Mazoutketel vervangen: huidige regelgeving

Het verbruik van stookolie moet afgebouwd worden. Met ingang van 2022 kwamen er nieuwe regels over het verwarmen van gebouwen. Een nieuwe mazoutketel mag niet langer op eender welke plaats geplaatst worden of ter vervanging dienen van een oude mazoutketel.

Dat houdt concreet in dat het sinds 2022 verboden is om een nieuwe mazoutketel te laten plaatsen in een bestaand gebouw (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen), als er in de straat een mogelijkheid is tot aansluiting op het aardgasnet. Kleinere herstellingswerken aan bestaande toestellen zullen wel nog toegelaten zijn.

In het geval van nieuwbouwgebouwen of gebouwen die onderworpen zijn aan een drastische energetische renovatie, met een bouwvergunningsaanvraag vanaf 1 januari 2022, zal al helemaal geen nieuwe mazoutketel meer geïnstalleerd mogen worden. Ook niet als er geen aansluiting op het aardgasnet voorzien is.

Wat als ik toch een mazout- of stookolieketel laat vervangen of plaatsen?

Wanneer je toch een nieuw stookolietoestel laat installeren in de gevallen dat dit niet is toegelaten, heb je het risico op een geldboete van 3.000 euro, vermeerderd met 2.000 euro per gebouweenheid. Je kan daarom beter al aan een alternatief denken.

Alternatieven voor mazout of stookolie?

Er bestaan verschillende alternatieven voor mazout of stookolie in de vorm van een gascondensatieketel: een warmtepomp, elektrische verwarming, hybride verwarming en een biomassaketel. Hieronder kom je er alles over te weten, inclusief aandachtspunten.

Alternatief 1: Gascondensatieketel

Als er een gasaansluiting in de straat ligt, kan je jouw oude stookolieketel vervangen door een ketel op aardgas. Bij een condenserende ketel blijven de gassen in de schoorsteen aanwezig. De ketel haalt warmte uit de waterdamp die vrijkomt uit de verbrandingsgassen en verwarmt zo het water van de centrale verwarming.

Een gascondensatieketel heeft een hoge energie efficiëntie en haalt bovendien een heel hoog rendement. Daardoor kan je tot wel 35 % besparen op je energierekening. Een derde voordeel is de snelle plaatsing. De erkende installateurs hoeven niet meer te doen dan ‘m aan te sluiten op het aardgasnetwerk en het verwarmingscircuit.

mazoutketel vervangen door gasketel prijs

Waarop letten?

Je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe mazoutketel gaat gepaard met volgende aandachtspunten:

  • Laat eerst je huidige mazouttank reinigen
  • Hou er rekening mee dat je mogelijk de rookgasafvoer moet laten vervangen
  • Je kan de condensatieketel combineren met een warmtepomp
  • Een tweejaarlijks onderhoud is verplicht
  • Stem het vermogen van de gasketel af op de isolatie van je woning en de afmetingen van de ruimtes en dergelijke om onnodige extra kosten en een te hoge aanschafprijs te verhinderen

Wat kost een verwarmingsketel?

De kostprijs is afhankelijk van factoren als vermogen, complexiteit van de regelingen en domotica. Je mag rekenen op een totaal prijskaartje tussen 2.150 en 5.400 euro. De levensduur bedraagt overigens 15 à 20 jaar.

Alternatief 2: Warmtepomp

Je oude mazoutketel vervangen door een warmtepomp is geen slecht idee als je in het bezit bent van een goed geïsoleerde woning en vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Dat is meteen ook de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Een warmtepomp functioneert op elektriciteit en haalt gratis warmte op uit een omgevingsbron, denk maar aan bodem, buitenlucht en grondwater.

Warmtepompen vallen in vergelijking met gascondensatieketels wel duurder uit. Ook de installatie verloopt complexer. Dankzij premies en een hoge energie efficiëntie is het evenwel mogelijk om kosten te besparen en je investering terug te verdienen binnen een tijdspanne van 10 tot 15 jaar.

Waarop letten?

Bij een warmtepomp moet je letten op volgende zaken:

1. Geothermische warmtepomp

Overweeg een geothermische warmtepomp als je van plan bent een ingrijpende energetische renovatie door te voeren. Dit type warmtepomp onttrekt warmte uit de aardbodem of het grondwater. Het is wel een duurdere installatie die niet zo evident is voor een bestaande woning.

2. Lucht-lucht of lucht-water

Indien je een kleine renovatie plant, ben je beter af met een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp. Die zijn snel en eenvoudig te plaatsen en zijn ook minder prijzig.

3. Schoonmaken

Net zoals bij de gascondensatieketel, moet je eerst de huidige mazouttank van een schoonmaakbeurt voorzien.

4. Combinatie met zonnepanelen

Door je warmtepomp met zonnepanelen te combineren, vermijd je energiekosten en beschik je over de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode.

Wat kost een warmtepomp?

De kostprijs van een warmtepomp varieert van soort tot soort. Over het algemeen mag je volgende richtprijzen incalculeren:

  • Lucht-lucht warmtepomp: 3.000 euro
  • Lucht-water warmtepomp: 7.500 euro
  • Grond-water warmtepomp: 10.000 euro
  • Water-water warmtepomp: 15.000 euro

Alternatief 3: Elektrische verwarming (cv-ketel)

Naast een gascondensatieketel en een warmtepomp, behoort een elektrische cv-ketel eveneens tot de mogelijkheden. Deze optie loont evenwel slechts in enkele specifieke gevallen de moeite, bijvoorbeeld op een kleine oppervlakte, in combinatie met zonnepanelen of als bijverwarming. In de overige gevallen verstookt een cv-ketel te veel elektriciteit om rendabel te kunnen zijn.

Voor een elektrische cv-ketel tel je om en bij de 2.500 euro neer.

mazoutketel verboden

Alternatief 4: Hybride verwarming

Een hybride verwarming komt neer op de combinatie van een condensatieketel en een warmtepomp. Het totale kostenplaatje van een hybride verwarmingssysteem wordt bepaald door diverse factoren zoals vereiste vermogen, gebruikte brandstop, merk en dergelijke.

De prijzen starten bij 5.000 euro en kunnen oplopen tot 12.000 euro.

Waarop letten?

Het belangrijkste aandachtspunt voor een hybride verwarming is dat je je aan dubbel onderhoud mag verwachten. Een condensatieketel moet verplicht elke 2 jaar gekeurd worden. Ook voor de warmtepomp wordt het aangeraden om dat eens in de 2 jaar te doen, maar het is niet verplicht.

Alternatief 5: Biomassaketel

Een biomassaketel maakt gebruik van organische materialen in de vorm van houtblokken, houtsnippers en pellets als brandstof. Het is met andere woorden een heel ecologische cv-ketel die een hoog rendement haalt.

Wees jezelf er wel goed van bewust dat een biomassaketel veel plaats inpalmt en regelmatig aan een onderhoud onderworpen dient te worden. Je plaatst ‘m best in de garage of de kelder. Verder is de prijs niet min.

Als je een biomassaketel met automatisch aanvulsysteem verkiest, bedraagt de kostprijs voor een cv-ketel van deze soort zo’n 20.000 euro.

mazoutketels verbod

Mazoutketel vervangen: premies en financiële voordelen

Aan de vervanging van je oude mazoutketel voor een nieuwe mazoutketel zijn er verschillende premies en financiële voordelen gekoppeld. In onderstaand overzicht verneem je er alles over.

Maak ik aanspraak op een premie?

Overkoepelende renovatiepremie

Dankzij de overkoepelende renovatiepremie maak je aanspraak op een terugbetaling van 35 of 50 % op je eindfactuur. Het uiteindelijke percentage hangt af van je inkomen.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatie houdt de uitvoering van 3 energiebesparende maatregelen binnen een tijdsbestek van 5 jaar in. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kom je er daadwerkelijk voor in aanmerking.

Premie warmtepomp

De installatie van een warmtepomp gaat evenzeer gepaard met een premie, die je kan aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Het precieze bedrag wordt bepaald door het type warmtepomp.

Premie lokale overheid

Ook sommige gemeentes springen in de bres met premies. Als je zekerheid wil verwerven of je gemeente hier al dan niet in participeert, neem je best even contact op voor verdere inlichtingen.

Financiële voordelen: wanneer verlaagd btw-tarief

Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is, heb je recht op een verlaagd btw-tarief bij renovatie. In plaats van 21 %, betaal je voortaan nog maar 6 %.

Meer weten? Vraag professioneel advies en ontvang offertes

Heb je het gevoel dat je nog niet alles weet wat je moet weten? Aarzel in dat geval zeker niet om professioneel advies te vragen en aanvraag te doen voor zoveel mogelijk gratis offertes van verdelers in de buurt. Op die manier weet je waar je je precies aan mag verwachten en zal je bij machte zijn om de best denkbare deal te beklinken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: verwarmingsketel