Inhoud
Hoe kan je de slaapkamer snel afkoelen (en koel houden) zonder airco?
Enkele handige tips om je slaapkamer af te koelen.
Tip 1: Houd de zon buiten met gordijnen
De meeste warmte komt via de ramen je woning binnen. Daarom is het verstandig overdag je gordijnen dicht te houden. Je kunt het zonlicht goed weerkaatsen door lichte gordijnen in je slaapkamer te hangen.
Dikke gordijnen van een donkere stof houden je slaapkamer weliswaar donker, maar absorberen ook meer zonlicht. Op die manier kan het enorm warm (heet) worden in je slaapkamer. De beste optie om je kamer koel en donker te houden, zijn lichte gordijnen met een verduisterende werking.
Overweeg ook buitenzonwering te plaatsen. Met bijvoorbeeld buitenlamellen of luiken kun je de warmte van de zon op de heetste uren van de dag nog efficiënter buiten houden.
Tip 2: Zet je ramen op het juiste moment open
De slimste tip om je slaapkamer koel te houden, is om de ramen van je woning overdag dicht te houden. Daardoor komt er zo min mogelijk warme lucht naar binnen en houd je de binnentemperatuur overdag een stuk lager.
‘s Nachts, wanneer de buitentemperatuur wat is gedaald, is het juist goed om je ramen en/of een deur even open zetten zodat er koele, frisse lucht door het huis kan waaien.
Tip 3: Zorg voor goede isolatie
Niet de meest goedkope oplossing, maar een goed geïsoleerde woning is veel beter bestand tegen hete zomers (én koude winters). Bekijk of je de isolatie van je dak en gevel kunt verbeteren, investeer in dubbel- of hoogrendementsglas en laat een isolatiespecialist de isolatiemogelijkheden bij jou thuis analyseren.
Tip 4: Investeer in een ventilator
Met een ventilator kun je voor een frisse bries zorgen in je warme slaapkamer. Door lucht te verplaatsen zorgt een ventilator ervoor dat de gevoelstemperatuur daalt. Een ventilator is goedkoper en energiezuiniger dan een airco.
Tip 5: Ga voor verfrissend groen
Planten (zowel kamerplanten als de planten in je tuin) zorgen voor heel wat verkoeling in en rondom je woning. Bomen en andere grote planten zorgen voor schaduw rond je woning. Kamerplanten verdampen water op warme dagen. Wat ook voor verkoeling in huis kan zorgen.
Tip 6: Kies koele stoffen voor je bed
Kies tot slot voor fris beddengoed, zoals linnen, katoen of bamboe. Linnen neemt vocht op en zorgt ervoor dat je minder hinder ondervindt van nachtelijk zweten. Katoen ademt, absorbeert vocht en irriteert de huid niet. Bamboe is dan weer een ademend materiaal dat van nature koel blijft.
Hoe krijg je met een ventilator de kamer koel?
Een ventilator is een budgetvriendelijke en energiezuinige manier om je slaapkamer koel te houden. Zo zet je hem optimaal in.
1. Maak van je ventilator een natuurlijke airco
Je ventilator op het bed richten, is misschien de meest logische, maar niet de meest efficiënte manier om voor verkoeling te zorgen. Als je slaapkamer erg warm is, kan die immers niet veel meer doen dan de warme lucht te verplaatsen.
Je ventilator inzetten als airconditioner, doe je als volgt:
- Zet een raam open in de slaapkamer (eventueel met gesloten raamhor om insecten buiten te houden).
- Zet de ventilator in de deuropening.
- Laat de ventilator de lucht richting de gang blazen (en dus niet richting je bed).
De ventilator zal de warme lucht uit de slaapkamer naar de gang blazen. Daardoor ontstaat een luchtdrukverschil waardoor de koudere buitenlucht door je raam de slaapkamer in gezogen wordt.
Onderneem bovenstaande stappen eventueel al vóór het slapengaan, zeker als je het geluid van de ventilator hinderlijk vindt.
2. Combineer met koelelementen
Een fles bevroren water of een kom met ijsblokjes voor je ventilator zetten, kan ook voor extra verkoeling zorgen. Zelfs een vochtige, koude doek kan een verschil maken. Richt de ventilator in ieder geval op het koelelement.
3. Ga voor een ventilator met ingebouwd koelsysteem
Sommige ventilators zijn voorzien van een ingebouwd koelsysteem. Zo’n systeem maakt het toestel iets duurder, maar heeft wel een sterker verkoelend effect dan een gewone ventilator.
Waarom een koele slaapkamer zo belangrijk is
Nu je weet hoe je jouw slaapkamer zonder airco zo koel mogelijk kunt houden in de zomer, is het belangrijk om te begrijpen waarom een koele slaapkamer zo fijn is.
We zetten hieronder de voordelen van een koele slaapkamer nog even voor je op een rij.
1. Betere nachtrust
Over het algemeen zorgt een koele slaapkamer voor een betere slaapomgeving en dus voor een betere nachtrust. Een koele kamer wordt als comfortabeler en rustgevender ervaren dan een warme kamer. Bij veel mensen zorgt een te hoge temperatuur voor een onrustig slaappatroon, omdat overmatige hitte ongemak en rusteloosheid veroorzaakt.
Wat is de ideale temperatuur om te slapen?
Idealiter is je slaapkamer rond de 16 à 18 graden warm wanneer je inslaapt. Een temperatuur van zo’n 20 graden zou ideaal zijn om goed door te slapen. Voor kinderen en ouderen is een temperatuur van 20 graden overigens altijd beter. Vanaf 25 graden wordt het een stuk lastiger om goed in én door te slapen.
2. Verbeterde productiviteit en concentratie
Een goede nachtrust is ook bevorderlijk voor onze cognitieve functies. Indirect draagt een koele slaapkamer dus bij aan een beter concentratievermogen, een scherper geheugen en een hogere productiviteit. Ook je humeur en je hormoonbalans kunnen een stevige klap krijgen na 1 of meerdere nachten onvoldoende slaap.
3. Algemeen welzijn en minder gezondheidsproblemen
Met een goede nachtrust voelen we ons meer ontspannen en hersteld. Het zorgt ervoor dat we uitgerust aan de dag kunnen beginnen, wat bevorderlijk is voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid.
Daarnaast kan een koele slaapkamer bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Oververhitting tijdens de slaap kan leiden tot uitdroging en hoofdpijn, waardoor je lichaam niet voldoende kan herstellen en je uitgeput wakker wordt.
Wat zijn de nadelen van airco in de slaapkamer?
Waarom kies je beter niet voor airco om je kamer te verkoelen? Hieronder geven we de nadelen van airconditioning in de slaapkamer.
1. Airco kan de lucht uitdrogen
Een airco verkoelt je slaapkamer door warmte en vocht aan de ruimte te onttrekken. Het betekent dat de lucht niet enkel koeler, maar ook wat droger wordt. Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat je wakker wordt met een droge mond en een uitgedroogde huid.
Warme lucht is over het algemeen een stuk vochtiger dan gekoelde lucht. Tijdens de zomer is de luchtvochtigheidsgraad in huis dan ook eerder te hoog dan te laag. Vochtige lucht voelt bovendien nog warmer en drukkender aan dan droge lucht.
Mensen hebben in de zomer dus sneller last van te vochtige lucht dan van te droge lucht.
Remedie voor te droge airco lucht
Is de lucht in huis toch te droog? Een goed hulpmiddeltje is een luchtbevochtiger, waarmee je de luchtvochtigheidsgraad enkele percenten doet stijgen.
Met een hygrometer houd je de luchtvochtigheidsgraad zelf in de gaten: een percentage tussen 40 en 60 procent is ideaal.
2. Kan voor geluidsoverlast zorgen
De stilste airco’s op de markt produceren zo’n 25 à 45 decibel aan geluid. Je kunt dat geluid vergelijken met het ruisen van bomen.
Hoewel het geluid van deze fluisterstille airco acceptabel kan zijn, ligt het aantal decibels bij oudere en goedkopere modellen vaak veel hoger. Bij mobiele airco’s en airconditioners zonder buitenunit is de geluidsoverlast het grootst: in zulke modellen zitten de lawaaierige onderdelen ingebouwd in een enkele unit, die binnenshuis staat.
Voor sommige mensen veroorzaakt dit geluidsoverlast en verstoort het hun nachtrust.
Geluidsoverlast door airco voorkomen
Wil je een stille airco die je ‘s nachts niet stoort? Kies dan een vast split airco systeem. Split airconditioners beschikken over 2 verschillende soorten units: een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits.
De meest lawaaierige onderdelen zitten in de buitenunit, terwijl de binnenunits discreter en stiller te werk gaan.
3. Brengt kosten mee: aankoop, energie en onderhoud
Een airco kan verschillende kosten met zich meebrengen. Naast de voor de hand liggende kosten voor aankoop en installatie, verbruiken airco’s ook elektriciteit. Wat zowel je energierekening als het milieu belast.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel energiezuinigere airco’s beschikbaar. Daarnaast is regelmatig onderhoud belangrijk om te voorkomen dat een airco stof verspreidt, een nare geur afgeeft, minder efficiënt werkt en meer elektriciteit verbruikt.
Besparen op airco kosten
Besparen op je airco? Vergelijk offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina. Besparen op je energiefactuur? Overweeg om je airconditioning systeem van energie te voorzien met een zonnepaneelinstallatie.
Ook door je airco slim te gebruiken, kun je heel wat kosten besparen.
Toch graag efficiënte koeling mét airconditioning? Vergelijk offertes en bespaar kosten
Blijven de nachten té warm, zelfs met de tips hierboven? Heb je interesse in een airconditioning systeem? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes om kosten te vergelijken van 1 of meer aanbieders in jouw regio.
Op die manier kom je in contact met professionals die je kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze en kan jij jouw slaapkamer straks op de meest efficiënte manier verkoelen.