Inhoud
Prijs: wat kost EPDM voor een plat dak per m2?
Een goede richtprijs is 20 à 30 euro per vierkante meter aan materiaalkosten (folie en lijm).
Hoeveel het kost om EPDM dakbedekking te laten leggen
EPDM dakbedekking laten leggen, kan voor zo’n 55 tot 80 euro per vierkante meter (exclusief btw). Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Type dak
- Tarief van de dakwerker
- Andere nodige werken (voorbereiding dak, verwijderen oude dakbedekking, plaatsing van bijvoorbeeld een lichtstraat of koepel, …)
- Oppervlakte dak
- Complexiteit van de werken (bijvoorbeeld bij een moeilijk bereikbaar dak)
- Soort EPDM
- Bevestigingsmethode
Wat is EPDM dakfolie?
EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is de benaming voor een groep synthetische rubbers. EPDM wordt niet enkel gebruikt voor het bekleden van daken. Je vindt het materiaal ook terug in bijvoorbeeld de voedselindustrie, aquariums en het gevels.
Rubber en soorten EPDM voor het dak
EPDM dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende diktes (daarover lees je verder in dit artikel meer). Er zijn daarnaast 2 soorten EPDM: Amerikaanse en Europese.
Het verschil tussen beide soorten in een notendop:
- Amerikaanse EPDM is gemiddeld gezien dunner en is voorzien van een zelfklevende laag. Je hebt met andere woorden geen aparte EPDM lijm nodig. Je moet het dakoppervlak wel voorzien van een primer. Na plaatsing kan Amerikaanse EPDM dakbedekking niet (eenvoudig) aangepast worden.
- Europese EPDM is niet zelfklevend, en wordt geplaatst met lijm, een mechanische bevestigingsmethode, of een ballastlaag. Europese EPDM kan na plaatsing vrij eenvoudig gecorrigeerd worden. Een voorbehandeling van het dak is niet nodig.
Levensduur: Hoe lang gaat EPDM dakbedekking mee?
EPDM gaat gemiddeld 50 jaar mee. Het materiaal is dan ook een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld pvc of bitumen, 2 populaire alternatieven op EPDM. Pvc en bitumen gaan gemiddeld 30 à 40 jaar mee. EPDM is wel wat duurder.
Dingen waar EPDM niet tegen kan
Synthetisch rubber is gevoelig voor verschillende chemische stoffen en oliën. Als bewoner van een woning met een EPDM dak heb je daar overigens geen last van: enkel tijdens de jaarlijkse reinigingsbeurt is het oppassen geblazen. Je reinigt het materiaal bij voorkeur niet met chemische reinigingsmiddelen. Een mild schoonmaakmiddel is beter.
EPDM is bijzonder goed bestand tegen uv-straling, water en vocht.
Waarom EPDM dakbedekking plaatsen? Voordelen
De voordelen van EPDM:
- Lange levensduur. Het materiaal gaat gemakkelijk 50 jaar mee.
- Elastisch. EPDM zal niet snel scheuren of beschadigd raken. Het materiaal beweegt mee bij temperatuurschommelingen.
- Onderhoudsvriendelijk. EPDM vergt geen bijzonder onderhoud. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt van het dak volstaat om de levensduur te waarborgen.
- Beloopbaar. Een EPDM dak is in principe goed beloopbaar. Of je dak goed beloopbaar is, is overigens ook afhankelijk van de stevigheid van de dakconstructie.
- Makkelijk te plaatsen. Je dak laten bekleden met EPDM hoeft niet lang te duren. Het materiaal is licht en flexibel, en het verlijmen of mechanisch bevestigen gaat vlot.
- Geschikte ondergrond voor groendak. EPDM wordt vaak als ondergrond gebruikt voor groendaken. Het synthetische rubber is goed bestand tegen wortelgroei.
- Weersbestendig. Synthetisch rubber is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen, vocht en uv-straling.
Nadelen
EPDM kent weinig nadelen. Het materiaal is wat duurder dan de alternatieven (pvc en bitumen of roofing), maar gaat een stuk langer mee. De gevoeligheid voor chemische producten (zoals chloor en agressieve reinigingsmiddelen) hoeft ook geen echt probleem te vormen. Het is enkel oppassen geblazen bij de reiniging van het dak.
EPDM wordt evenwel bij voorkeur geplaatst onder temperaturen boven de 5 graden Celsius en een luchtvochtigheid onder de 80 procent. Bij lagere temperaturen en een te hoge luchtvochtigheid kan het materiaal zich niet goed hechten.
Bij mechanische bevestiging of het plaatsen met een ballastlaag spelen de weersomstandigheden, temperatuur en luchtvochtigheid een minder belangrijke rol. Informeer je naar de opties via het formulier onderaan deze pagina.
Is EPDM beter dan roofing?
Roofing is een ander soort dakbedekking. Het is vervaardigd uit bitumen, een soort aardolie. Aan die aardolie wordt nog polyester of glasvlies toegevoegd en zo bekom je roofing. Het materiaal is duurzaam en bestand tegen alle soorten temperaturen. Daarnaast is het betaalbaar en vraagt het weinig onderhoud.
Wat zijn nu de verschillen tussen EPDM en roofing?
- Plaatsing. Roofing (ook wel dakleer) wordt op het dak gebrand. EPDM wordt vastgelijmd, mechanisch bevestigd, of bevestigd met een ballastlaag.
- Verschillende ondergronden. Je kunt EPDM op heel wat verschillende materialen bevestigen: van een houten dakbeschot tot de oude bedekking van een plat dak.
- Naadloosheid. In principe kan EPDM naadloos geplaatst worden. Het materiaal kan op maat versneden worden, zodat het volledige dak in 1 keer bedekt wordt met een grote lap EPDM. Met roofing is dat doorgaans niet mogelijk. Op erg grote daken is het naadloos plaatsen van EPDM ook niet altijd mogelijk.
- Gevoeligheid. Bitumen is gevoelig voor uv-straling: zonder bescherming zal roofing snel verouderen. EPDM is dat niet: een extra beschermlaag is niet nodig.
- Levensduur. Roofing gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee, terwijl EPDM gemakkelijk 50 jaar meegaat.
- Prijs. EPDM is, met een prijs van 50 à 80 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing), duurder dan roofing. Daarvoor betaal je een prijs van zo’n 40 tot 60 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing).
Hoe dakspecialisten EPDM leggen
In het geval van kleine daken kan EPDM naadloos aangebracht worden. Voor grotere daken dient de EPDM op maat gemaakt te zijn.
Een vakspecialist werkt, grofweg, in 3 stappen:
- Stap 1: voorbereidend werk
- Stap 2: EPDM folie plaatsen
- Stap 3: afwerking
Soms moet je de oude dakbedekking eerst verwijderen, maar in veel gevallen kan de dakwerker de nieuwe laag EPDM gewoon over de oude dakbedekking heen leggen.
Methodes: Dakfolie lijmen, mechanisch bevestigen, ballastlaag leggen of zelfklevende rubberfolie
EPDM kan op 3 manieren geplaatst worden:
Naadloze plaatsing
EPDM dakbedekking kan op maat van het dak gesneden worden, als het dak niet te groot is. Zo wordt een naadloze plaatsing mogelijk: je bedekt het volledige dak met 1 grote lap EPDM. De kans op vochtinsijpeling wordt zo geminimaliseerd.
Methode 1: Dakfolie lijmen/zelfklevende dakfolie
EPDM kan rechtstreeks op de onderliggende laag worden vastgelijmd. Dat kan bijvoorbeeld de oude dakbedekking zijn (als die geschikt is voor verlijming). Ook op de meeste soorten isolerend plaatmateriaal kan EPDM worden verlijmd.
Soms is een tussenlaag nodig om een goede hechting te verzekeren. Via het formulier onderaan deze pagina win je gratis advies op maat in over de plaatsing van verschillende soorten dakbedekking.
Methode 2: EPDM mechanisch bevestigen
Een dakspecialist kan de EPDM ook mechanisch bevestigen.
- Daarvoor kan inductie worden gebruikt, een vrij complexe techniek (waarbij onder meer magnetische velden en drukverdeelplaten komen kijken). Bij inductie wordt de rubberfolie niet geperforeerd, waardoor het dak volledig waterdicht wordt verpakt. De dakbedekking kan via inductie ook weer eenvoudig verwijderd (en hergebruikt) worden.
- Eenvoudigere vormen van mechanische bevestiging, zoals het vastschroeven van EPDM op een plat dak, worden ook toegepast.
Methode 3: EPDM met ballastlaag
EPDM kan ook eenvoudig bevestigd worden met een ballastlaag. Die techniek zie je bijvoorbeeld terug op groendaken, waar de onderlaag EPDM verankerd ligt onder de substraat- en vegetatielagen. Ook met een laag grind kan EPDM vastgelegd worden.
Plaatsen met een ballastlaag uit grind gaat bijzonder snel.
Wat met de hoeken?
Bij de plaatsing van EPDM dakrubber brengt de dakwerker een kimfixatie aan in de hoeken om krimpen en scheuren te voorkomen.
Dikte: Hoe dik EPDM folie moet zijn
Dat hangt af van het gebouw waarop je de folie legt.
- Een dikte van 1,3 millimeter (of meer) is aangeraden voor de daken van geïsoleerde, verwarmde gebouwen: gezinswoningen, bedrijfspanden, en appartementen. Ook onder een groendak of zonnepaneelinstallatie is een dikte van minimaal 1,3 millimeter aangewezen.
- Een dikte van 1 millimeter volstaat voor de daken van niet-geïsoleerde, niet-verwarmde gebouwen, zoals veranda’s, overkappingen, carports en tuinhuizen.
Hoe dunner de folie, hoe goedkoper. Dunnere lagen EPDM zijn evenwel kwetsbaarder en wat minder duurzaam.
Wat leg je onder EPDM?
Een van de vele voordelen van EPDM is dat je het synthetische rubber op heel wat verschillende ondergronden kunt bevestigen. Daaronder vallen onder meer hout, harde dakisolatieplaten en oude roofing (dakleer of bitumen).
Je kunt EPDM niet bevestigen op pvc. Pvc bevat namelijk chloor, wat schadelijk is voor synthetische rubbers.
EPDM combineren met isolatie
Je kunt EPDM dakbedekking perfect combineren met harde isolatiematerialen zoals PIR-platen. Meer weten over het isoleren van je plat of hellend EPDM dak? Stel je vragen aan experts via het formulier onderaan deze pagina.
Optie: Groendak
EPDM is een uitermate geschikte ondergrond voor zowel intensieve als extensieve groendaken.
Kan ik EPDM dakbedekking zelf aanbrengen?
Je kunt EPDM dakbedekking zelf leggen. Je spaart als doe-het-zelver wat kosten uit.
EPDM dakfolie op rol kopen
EPDM dakfolie (met een dikte van 1,3 millimeter) vind je al voor zo’n 13 à 15 euro per vierkante meter. De lijm die je nodig hebt om de folie te bevestigen, is wat duurder. Reken op zo’n 20 euro per liter. Met 1 liter EPDM lijm kun je ongeveer 3 tot 3,5 vierkante meter EPDM bevestigen.
Heeft je dak een oppervlak van 60 vierkante meter? Dan betaal je 780 à 900 euro voor de nodige folie, en ongeveer 400 euro voor de lijm: goed voor een totale kost van 1.180 à 1.300 euro.
Bijgebouw (tuinhuis, carport, overkapping, …) bekleden met EPDM
Het dak van je eigen woning bekleden, is niet altijd aangewezen. Het dak van een tuinhuis, carport of ander bijgebouwtje kun je misschien wél zelf onder handen nemen.
Onderhoud: EPDM dak reinigen
EPDM dakbedekking vergt geen bijzonder onderhoud. Enkele richtlijnen:
- Geef het dak 1 à 2 keer per jaar een onderhoudsbeurt.
- Verwijder bladafval en andere vuilresten van het dak.
- Spoel het dak met een hogedrukreiniger.
- Gebruik een mild reinigingsmiddel, zoals groene zeep, om het dak schoon te maken.
- Gebruik nooit chemische, bijtende producten om EPDM te reinigen. Ook chloorbevattende producten zijn schadelijk voor EPDM.
- Controleer het dak jaarlijks of 2 keer per jaar op schade, bij voorkeur net na de reiniging. Inspecteer zeker de randen van het dak en de naden rond dakonderbrekingen zoals schouwen en koepels. Controleer ook de waterafvoer.
Repareren en herstellen
EPDM kan plaatselijk hersteld worden met vloeibaar rubber of een nieuwe strook EPDM.
Veelgestelde vragen over EPDM dakfolie
Kan EPDM op hellende daken?
Kan EPDM gecombineerd worden met zonnepanelen?
Is EPDM waterdicht?
Is EPDM beloopbaar?
Is EPDM hittebestendig?
Jouw dakrenovatie voor de beste prijs? Ontvang gratis offertes en bespaar
Een plat of hellend dak renoveren, is een omvangrijke klus. Wil je beroep doen op de jarenlange ervaring van professionele dakwerkers? Heb je vragen over de verschillende soorten dakbedekking? Of ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van dakspecialisten. Zo vind je in een handomdraai dé oplossing voor jouw dakrenovatie.