interessante optie.
Vraag je installateur naar de beste oplossing voor jouw woning.
Nadelen van verwarmen met airco
Verwarmen met airco heeft ook enkele nadelen:
- Prijs. Een kwalitatief multi-split airconditioning systeem vergt een investering van enkele duizenden euro’s. Hoe groter je woning, hoe groter je investering. Besparen op je airconditioning systeem? Vergelijk gratis offertes via het formulier onderaan deze pagina.
- Geluid. Airconditioners maken doorgaans meer geluid dan traditionele radiatoren. Door het systeem tactisch in te zetten, beperk je geluidshinder tot een minimum.
- Droge lucht. De warme lucht die airco’s verspreiden, kan aan de droge kant zijn. Veel systemen zijn evenwel voorzien van mechanismen om de luchtvochtigheid te regelen.
Een airco kopen die kan koelen en verwarmen? Ontvang gratis advies op maat van je woning en budget
Met een goede airco breng je de kamers in je woning snel, efficiënt en energiezuinig op de juiste temperatuur. Op zoek naar het juiste systeem voor bij jou thuis? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes.
Stel via het offerteformulier ook je vragen aan ervaren installateurs. Zo krijg je een beter beeld van de prijs en de opties voor jouw unieke project. Plus, vind je snel en eenvoudig de juiste partij voor de realisatie van jouw project.