Inhoud
Waarom vloerverwarming inslijpen?
Vloerverwarming infrezen is zeker te overwegen wanneer je van plan bent een kleine vloerrenovatie in een reeds bestaande woning door te voeren. Daardoor is het niet nodig om de bestaande chape uit te breken. Een specialist freest sleuven in de bestaande dekvloer en plaatst daarin de buizen die vereist zijn voor de ingefreesde vloerverwarming. Vloerverwarming laten infrezen als hoofd- of bijverwarming behoort tot de mogelijkheden.
Vloerverwarming infrezen als uitgebreide bijverwarming is van toepassing bij vloerverwarming leggen in bijvoorbeeld je badkamer of slaapkamer. In het geval van bijverwarming liggen de sleuven wat verder uit elkaar, waardoor ze lager in prijs uitvallen.
Vloerverwarming infrezen als hoofdverwarming kan zonder je volledige bestaande vloer uit te breken. Aangezien de bestaande dekvloer kan blijven liggen, gaan de werken sneller vooruit. De sleuven liggen best wat dichter bij elkaar, met een iets hogere prijs tot gevolg.
Voordelen
Met vloerverwarming infrezen zijn de volgende voordelen verbonden:
Snel & praktisch
De dekvloer kan blijven liggen en de vakman is na 1 à 2 dagen klaar. Je kan nadien onmiddellijk tot de afwerking van een nieuwe eindvloer overgaan.
Goedkoper
Het is niet nodig om de dekvloer uit te breken. De werkuren en dus ook de kosten liggen een pak lager.
Geen vloerverhoging
Ideaal als je over weinig opbouwhoogte beschikt.
Snelle opwarming
De vloer warmt sneller op omdat de buizen of kabels zich meteen onder de eindvloer bevinden.
Verschillende opties
Zowel bijverwarming als hoofdverwarming behoren, zoals je eerder al te weten kwam, tot de mogelijkheden. Bijkomende opties zijn elektrische vloerverwarming met kabels en warmwater vloerverwarming laten infrezen met verwarmingsbuizen voor cv-water.
Nadelen
Tegenover de vele voordelen staan ook enkele nadelen:
Nood aan nieuwe eindvloer
De dekvloer kan blijven liggen, maar de eindvloer niet. Na de werken en uitbraak van de vloerafwerking moet je een nieuwe eindvloer installeren (laminaat, tegels,…). Informeer je in het geval van een tegelvloer vooraf goed met welke voorwaarden dit gepaard gaat.
Geen optie tot vloerisolatie
Meteen onder de buizen kan geen vloerisolatie aangebracht worden. Dit kan namelijk leiden tot een groter warmteverlies, een lager rendement en hogere energiekosten. Bij een (kruip)kelder die gemakkelijk te bereiken is, kan het wel tegen het kelderplafond.
Doe-het-zelven niet mogelijk
Vloerverwarming infrezen op eigen houtje is quasi onbegonnen werk. Bij het karwei komen er een speciale freesmachine/diamantzaag en de noodzakelijke expertise (legplan, slakkenhuispatroon) aan te pas. Het is dan ook aan te raden een professional onder de arm te nemen.
Stappenplan
De vakman in kwestie gaat te werk volgens de regels van de kunst. Daarbij wordt volgend stappenplan gevolgd.
Stap 1: Legplan tekenen en dekvloer voorbereiden
De allereerste stap is het legplan tekenen en de dekvloer voorbereiden. Het legplan is bestemd voor de buizen of kabels in verschillende groepen (met slakkenhuispatroon), om drukverlies te vermijden en een gelijke opwarmtijd te verzekeren. Wanneer blijkt dat de dekvloer niet egaal genoeg is, zal die ook eerst geëgaliseerd worden.
Stap 2: Sleuven frezen in de chape
Sleuven frezen in de chape gebeurt met een speciale freesmachine. Een speciaal afzuigingsmechanisme aanwezig in de machine voorkomt stof en andere vuil.
Kan ik vloerverwarming frezen in beton?
Vloerverwarming infrezen in beton kan, maar het is minder evident dan in cement- of anhydrietchape. Een zwaardere machine om de sleuven mee te frezen is vereist en daar is ook een duurder prijskaartje aan gekoppeld.
En in een tegelvloer?
Net zoals in beton is ingefreesde vloerverwarming in een tegelvloer een mogelijkheid. Op die manier hoef je de eindvloer niet uit te breken. Het hangt evenwel van de hardheid, vastheid en egaliteit van de tegels af of ze al dan niet in aanmerking komen.
Stap 3: Vloerverwarmingsbuizen leggen
De derde stap in het rijtje is buizen voor vloerverwarming aanleggen in de sleuven. De soort verwarming, met name hoofd- of bijverwarming, bepaalt de afstand tussen de sleuven. Bij bijverwarming kan je meer ruimte tussenlaten. Aansluitend wordt de ingefreesde vloerverwarming aangesloten op een verdeelunit voor cv-water of elektriciteitsnet.
Stap 4: Vloerafwerking
De vloerafwerking hangt af van het type eindvloer. Een houten vloer vereist bijvoorbeeld een kwalitatieve mortel om de sleuven mee dicht te smeren. Bij keramische tegels of tegels in natuursteen moeten de sleuven niet dichtgesmeerd worden.
Zelf vloerverwarming inslijpen of laten doen?
Vloerverwarming leggen kan je zelf doen of laten doen. Je kan het zelf doen op voorwaarde dat je handig genoeg bent er ook de tijd en energie voor hebt om de klus tot een goed einde te brengen. Zelf vloerverwarming leggen staat gelijk aan kosten besparen. De enige kost die je moet incalculeren, zijn de aan te schaffen materialen en eventueel de huur van het gereedschap.
Als je een beroep doet op een professional, zal je dieper in de buidel moeten tasten met de werkuren en eventuele extra kosten die erbij komen. Daartegenover staat wel dat je zeker mag zijn van een bekwame en correcte uitvoering van de taak, met een optimaal rendement.
Wat is de prijs van vloerverwarming infrezen (per m²)?
Gemiddeld genomen mag je rekenen op een prijskaartje van 30 à 45 euro per m², plaatsing en materialen inbegrepen. Het kostenplaatje wordt bepaald door factoren als het type vloerverwarming (cv-water, elektrisch, hoofdverwarming, bijverwarming). Daarnaast spelen ook de bereikbaarheid van de vloer, de staat van de dekvloer en de vloeroppervlakte een doorslaggevende rol. In onderstaande tabel krijg je enkele richtprijzen aangereikt.
Hoofdverwarming | Bijverwarming | Groepen | Richtprijs |
---|---|---|---|
Tot 20m² | Tot 40m² | 2 | 900 euro |
Tot 40m² | Tot 80m² | 4 | 1.150 euro |
Tot 60m² | Tot 120m² | 6 | 1.475 euro |
Tot 80m² | Tot 160m² | 8 | 1.800 euro |
Tot 100m² | Tot 200m² | 10 | 2.150 euro |
Alternatieven voor ingefreesde vloerverwarming
Er bestaan ook alternatieven voor ingefreesde vloerverwarming om je woning uit te rusten met vloerverwarming, door middel van matten leggen of dekvloer uitbreken.
Infrezen of matten?
Matten leggen als noppenplaten of tackerplaten op de chape is een van de alternatieven voor sleuven frezen in de dekvloer. Bovenop de matten die geïsoleerd zijn, komen de verwarmingsbuizen terecht. De geïsoleerde matten leveren minder warmteverlies op dan ingefreesde vloerverwarming.
Wees je er evenwel van bewust dat de opbouwhoogte bij deze techniek hoger zal liggen, omdat de buizen op de dekvloer en niet in sleuven liggen. Ook de prijs valt iets hoger uit. Qua prijs tel je tussen de 35 en 50 euro per m² neer.
Infrezen of volledig nieuwe chape?
Zowel bij gefreesde sleuven als matten blijft de chape onaangeroerd. Je kan de dekvloer indien nodig wel uitbreken. De techniek is arbeidsintensiever en duurder, maar laat je toe om een isolatielaag aan te brengen. Zo streef je een optimaal rendement en zo laag mogelijke energiekosten na.
Voor een renovatie kan je best droge vloerverwarming aanleggen. De verwarmingsbuizen worden aangebracht in voorgevormde isolatieplaten, met erbovenop een metalen afdekplaat ter bevordering van de afgifte en verspreiding van warmte. Een droog systeem heeft bovendien een lagere opbouwhoogte dan een nat systeem. De prijzen per m² voor een droog systeem variëren tussen de 35 en 75 euro.
Offerte vloerverwarming infrezen
Zou je na het lezen van bovenstaande info graag tot actie overgaan? Ontvang dan via onderstaand formulier geheel vrijblijvend prijsvoorstellen van doe het zelvers gratis.
Op die manier kan je niet alleen ingefreesde vloerverwarming prijzen vergelijken, maar ook effectief vloerverwarming leggen aan de beste prijs die de markt te bieden heeft.