Inhoud
Wat is een ziekenkas? En wat doet het?
Een ziekenkas of ziekenfonds is een zorgverzekering die instaat voor de gedeeltelijk of zelfs volledig terugbetaling van medische kosten. Het is een verplichte verzekering voor medische kosten en uitkeringen. Het is in geval van ziekte dus een groot voordeel. Iedereen in België is dus verplicht zich aan te sluiten bij een ziekenfonds.
De ziekenkas bediende heeft 2 hoofdtaken
- Je verzekeren tegen medische kosten (terugbetaling van dokterskosten, ziekenhuisopnames, geneesmiddelen,…)
- Uitbetalen van uitkeringen bij ziekte of invaliditeit
De ziekenfondsen zorgen dus voor de concrete werking van de sociale zekerheid in België. Door een sociale bijdrage te betalen helpt elke werknemer en zelfstandige dit te financieren.
Hoeveel krijg ik van de ziekenkas?
Als je als werknemer arbeidsongeschikt bent, krijg je 60% van je brutoloon per dag van het ziekenfonds. In 2024 is het maximumbedrag van de uitkeringen vastgelegd op 89,95 euro per dag met het loonplafond als grens.
Het loonplafond is het grensbedrag dat je brutoloon niet mag overschrijden. Dit bedrag is afhankelijk van de begindatum van je arbeidsongeschiktheid.
Je ontvangt van je ziekenfonds een uitkering voor maandag tot vrijdag en voor zaterdag als arbeidsongeschikte, maakt niet uit wat je arbeidsregeling voor de ongeschiktheid van arbeid was. Let op: dit geldt niet voor mensen die in de eerste 6 maanden van hun arbeidsongeschiktheid werkloos zijn.
Hoeveel kost aansluiten bij een ziekenkas in België?
Aansluiten bij een ziekenkas kost je gemiddeld 10 euro per maand. Om aangesloten te zijn bij de sociale zekerheid, betaal je in België dus een maandelijks bedrag.
Het ene ziekenfonds heeft echter wel een wat hogere ziekenfondsbijdrage dan de andere. Dit komt doordat sommige de ene ziekenkas andere diensten aanbiedt dan de andere.
Waar het ene ziekenfonds bijvoorbeeld een sportabonnement zal terugbetalen, zal een ander ziekenfonds dit misschien niet doet, maar misschien wel een hogere terugbetaling aan medische kosten voorzien. Het is dus aangeraden om je persoonlijke situatie te vergelijken met het aanbod van de ziekenkas.
Welke ziekenkassen zijn er?
Je hebt keuze uit 7 mutualiteiten in België:
- CM (Christelijke Mutualiteit) is de grootste ziekenkas in heel Vlaanderen en werd in 1906 opgericht. Als lid van de ziekenkas CM, betaal je 9,43 euro per maand.
- OZ (Onafhankelijk Ziekenfonds) telt momenteel 400.000 leden. Het is ontstaan uit het bedrijfsleven en niet uit vakbonden. Je betaalt bij deze onafhankelijke ziekenkas 8,75 euro per maand.
- FSMB (Socialistische Mutualiteit) is de 2de grootste mutualiteit van België en werd opgericht in 1886. Als lid van de socialistische ziekenkas, betaal je 6,80 euro per maand.
- Liberale mutualiteit is een groep van ziekenfondsen die opgericht werd in 1963. Om van deze Liberale Mutualiteit ziekenkas lid te zijn, betaal je 7,15 euro per maand.
- HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) werkt onder een publiek statuut. Aansluiten bij deze sociale zekerheid is volledig gratis.
- Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen is een ziekenfonds dat niet gebonden is aan een belangengroep, terwijl dat bij andere ziekenkassen over heel Vlaanderen wel het geval is. Je betaalt bij de Vlaams neutrale ziekenkas 7,98 euro per maand.
- HR RailCare is het ziekenfonds voor mensen die bij de spoorwegen werken. Het fungeert als wettelijke verzekering voor de statutaire personeelsleden en gepensioneerden van de Belgische spoorwegen.
Veelgestelde vragen (faq)
Hoe werkt de ziekenkas?
De ziekenkas komt tussen en helpt je bij medische gevallen die kosten met zich meebrengen. Zo ben je verzekerd bij ziekte en ongevallen. Je ziekenfonds betaalt geld dat je aan de dokter, apotheker of ziekenhuis moet betalen (gedeeltelijk) terug en zorgt voor een uitkering indien je werkonbekwaam bent.
Hoe kan ik veranderen van ziekenkas?
Zoals hierboven beschreven, zijn er 6 mutualiteiten (en die voor de NMBS) waaruit je kan kiezen. Als je wil veranderen, is dat zeker mogelijk en trouwens volledig gratis. Je kan tegenwoordig gemakkelijk online of telefonisch de overstap maken.
Van de ene dag op de andere van ziekenfonds veranderen, is helaas niet mogelijk. Je kunt de overstap wel doorgeven, maar deze wordt pas het volgende trimester officieel. In de tussentijd wordt de terugbetaling van je medische kosten nog verzorgd door de ziekenkas waarbij je aangesloten was.
Ziekenkassen vergelijken: contacteer verschillende mutualiteiten
Een goede ziekenkas vinden is vaak een moeilijke, maar belangrijke keuze. Daarom is het belangrijk om goed te vergelijken. Vul ons offerteformulier in en ontvang vrijblijvende offertes. Deze dienst is volledig gratis.