Inhoud
Aandachtspunten bij goedkoopste airconditioning kopen
Voor het vinden van een aircotoestel dat voldoet aan je behoeften en budget let je best op de volgende zaken.
- Koelvermogen: Het is interessanter om een airco te kiezen waarvan het koelvermogen geschikt is voor de ruimte die je wil koelen.
- Installatie en onderhoud: Het is belangrijk dat de airco makkelijk kan worden geïnstalleerd en onderhouden.
- Energie-efficiëntie: Het energielabel van een airco geeft aan hoe efficiënt het toestel energie verbruikt. Wanneer je kiest voor een toestel met een hoge verbruiksefficiëntie, kun je besparen op energie en de kosten verlagen.
- Geluidsniveau: Let ook op het geluid dat een airco produceert. Sommige airco’s hebben een hoger geluidsniveau dan andere. Je opteert bijvoorbeeld beter voor een stille airco wanneer je ze in de slaapkamer wil installeren.
Goedkope airco’s vergelijken: vier belangrijke criteria
Wanneer je airco’s vergelijkt, zijn er 4 elementen waarop de toestellen verschillen. Het is belangrijk om die onderlinge verschillen goed te begrijpen, zodat je de airco kan kiezen die het beste aansluit bij wat je zoekt.
Zo spelen het aantal ruimtes dat je wilt koelen, het energieverbruik en de geluidsoverlast allemaal een rol.
1. Type airconditioning
Je hebt verschillende soorten airco’s in uiteenlopende prijsklasses. Je kan ze onderverdelen in 2 grote groepen: de mobiele airco en de vaste airco.
We bespreken beide hieronder meer in detail.
Optie A: Goedkope mobiele airco met of zonder buitenunit
Een mobiele airco is over het algemeen een stuk goedkoper dan een vaste airco. Wanneer je een zo goedkoop mogelijke oplossing zoekt, is dit zeker een goede optie. Dat komt onder meer omdat er meestal geen installatiekosten zijn voor een mobiele airco.
Je steekt ze in de meeste gevallen gewoon in het stopcontact. Er bestaan mobiele airco’s met een buitenunit en zonder een buitenunit:
- Mobiele airco zonder buitenunit: Het simpelste en goedkoopste type airco is de mobiele airco zonder buitenunit. Dit toestel maakt gebruik van een slang die je uit het raam hangt om de warme lucht af te voeren. Het verbruikt wel veel energie en koelt minder efficiënt dan andere vormen van airco. Ook moet er een raam blijven openstaan voor de afvoerslang, waardoor er weer warme lucht naar binnen kan komen.
- Mobiele airco met buitenunit: Er bestaan mobiele airco’s die gebruikmaken van een binnen- en buitenunit. Die airconditioning-units zijn verbonden via een leiding en zijn iets duurder dan de basis mobiele airco. Door de vaste unit buitenshuis verspilt deze variant minder energie en koelt ze effectiever.
Optie B: Goedkope vaste airco: monoblock en split unit
Vaste airco is over het algemeen duurder dan mobiele airco, aangezien de installatie ervan dient te gebeuren door een erkend installateur. Ook is het toestel zelf over het algemeen duurder.
- Monoblock airco: Een monoblock airco bestaat uit een enkele unit die zich in de ruimte bevindt. De installatie van dit type airco is relatief eenvoudig. Een monoblock airco is de goedkoopste vaste variant, maar kan wel voor redelijk wat geluidshinder zorgen.
- Split airco: De split airco bestaat uit twee units, één buitenshuis en één (of meerdere) binnenshuis. Ze zijn met elkaar verbonden door een leiding. De installatie ervan is vrij ingewikkeld en dus ook prijziger. Bovendien kan dit type airco niet in elke woning worden geïnstalleerd. Wanneer je kiest voor een split airco biedt dit de kans om meerdere binnenunits in verschillende ruimtes te installeren (multi-split airco) en zo een groter deel van het huis te koelen. De split airco, ook wel lucht-lucht warmtepomp, kan je ook gebruiken als een elektronisch alternatief voor de verwarming van je woonst. Daarnaast is de split airco de meest energie-efficiënte en stille optie.
2. Energieverbruik
De verschillende types airco hebben elk een ander energieverbruik. Dat heeft onlosmakelijk ook invloed op het kostenplaatje van het aircogebruik.
Een mobiele airco is over het algemeen goedkoper in aanschaf, maar de energiekosten liggen vrij hoog. Bij een vaste airco is het precies omgekeerd. Ze is duurder in aankoop en de energiekosten liggen een stuk lager.
Andere factoren die je in gedachten kan houden bij het bekijken van het energieverbruik van jouw airco zijn:
- Isolatie van je woning: Een geïsoleerde woning betekent een airco die efficiënter koelt en minder energie verbruikt.
- Energielabel: Het energielabel van een airco geeft aan hoe zuinig ze energie verbruikt. Hoewel toestellen met een goed label (A+++ of A++) duurder zijn, zullen je energiekosten lager liggen.
- Merken: Toestellen met betere energielabels komen vaker van duurdere merken. Het kan dus zeker lonen om te investeren in een iets duurder merk.
- Onderhoud: Om de levensduur van je toestel te optimaliseren en zelfs te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. Gebeurt dit niet, kan de filter verstopt raken en zal je airco minder goed functioneren. Gemiddeld gebeurt een onderhoud elke 2 jaar.
3. Merken (Daikin, Panasonic, LG, Mitsubishi)
Er zijn verschillende merken die airco-toestellen aanbieden. Het beste merk voor jou is afhankelijk van verschillende factoren.
Bekendere merken hanteren vaak hogere prijzen en garanderen over het algemeen een betere kwaliteit. Het is in vele gevallen interessanter een airco van erkende merken te kiezen in plaats van goedkopere merken. Je voorkomt zo het risico op soms dure reparatiekosten en een hoog stroomverbruik.
Zelfs de goedkopere producten van erkende merken zijn vaak een stuk beter dan van onbekende fabrikanten. Enkele bekende merken zijn:
- Daikin: Daikin is één van de bekendste aircomerken. Het merk heeft een hoofdkantoor in België, waardoor toegang tot service na verkoop vlot verloopt. Daikin beschikt over verschillende types airco die koeling en verwarming goed in balans houden voor een optimale binnentemperatuur.
- Panasonic: Panasonic produceert kwalitatieve single- en multi-split airconditionings die zowel aan de wand als in de vloer kunnen worden bevestigd.
- LG: De prijs van de aircotoestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG ligt gemiddeld iets lager dan de bovenstaande concurrenten. Toch zijn hun producten minstens even kwalitatief betrouwbaar.
- Mitsubishi: De split-unit warmtepompen en airco’s van Mitsubishi zijn kwalitatief top. Ze bieden de mogelijkheid om je gehele woning op een energiezuinige manier te koelen en te verwarmen.
4. Koelvermogen
Een laatste belangrijke keuzefactor is het koelvermogen. Ga je voor een airco met een hoger of een lager vermogen? Zorg ervoor dat het vermogen afgestemd is op de ruimte die je wil koelen.
Een hoger koelvermogen betekent vaak ook een duurder prijskaartje. Factoren die een invloed hebben op het benodigde koelvermogen zijn:
- Grootte van de ruimte: De ruimte moet worden opgemeten door de installateur om het vermogen te kunnen berekenen en te bepalen.
- Isolatie van de ruimte: Een goed geïsoleerde ruimte behoeft een minder hoog vermogen. Dat komt omdat de airco in dat geval efficiënter kan koelen.
- Zonlicht: Wanneer de ruimte die je wilt koelen op het Zuiden gericht is en grote ramen heeft, zul je een groter koelvermogen nodig hebben. Dat komt omdat de ruimte in dat geval door de warmte van het zonlicht sneller op zal warmen.
Wat kost de goedkoopste airco?
Gemiddeld kun je een mobiele airco aanschaffen vanaf 250 euro, exclusief plaatsing. Voor een vaste airco starten de prijzen vanaf 1.200 euro, inclusief de kosten voor installatie.
De arbeidskosten van een airco installateur
De arbeidskosten van een airco installateur schommelen gemiddeld rond de 50 à 60 euro per uur. De duur van de installatie hangt af van het type airco dat wordt geïnstalleerd en van het huis. Gemiddeld genomen is een specialist een halve dag bezig met het plaatsen van een airco.
Grofweg mag je voor de arbeidskosten dus rekenen op een totaalprijs van 250 à 300 euro.
Enkele bespaartips bij de plaatsing van een airconditioner
1. Verkoop je oude airco toestel
Mogelijk heb je een oud toestel dat je niet meer gebruikt en wil vervangen door een nieuwer model. Het kan in dat geval lonen om het oude toestel te verkopen. Zo kan je er nog wat geld aan verdienen en zo de kosten van het nieuwe toestel enigzins compenseren.
2. Zorg voor voldoende vrije ruimte
De installateur van jouw airco wordt per uur betaald. Bespaar kosten door de ruimte klaar te maken voor installatie en het de installateur dus zo makkelijk mogelijk te maken.
Creëer vrije ruimte rondom de plek waar de airco geïnstalleerd zal worden. Bespaar zo op arbeidskosten.
3. Groepskorting of Kwantumkorting
Soms bieden verkopers of installateurs van airco groeps- of kwantumkortingen bij aankoop van meerdere units in één keer. Airco in meerdere ruimtes in je huis in één keer plaatsen. Of samen met je buren investeren in airconditioning kan je dus een voordeel opleveren.
Hoeveel kost 1 uur airco?
De kostprijs van 1 uur airco is heel variabel. Er zijn diverse factoren die het stroomverbruik en de bijhorende kosten kunnen beïnvloeden, onder meer het model, het type airco en het energieverbruik.
Gemiddeld verbruikt een energiezuinige single-split airco per uur zo’n 2 tot 5 kW om een ruimte te koelen. Van zodra de ruimte op temperatuur is, zal het verbruik dalen en gebruikt het toestel nog slechts 0,75 kWh. Multi-split en mobiele airco’s verbruiken een stuk meer energie.
De kosten per uur schommelen gemiddeld rond 0,20 à 0,44 eurocent.
Interesse in de plaatsing van een airco? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen
Welke airco het goedkoopste is, is niet gemakkelijk te zeggen. Het hangt af van jouw specifieke situatie, woning en behoeften. Via ons offerteformulier kom je makkelijk in contact met 1 of meerdere airco installateurs om te bepalen wat de beste optie is voor jou.