Inhoud
Verbruik mobiele airco: wat kost het aan energie?
Mobiele airco’s kunnen echt redding bieden op zinderende zomerdagen. Maar, hoe zit het met de energiekosten? We geven je hieronder een helder overzicht van hoeveel stroom een airco verbruikt en wat het betekent voor je portemonnee.
1. Per uur
Een mobiele airco zorgt voor verfrissing in een ruimte. Omdat je de afvoerslang via het raam naar buiten moet hangen, kan er jammer genoeg warme lucht terug de kamer in komen. Onvermijdelijk brengt dit verlies aan energie en efficiëntie iets hogere energiekosten met zich mee.
Gemiddeld verbruikt een mobiele airco ongeveer 1 kWh per uur. Concreet komt dat neer op een kost van ongeveer 25 eurocent per uur wanneer je de airco aan hebt staan.
2. Hoeveel verbruikt een mobiele airco gemiddeld per dag?
Als een airconditioning 1 kWh per uur verbruikt en dagelijks 8 uur draait om het binnen lekker koel te houden, betaal je dus ongeveer 2 euro per dag aan verbruik.
3. Per jaar
Als je jouw airconditioning tijdens de 40 warmste dagen van het jaar elke dag 8 uur laat draaien en dus niet het hele jaar door. In dat geval kom je uit op een totaal verbruik van 320 uur per jaar.
Bij een verbruik van 1 kWh per uur zouden de jaarlijkse kosten voor een gemiddeld stroomverbruik van je mobiele airco dan rond de 80 euro liggen.
Verbruik (kWh) mobiele airco zelf berekenen
Velen denken dat airco’s enorme stroomslurpers zijn. Maar, je kan zelf eenvoudig berekenen hoeveel jouw airco precies verbruikt en wat het je kost.
Wil je weten hoeveel energie jouw toestel verbruikt? Vermenigvuldig simpelweg het aantal kWh dat je airco per uur verbruikt met de uren dat hij aanstaat. Om de kosten vervolgens te berekenen, vermenigvuldig je dit resultaat met de prijs per kWh die je energieleverancier hanteert.
- Energieverbruik: kWh airco × aantal uren = energieverbruik in kWh
- Kosten: kWh airco × aantal uren × prijs per kWh = energiekosten in euro
Nu je weet hoe je het kan berekenen, heb je nog wat cijfers nodig. Hieronder vind je een paar gemiddelden die je kan gebruiken. Let op: deze waarden kunnen variëren naargelang je energieleverancier, de actuele energieprijzen en het type energiecontract:
- Verbruik van de airco: Gemiddeld 1 kWh per uur
- Prijs per kWh in België: Gemiddeld 0,25 euro
- Gebruiksduur: Gemiddeld 8 uur per dag gedurende 40 dagen per jaar (zomerseizoen)
Wat is zuiniger: een mobiele airco met slang of een vaste airco?
Mobiele airco’s zijn superhandig op warme dagen, maar ze kunnen wat meer stroom verbruiken. Dat komt omdat je bij dit toestel de afvoerslang naar buiten moet hangen. Daardoor kan er ook warme lucht naar binnen komen. Het maakt dat een mobiele airco meestal zo’n 1,5 kWh per uur gebruikt.
Een vaste airco is veel energiezuiniger. Je hoeft geen raam open te hebben staan. Bovendien heeft ze een efficiënter en hoger koelvermogen. Hierdoor verbruiken vaste airco’s gemiddeld zo’n 0,8 kWh per uur.
Voor een goedkope en efficiënte koeling is een vaste airco meestal de beste keuze.
Is verwarmen met een mobiele airco goedkoper dan met gas?
Wil je besparen op je energiekosten? Overstappen van gas naar elektriciteit kan tot 60 % schelen! Gas kost ongeveer 3 euro per kubieke meter, terwijl elektrische stroom zo’n 40 eurocent per kWh is. Een airco verbruikt minder dan 1 kWh per uur, wat je ongeveer 25 cent per uur kost. Een duurzaam alternatief en lagere energierekening.
Ter vergelijking: een cv-ketel kost tussen de 3 en 6 euro per uur. Voor een gezin dat jaarlijks 1.700 kubieke meter gas gebruikt, kan overstappen naar airco’s je zo’n 3.570 euro per jaar besparen. De exacte besparing hangt af van je situatie en de gasprijzen. Een specialist helpt je verder met info en advies op maat.
Is airco verwarmen rendabel?
Is het rendabel is om je huis te verwarmen met een airco. Dat hangt af van meerdere factoren, zoals: je energieverbruik, lokale energieprijzen, isolatie en het klimaat. Een toestel met een hoog rendement, vooral in combinatie met zonnepanelen, kunnen een goede keuze zijn.
Mobiele airco’s op strategische plaatsen
Het plaatsen van een mobiele airco is niet zomaar iets. Door de unit op strategische plaatsen te zetten in de zomer kun je het meeste uit je airco halen en ervoor zorgen dat de hele ruimte lekker koel wordt. Hieronder enkele tips:
Waar moet je een mobiele airco plaatsen?
- Midden in de ruimte: Plaats de airco bij voorkeur in het midden van de ruimte die je wil koelen. Zo kan de koude lucht zich het beste verspreiden.
- Bij een raam: Als je de airco bij een raam zet, zorg er dan voor dat de afvoerslang goed is afgesloten om te voorkomen dat er warme lucht naar binnen komt. Op die manier verzeker je een frissere nachtlucht in de slaapkamer.
- Vermijd hoeken: In hoeken kan de koude lucht minder goed circuleren.
- Niet direct onder een raam: Als je de airco direct onder een raam zet, kan er warme lucht naar binnen via het raam.
Meer weten? Vraag info, advies en offertes aan airco specialisten
Wil je weten hoeveel je precies kan besparen met een airco? Kom via onderstaand formulier in contact met 1 of meerdere airco specialisten. Ze bezorgen je de nodige info en kunnen je adviseren over energiezuinige keuzes. Tegelijk kunnen ze voor je een vrijblijvende offerte opstellen.
Vul onderstaand offerteformulier in en krijg nog meer gedetailleerde antwoorden op je vragen. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en weet je precies wat je mag verwachten.