Inhoud
Wat zijn de voordelen van samenwerken met airco specialisten?
Beroep doen op een airco specialist biedt heel wat voordelen.
Zo beschikken ze over de nodige kennis en ervaring om je te helpen bij het kiezen en installeren van de juiste airco voor je woning. Daarnaast verzorgen ze het onderhoud van je airco en eventuele reparaties.
Hieronder geven we je nog 3 andere, belangrijke voordelen van het inschakelen van een airco specialist.
Voordeel 1: Airco monteur geeft advies op maat van je situatie
Een airco specialist kan je op basis van zijn kennis en ervaring advies op maat geven. Hij kan relatief makkelijk situaties inschatten en weet hoe ze op te lossen.
Bovendien beschikt hij over specifiek gereedschap en speciale meetapparatuur om bepaalde klussen snel te klaren.
Voordeel 2: Geniet garantie en extra services
Een erkend airconditioningspecialist biedt expertise voor het kiezen en installeren van de juiste airco. Daarnaast geeft hij garantie op het aircotoestel en extra services na verkoop.
Wanneer je een airco koopt, krijg je meestal garantie op het toestel, de onderdelen en de installatie. Zijn er problemen binnen de garantieperiode? Dan worden die gratis verholpen. Een airco specialist zorgt ervoor dat de installatie correct en kwalitatief verloopt. Op die manier garandeert hij een lange levensduur van je airconditioning.
Ook zijn er veel specialisten die extra services aanbieden, zoals een onderhoudscontract en noodhulp.
Voordeel 3: Bespaar kosten met een onderhoudscontract
Met een onderhoudscontract kan je rekenen op regelmatig onderhoud en inspectie van je airco. Zo verleng je de levensduur van jouw airco en verminder je de kans op problemen. Bovendien mag je een snelle interventie verwachten bij eventuele defecten.
Hoeveel kost het inschakelen van een specialist om de airco te plaatsen of te vervangen
Bij aankoop van een airco reken je natuurlijk op een correcte prijs-kwaliteitverhouding. Daarom ben je best op de hoogte bent van de kosten die een airco-installatie met zich meebrengen.
Het prijskaartje van een airco specialist is sowieso afhankelijk van verschillende factoren.
Eerst brengt hij jouw situatie in kaart. Zoals de kamer(s) waar je de airco wil plaatsen. Of, het type airconditioningsysteem dat je wil en de extra opties die je wil toevoegen.
Daarna kijkt de airco specialist naar het technisch gedeelte, zoals de benodigde capaciteit van het systeem. De locatie is ook belangrijk. Waar zullen de binnen- en buitenunits geplaatst worden? Ten slotte controleert de vakman de vereiste bekabeling en leidingen.
Wat kost de servicebeurt van een ervaren airco monteur per uur?
De gemiddelde prijs per uur van een airco specialist is variabel. Het is bovendien afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen ligt het tarief van een airco specialist tussen 50 en 60 euro per uur.
Reken ongeveer een halve dag om de airco te plaatsen. De grootste kostenpost bij het installeren van een airco is het aircotoestel zelf.
Waarvoor kan je een airco specialist contacteren?
Een airco specialist biedt meerdere diensten aan. We zetten ze hieronder even op een rij.
1. Voor het installeren van de airconditioning
Je houdt best rekening met een aantal factoren wanneer je een airco laat plaatsen. Factoren zoals de locatie, de buitenunit en het koelvermogen hebben een grote invloed op de installatie. Daarnaast hebben de prijs, de arbeidsuren en het onderhoud ook een grote invloed.
Om de airco efficiënt en energiezuinig te houden, kijk je best naar de binnen- en buitenunit. De binnenunit plaats je bij voorkeur in de buurt van de te verkoelen plek. Op 2 meter hoogte en niet te dicht bij een warmtebron. De buitenunit plaats je best op een plaats met veel schaduw en zonder obstakels.
Heb je geen plaats voor een buitenunit? Dan kan je voor een monoblock of een mobiele airco opteren. Dat zijn modellen in één stuk.
Monoblock airco’s produceren wel iets meer geluid. Omdat de volledige installatie zich binnenshuis bevindt. Mobiele airco’s zijn goedkoper. Maar ze verbruiken meer energie.
Het is sowieso belangrijk om het juiste koelvermogen te kiezen. Een airco specialist kijkt naar de oppervlakte van de ruimte, de isolatiegraad en andere punten. Op basis daarvan maakt hij een berekening en selecteert hij het juiste airconditioningsysteem.
De kosten van een airco zijn afhankelijk van het type airco en de installatie.
- De prijs voor vaste airco’s zonder buitenunit ligt tussen 1.200 en 3.000 euro.
- Terwijl vaste airco’s met buitenunit tussen 1.500 en 3.000 euro kosten.
- Een mobiele airco vind je al vanaf 250 euro.
Je kan de kosten wel nog drukken door het verlaagd btw-tarief (6 %) voor woningen van 10 jaar of ouder, en door Mijn VerbouwPremie voor lucht-lucht warmtepompen.
Ten slotte is het belangrijk een betrouwbare airco specialist te kiezen. De kwaliteit van je installatie hangt ook af van de competenties van je installateur.
2. Voor onderhoud en herstellingswerken
Je kan niet over airco’s praten zonder het te hebben over het onderhoud. Naast onderhoud kunnen er ook eventuele herstellingen bijkomen. Want een airco kan stuk gaan. Het regelmatig onderhouden van je airco zorgt ervoor dat ze langer meegaat en beter werkt.
Bij een standaard onderhoud van een airco zal de vakman kijken naar de elektrische onderdelen. Zo zal hij de compressoren, ventilatoren en units reinigen. Ook controleert hij de regelapparatuur.
Dit routine onderhoud is niet verplicht, wel is het sterk aan te raden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt kost gemiddeld 150 euro, exclusief btw.
Zijn er defecten? Dan kan je de airco vervangen of herstellen. Misschien moet je de koelvloeistof bijvullen. Wat belangrijk is om het systeem draaiende te houden. Eventueel moet je filters vervangen. Omdat die verstopt kunnen raken en veel energie verbruiken. Lekkages pak je best zo snel mogelijk aan.
De aircopomp en condensor zijn onmisbare onderdelen van het systeem. Die kunnen verslijten en moeten dus soms vervangen worden. De kosten voor reparaties schommelen tussen 80 en 600 euro, afhankelijk van de nodige reparaties en onderdelen.
Neem zeker een onderhoudscontract met je installateur in overweging. Je kan in dat geval rekenen op een periodiek onderhoud en ondersteuning bij eventueel grote problemen. Op die manier voorkom je zelfs mogelijk hoge reparatiekosten.
3. Om de airco in huis te vacumeren en te laten bijvullen
Het is verboden bij wet om jouw aircosysteem zelf te vacumeren en bij te vullen. Omdat deze taak vrij complex is. Enkel een erkend airco specialist mag dit doen.
Tijdens een groot onderhoud word je airco niet alleen bijgevuld en gevacumeerd. Daarnaast worden er verschillende controles uitgevoerd, zoals: de werking van de airco en de druk van het systeem. De temperatuur van de uitstromende lucht, de conditie en flexibiliteit van de leidingen worden ook bekeken.
Ten slotte worden de systeembeveiligingen, luchtinlaat, waterafvoer en elektrische aansluitingen uitvoerig gecontroleerd.
Een groot onderhoud wordt aanbevolen om eens in de twee jaar te laten uitvoeren.
4. Voor de verplichte tweejaarlijkse controle
Een standaard onderhoud is niet verplicht. Het is wel sterk aangeraden om problemen en defecten aan je airconditioning te voorkomen.
Er bestaan wel 2 verplichte controles:
- Lekdetectietest: Tijdens deze controle gaat een airco specialist kijken of er geen lekken in de installatie zitten.
- Energetische keuring: Deze keuring is verplicht voor installaties met een nominaal vermogen van minstens 12 kW. Het is 5 jaar geldig. Let op! Dit is enkel van toepassing op airco’s die als comfortkoeling gebruikt worden. Grotere installaties worden veel vaker gecontroleerd.
Contacteer airco specialisten in je regio en vergelijk gratis offertes
Wil je een airco laten installeren of je systeem laten onderhouden? Vergelijk meerdere offertes en vind de beste airco voor de juiste prijs-kwaliteitverhouding.
Kom via onderstaand formulier gratis in contact met 1 of meer airco specialisten en ontdek je opties.