Standaard afmetingen van een zonnepaneel

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 1,68 x 1 m. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 245 en 345 Wp. De grootte van de zonnepanelen bepaalt ook het vermogen. Het vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer vermogen, hoe groter de zonnepanelen. Voor de beste afmetingen in jouw situatie kan je je laten adviseren door experts.

In onderstaande tabel zie je een overzicht met de verschillende afmetingen.

Soort zonnepaneelVermogenAfmetingen zonnepaneel
Kleine zonnepanelen190 – 245 Wp1,25 m x 1 m (1,25 m²)
Standaard zonnepanelen245 – 345 Wp1,68 m x 1 m (1,68 m²)
Grote zonnepanelen345 – 400 Wp2 m x 1 m (2 m²)
zonnepanelen afmetingen

Grote zonnepanelen afmetingen (400 Wp)

De (extra) grote zonnepanelen zijn even breed als de standaard afmetingen zonnepanelen, maar ze zijn wel langer. Zo kunnen ze tot 2 meter lang zijn.

Hierdoor hebben deze zonnepanelen met hun 400 Wp een hoger piekvermogen. De panelen zijn niet per se efficiënter, maar ze wekken meer stroom op omdat ze meer zonnecellen bevatten. Zo bestaan er grotere zonnepanelen uit 72 aantal zonnecellen in plaats van 60 aantal zonnecellen zoals bij standaard zonnepanelen. Bovendien blijven deze panelen na jaren nog steeds rendabel.

Door zijn grote afmeting en zware gewicht past dit zonnepaneel niet op elk dak. Deze zonnepanelen worden dan ook voornamelijk bij grote installaties gebruikt zoals zonnepanelen voor bedrijven.

Kleine zonnepanelen

Als je een beperkt dakoppervlak beschikbaar hebt kan het slim zijn om te investeren in kleinere zonnepanelen. Omdat ze zo klein zijn kan je ze gemakkelijk plaatsen op kleine oppervlaktes. Zo zijn ze 1,25 meter lang in plaats van 1,68 meter. Kleinere afmetingen kunnen ook in breedte verschillen, bijvoorbeeld 80 centimeter in plaats van 100 centimeter breed.

Hoeveel ruimte is er nodig op het dak?

Hoeveel ruimte en hoeveel zonnepanelen er nodig zijn op het dak hangt af van het type dak dat je hebt. Is het een hellend dak of een plat dak? Gemiddeld heb je 14 zonnepanelen nodig voor een dan van 8 x 4 meter.

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met de oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingsgraad en de schaduwfactor van je dak. We bespreken ze hieronder.

Op een hellend dak / schuin dak

zonnepanelen op hellend dak

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij schuine daken:

  • De ruimte die schoorstenen innemen
  • De schaduwplekken op van gebouwen of bomen
  • De oriëntatie van je dak: Hoe zuidelijker je dak gericht is, hoe beter. In die richting wordt het meeste zonlicht opgevangen.

Op een plat dak

zonnepanelen plat dak

Op een plat dak worden de zonnepanelen schuin gelegd, dus ontstaat er schaduw. Zonnepanelen op een plat dak kunnen dus niet dicht bij elkaar geplaatst worden zitten ze in elkaars schaduw.

De hellingshoek bij platte daken is belangrijk. De ideale hellingshoek bedraagt hier 35 graden.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor je energieverbruik

Het aantal zonnepanelen dat je op jouw dak plaatst, hangt af van de grootte van de zonnepanelen en de grootte van het dak, enz. Daarnaast spelen ook je gezinsgrootte en budget een rol. Een gemiddeld huishouden van twee personen verbruikt ongeveer 3000 kWh per jaar. Dit komt overeen met ongeveer 14 zonnepanelen. Hiervoor heb je een dakoppervlak nodig van 21 vierkante meter.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een gezin van vier is ongeveer 4.000 kWh. Om in deze situatie voldoende stroom op te wekken heb je 18 zonnepanelen nodig. Dit komt overeen met 27 vierkante meter bruikbaar dakoppervlak.

Zonnepanelen horizontaal of verticaal leggen?

Zonnepanelen kunnen verticaal en horizontaal geplaatst worden. Indien je geen schaduw op je dak hebt maakt het niet uit hoe je de zonnepanelen legt. Alleen indien er sprake is van schaduw, dan is het wel belangrijk om te weten hoe je jouw zonnepanelen legt.

De zonnepanelen moeten horizontaal geplaatst worden wanneer je last hebt van volgende schaduw situatie. Je dak krijgt aan het begin of einde van de dag schaduw vanaf de onderzijde. Je zal dan een afweging moeten maken. In zo een situatie plaats je de zonnepanelen horizontaal in plaats van verticaal.

Zonnepannen als alternatief?

Een alternatief voor zonnepanelen zijn zonnepannen. Zonnepannen zijn dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Je ziet bijna niets van de zonnepannen op het huis en behoudt hiermee je dak zijn uitstraling.

Helaas zijn er in België nog geen dakpannen met zonnecellen beschikbaar, maar we geven je alvast een overzicht.

Er zijn 5 soorten zonnepannen. We bespreken ze hieronder.

Keramische zonnepannen

zonnepannen

Keramische dakpannen worden voornamelijk gebuikt voor oude gebouwen waarbij het esthetisch aspect van belang is. Deze grote zonnepanelen wekken meer energie op en je hebt minder aansluitingen nodig waardoor er minder kans is op storingen.

Sneldekpannen met zonnecellen

Dit zijn dakpannen waarop de zonnepanelen op de dakpan zelf worden gemonteerd. De pannen zijn gemaakt van steencomposiet, kunststof of keramiek. De dakpannen leveren en vermogen tussen de 35 Wp en 55 Wp per dakpan.

Brede zonnepannen

Deze type zonnepannen hebben dezelfde hoogte als een standaard dakpan, maar zijn breder. Ze hebben een breedte die ongeveer overeen komt met vier tot acht dakpannen. Brede zonnepannen zijn goed te combineren met dakleien, klei-en betonpannen. Dit type dakpan kan je makkelijk op bestaande panlatten bevestigen.

Zonnepan uit leien

Leien daken kunnen ook zonder problemen voorzien worden van zonnepannen. De dakbedekking sluiten mooi aan bij de vlakke zonnepannen waardoor ze niet opvallen. Er zijn verschillende zonnepannen mogelijk, variërend van kleine pannen tot grote pannen.

Er moet wel rekening gehouden worden met de dakhelling. De vereiste dakhelling voor de plaatsing van de zonnepannen bedraagt 25 graden.

Zonnepanelen in het dak (geïntegreerd daksysteem)

Bij een geïntegreerd daksysteem liggen de panelen niet bovenop de dakbedding maar liggen de panelen in het dak. Het is mogelijk om dit systeem te combineren met een dakvenster. Bij een geïntegreerd daksysyeem is het belangrijk dat het onderdak goed waterdicht afgewerkt wordt om lekkage in de dakconstructie te voorkomen.

Heb je nog geen zonnepanelen?

Het formaat van de zonnepanelen hangt dus af van welk soort paneel je neemt, maar ook je type dak speelt een belangrijke rol. Als je liever de uitstraling van je dak wilt behouden, dan zijn zonnepannen het perfecte alternatief.

Leg jouw specifieke wensen voor aan een specialist voor zonnepanelen op maat. De erkende installateurs zullen jouw wensen bekijken en je vervolgens een gratis offerte op maat toesturen.  

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen