Wat zegt de wetgeving over het plaatsen van een airco?

Er zijn steeds meer gebouwen waar airconditioningsystemen geïnstalleerd worden, die bovendien veel energie verbruiken. Om dit energieverbruik op een bepaalde manier toch te beperken, zijn er enkele voorwaarden opgesteld.

Meer weten?
Ontvang info en advies van 1 of meer specialisten

Verplichte energetische keuring door airco-energiedeskundige: Overzicht regels

1. Nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW

Bij een airco met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau wordt een energetische keurig verplicht. Airco’s van dit vermogen moeten enkel gekeurd worden als ze dienen voor comfortkoeling en voor gebouwen waar mensen wonen of werken. 

2. Vijfjaarlijkse keuring door een deskundige

Die keuring moet elke 5 jaar gebeuren door een deskundige. Als airco’s enkel ingezet worden voor proceskoeling voor bedrijven of voor het bewaren van materialen en producten is keuring niet verplicht. De keuringsverplichting geldt wel als het systeem zowel voor comfort- als proceskoeling gebruikt wordt. 

3. Regels voor grote gebouwen

Voor airco’s met een nominaal koelvermogen van 12 kW in grote gebouwen zijn ook regels opgesteld. Om hier het nominaal koelvermogen te berekenen van een airconditioningsysteem dat bestaat uit verschillende installaties, worden de vermogens van elk van die verschillende delen opgeteld.

Het nominaal koelvermogenvermogen van een gecentraliseerd airconditioningsysteem wordt in totaliteit bekeken als het gedeeld wordt door meerdere exploitanten in het gebouw. Als er binnen een gebouw daarentegen een verdeling is van verschillende centrale systemen onder meerdere exploitanten, dan wordt het nominaal koelvermogen van alle technische installaties per exploitant bekeken.

4. Uitzonderingen op de keuringsverplichting

Bij uitzondering is het niet verplicht om je airconditioning te laten keuren. Dat is het geval als het aircosysteem verbonden is aan een overeengekomen energieprestatiecriterium of aan een contractuele regeling waarin een niveau van energie-efficiëntieverbetering is vermeld. 

Ook airconditioningsystemen die voldoen aan prestatiemonitoringsmaatregelen aan de systeemzijde zijn vrijgesteld van een keuring. Omdat ze worden beheerd door een nutsbedrijf- of netwerkexploitant.

5. Wat als je de regelgeving niet naleeft?

Als je de verplichte keuring negeert, riskeer je een strafrechterlijke vervolging en wordt je dossier overgemaakt aan de de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving.

Indien je toch twijfelt of je airco gekeurd moet worden, raadpleeg een specialist. Die bezorgt jou extra info en advies op maat.

airco verwarmen

Vergunning nodig voor buitenunit

Voor het plaatsen van een nieuwe airco heb je een omgevingsvergunning nodig (gelijkaardig aan de eerdere bouwvergunning). Kijk op de website van de Vlaamse overheid om zeker te zijn dat je aan alle vereisten voldoet. Zo mag de installatie bijvoorbeeld niet meer dan 3 meter uitsteken boven je huis.

In een aantal gevallen kan je een vrijstelling op de vergunning bekomen. Ga dus zeker na of je woning voldoet aan de voorwaarden voor die vrijstelling. Zo moet je je geen zorgen maken om de procedure voor de installatie. 

Check ook of je gemeente geen extra voorwaarden oplegt om in aanmerking te komen voor een vrijstelling. Gemeenten hebben namelijk inspraak in het wel of niet vergunningsplichtig zijn. Als je de regelgeving niet naleeft kan je gemeente je mogelijks een geldboete opleggen. 

airco buitenunit keuring

Mag je een nieuwe airco zelf installeren?

In België is het toegelaten om zelf je airco te installeren. Enige nuance, de binnenunit mag je zelf plaatsen. De buitenunit daarentegen moet door een deskundige opgehangen en bevestigd worden.

Het voorbereidende werk mag je wel zelf al op voorhand doen. Check of er elektrische aansluitingen zijn. Of leg de afvoerleidingen en koelleidingen al klaar. Zo heb je minder kosten aan de installatie en de werkuren. 

Het drogen van de leidingen en het werk met het koelmiddel moet volgens de wetgeving door een specialist gebeuren.

Zijn er regels rond het onderhoud van een airco? 

Zelf koelvloeistof bijvullen is volgens de wet absoluut verboden. Enkel een aircospecialist is gecertificeerd om deze taak uit te voeren. 

Koelvloeistof bijvullen vormt een deel van het groot onderhoud van je airconditioning dat regelmatig moet gebeuren. Een deskundige controleert dan onder meer de temperatuur, de werking, de druk, de aansluitingen en ten slotte de leidingen van de airco. 

Een groot onderhoud moet in principe om de 2 jaar gebeuren. Meestal bedraagt dit tussen 150 en 200 euro. Op termijn komt een totaal en grondig onderhoud goedkoper uit dan de koelvloeistof apart te laten bijvullen. 

Airco plaatsen of onderhoud?
Vind snel en eenvoudig een airco installateur in je regio

Waar mag je een buitenunit plaatsen?

Voor de plaatsing van een buitenunit moet je met een aantal factoren zeker rekening houden. 

  • Zo moet er voldoende ruimte voorzien worden rond het toestel. Er mogen geen obstakels of andere apparaten in de buurt zijn die de goede werking kunnen belemmeren. De plaatsing van de airco onder een afdak of een kleine beschutting is een voordeel bij extreme weersomstandigheden
  • Genoeg plaats voor de passage van de luchtstroom is cruciaal. Daarom voorzie je best een spatie van minstens 30 cm aan alle kanten. Zo is de airco toegankelijk en gemakkelijk te bereiken bij onderhoud en reparatie.
  • Best wordt de buitenunit op een vlakke en stabiele ondergrond geplaatst. Om de luchtinlaat niet te hinderen, zorg je ervoor dat het toestel niet te dicht bij de grond hangt. Dat zou het toestel anders een stuk minder energiezuinig maken.  
  • Een goede plaatsing biedt bovendien veel mogelijkheden om de energie-efficiëntie te optimaliseren.

Hoe ver van je buren moet de installatie hangen in België? 

Houd er rekening mee dat de buitenunit geluid maakt bij werking. Je zoekt best naar een plaats waar je buren noch jijzelf last hebben van het geluid van de airco.

Het geluid zou niet meer dan 40 decibel mogen overschrijden. Hoe ver van je buren je airco dan precies geplaatst moet worden, is afhankelijk van het aantal decibel dat de buitenunit produceert.

airco buitenunit

Meer info nodig? Contacteer experten voor extra info, advies en een offerte

Heb je nog steeds twijfels en vragen over je airconditioningsysteem betreffende de plaatsing en/of keuring? Kom via ons offerteformulier in contact met airco experts voor info, advies op maat en vrijblijvende offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: wetgeving airco: zijn er regels voor plaatsing in belgië? onderhoud en buitenunit