Inhoud
Hoe snel is een airco terugverdiend?
De terugverdientijd van een airco is afhankelijk van een reeks factoren. Zo hebben het type airco dat je gebruikt en het energieverbruik ervan een grote invloed op de terugverdientijd. Elke situatie is dan ook anders.
Hieronder gaan we dieper in op een aantal factoren die een invloed kunnen hebben op de terugverdientijd van een airco.
1. Type airco
De investering die je moet doen in een airco hangt sterk af van het type airco dat je kiest. Zo liggen de prijzen van een mobiele airco over het algemeen een stuk lager dan die voor een vaste airco.
Bijvoorbeeld: voor een split airco en bijhorende installatie betaal je makkelijk 1.500 euro of meer. Een stevige investering dus. Tegelijk zijn split airco toestellen zuinig qua energieverbruik en hebben ze een lange levensduur.
2. Energieverbruik
Het vermogen van een airco en de energiezuinigheid bepalen het energieverbruik van een airco. Dit wordt uitgedrukt door de energieklasse. Wanneer je kiest voor een airco met een laag vermogen, afgestemd op de ruimte die je wil koelen, bespaar je het meest.
Daarnaast bespaar je altijd door te kiezen voor een toestel met een zo hoog mogelijke energieklasse of -score.
3. Hou ook rekening met installatiekosten en onderhoudskosten
Buiten de investering in het airconditioning apparaat zelf zijn er nog andere kostenposten. De voornaamste zijn de installatiekosten en onderhoudskosten.
De hoogte van de installatiekosten is afhankelijk van het type airconditioning dat je kiest. Door het onderhoud van de airco goed bij te houden, zorg je alvast dat ze optimaal blijft functioneren. Ook blijft zo het energieverbruik laag.
Beide kostenposten neem je best in overweging en weeg je af tegenover de mogelijke besparing op energiekosten. Op die manier kan je makkelijk de terugverdientijd berekenen.
Hoeveel verbruikt airconditioning?
De terugverdientijd van airconditioning hangt onder meer af van je verbruik. Om de terugverdientijd te bepalen, geven we hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten.
1. Per uur
Een airconditioning gebruikt gemiddeld 0,75 kWh per uur, voor een slaapkamer van 16 m2. De kosten van 1 kWh aan energie schommelen rond de 0,185 euro. Het betekent dat de airco voor elk uur dat hij aanstaat ongeveer 0,75 kWh x 0,185 = € 0,13875 ≈ 14 cent per uur kost.
Per jaar
Even ervan uitgaande dat er gemiddeld 50 hete zomerdagen per jaar zijn waarop je de airco ongeveer 8 uur lang aan hebt staan. Ook dan kan je de kosten per jaar berekenen. Je komt in dat geval uit op een berekening van 0,13875 x 8 x 50 = 55,50 euro per jaar.
Is een airco goedkoper dan centrale verwarming?
Je kan met een airco naast koelen ook snel en gemakkelijk een ruimte verwarmen.
Het kan in een aantal gevallen zelfs goedkoper zijn om met een airco te verwarmen. Aangezien een centrale verwarming die op gas werkt er een stuk langer over doet om op temperatuur te komen en vaak het hele huis in één keer verwarmt.
Met een airco of lucht-lucht warmtepomp kun je gerichter en sneller de ruimte waar je gebruik van maakt verwarmen. De lucht-lucht warmtepomp gebruikt daarbij warmte uit de buitenlucht die het huis in wordt gepompt. Op die manier wordt minder energie gebruikt dan wanneer de lucht moet worden opgewarmd door het apparaat zelf.
Zo verspil je geen energie aan het verwarmen van de rest van het huis.
Is het slim en rendabel om met een airco te verwarmen?
Verwarmen met airco biedt een aantal financiële voordelen ten opzichte van centrale verwarming. De exacte besparing in jouw situatie hangt af van het type airco waar je gebruik van maakt, het vermogen en de energieprijs in jouw huidige contract.
Over het algemeen is verwarmen met airco goedkoper dan met centrale verwarming, en bespaar je ongeveer 4,65 euro per uur. Het betekent dat als je een airco aanschaft ter waarde van 2.500 euro dat de terugverdientijd voor deze airco rond de 520 uur ligt (2.500 euro / 4,65 euro).
De precieze kosten hangen uiteindelijk af van het aantal kamers dat je wil verwarmen, de kwaliteit van de isolatie van de woning en hoeveel uren per dag je de verwarming gebruikt.
Wens je extra info of advies op maat? Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat
Over het algemeen kan je de terugverdientijd zo kort mogelijk houden door te kiezen voor een energiezuinige airco. Om de terugverdientijd te bepalen, neem je best contact op met een erkend vakman. Hij of zij geeft je een idee van de opties en de kosten, rekening houdend met je situatie en budget.