Wat kost een installatie van een airco?

De totaalprijs om een airco in je huis te plaatsen hangt af van diverse factoren. Deze factoren zullen hieronder in detail worden besproken. Dit project zal je minimaal 800 en maximaal 4.000 euro kosten. De gemiddelde kosten hiervan liggen dus tussen 1.200 en 1.900 euro.

Prijsbepalende factoren

1. Het merk van de airco speelt een rol

De eerste, maar meteen een van de belangrijkste prijsbepalende factoren, is het merk van de airco. Bekende merken bieden vaak betrouwbaarheid en duurzaamheid, maar hebben vaak hogere prijzen. Ook de tarieven van de airco-installateurs variëren sterk van merk tot merk, wat de totale kosten beïnvloedt.

Daarom raden we sterk aan om verschillende offertes aan te vragen en meerdere installateurs te vergelijken om zo de meest voordelige aanbieding te vinden voor jouw airco.

2. Het benodigde vermogen is een belangrijke factor

Een andere factor die de kostprijs van de airco beïnvloedt, is het benodigde vermogen. Dat hangt af van de grootte en ligging van de ruimte waarin de airco wordt geïnstalleerd. Over het algemeen geldt: hoe groter de ruimte, hoe hoger het benodigde vermogen van de airco.

Voor kleine ruimtes tot 70m³ volstaat het om een airco te plaatsen met een vermogen van 2,5 kW, wat je gemiddeld 1.100 euro zal kosten. Voor middelgrote ruimtes, zoals woonkamers of kantoren tot 120m³, volstaat een airco van 3,5 of 5,0 kW, afhankelijk van de isolatie van de ruimte. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen 1.650 en 1.695 euro, inclusief installatie.

Voor grote ruimtes tot 240m³, of kleinere ruimtes met veel warmte-afgevende apparatuur zoals computers en servers, is een airco met een vermogen van 7,0 kW aangeraden. De gemiddelde kosten hiervoor, inclusief installatie, bedragen rond de 2.500 euro.

3. Goede onderdelen van de oude airco bewaren

Kijk bij het installeren van een nieuwe airco zeker na of je nog onderdelen van je oude airco hebt die in goede staat zijn. Het is namelijk mogelijk dat alleen de binnen- of buitenunit van jouw airco aan vervanging toe is. Is de buitenunit van je airco nog in orde en heb je enkel een nieuwe binnenunit nodig, dan kost dat je gemiddeld 700 euro.

Je kunt dus enorm veel geld besparen door enkel dit onderdeel te vervangen in plaats van een hele nieuwe airco te kopen.

Wil je toch een nieuwe binnen- en buitenunit voor je airco, maar heb je nog leidingen en aansluitingen die in goede staat zijn? Bespreek dan met je vakspecialist wat jouw mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.

4. Waar ga je de airco plaatsen?

Waar je de airco gaat plaatsen heeft ook een impact op de installatiekosten, maar ook op de efficiëntie van je airco. Er zijn verschillende installatiemogelijkheden.

De eerste soort airco is een wandmodel. Deze zijn een van de meest voorkomende keuzes qua type airco en worden boven een raam geplaatst. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en bieden een goede balans tussen prestaties en kosten.

Een ander soort airco is een plafondmodel. Dit type airco wordt aan het plafond bevestigd. Ze zijn vaak iets duurder dan wand- en vloermodellen. Plafondmodellen zijn geschikt voor grotere ruimtes en zijn daardoor vaker te vinden in commerciële omgevingen, maar kunnen ook gebruikt worden voor grotere huizen waar het koelen belangrijk is.

Het laatste soort airco is een ingebouwde airco. Dit type airco is het meest esthetisch aantrekkelijk omdat ze bijna onzichtbaar zijn. Het installeren van dit soort airco is echter ingewikkelder dan de andere toestellen en is daarom ook vaak de duurste optie.

Benieuwd naar de prijs voor jouw airco?
Ontvang gratis offertes & advies op maat van specialisten.

5. Verlaagd btw-tarief

Als je een airco laat installeren door een professionele installateur in een woning die ouder dan tien jaar is, kom je in aanmerking voor een verlaagd btwtarief. In plaats van het standaardtarief van 21%, betaal je dan maar 6% btw. Heb je een huis van 10 jaar of ouder? Contacteer dan je vakspecialist om te bespreken of jij in aanmerking komt voor een verlaagd btw-tarief.

6. Extra opties in overweging

Ten slotte is het bij het plaatsen van een airco ook belangrijk om extra opties in overweging te nemen. Deze extra opties kunnen het gebruik van een airco veel gemakkelijker én efficiënter maken. Zo kun je bijvoorbeeld de extra mogelijkheid nemen om je airco met wifi te verbinden voor maar 100 tot 200 euro extra. Zo kun je met behulp van een applicatie je airco bedienen vanaf elke plek, en kun je het verwarmen of verkoelen van je ruimte al beginnen zodat je de gewenste temperatuur hebt wanneer je thuiskomt.

Een andere extra optie is een onderhoudscontract. Voor gemiddeld 120 euro per jaar komt er een gecertificeerde STEK-specialist kijken naar het onderhoud van je airco’s. Zo voorkom je grote reparatiekosten en gaan je airco’s langer mee.

Vervolgens, als esthetiek voor jou ook belangrijk is, kun je voor 400 euro extra je airco een design geven. Zo is de airco niet alleen enorm handig in je huis, maar ook een mooie toevoeging aan je interieur.

Een jonge vrouw bedient haar airco voor de eerste keer na de installatie.

Hoe besparen op de kosten van een airco?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen bij de aankoop van een airco. Zo kun je je oude airco verkopen, onderdelen hergebruiken voor je nieuwe airco, de ruimte rondom je airco vrijmaken of zelfs ervoor zorgen dat je buren ook hun airco laten vernieuwen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hieronder meer uitgebreid.

Bespaartips

Lees onderstaande tips en ontdek hoe jij de aanschaf van een airco goedkoper kunt maken.

Tip 1. De oude airco verkopen

Werkt je oude airco nog, maar ben je op zoek naar een nieuwere versie? Overweeg dan om via online marktplaatsen je oude airco te verkopen. Gemiddeld wordt een split-unit toestel verkocht voor bedragen tussen 200 en 900 euro.

Ook kun je aan je specialist vragen of je je oude airco kunt inruilen voor wat geld. De specialist kan namelijk vaak nog gebruik maken van de onderdelen van je oude airco.

Tip 2. Ruimte rondom de airco vrijmaken

De specialisten die jouw airco komen plaatsen, worden betaald voor de tijd dat deze installatie duurt. Zorg er dus voor dat de specialist zo snel mogelijk kan beginnen aan het monteren van je nieuwe airco, of het demonteren van je oude airco. Dit doe je door de ruimte rondom je airco vrij te maken en bijvoorbeeld de binnenunit al van de muur te halen.

Let er wel op dat je niet zelf je oude airco compleet probeert te demonteren, dit is bij wet verboden omdat bij het loskoppelen giftige stoffen vrijkomen die zowel voor jezelf als het milieu schadelijk zijn.

Tip 3. Zorg ervoor dat je buren ook hun airco laten vernieuwen

Vraag eens aan je buren of zij ook behoefte hebben aan wat meer koele ruimtes in hun huis en dus ook een airco overwegen. Hoe groter je project namelijk is, hoe groter de kans dat zowel jij als je buur kunnen profiteren van een kwantumkorting die de prijs van de airco en de installatiekosten aanzienlijk doet dalen.

Heb ik recht op premies en subsidies?

Een vaste airco is een toestel om de temperatuur mee te regelen en is ideaal bij hogere aardgasprijzen. Het vormt ook een perfecte combinatie met zonnepanelen. Mensen vragen zich vaak af of je een subsidie voor je airco kunt krijgen. Helaas is het antwoord nee, dat kan niet.

De ISDE-subsidie van de overheid sluit alle luchtsystemen, waaronder dus ook airco’s vallen, uit. Wel bestaan er in België heel wat premies voor warmtepompen. Aangezien een airco ook een luchtwarmtepomp is, komt de installatie daarvan in aanmerking voor zo’n premie.

Premies gelden echter altijd voor verbouwprojecten. Voor de installatie van een airco in een nieuwbouwwoning bestaan er dus ook geen premies.

Een aircospecialist geeft financieel advies aan een klant die op het punt staat om een airco te kopen.

Wat is de beste airco om te kopen?

Welke airco past het beste bij jouw huis? We bespreken drie verschillende toestellen, hun prijs en wanneer zij een goede optie zijn.

  1. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)
    Deze vaste airco zonder buitenunit kost gemiddeld 1.200 tot 3.000 euro inclusief plaatsing. Ze worden rechtstreeks op een buitenmuur geplaatst en hebben geen buitenunit nodig. Het nadeel van dit toestel is dat je meer last zult ondervinden van lawaaihinder, omdat de compressor in de ruimte zelf staat. Dit type airco is dus niet ideaal in kamers waar stilte belangrijk is, zoals slaapkamers of kantoren.
  2. Airconditioning met buitenunit (split)
    De split airco kost gemiddeld 1.500 tot 3.000 euro inclusief installatie. Hij heeft zowel een binnen- als een buitentoestel, elk met hun unieke functie. Het binnentoestel zal de koude lucht blazen en het buitentoestel zal de lucht koelen. Dit toestel maakt geen lawaai in de ruimte zelf, wat het ideaal maakt voor alle soorten kamers. Ook kun je meerdere toestellen koppelen aan je buitenunit. Zo zakt de gemiddelde kostprijs indien je meerdere kamers tegelijk wilt koelen. De prijs per bijkomende binnenunit varieert tussen 800 en 1.000 euro.
  3. Een mobiele airco
    Een mobiele airco kun je online vinden vanaf 250 euro. Dit soort toestel is een interessante optie voor mensen die een airco nodig hebben voor sporadisch gebruik in kleinere kamers. De mobiele airco’s bestaan zowel met als zonder buitenunit en kunnen makkelijk van kamer naar kamer verplaatst worden. De monoblock-variant is de meest voorkomende. Het nadeel van de mobiele airco is dat de warme lucht via een buis de kamer moet kunnen verlaten. Dit is niet in elke kamer gemakkelijk, en betekent ook dat je een raam of deur moet openen voor de afvoerbuis met hete lucht, wat op zijn beurt kan zorgen voor een minder efficiënte koeling van de kamer door de warme buitenlucht.

Een betaalbare airco vinden

Als je een beperkt budget hebt en op zoek bent naar de goedkoopste optie voor airconditioning, kies je het beste voor een mobiel toestel. Dit toestel kan de gemiddelde kamer al aangenaam verkoelen en is al verkrijgbaar vanaf 250 euro.

Wil je de beste prijs-kwaliteitverhouding? Houd dan niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met de levensduur en het verbruik van de airco. Zo verbruiken airco’s op basis van een warmtepomp gemiddeld drie keer minder energie dan traditionele airco’s. Bovendien kunnen zij gebruikt worden om de ruimte zo efficiënt en goedkoop mogelijk te verwarmen op elektriciteit.

Twijfel je over welke airco geschikt is voor jou?
Vul dan snel dit formulier in en ontvang gratis advies en offertes op maat van specialisten.
arrow Advies op maat

Airco laten plaatsen

Er komt van alles kijken bij de installatie van een airco. Het wordt daarom ten zeerste aangeraden om hiervoor een specialist in te schakelen van hetzelfde merk als je airco. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het zelf te proberen installeren, of een zelfstandige te zoeken die het goedkoper kan doen, zijn er een aantal belangrijke redenen waarom het inschakelen van een professional een betere keuze is.

Een specialist zorgt voor een integrale service, wat wil zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de levering én installatie van de airco. Als je echter een derde partij inschakelt voor de installatie van je airco en er iets fout loopt of hij niet werkt, is de kans klein dat zowel de derde partij als het bedrijf dat de airco gemaakt heeft, verantwoordelijkheid zal nemen voor het falen van de airco. Deze onnodige complicaties kun je dus makkelijk vermijden door een specialist in te schakelen.

Daarbij is het inschakelen van een specialist vaak voordeliger. Vaak bieden ze voordelige totaalpakketten aan waarbij de kosten voor de airco en de installatie zijn inbegrepen. Ook heb je altijd recht op wettelijke garantie als je de airco en de installatie door dezelfde partij laat uitvoeren. Zo kun je met eventuele problemen of onderhoudsvragen bij hen terecht zonder extra kosten.

Ten slotte beschikken specialisten over de nodige kennis en ervaring om jou het juiste advies te geven voor het type airco dat je nodig hebt, maar ook om de installatie zelf vlot te laten verlopen.

Lees hieronder welk stappenplan gevolgd moet worden voor de installatie van een airco en wat de prijzen en tarieven hiervoor zijn.

Hoe plaatsen? Stappenplan

Het installatieproces van een airco door een erkend specialist bestaat uit verschillende stappen. Die zullen hieronder worden verduidelijkt.

1

Bepaal de locatie in huis

Een airco is best zwaar, daarom is het belangrijk dat je muren sterk genoeg zijn om deze te dragen. Ook de bereikbaarheid voor eventuele reparaties en de afstand tussen de binnen- en buitenunit zijn belangrijk. De specialist zal daarom samen met jou de beste plaats in je huis kiezen om je airco te plaatsen.

2

Gaten boren

Zodra de locatie bepaald is, zal de installateur gaten boren in de muren. Deze dienen om later leidingen van de binnen- naar de buitenunit te plaatsen.

3

Binnenunit ophangen

Vervolgens worden alle binnenunits opgehangen. Deze kunnen op verschillende plaatsen worden gezet of opgehangen, zoals op vloeren, muren en plafonds.

4

Leidingen leggen

Daarna worden de leidingen geplaatst in de eerder geboorde gaten. Via deze leidingen stroomt het koudemiddel dat je woning zal afkoelen.

5

Buitenunit ophangen

Dan wordt ook je buitenunit opgehangen en aangesloten op de leidingen en het stroomnet.

6

Airco klaarmaken voor gebruik

Nu alles geplaatst is, zal de installateur een test doen door de airco te vullen met het koudemiddel. Zo kan er gekeken worden of er geen lekkages of andere problemen zijn.

7

Uitleg

Wanneer het hele proces klaar is, krijg je uitleg over het systeem. Zo ben je van alles op de hoogte en klaar om te genieten van je nieuwe airco.

Prijzen en tarieven

De Split airco, geschikt om één specifieke ruimte in je huis te koelen, kost gemiddeld tussen de 1.250 en 2.000 euro exclusief montagekosten. De montagekosten hiervoor liggen tussen de 350 en 400 euro.

De Multi Split airco, geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes tegelijkertijd, kost gemiddeld tussen de 2.100 en 2.800 euro exclusief montagekosten. De montagekosten voor dit toestel bedragen ongeveer 600 tot 650 euro.

Voor een airco zonder buitenunit ligt de gemiddelde prijs tussen de 1.400 en 2.200 euro exclusief montagekosten. De montagekosten liggen tussen 450 en 500 euro.

Voor het onderhouden van je airco heb je twee keuzes: een totaalprijs op voorhand afspreken of een uurprijs achteraf betalen.

  • Het uurloon van een gecertificeerd aircospecialist ligt rond de 50 euro per uur.
  • De totaalprijs voor een airco-onderhoud uitgevoerd door een aircospecialist is gemiddeld 140 euro.
Een erkende airco-installateur monteert de buitenunit aan een huis.

Op zoek naar een gloednieuwe airco? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Ben je op zoek naar de ideale airco voor in jouw huis? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis advies en offertes op maat van onze vakspecialisten en erkende airco-installateurs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen over airconditioning

Vind hier de antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen.

Wat kost een airco die kan koelen en verwarmen?

+
Een aircosysteem waarmee je ruimtes kan koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen noemt men een split airco. De prijzen voor deze airco liggen gemiddeld tussen de 1.300 en 2.500 euro inclusief installatie.

Wat is de kostprijs van een Daikin-airco in 2024?

+
Daikin heeft verschillende soorten airco’s voor zowel binnen- als buitenunits. Hun richtprijzen vind je hieronder. Deze prijzen zijn exclusief installatiekosten en btw.

Buitenunits:
Split-buitenunit ⮕ vanaf 700 euro
Multisplit-buitenunit ⮕ vanaf 1.900 euro

Binnenunits:
Wandmodel ⮕ vanaf 370 euro
Vloermodel ⮕ vanaf 800 euro
Inbouwmodel ⮕ vanaf 800 euro

Is de prijs van een Panasonic-airco lager dan die van een Daikin?

+
De prijs van een Panasonic-airco start vanaf 900 euro en loopt op tot 4.500 euro. De airco’s van Daikin starten vanaf 700 euro en lopen ook op tot 4.500 euro. De prijzen zijn dus zeer vergelijkbaar en voor een volwaardige airco betaal je dus ook een vergelijkbare prijs.
Airco
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: wat kost het om een airco te laten installeren in 2024?