Wat veroorzaakt vocht in de kelder?

Kelders zijn nagenoeg altijd omringd door allerlei vochtbronnen. Ze zijn vatbaar voor regen- en grondwater. Maar ook lekken in de leidingen rondom je kelder kunnen voor vochtproblemen zorgen.

Een vochtige kelder kan na verloop van tijd verzwakken, wat een risico vormt voor de stevigheid van de woning. Ook kan het vocht in de kelder de groei van schimmels en zwammen stimuleren.

Vocht beperkt zich echter zelden tot de kelder alleen. Het vocht in de kelder kan op termijn ook de binnenmuren van de woning intrekken via het fenomeen van opstijgend vocht, en daar allerlei vochtproblemen veroorzaken.

Maar waar komt al dat vocht nu eigenlijk vandaan en wat kan je dan best doen, wil je een vochtige kelder behandelen?

Last van een vochtige kelder? Vraag advies op maat
Vind een vochtbestrijder in jouw regio en ontvang 1 of meerdere offertes op maat
arrow Ontvang offertes

1. Grondvocht

Grondvocht is, zeker in nattere gebieden waar het veel regent, een veelvoorkomende oorzaak van een vochtige kelder. Tevens in minder natte gebieden is elke kelder in theorie omringd door externe grondvocht.

Grondvocht oefent druk uit op de keldermuur. Daardoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de muren, waardoor het vocht naar binnen sijpelt. Ook poreus gesteente en verouderd beton kunnen ervoor zorgen dat vocht de kelder kan binnendringen, dit noemen we ook wel eens doorslaand vocht.

Na verloop van tijd zal het vocht opstijgen en ook in de muren van de woning trekken. Zo krijg je binnenshuis last van opstijgend vocht.

Kelder Vocht Behandelen

2. Sijpelwater

Ook sijpelwater kan de oorzaak zijn van vocht in je kelder. Sijpelwater ontstaat wanneer de straten rond de woning onder water komen te staan bij hevige regenbuien.

Wanneer ook de waterputten overstromen, belandt het water via zwakke plekken, roosters of afdichtingen in je kelder. Zo kan je kelder onder water komen te staan, en kan het vocht in de keldervloeren en -muren trekken.

Vocht In Kelder Behandelen

3. Condens

De meeste kelders hebben geen of weinig ramen. Het is dan ook niet onlogisch dat kelders vatbaar zijn voor condensatie. Je stelt dit probleem vast door aan de muren te voelen. Zijn de muren van de kelder vochtig? Dan heb je te maken met condens!

Condens vormt een risico voor je kelder. De natte muren blijven vochtig wanneer je de kelder niet op de een of andere manier kunt verluchten. Door die continue aanwezigheid van vocht kan de constructie verzwakken, wat voor grote problemen kan zorgen. Ook kun je last krijgen van schimmels, onaangename geurtjes en schade door deze vochtige lucht.

4. Lekvorming in afdichtingen en roosters    

Sijpelwater kan via lekken in roosters en afdichtingen de kelder binnenkomen. Een extra risico bij dat soort lekkages is de aantasting van elektrische kabels in de afdichtingen.

5. Lekvorming onder en naast de kelder

Een laatste oorzaak voor een vochtige kelder zijn lekken onder en naast de kelder. Kelders zijn vaak omringd door rioleringsbuizen en leidingen.

Ontstaat er een lek in een van de leidingen? Dan kan het water de kelder binnendringen. Zelfs bij kleine lekkages kunnen op termijn grote vochtproblemen ontstaan.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vochtspecialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Vocht in de kelder bestrijden / aanpakken

Je wil je vochtige kelder droog maken. Een vochtige kelder kun je gelukkig weer drogen. Maar hoe kun je een vochtige kelder precies behandelen tegen vochtige lucht?

Optie 1: zwakke plekken injecteren

Een muurinjectie is de ideale oplossing wanneer er duidelijk zwakke plekken in de natte keldermuren zitten. Zo’n zwakke plek ontstaat doorgaans door opstijgend vocht zoals grondvocht.

Voor deze methode van natte muren injecteren boor je eerst gaten in de vochtige muren rond de zwakke plek. Vervolgens injecteer je die met een speciaal middel. Het middel creëert een nieuwe, hardere en waterdichte laag.

Optie 2: herstel afdichtingen, roosters en lekken

Komt het vocht de kelder binnen via lekkages? Dan is het in eerste instantie misschien niet nodig de vochtige keldermuren te behandelen. In dat geval is het aangewezen de lekken eerst te laten herstellen vooraleer je aan de slag gaat met de behandeling van je natte kelder.

Zelf lekkage herstellen?

Zit het lek in een leiding? Dan doe je best beroep op een specialist of loodgieter.

Het kan verleidelijk zijn om een lek in de afdichting zelf te herstellen. Zo’n lek kun je vaak eenvoudig herstellen met een afdichtingskit. Je schakelt hiervoor best een expert in. Dit is zeker aangewezen wanneer er elektrische bedrading door de afdichting loopt.

Tot slot kun je een lek in een rooster doorgaans zelf afdichten. Maar ook in dat geval kun je jezelf laten bijstaan door een vakman.

Vochtige Kelder Behandelen

Optie 3: kelderdichting

Wil je de kelder als extra leefruimte gebruiken dan kan je best je kelder waterdicht maken? In dat geval is kelderdichting wellicht de beste oplossing. Met een kelderdichting of kelderbekuiping kun je de kelder volledig waterdicht maken en op die manier je vochtige kelder droog maken. Gedaan met vochtige keldervloeren en -muren of de gevolgen van vocht in de kelder.

Om je kelder af te dichten voorzie je zowel de vloeren als muren van een waterdichte cementlaag. Vaak gebeurt het afdichten in verschillende fases, waarbij meerdere lagen cement en waterdichting worden aangebracht. Na behandeling is de kelder als het ware een waterdichte kuip. Vandaar de naam kelderbekuiping.

Gemiddelde prijs kelderdichting/kelderbekuiping: 5.000 – 10.000 euro.

Optie 4: Kelderdrainage

Is je kelder extreem vochtig? Dan is drainage mogelijk de ideale oplossing voor vocht in de kelder. Voor deze methode plaats je een afvoersysteem dat het water uit de kelder opvangt en naar de leidingen of riolering pompt.

Je combineert deze methode best met goede ventilatie, zo blijft je vochtige kelder gegarandeerd droog.

Gemiddelde prijs kelderdrainage: 5.000 – 10.000 euro.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk offertes

Ventilatie = dé sleutel tot een droge kelder

De meeste kelders zijn op verschillende manieren blootgesteld aan vocht. Tegelijk hebben de meeste kelders geen ramen. Die combinatie is in veel gevallen de boosdoener bij vochtproblemen.

Een goede ventilatie is dus voor veel kelders een absolute must. Met een goede ventilatie voorkom je vochtproblemen: van een muffe geur tot schimmels en zwammen ten gevolge van vocht in de kelder. Ventilatie zorgt er namelijk voor dat je kelder voldoende kan drogen. Maar hoe kun je jouw kelder vocht correct ventileren?

Hoe ventileer ik mijn kelder?

Ventilatie is bovendien in de meeste gevallen een aangewezen extra bescherming wanneer je de kelder laat behandelen tegen vocht.

Er zijn twee methodes om je kelder te ventileren:

Methode 1: Luchtroosters

Met enkele luchtroosters op de juiste plekken, zorg je voor een degelijke verluchting van de kelder. Plaats de roosters altijd buiten het bereik van regenwater. Een alternatief is het plaatsen van pvc-buizen die de kelder verbinden met de buitenwereld.

Methode 2: Mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem is de meest efficiënte oplossing. Moderne ventilatiesystemen zijn voorzien van een vochtmeter, waardoor je de mate van ventilatie haarfijn kunt regelen.

Extra info of advies en prijzen op maat nodig? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Je wil je vochtige kelder droog maken. Laat je vochtige kelder behandelen voor de problemen zich opstapelen. Voor de beste behandeling schakel je een expert in.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van vochtspecialisten in jouw omgeving. Zo hoef je er enkel nog de beste specialist uit te pikken en zijn je vochtproblemen snel verholpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vochtbestrijding