Hoe een mazoutinstallatie in topconditie?

Een centrale verwarming op basis van mazout (stookolie) bestaat uit 2 grote componenten, naast de verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …):

  • De mazoutketel verbrandt mazout om water op te warmen en het huis te verwarmen. De vernevelde mazout wordt door de brander ontstoken en vervolgens wordt het verwarmde water door het verwarmingscircuit gecirculeerd. Mazoutketels vereisen jaarlijks onderhoud door een erkende technicus
  • De mazouttank stockeert de stookolie. De tank kan zowel boven en ondergronds worden geplaatst. Afhankelijk van jouw verbruik zal het nodig zijn deze tank regelmatig bij te vullen. Een keuring van de mazouttank bij ingebruikname is verplicht.

Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe je de mazoutketel en mazouttank zo goed mogelijk onderhoudt.

[1] Onderhoud mazoutketel

Het verplicht onderhoud van je mazoutketel biedt alleen maar voordelen. Waarom is een onderhoud van je centrale verwarming nodig, hoe vaak moet dit gebeuren en wat kost het onderhoud van een mazoutketel?

Voordelen

Een mazoutketel in perfecte staat is milieuvriendelijker en helpt je aanzienlijk besparen op je stookkosten. Het rendement van je verwarmingsketel kan met 10 tot 12 % worden verhoogd.

Een goed onderhouden mazoutketel garandeert een langere levensduur van de centrale verwarming en verhoogt het veiligheidsgevoel. Zo loop je minder risico op storingen of defecten. Bovendien is het jaarlijks onderhoud een wettelijke verplichting in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Hoe vaak een mazoutketel onderhouden?

Voor Mazoutketels met een vermogen van 20 kilowatt (kW) is een jaarlijks onderhoud verplicht. De meeste centrale stooktoestellen in huis hebben dit vermogen. Als je niet zeker weet hoeveel vermogen je mazoutketel heeft, kan je het terugvinden op het (meestal zilveren) naamplaatje aan de buitenkant van de mazoutketel. Controleer altijd het maximale vermogen.

Wie voert onderhoud uit?

De gebruiker van de mazoutketel is verantwoordelijk voor het onderhoud. Daarom moeten huurders in huurwoningen centrale stooktoestellen zelf laten onderhouden. Niet iedereen kan jouw stookolieketel schoonmaken en inspecteren. Dergelijk jaarlijks onderhoud moet altijd worden uitgevoerd door een erkende technicus.

Bewaar je officieel attest. Na de reparatie overhandigt de monteur je 2 certificaten: een reinigingscertificaat en een verbrandingscertificaat. Deze attesten moeten de volgende zaken van de erkende technicus bevatten:

  • de naam
  • het goedkeuringsnummer
  • de handtekening.

Het is belangrijk om minimaal de laatste 2 certificaten te bewaren. Je hoeft als huurder alleen een kopie van het certificaat aan jouw huiseigenaar te verstrekken.

Onderhoud mazoutketel prijs

Prijs onderhoud mazoutketel

De gemiddelde prijs voor het onderhoud van je centrale verwarming is 150 tot 250 euro, exclusief btw. Deze kosten zijn inclusief een volledige keuring van jouw ketel, correcte afstellingen en het opmaken van 2 benodigde certificaten. Vraag een gratis offerte aan via onze offerteservice.

Als je bedenkt dat het onderhoud de normale werking van jouw centrale verwarming kan garanderen en de levensduur van jouw ketel kan verlengen, dan is dit bedrag op de lange termijn een goede investering.

Onderhoudscontract

Verlaag de kosten door onderhoudscontracten. Ook kan je met veel gecertificeerde technici onderhoudscontracten afsluiten. Op de lange termijn is dit meestal goedkoper, of je kunt ervoor kiezen om in kleine maandelijkse termijnen te betalen.

Hoe vind ik een erkend technicus?

Voor het onderhoud van de mazoutketel wil je uiteraard een betrouwbare technicus met de beste prijs-kwaliteit. Daarom is het belangrijk om offertes van verschillende erkende technici te vergelijken.

Soorten onderhoud van mazoutketel

Er kan worden gezegd dat er 3 soorten mazoutketel-onderhoud zijn:

  • Regelmatig klein onderhoud: 1x per jaar normaal onderhoud
  • Groot onderhoud: als de warmtewisselaar/sifonbuis sporen van aluminiumoxide vertoont
  • Curatief onderhoud: is om storingen te elimineren door onderdelen te vervangen en te repareren.

Je kan zelf kiezen wanneer je jouw stookolieketel onderhoudt, maar heb je ineens een probleem? Als er een storingscode opduikt die niet zelf gerepareerd kan worden of komt er een vreemd geluid uit een oliegestookte ketel dan kies je beter voor een jaarlijks onderhoud van de ketel. Als de verwarming het niet meer doet, moet je een technicus vragen voor een noodinterventie of noodonderhoud/reparatie.

Onderhoud mazoutketel

Hoe verloopt jaarlijks onderhoud van cv-ketel op mazout?

Het onderhoud zelf kan tot 2 uur duren en verloopt volgens onderstaand stappenplan:

Stap 1: Reiniging en controle mazoutketel

De monteur reinigt de gehele ketel grondig (reinigen van de olieketel, reinigen van de onderdelen van de oliebrander, enz.). Ook controleert hij de algemene staat van de ketel, de ventilatie van de stookruimte, de toevoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarde.

Stap 2: Correct afstellen mazoutketel

De monteur gebruikt de rookgastester om de oliegestookte ketel te meten. Vervolgens stelt hij de olieketel correct af volgens de verkregen waarde. Dit is in lijn met de waarden die de Vlaamse overheid en fabrikanten stellen.

Stap 3: Opstellen van attesten

Is jouw mazoutketel goed gekeurd en afgesteld? Vervolgens stelt de erkende technicus het reinigings- en verbrandingsattest op. Vergeet niet altijd de laatste 2 certificaten te bewaren.

[2] Keuring mazouttank

De mazoutinstallatie bestaat ook uit een mazouttank. Ook hier gelden bepaalde keuringsverplichtingen. Voordat je de mazouttank gaat gebruiken, moet deze worden geïnspecteerd. Zo wil de Vlaamse overheid het risico op grondwater- en bodemverontreiniging minimaliseren.

Hoe vaak een mazouttank keuren?

De stookolietank moet een keuring bij ingebruikname ondergaan. Daarna volgen er nieuwe controles om de x-aantal jaar. Dit hangt af van:

  • het volume van de mazouttank
  • de plaatsing (bovengrond of ondergronds)
  • de ligging (in waterwingebieden en beschermingszones of niet)

Hieronder vind je een overzicht van de periodieke keuring per type mazouttank:

Volume mazouttank Locatie Waterwinning / beschermd gebied? Periodieke keuring
Minder dan 6.000 liter Ondergronds / /
Minder dan 6.000 liter Bovengronds / Om de 5 jaar
6.000 liter of meer Ondergronds Nee Om de 2 jaar (beperkt)
6.000 liter of meer Ondergronds Ja Om de 15 jaar (grondig)
6.000 liter of meer Bovengronds / Om de 3 jaar (beperkt)
20.000 liter of meer Bovengronds / Om de 20 jaar (grondig)

Wie voert onderhoud uit?

Mazouttanks dienen gekeurd te worden door een erkende technicus of erkende milieudeskundigen in de discipline gas- of gevaarlijke stoffen containers. Na elke inspectie geeft de expert je een kwalificatiecertificaat voor de brandstoftank. Deze geeft aan of jouw tank voldoet aan de wettelijke eisen.

Stookolietank bijvullen

Prijs keuring mazouttank

De kosten voor het controleren van de mazouttank door een erkend technicus zijn in de eerste plaats afhankelijk van de locatie van jouw mazouttank.

Je kunt rekenen op de volgende gemiddelde prijzen:

  • Bovengrondse brandstoftank: 95 tot 110 euro (inclusief btw)
  • Ondergrondse olietank: 120 tot 160 euro (inclusief btw)

Onderhoud en/of keuring mazoutketel: vergelijk gratis offertes

Vergelijk gratis offertes voor het ketel onderhoud en/of de keuring van je mazouttank. De prijs voor het controleren van de mazoutketel verschilt per professional. Wil je gericht prijzen kunnen vergelijken? Vraag en vergelijk offertes van erkende technici bij jou in de buurt via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: verwarmingsketel