Inhoud
Werkwijze per type vloerverwarming
Er zijn 3 methodes om vloerverwarming aan te leggen.
- Vloerverwarming in de chape
- Vloerverwarming infrezen
- Vloerverwarming op bestaande vloer
Welke werkwijze wordt gekozen, hangt af van de staat van de vloer. Wanneer er nog geen afwerkchape ligt, wordt vloerverwarming in de chape zelf gelegd.
Als er al een chape ligt en die dik genoeg is, plaatst men vaak vloerverwarming op de bestaande vloer. Vloerverwarming kan dienen als centrale verwarming of als bijverwarming. Met dit soort verwarming verkrijg je een zeer aangename warmte.
1. Vloerverwarming in de chape (nieuwbouw)
Werkwijze
Stap 1: Eerst wordt er een isolatielaag aangelegd. Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte aan de onderkant van de leidingen verloren. Dit zijn isolatieplaten van kunststof, schuim of PUR-schuim.
Stap 2: Daarna wordt er randisolatie aangebracht. Samendrukbaar isolatiemateriaal wordt aan de wanden bevestigd. Dit doen ze om scheuren in de vloer te voorkomen. De randisolatie wordt aangebracht om krimp- en uitzetspanningen in de vloer op te vangen.
Stap 3: Hierna worden de leidingen aangelegd. Indien je dit met metalen netten doet, worden deze eerst op de isolatie gelegd. Om de warmte goed te verdelen worden die metalen netten in een slakkenhuispatroon geïnstalleerd. Soms worden er andere patronen gebruikt, maar dit is enkel in uitzonderlijke omstandigheden.
Stap 4: De leidingen worden aangesloten op de verdeelunit. Hierna worden ze gestest.
Stap 5: Ten slotte wordt de afwerkvloer gestort om het af te maken.
Voordelen
- De massa van de vloer is groter. Hierdoor blijft de vloerverwarming langer warm.
Infrezen van vloerverwarming (renovatie)
Werkwijze
Stap 1: Allereerst worden er sleuven van 17mm diep in de vloer gefreesd. Hierbij wordt het slakkenhuispatroon gebruikt. De buizen liggen dan tussen de 10 en 20 centimeter van elkaar.
Stap 2: Er worden flexibele verwarmingsleidingen in de sleuven aangebracht. Aangezien de sleuven exact op maat zijn, blijven ze vanzelf goed zitten.
Stap 3: De leidingen van de vloerverwarming worden aangesloten op de verdeelunit.
Stap 4: De sleuven worden opgevuld en de vloet wordt geëgaliseerd. Dit kan je ook zelf uitvoeren.
Voordelen
- De dekvloer hoeft niet verhoogd te worden.
- Er zijn geen lange droogtijden nodig. Hierdoor kan de vloer na het infrezen snel worden afgewerkt.
- De werken kunnen snel uitgevoerd worden, wat zorgt voor een lagere kostprijs.
- De verwarmingsbuizen komen hoog te liggen. Zo wordt de vloer snel warm.
Vloerverwarming op bestaande vloer (droogbouw)
Werkwijze
Bij vloerverwarming op bestaande vloer liggen de verwarmingsleidingen op de dekvloer. Dit maakt de vloeropbouw groter. Soms is die ruimte er niet, dus dan is het droog systeem niet mogelijk. In sommige gevallen is deze manier de enige mogelijkheid, bijvoorbeeld bij een houten vloer.
Stap 1: De verwarmingsleidingen worden in een isolatiepakket op de nieuwe dekvloer gelegd.
Stap 2: Dankzij metalen lamellen wordt de warmte goed verdeeld over de vloer en kan de warmte naar boven uitgestraald worden.
Stap 3: De vloer wordt afgewerkt met een tegelvloer of ander soort afwerkvloer.
Voordelen
- In bepaalde gevallen is een droog systeem de goedkoopste optie.
- Er zijn systemen waarbij de extra vloerdikte maar 20mm bedraagt, hierdoor is de ruimte die vloerverwarming op bestaande vloer inneemt relatief.
Prijs vloerverwarming laten leggen
In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor een vloer verwarming te laten leggen.
Vloerverwarming leggen | Kostprijs (incl. btw en plaatsing) |
---|---|
In de chape | 30-50 euro per m² |
Infrezen | 35-50 euro pet m² |
Op bestaande vloer (droog systeem) | 35-60 euro per m² |
Stappenplan: (zelf) vloerverwarming aanleggen
Ben je een echte doe-het-zelver? Je kan ook zelf je vloerverwarming leggen. Wie beslist om vloerverwarming aan te leggen heeft 2 keuzes: dit zelf doen of een gespecialiseerde installateur inschakelen.
Een vakman raadplegen is wel een goed idee. Je verzekert jezelf van een correcte uitvoering. Hij beschikt over de nodige kennis en jarenlange ervaring om het juiste type vloerverwarming te kiezen dat het beste bij jouw noden en situatie past. Daarnaast heeft hij de nodige kwaliteiten om het plaatsen van vloerverwarming correct uit te voeren.
Vakmannen gebruiken ook steeds professionele materialen. Met een erkend installateur verzeker je jezelf van een snelle en juiste plaatsing en een eindresultaat om trots op te zijn.
Wens je toch liever zelf je vloerverwarming leggen? Leggen van vloerverwarming is best complex. Onderstaand stappenplan kan je helpen bij het plaatsen van vloerverwarming:
Vergeet niet: je kan bij bepaalde stappen om hulp vragen en andere stappen helemaal zelf doen.
Stap 1: Legplan vloerverwarming uitwerken
Het leggen van vloerverwarming begint bij het legplan. Schets je vloer en duid aan waar je alle verwarmingskabels, -matten of -buizen wil plaatsen. Je doet dit het best aan de hand van het slakkenhuis legpatroon. Dit plan verschilt per type vloer en chape die je later wenst te gebruiken voor je vloerverwarming.
Nadat dit gebeurt is, kan je de producten bestellen die nodig zijn om je vloerverwarming te leggen.
Het is aangeraden om dit toch na te laten kijken door een vakman voor je alle producten aankoopt. Dit is het begin van je vloerverwarming en dus erg belangrijk.
Stap 2: (Rand)isolatie aanbrengen
Plaats eerst de randisolatie tegen alle muren. Bij isolatieplaten is dit tussen de muur en de tweede isolatielaag. Vervolgens zet je die vast met rode/zwarte takkers. Maak in de hoeken bovenaan een snede zodat de hoeken mooi overplooien.
Het nut van deze randisolatie is dat het mogelijk is voor de nieuwe dekvloer om uit te zetten of in te krimpen bij het opwarmen en afkoelen van de vloer.
Stap 3: Dampfolie plaatsen
De dampfolie dient bovenop de laag isolatie te komen. Leg de dampfolie op de vloer, snijdt de folie af tot 10 centimeter boven de rand van de randisolatie en zet het vast met takkers.
Het volgende stukje dampfolie mag 10 centimeter overlappen op de vorige folie. Je kan folie kopen waarop dit aangeduid staat, meestal is dit het geval. Zorg ervoor dat de lijnen op de dampfolie mooi doorlopen. Prik ze vast met rode takkers, zodat ze niet verschuiven. Plaats de dampfolie op sommige plaatsen vast met plakband.
Stap 4: Vloerverwarming leggen
Leg de kabels op de juiste manier in de ondervloer. De ideale dikte van die ondervloer ligt rond de 6 centimeter voor elektrische vloerverwarming en 8 centimeter bij aanleggingen via het ‘nat systeem’.
Volg de markeringen op het legplan. Op een apart schema staat ook een tabel met het aantal kringen en uit hoeveel delen die kringen bestaan. Teken alle hoeken en bochten over, leg de profiellatten op de juiste plaats en maak ze vast. Laat tussen de kringen 10 centimeter ruimte.
Begin met een koplat op de juiste afstand van de muur. Breek de profiellatten op lengte en maak ze vast met rode takkers. Leg daarna de dwarslatten, laat er een meter tussen en maak ook die vast met rode takkers.
Stap 5: Slakkenhuispatroon
Het is aangeraden het slakkenhuispatroon te gebruiken. Hierbij lopen de aanvoer- en terugloopleidingen naast elkaar. Het is belangrijk dat de temperatuur van de vloer overal hetzelfde is. Ook is de spanning minder, er is weinig weerstand door de vele bochten van 90 graden.
Stap 6: Leidingen aansluiten en testen
Kijk het systeem nog eens na nadat alles geplaatst is. Sluit de ontluchters met een dop. Voer een druktest uit om te checken of er nergens openingen te vinden zijn. Controleer of er luchtbellen in de leidingen op de collectoren zitten. Dit kan met een specifieke vloeistof.
Stap 7: Vloerafwerking
Laat een elektricien de kabels aansluiten. Zo ben je klaar met het leggen van vloerverwarming en kan je beginnen genieten van de warmte.
Vloerverwarming laten infrezen: offertes vergelijken
Van plan om vloerverwarming te laten infrezen? Via onderstaand formulier ontvang je makkelijk, gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen! Zo kan je prijzen vergelijken en de beste prijzen voor vloerverwarming ontvangen.