Inhoud
Waarom een airco in de woonkamer?
De temperatuur in huis heeft een grote invloed op je wooncomfort. Wil je gegarandeerd een aangename temperatuur in de woonkamer, zelfs op de heetste zomerdagen? Dan biedt een airco een goede oplossing.
Met een goed airco systeem mag je rekenen op:
- Een comfortabele binnentemperatuur.
- Verwarming op koude dagen, verkoeling op warme dagen.
- Een energiezuinige vorm van verwarmen met elektriciteit.
Sommige airco’s voorzien ook luchtreiniging en luchtvochtigheidsregeling.
Types airco voor de woonkamer
Er bestaan verschillende soorten airco systemen die geschikt zijn voor de woonkamer.
1. Multi- of single-split airco
Een vast airco systeem met split units beschikt steeds over een buitenunit en 1 tot 5 binnenunits.
Een single-split airco is geschikt voor het verkoelen (en verwarmen) van 1 ruimte. Een single-split airco met een groot vermogen kan ook volstaan voor het verkoelen (en verwarmen) van een kleine woning of een klein appartement.
Een multi-split airco, met 2 tot 5 binnenunits, is geschikt voor het verkoelen (en verwarmen) van verschillende ruimtes. Je kan dit systeem zelfs gebruiken om je volledige woning op de gewenste temperatuur te brengen en te houden.
2. Monoblock
Een monoblock airco is een vaste airco zonder buitenunit. De warme lucht wordt afgevoerd via een smalle koelleiding en/of een rooster.
Monoblock systemen zijn vooral geschikt voor het verkoelen van ruimtes op uitzonderlijk warme dagen. Ze bieden een minder permanente oplossing en zijn eerder bestemd als sporadische bron van verkoeling. Sommige monoblock airco’s hebben ook een verwarmende functie.
3. Mobiele airco
Mobiele airco’s zijn compacte, verplaatsbare airconditioners zonder buitenunit. Ze zijn geschikt als tijdelijke oplossing op uitzonderlijk warme dagen. Sommige mobiele airco’s hebben ook een verwarmende functie.
Welke airco kies je best voor een grote ruimte?
Voor het verkoelen en verwarmen van grotere woonkamers is een single- of multi-split airco systeem de beste oplossing. Mobiele en monoblock airco’s zijn vaak niet krachtig genoeg om de temperatuur in grotere ruimtes efficiënt te regelen.
Let bij het kiezen van een airco systeem op:
- Vermogen
- Geluidsproductie
- Design
- Extra functies
Factor 1: Het vermogen of de capaciteit
De capaciteit of het vermogen van een airco geeft aan hoe sterk het toestel is. Kies een airco systeem dat past bij de inhoud (in kubieke meter) van de ruimte. Houd ook rekening met de isolatiegraad van je woning en de hoeveelheid zonlicht die de kamer binnenvalt.
Het vermogen van de airco speelt een grote rol in het energieverbruik van het systeem.
Berekening: Zo kies je het juiste vermogen voor een grotere ruimte
Om te berekenen welke capaciteit jouw airco nodig heeft spelen verschillende factoren een rol. De juiste capaciteit berekenen doe je als volgt:
- Bepaal het aantal kubieke meters van jouw woonkamer: lengte x breedte x hoogte
- Bepaal hoe goed jouw woonkamer is geïsoleerd. Daaruit komt een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50 voort.
- Een matig geïsoleerde woonkamer krijgt vermenigvuldigingsfactor 50
- Een redelijk goed geïsoleerde woonkamer krijgt vermenigvuldigingsfactor 40
- Een goed geïsoleerde woonkamer krijgt vermenigvuldigingsfactor 30
- Pas volgende formule toe: (aantal kubieke meters van de woonkamer x vermenigvuldigingsfactor) / 1.000 = capaciteit in kW.
Voorbeeld: welke airco voor 150m3?
In een redelijk goed geïsoleerde woonkamer met een inhoud van 150 kubieke meter gaat de berekening als volgt:
(150 x 40) / 1.000 = 6 kW
Factor 2: Geluid
Het geluidsniveau van je airconditioner, uitgedrukt in decibel, bepaalt hoeveel lawaai het toestel maakt. Voor je eigen comfort kies je best voor een toestel dat stil werkt. Een gemiddelde airco produceert zo’n 40 à 50 decibel geluid. Stillere modellen produceren minder dan 30 decibel geluid.
Factor 3: Design (vloer-, wand- of plafondairco)
Wat het design van je airco betreft, zijn er heel wat opties:
- Inbouw of opbouw. Een inbouwtoestel wordt weggewerkt achter een valse wand of onder een vals plafond, een opbouwtoestel blijft zichtbaar.
- Omkasting. Met een stijlvolle omkasting gaat de binnenunit van je airco beter op in het interieur.
- Vorm en formaat. Airco’s zijn er in allerlei vormen en formaten: van compacte ronde binnenunits tot grotere, hoekige modellen.
- Designerairco. Designerairco’s zijn bijzonder stijlvol vormgegeven en sluiten naadloos aan bij je interieur.
- Wand-, vloer- of plafondairco. De binnenunit kan tegen de muur, net boven de vloer of aan het plafond gemonteerd worden. De positie beïnvloedt onder meer hoe de luchtstroom door de kamer verspreid wordt.
Factor 4: Extra functies
Andere factoren die je mee kunt opnemen in de keuze voor een bepaald airco systeem, zijn de extra functies.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan de optie om de luchtvochtigheidsgraad te regelen. Andere airco systemen hebben een luchtreinigende functie. Ideaal voor mensen met allergieën.
Sommige systemen kun je koppelen aan domotica-oplossingen, zijn gekoppeld aan een handige applicatie of worden bestuurd met een afstandsbediening. Van timers tot sensoren die detecteren of de ruimte gebruikt wordt: er zijn ontzettend veel opties.
Een aircospecialist informeert je over de mogelijkheden bij jou thuis.
Op zoek naar een airco systeem voor je woonkamer? Vergelijk offertes op maat en ontvang advies
Ben je benieuwd naar de prijzen voor een airco systeem? Heb je bijkomende vragen over de verschillende soorten airconditioners? Of, ben je op zoek naar een installateur in je buurt of regio? Vul dan onderstaand formulier in.
Ontvang gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes op maat en advies van vakspecialisten. Zo kan jij je opties afwegen, prijzen vergelijken en de juiste oplossing vinden voor bij je thuis.
Ook interessant
Kun je met 1 airco het hele huis koelen?
Wat mogelijk is bij jou thuis, is sterk afhankelijk van de grootte van de ruimtes en de isolatiegraad van je woning. Een aircospecialist gaat mee op zoek naar de beste oplossing voor jouw situaties.