Inhoud
Vind de meest energiezuinige airco
Één van de criteria om te bepalen wat de beste airco is voor jou is de zuinigheid van het toestel. Een zuinig toestel verbruikt minder stroom. Bijgevolg bespaar je op je energierekening.
Hoe vind je nu de meest energiezuinige airco? Daarvoor dien je rekening te houden met een aantal factoren.
- Waarvoor gebruik je het betreffende aircomodel? Om te verwarmen en/of te koelen?
- Je keuze voor een bepaald model hangt ook af van de grootte van de ruimte die je wil koelen en/of verwarmen.
- Andere factoren zijn de vereiste functies van het toestel en het beschikbare budget.
Wat is op dit moment de beste airco om mee te verwarmen?
Het voordeel van heel wat vaste split-aircosystemen is dat ze de optie bieden om te verwarmen. Deze systemen worden ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Afhankelijk van de ruimte en de manier waarop je de verwarming gebruikt kan je zo jouw energieverbruik verlagen. Met een aircoverwarming verbruik je bijvoorbeeld geen gas.
Een lucht-luchtwarmte pomp is interessant als je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt in je nieuwbouwwoning. Of, als je al gebruik maakt van elektrische verwarming in je woonst.
Warmtepomp airconditioners zijn meestal split-unit airconditioners die gebruikmaken van een buitenunit en een binnenunit. Die airco’s maken gebruik van de warmte in de buitenlucht en verwarmen daarom op de zuinigste manier.
Wat is de beste airco zonder buitenunit voor in huis?
Split-airco’s zijn een soort vaste airco’s die gebruikmaken van een binnenunit en een buitenunit. Het is echter niet altijd mogelijk ze in elke woning zomaar te installeren. Voor de buitenunit moet je plaats hebben aan de gevel. Daarnaast moet het mogelijk zijn om de buitenste eenheid eenvoudig te verbinden met de binnenunit(s).
Wanneer jouw woning niet in aanmerking komt voor een split-unit airco bestaan er voldoende alternatieven. Je hebt keuze tussen een monoblock airco met een vaste unit in huis en een mobiele airco die je moeiteloos kan verplaatsen tussen de verschillende ruimtes onderling.
Mobiele airco’s en airco’s zonder buitenunit verbruiken vaak meer dan split airco’s. Vooral mobiele airco’s zijn niet zo heel zuinig en eerder geschikt als tijdelijke oplossing.
Wil je dus een zuinige airco zonder buitenunit? Dan is een monoblock airco een goede optie.
Hoe bepaal je of een airco zuinig is?
Niet elk airconditioningsysteem gaat even efficiënt om met energie en is dus even zuinig. De mate van zuinigheid van een aircosysteem wordt uitgedrukt door de waarden SEER en SCOP.
Die indicatoren drukken uit hoe efficiënt een toestel respectievelijk koelt en verwarmt over een volledig seizoen. In plaats van een momentopname krijg je dus aan de hand van de SEER en de SCOP een beeld van de zuinigheid van een airco over een langere periode (lees: het hele jaar).
Daarnaast is het belangrijk te kijken hoe de SEER en de SCOP waarden zich verhouden tot het juiste koelvermogen voor je ruimte(s). Het koelvermogen wordt uitgedrukt in kW. Het benodigde koelvermogen voor jouw woning of ruimte(s) kan worden berekend via de kubieke inhoud van de betreffende ruimte(s) die je wil koelen.
Met al die indicatoren (de SEER, de SCOP en de benodigde kW) worden airco toestellen ingedeeld volgens energielabelcategorieën. Zo kan je gemakkelijk zien welk toestel het meest energiezuinig is. De meest zuinige toestellen krijgen het label A+++.
Handig om te weten: Een aircotoestel krijgt een apart label voor het koelen en voor het verwarmen.
Welke factoren beïnvloeden energieverbruik?
Er zijn een aantal belangrijke factoren die het energieverbruik van een airco kunnen beïnvloeden.
- De grootte van de ruimte: Voor een grote ruimte is een airco met een groot koelvermogen nodig. Kies een toestel met een vermogen dat overeenstemt met de ruimte waar ze staat.
- Isolatie: De isolatie van een ruimte heeft veel invloed op de werking van een airco. In een slecht geïsoleerde ruimte moet een airco bijvoorbeeld harder werken om ze op temperatuur te krijgen. Gevolg: een hoger elektriciteit verbruik.
- Onderhoud: Wanneer de filters van een airco vervuild en verstopt raken, gaat die minder goed werken. Het is daarom van belang regelmatig onderhoud te plegen en de filters te kuisen.
TIP: Je kan zelf invloed hebben op de zuinigheid van jouw airco door rekening te houden met deze factoren. Zo kun je bijvoorbeeld de isolatie van je huis verbeteren, waardoor je airco zuiniger zal werken.
Tip: Je hebt ook zelf invloed op de zuinigheid van jouw airco! Zo kan je bijvoorbeeld de isolatiegraad van je huis verbeteren, waardoor je airco zuiniger zal werken.
Hoeveel verbruikt de gemiddelde airco? En, hoeveel ben je kwijt aan stroomkosten?
Het gemiddelde verbruik van een airco in huis kan sterk variëren en wordt grotendeels bepaald door het type airco.
- Het is belangrijk om een idee te krijgen van het gemiddelde stroomverbruik per dag. Dat komt bij een verbruik van 8 uur op een zomerse dag neer op een verbruik van gemiddeld 6 tot 13 kWh.
- Achterhaal wat stroom gemiddeld kost om een beeld te krijgen van de gemiddelde kosten. De gemiddelde stroomkosten voor 1 kWh bedragen zo’n € 0,27. Voor een meer accurate schatting van de gemiddelde kosten van een airco kijk je beter naar het soort airco.
Verbruik vaste airco
De meest voorkomende types vaste airco zijn de single-split airco en de multi-split airco.
Het gemiddelde verbruik van een single-split airco schommelt rond de 6 kWh per dag, wat neerkomt op 1,62 euro per dag.
Een multi-split airco koelt meerdere ruimtes en heeft daarom logischerwijs een hoger verbruik. Het gemiddelde verbruik van een multi-split airco ligt rond de 13,3 kWh. Dat betekent ongeveer 3,56 euro per dag.
Verbruik mobiele airco
Een mobiele airco verbruikt relatief veel stroom in verhouding tot het koelvermogen. Dat betekent dat het niet een hele zuinige optie is. De mobiele airco verbruikt gemiddeld 8 kWh, circa 2,16 euro per dag.
Een zuinige airco in 2024: niets dan voordelen
De meest moderne airco-toestellen die vandaag op de markt beschikbaar zijn, bieden veel voordelen. Een aantal van de grootste voordelen zijn:
- De nieuwste energiezuinige airco’s zijn uitgerust met de meest moderne filters en technologieën om de lucht te zuiveren. Hoewel er bezorgdheid is dat aircolucht irriterend zou kunnen werken, is de gezuiverde lucht van een airco juist bevorderlijk voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.
- Er bestaan ook veel zorgen over de luidruchtigheid van een airco. Hoewel een airco altijd nog een beetje geluid produceert, zijn de zuinigste airco’s een stuk stiller dan normale airconditioning.
Bespaar op energiekosten
Een airco hoeft vandaag geen grote kostenpost te zijn. Met een energiezuinige airco houd je de energierekening laag. Gezien het lage energieverbruik blijven de stroomkosten ook een stuk lager.
Vriendelijk voor het milieu
Een energiezuinige airco is bovendien beter voor het klimaat. Het stroomverbruik van een zuinige airco beperkt onnodige CO2-uitstoot. Door te verwarmen met een airco bespaar je op gasverbruik.
Combineer airco met zonnepanelen voor extra groene verkoeling en verwarming
Wil je zo groen mogelijk je huis op temperatuur krijgen? Overweeg om zonnepanelen te combineren met jouw airco. Zo wek je zelf stroom op en dalen je energiekosten nog meer.
De beste airco vinden tussen alle merken
Er zijn heel wat merken die aircotoestellen aanbieden. Het is daarom moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welk merk het beste is of er bovenuit steekt.
Eerst hoor je te achterhalen wat voor soort airco geschikt is in jouw situatie. Vervolgens kijk je wat er beschikbaar is op de markt vandaag. Ook rekening houdend met je budget.
Een aantal betrouwbare merken zijn onder meer:
Energie besparen met de juiste airco? Ontvang gratis advies op maat van je situatie en budget
Zoek je een zuinige airco? Doe beroep op een airco specialist en vind het toestel dat het beste bij jou past. Laat je professioneel adviseren en krijg zo inzicht in de kosten en mogelijkheden.
Geniet het hele jaar door van een perfect gereguleerde temperatuur in jouw leefruimtes. Vul nu snel en eenvoudig onderstaand formulier in en ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes van vakmannen.