Stappenplan: hoe complete inloopdouche plaatsen? 

Een inloopdouche geeft je badkamer een luxueuze uitstraling. Inloopdouches kun je volledig op maat ontwerpen. Je hebt dus enorm veel invloed op hoe de douche er uiteindelijk uitziet, hoe groot de douche wordt, wat voor douchebeslag je installeert en over welke leuke extra’s de douche beschikt. 

Zowel strakke, moderne inloopdouches als zachte, landelijke inloopdouches zijn perfect realiseerbaar. Maar hoe installeer je zelf een inloopdouche?

1. Voorbereidingen

Eens je weet waar je de inloopdouche wilt plaatsen, kun je de ondergrond klaarmaken. Zorg voor een duidelijk overzicht van waar de aan- en afvoerleidingen zullen liggen. 

Verwijder eventueel het oude bad of de oude douche. Verwijder ook de vloerbedekking, en verzeker dat de onderliggende vloer geschikt is om op te bouwen. Is de chapelag niet geschikt? Dan voorzie je een nieuwe chapelaag

Als je een douchebak plaatst, voorzie je de nodige diepte of een vlakke ondergrond om een opbouwdouchebak op te plaatsen.

Tip: Een opbouwdouchebak kun je in hoogte verstellen zodat de douchebak waterpas komt te staan.

2. Plaats de leidingen en afvoer 

Gebruik bij voorkeur een flexibele pvc-buis als aansluiting op de (aangepaste) afvoerleiding. Op het einde van de pvc-buis komt een flexibele mof die je later aansluit op de douchegoot.

3. Afwerking ondervloer

Voor een goede afwatering van de inloopdouche, laat je de ondervloer schuin aflopen richting de afvoer. Een eenzijdig afschot loopt van de achterzijde van de inloopdouche richting de afvoer. Een vierzijdig afschot loopt van de 4 zijdes van de douche richting het midden. Bij een vierzijdige afloop ligt de douchegoot weliswaar in het midden van de inloopdouche.

Om een afschot in te bouwen kun je spieën of draagbalken bevestigen op de ondervloer. Bevestig daarna met waterdichte flexlijm een vochtbestendige mat op de ondergrond. Laat voldoende ruimte vrij voor de douchegoot.

4. Plaats tegels of douchebak

Een douchebak plaats je eenvoudig in of op de douchevloer. Stel dat de pootjes zo dat de douchebak waterpas komt te staan.

Werk je niet met een douchebak? Dan kun je de nieuwe vloer nu bekleden. Gebruik waterdichte en flexibele tegellijm, en laat opnieuw ruimte over voor de afgoot. De vochtbestendige matten zijn geschikt om rechtstreeks te bekleden. Primer is dus niet nodig.

Kies je een van de andere verschillende soorten materialen voor het bekleden van je douchevloer? Dan kun je die nu bevestigen. Laat ook daarbij ruimte over voor de douchegoot.

douchevloer illustratie

5. Vloer voegen

Betegelde je de douchevloer? Dan laat je de tegellijm 24 uur opdrogen (of volgens de instructies op de verpakking). Eens de lijm gedroogd is, kun je de vloer voegen met flexibele voegmortel, polymeerkit of siliconen.

Let op: De voegen tussen de vloer en de wand alsook de voegen tussen de vloer en de goot kunnen niet gevoegd worden met gewone voegmortel. Gewone (en zelfs flexibele) mortel zullen barsten waardoor water in de ondervloer kan sijpelen. Gebruik op die plekken silicone of polymeerkit. Houd het voegen van die randen voor het laatst, en maak de vloer schoon voor je silicone of polymeerkit aanbrengt.

6. Plaats de douchewand

Eens de douchevloer volledig is afgewerkt, kun je aan de wanden beginnen. De badkamerwand kun je op dezelfde manier bekleden als de douchevloer, of met een ander soort bekleding voor een leuk contrast.

Eens de badkamerwand is afgewerkt, plaats je de douchewand. Dat kan een waterwerende plaat, een glazen wand of een gemetseld muurtje zijn.

Voor een glazen wand of waterwerend paneel bevestig je doorgaans eerst een muurprofiel. In die dragende constructie kun je vervolgens de douchewand plaatsen en bevestigen.

Een gemetselde muur bouw je op met bijvoorbeeld cellenbetonblokken, en kun je vervolgens bekleden.

7. Inloopdouche afwerken: goot en kraanwerk plaatsen

Tot slot werk je de douche netjes af. Installeer je het douchebeslag: het kraanwerk, de douchekop en draagstang voor de douchekop. Volg de instructies van de fabrikant, of doe beroep op een badkamerspecialist. Sluit de douchegoot aan op de afvoerbuis. Werk de randen van de inloopdouche af met sanitaire kit.

Nood aan advies op maat?
Stel je vragen aan een expert!

Waarop letten bij het plaatsen van een inloopdouche?

Met deze aandachtspunten voorkom je heel wat problemen bij en na het plaatsen van een inloopdouche.

Technische aandachtspunten

Een degelijke inloopdouche plaatsen is een stuk complexer dan het installeren van een kant-en-klare douchecabine. Een badkamerspecialist weet precies waar die op moet letten. Ga je zelf aan de slag? Houd dan zeker rekening met onderstaande aandachtspunten.

Volgorde

Werk in de juiste volgorde bij het plaatsen van de inloopdouche. Bewerk eerst de ondervloer (of plaats de douchebak). Plaats de afvoer. Voorzie daarna de bekleding van de douchevloer. Vervolgens bekleed je de badkamerwanden. Werk af met de afscheiding van de inloopdouche, bijvoorbeeld een glazen of gemetselde wand.

Leidingwerk

Plaats je een inloopdouche waar vroeger een bad of douchecabine stond? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk wat aanpassingen moeten uitvoeren aan het leidingwerk.

Plaats je de inloopdouche op een plek waar daarvoor geen bad of douche stond? Dan doe je best beroep op een badkamerspecialist voor het verleggen van de aan- en afvoerleidingen.

Douchebak

Een opbouwdouchebak kun je waterpas op een bestaande vloer plaatsen. Je kunt de douchebak juist instellen met de verstelbare pootjes.

Een inbouwdouchebak plaats je in de vloer. Om de douchebak in de vloer te werken, zijn wat breekwerken nodig. Doe bij voorkeur beroep op een badkamerspecialist, zo kun je rekenen op een geslaagd resultaat.

Afwatering: hoeveel moet een inloopdouche aflopen?

Een inloopdouche moet beschikken over een goede afwatering. Daarmee vermijd je verstoppingen en lekkages, en het blank komen te staan van je badkamer. 

In de meeste inloopdouches loopt de douchevloer schuin af richting de douchegoot of het doucheputje. Het gaat om een subtiel niveauverschil. 

Afvoerbuis

Ook de leidingen moeten afhellen. Niet verticaal, want dan krijg je snel te maken met verstoppingen wanneer door het afvoer van afvalwater vuilresten opdrogen aan de binnenkant van de leiding. In de meeste badkamers is een hellingsgraad van 1 centimeter per meter ideaal.

Daarnaast moet het hoogste punt van de afvoerbuis onder het vloerniveau liggen. Daarvoor moet de badkamer in sommige gevallen gedeeltelijk of volledig op een sokkel worden geplaatst.

Tip: Laat het plaatsen van de leidingen over aan een loodgieter

Waterdichtheid

Een inloopdouche moet waterdicht zijn. Plaats je geen douchebak? Dan moet je rekening houden met hoe je de douchevloer afwerkt.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Hoeken. Gebruik kimband en waterdichte pasta om de hoeken waterdicht te maken. De kimband zorgt ervoor dat de douchevloer mooi en waterdicht aansluit op de douche- en badkamerwanden.
  • Voegmiddel. Of je nu kiest voor een betegelde douchevloer of een douchevloer uit bijvoorbeeld composiet: zorg voor een nauwkeurige afwerking van de douche. Gebruik waterdicht voegmiddel.
  • Lijm. Douchetegels bevestig je met waterdichte tegellijm.
  • Kit. Gebruik steeds waterdichte, sanitaire kit om je douche af te werken.

Inloopdouche met of zonder douchebak 

Een inloopdouche voorzien van een waterdichte vloer met een goede afvoer is niet simpel. Veel mensen kiezen dan ook voor een waterdichte douchebak die het water opvangt en bijhoudt en ook nog eens voorzien is van een goede afvoer.

Een douchebak kan afdoen aan de uitstraling van je inloopdouche, maar is de perfecte oplossing voor wie het graag simpel houdt. Je inloopdouche beschikt meteen over een perfect waterdichte bekuiping.

Douchebakken zijn verkrijgbaar in allerlei materialen. Denk maar aan acryl en plaatstaal, maar ook natuursteen en graniet. Onder in dit artikel lees je meer over de afweging tussen een douche met of zonder douchebak.

Afmetingen inloopdouche

Hoe groot moet een inloopdouche zijn? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. De meest standaard afmetingen zijn 120 op 90 centimeter.

Kies je voor een inloopdouche met douchebak? Dan moet je de afmetingen van de douchebak respecteren. Er zijn gelukkig inloopdouchebakken verkrijgbaar in allerlei formaten. Ook grotere douchebakken zijn te vinden, ideaal voor bijvoorbeeld een dubbele inloopdouche.

Werk je zonder douchebak? Dan kies je volledig zelf hoe groot of klein je de inloopdouche maakt. Een inloopdouche zonder douchedeur is bij voorkeur wat langer. Zo blijft de warmte toch hangen. Een inloop van 180 centimeter is aan te raden.

Plaats je wel een douchedeur? Dan volstaat een diepte van 90 centimeter. Nu is een inloop van minimaal 110 centimeter aan te raden voor je comfort.

Hoogte van de douchekraan

Hoe hoog plaats je de (thermostaat)kraan van je inloopdouche? Voor mensen van een gemiddelde lengte is een hoogte van 110 centimeter boven de douchevloer of -bak ideaal. Je kunt de kraan dan eenvoudig bedienen, en de ingestelde temperatuur nakijken. Nu kun je inloopdouches naar wens ontwerpen, waardoor een hoger of lager geplaatste kraan perfect mogelijk is.

Op zoek naar persoonlijk advies en offertes op maat?
Contacteer vrijblijvend badkamerspecialisten in je buurt!
arrow Ontvang offertes

Is het mogelijk om een inloopdouche maken in bestaande badkamer? 

Kun je een inloopdouche laten plaatsen bij het renoveren van een bestaande badkamer? Absoluut! Met de nodige breekwerken maak je snel ruimte voor je nieuwe douche. De badkamer moet echter wel aan een paar voorwaarden voldoen.

  • Afvoer. Om een goede afvoer te voorzien, moet de sifon 5 tot wel 10 centimeter onder de vloer geplaatst worden. Een handige oplossing is het gedeeltelijk verhogen van de badkamer. Laat zo’n werken bij voorkeur over aan een badkamerspecialist.
  • Afschot. De vloer van een inloopdouche loopt bij voorkeur schuin af richting de afvoer. Als je de vloer toch moet laten verhogen, is zo’n afschot relatief eenvoudig te voorzien. Een alternatief is het plaatsen van douchegoten rondom de douchevloer.
  • Ruimte. Je kunt een inloopdouche naar wens ontwerpen en hebt dan ook heel wat controle over de precieze afmetingen. Idealiter voorzie je een diepte van 1,20 meter en een breedte van 90 centimeter.

Voorbeelden: de populairste inloopdouches

Een van de redenen waarom de inloopdouche zo immens populair geworden is, is de hoge graad van personaliseerbaarheid. Je kunt niet enkel kiezen hoe groot de douche wordt of wat voor douchebeslag je monteert. In tegenstelling tot douchecabines kun je een inloopdouche volledig naar wens afwerken. Je hebt de volledige controle over hoe de douche afgewerkt moet worden. Zo ook over hoe (en of) je de inloopdouche afscheidt van de rest van de badkamer.

Een afscheidingswand houdt het douchewater daar waar je het liefst hebt: in de inloopdouche. Spatwater wordt tegengehouden en maakt de rest van de badkamer niet nat. Ook de badkamervloer blijft droog, want het water wordt netjes naar de afvoer geleid. Tot slot blijft ook de warmte beter in de inloopdouche hangen als de douche wordt afgescheiden van de rest van de badkamer.

Nu zijn er heel wat leuke manieren om een inloopdouche af te scheiden. Hieronder vind je een overzicht met 7 van de meest geliefde methodes.

Wel of geen douchebak

Een inloopdouche volledig waterdicht afwerken, vergt nogal wat inspanning. Een mooi alternatief is dan ook het gebruiken van een douchebak in plaats van een douchevloer. Zo’n douchebak is waterdicht en voorzien van een afvoer

Een douchebak vangt het water netjes op, waardoor je niet in hoeft te zitten met een natte badkamervloer. De douchebakken bedoeld voor inloopdouches zijn over het algemeen minder diep dan de douchebakken in een gewone douchecabine. Je krijgt dus niet te maken met een hoge opstap. 

Je moet zo’n douchebak natuurlijk wel onderhouden, en voor veel mensen doet zo’n douchebak af aan de uitstraling van een inloopdouche. Praktisch is een douchebak natuurlijk wel. 

Met of zonder muur

Hierboven las je al waarom een afscheidingswand een meerwaarde is voor je inloopdouche. Nu kun je ook kiezen voor een volledig open inloopdouche. Een moderne open doucheruimte brengt wat uitdagingen met zich mee, Het spatwater wordt niet binnengehouden, en ook het douchewater krijgt (zonder de juiste maatregelen) vrij spel.

Zorg bij een open inloopdouche voor een goede afvoer met voldoende capaciteit, en voorzie een afschot in de douchevloer. Een douchebak met een klein drempeltje houdt het douchewater ook beter binnenboord. In een kleine badkamer is een open inloopdouche niet aan te raden.

Kies je wel voor een afscheiding? Dan heb je de keuze uit heel wat verschillende modellen!

Met glazen wand

De glazen wand is een klassieker bij het afwerken van inloopdouches. Een spatwand in glas doorbreekt de beschikbare ruimte niet, en zorgt voor een optische vergroting van kleinere badkamers. 

Liever wat meer privacy? Dan zijn glazen wanden in melkglas, rookglas, mat of gekleurd glas een leuke optie. 

Glazen douchewanden zijn relatief goedkoop en eenvoudig om te installeren. Een nadeel van glazen wanden is dat kalk en vuil erg snel zichtbaar is. Door de douche na gebruik droog te maken met een trekkertje of te kiezen voor glas met een anti-kalk laag verhoog je de onderhoudsvriendelijkheid.

Shutterstock_1681689985.jpg

Met gemetselde zijwand

In een grotere badkamer biedt een gemetselde douchewand een mooie opdeling van de open ruimte. Een gemetselde wand voelt steviger aan, en biedt naast meer privacy ook enkele leuke opties. Je kunt de wand bijvoorbeeld voorzien van opbergnisjes, of van een handdoekrek

Kies je voor een gemetselde wand bekleed met bijvoorbeeld wandpanelen? Dan hoef je geen voegen proper te houden. Als je wel voor een betegelde wand kiest, kunnen tegels van een groter formaat het onderhoud beperken.

Een gemetselde zijwand is een duurdere optie, en ook de plaatsing vergt meer inspanning. Een glazen wand plaatsen gaat bijvoorbeeld een stuk sneller. In een kleine badkamer is een gemetselde wand niet altijd op zijn plek. De wand neemt meer plek in dan bijvoorbeeld een glazen zijwand of een douchepaneel, en zorgt voor een optische verkleining van de ruimte. 

Met deur

Een douchecabine biedt een groot voordeel: de cabine houdt de warmte goed binnen. In een minder warme of zelfs tochtige badkamer is een douchedeur een handige toevoeging aan je inloopdouche. De deur houdt het spatwater en de warmte binnen. 

Een douchedeur drijft de prijs van je inloopdouche enigszins op, maar biedt opnieuw leuke designopties. Kies je bijvoorbeeld voor een glazen douchedeur, of een deur met stoere kozijnen?

inloopdouche met deur

Zonder afschot

De vloeren van de meeste inloopdouches lopen schuin af richting de afvoer, een zogenaamd afschot. Het water wordt daardoor richting de afvoer geleid. Verkies je vloer die waterpas ligt? Dat kan natuurlijk ook, zelfs zonder douchebak. De inloopdouche wordt dan best voorzien van afvoergoten rondom de douchevloer. Zo wordt het water toch nog netjes afgevoerd.

Let wel: die afvoergoten moet je ook onderhouden om verstoppingen te voorkomen.

Met bankje

Een laatste leuke toevoeging aan je inloopdouche is een douchebankje. Een bankje kan niet enkel dienen als zitje, maar ook als stockageplek voor die ene grote shampoofles, of als voetsteun tijdens het scheren. Een douchebank voegt ook toe aan de uitstraling van je inloopdouche. Meer gebruikscomfort, én een stijlvolle uitstraling? Twee vliegen in een klap!

Wil je een inloopdouche (laten) plaatsen? Doe beroep op een badkamerspecialist

Bij het plaatsen van een inloopdouche komt heel wat kijken. Laat je de klus liefst volledig of gedeeltelijk over aan een ervaren badkamerspecialist? Dan kun je rekenen op een vlekkeloos resultaat. Vul daarom onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van vakspecialisten. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: inloopdouche plaatsen: stappenplan en aandachtspunten