Wat is de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie?

Als een woning in erg slechte staat is, is renoveren niet altijd de beste optie. Het is dan kostenefficiënter om het gebouw af te breken en te vervangen door nieuwbouw. In veel gevallen kun je met dergelijke sloop- en heropbouwwerken gebruik maken van het verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan geen 21, maar 6 procent btw.

Nu voldoet niet iedereen aan de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het verlaagd btw-tarief. Voor die mensen is er de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Zij kunnen de premie eenmalig aanvragen, per bouwproject.

Hieronder lees je:

  • Wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
  • Hoeveel de sloop- en heropbouwpremie bedraagt.
  • Wanneer je gebruik kunt maken van de sloop- en heropbouwpremie.
  • Hoe je de premie aanvraagt.
Een woning wordt gesloopt met een kraanwagen. De eigenaar kan beroep doen op de sloop- en heropbouwpremie als hij niet in aanmerking komt voor het verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouwwerken.

Wanneer betaal je 6 en geen 21 procent btw? 

In theorie is het afbreken en heropbouwen van een woning geen renovatieproject, waardoor het verlaagde btw-tarief in de regel niet van toepassing is. Normaal gesproken betaal je dus het gewone btw-tarief van 21 procent.

Nu kun je onder bepaalde voorwaarden wél gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 6 procent:

Voorwaarden: wie geniet verlaagd btw-tarief 6 procent voor sloop en heropbouw?

Staat het gebouw in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare of Sint-Niklaas? Dan moet je als bouwheer-natuurlijke persoon in 2024 aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • De woning is gedurende 5 jaar de enige eigen woning van de bouwheer of koper.
  • De woning heeft een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter.

Voor projecten via bouwpromotoren bedraagt het btw-tarief sinds 1 januari 2024 opnieuw 21 procent

Meer weten over afbraakwerken?
Stel je vragen aan een expert en ontvang gratis offertes en advies op maat
arrow Ontvang offertes

Uitbreiding voor verhuur op lange termijn

Sinds 1 juni 2024 wordt het verlaagd btw-tarief uitgebreid wanneer je een gebouw sloopt en heropbouwt met oog op het verhuren van het pand op lange termijn. Daarvoor gelden enkele aanvullende voorwaarden:

  • Dezelfde bouwheer overziet het afbreken en heropbouwen van het pand
  • De bewoonbare oppervlakte is niet groter dan 200 vierkante meter
  • De bouwheer moet het pand na de eerste ingebruikneming minstens 15 jaar lang verhuren. Dat mag aan verschillende opeenvolgende huurders met opeenvolgende huurcontracten.
  • De huurder is een natuurlijk persoon die zich domicilieert op het adres van het pand, zonder uitstel.
  • Het verlaagd btw-tarief is pas van toepassing wanneer de verklaring wordt ingediend bij de FOD Financiën, via het MyMinfin portaal.

Welke andere werken onder 6 procent btw vallen

Als je een woning renoveert (en dus niet sloopt en heropbouwt) kun je in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief. Dat kan als:

  • De woning ouder is dan 10 jaar.
  • Het gaat om een privéwoning (waarvan je maximaal een bijkomstig gedeelte gebruikt om je beroep uit te oefenen)
  • De renovatiewerken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker van het pand gefactureerd (eigenaar of huurder)

Het kan gaan om herstellingen, verbeteringen, omvormingen, renovaties, rehabilitaties en onderhoud aan de woning. Dezelfde aannemer moet verantwoordelijk zijn voor zowel het leveren van de materialen als het uitvoeren van de werken.

Een gesloopte woning wordt heropgebouwd. De eigenaar krijgt steun in de vorm van de sloop- en heropbouwpremie of het verlaagd btw tarief van 6 procent op het slopen en heropbouwen van gebouwen.

Hoeveel bedraagt de heropbouw- en slooppremie?

De premie bedraagt 10.000 euro per bouwproject, ongeacht de hoogte van de kosten voor de sloopwerken.

Je kunt de premie één keer verkrijgen per bouwproject, ook als het om een project met verschillende gebouwen gaat.

Je kunt de federale btw-korting (6 in plaats van 21 procent btw op de uitgevoerde werken) niet combineren met de sloop- en heropbouwpremie. Je maakt dus gebruik van het verlaagde btw-tarief, of van de premie als je niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Sloop- en heropbouwpremie verlengd voor onbepaalde duur

In de Septemberverklaring van 2023 kondigde de Vlaamse Regering aan dat de sloop- en heropbouwpremie voor onbepaalde duur verlengd wordt.

Nood aan advies?
Een afbraakspecialist staat voor je klaar

Voorwaarden sloop- en heropbouwpremie

Voor bouwaanvragen vanaf 2024 wordt de sloop- en heropbouwpremie permanent ingevoerd over het volledige Vlaamse grondgebied. Om gebruik te maken van de premie moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Algemene voorwaarden

Je moet altijd expliciet een vergunningsaanvraag indienen om in aanmerking te komen voor de premie.

De premie wordt enkel toegekend als de aanvraag wordt ingediend voor een combinatie van sloop en herbouw. Voor sloopwerken zonder heropbouw, en heropbouwwerken zonder sloop, wordt geen premie toegekend.

Het nieuwe gebouw moet tot slot als woongebouw gebruikt worden. Het gesloopte gebouw mag wel een andere bestemming hebben gehad.

Voorwaarden omtrent grond en eigendom

De grond, de te slopen gebouwen en het heropgebouwde gebouw zijn in hun geheelheid de volle eigendom van één of meerdere natuurlijke personen.

Voorwaarden omtrent het te slopen gebouw

Het te slopen gebouw hoeft niet per se vergund te zijn. Het gebouw moet wel een duurzaam bouwsel zijn dat vast verbonden is met het aardoppervlak – onroerend van aard dus.

De bovengrondse constructie moet volledig worden afgebroken. Er zijn geen uitzonderingen voor beschermde gebouwen en dorpsgezichten, ook niet als een beschermde gevel niet gesloopt mag worden.

De funderingen en ondergrondse delen van het bouwsel mogen in principe wel behouden blijven.

Voorwaarden nieuw gebouw

Voor aanvragen vanaf 2023 geldt dat het nieuwe gebouw een E-peil van maximaal E24 behaalt. Het E-peil moet blijken uit de startverklaring.

Voor aanvragen vanaf 2024 geldt aanvullend:

  • Dat het gebouw niet aangesloten wordt op het aardgasdistributienet. Eventuele nog aanwezige aansluitingen worden niet opnieuw in gebruik genomen.
  • Dat eventueel aanwezige asbest geïdentificeerd en veilig verwijderd wordt. Dat kan via een asbestinventarisatieattest (ook wel asbestattest) of een sloopopvolgingsplan. Voor meer informatie kun je terecht bij het OVAM of je sloopexpert.

Aanvraag heropbouw- en slooppremie

Opgelet: Je moet de premie aanvragen binnen drie maanden na de goedkeuring van je gecombineerde omgevingsvergunning voor afbraak en heropbouw. Het maakt daarbij niet uit of er nog beroep aangetekend kan worden tegen de vergunning. Je kunt de premie al aanvragen voordat de afbraak wordt uitgevoerd.

Hier kun je de heropbouw- en slooppremie online aanvragen. Via het formulier onderaan deze pagina kom je vrijblijvend in contact met afbraakexperts. Zij kunnen je onder meer helpen bij de aanvraag van de premie.

Na het slopen moet de aanvrager bewijsmateriaal indienen. Dat kan een factuur van de sloopfirma of aannemer zijn, aangevuld met foto’s.

Als je zelf de sloopwerken uitvoert, voeg je foto’s toe van voor- en na de sloop. De foto’s moeten duidelijk maken dat het om eenzelfde stuk grond gaat, bijvoorbeeld door het vertonen van omliggende gebouwen.

Voor aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 2024 moet de aanvrager ook op eer verklaren dat de nieuwe woning niet aangesloten wordt op het aardgasdistributienet. Je moet ook een bewijs toevoegen dat je de vereisten rond asbest hebt nageleefd.

Een man gebruikt een sloophamer om zijn woning te slopen. Ook als doe-het-zelver kan hij gebruik maken van de sloop- en heropbouwpremie.

Nood aan advies rond het slopen en heropbouwen van je woning? Stel je vragen aan experts

Van het indienen van je gecombineerde aanvraag voor sloop- en heropbouwwerken tot het uitvoeren van de afbraak van je woning: een afbraakspecialist staat je bij met raad en daad. Heb je nood aan meer informatie rond de voorwaarden voor de sloop- en heropbouwpremie? Ben je op zoek naar de juiste partner voor jouw sloopproject? Of wil je offertes vergelijken bij verschillende partijen?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat van jouw project. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste kandidaat én het antwoord waar je naar op zoek bent.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke type afbraakwerken wenst u?
2*. Wenst u ook andere diensten?
3*. Wanneer wenst u de afbraakwerken te laten uitvoeren?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Afbraakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: sloop- en heropbouwpremie: fiscale voordelen en premies voor het slopen en heropbouwen van gebouwen