Inhoud
Het belang van het juiste soort hout
Wie een houten trap laat plaatsen, heeft keuze uit heel wat interessante houtsoorten: elk met hun specifieke kenmerken en look. Maar, waarom zou je nu voor de ene – en niet de andere – houtsoort kiezen?
Prijs
Eerste selectiecriterium: de ene houtsoort is een stuk duurder dan de andere. Houtsoorten als grenen en vuren zijn budgetvriendelijke opties. Terwijl je voor een trap in mahonie, wengé of iroko al snel een heel stuk meer betaalt.
Technische kenmerken
Een goede houten trap is stevig en duurzaam. Geschikte houtsoorten beschikken daarom over de volgende kenmerken:
- Beperkte werking. Hout heeft de natuurlijke neiging om uit te zetten en te krimpen onder invloed van schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid. Idealiter werk je met een houtsoort die weinig of niet werkt. Zo voorkom je scheuren en barsten in het hout, en vermijd je dat de trap na verloop van tijd gaat kraken.
- Slijtvast. Trappen worden, net als parketvloeren, intensief belopen. Het hout moet daarom geschikt zijn voor intensief gebruik. Hoe harder het hout, hoe minder snel je te maken krijgt met sporen van slijtage. Zachtere houtsoorten zullen na verloop van tijd heel wat gebruikssporen vertonen. Kies je toch voor een zachte houtsoort zoals grenen? Dan kun je het hout beschermen met een laagje lak of vernis.
- Geen splinters. Hardere houtsoorten zullen minder snel splinteren dan zachte houtsoorten – geen overbodige luxe voor trappen die je blootsvoets gebruikt. Niet enkel de houtsoort, maar ook de kwaliteit van de plaatsing en de afwerking van de trap zijn cruciaal om splinters te voorkomen.
- Bewerkbaarheid. Sommige houtsoorten laten zich beter verwerken en verlijmen dan andere. Laat je een complexe trap plaatsen, zoals een wentel- of spiltrap? In dat geval kies je best voor een houtsoort die zich gemakkelijk laat bewerken.
- Sterk en stevig. Het hout moet tot slot een voldoende grote draagkracht hebben. Sterk en stevig hout maakt een robuuste en duurzame trap.
Uitstraling van je houten trap
Welke houtsoort je kiest, beïnvloedt uiteraard ook de uitstraling van de trap. Hout is er in verschillende kleurtinten: van geelachtig wit tot dieprode en bruine tinten. Ook het nerfpatroon beïnvloedt het uiteindelijke resultaat:
- Met of zonder noesten of kwasten
- Vlammend, neutraal of opvallend nerfpatroon
- Rechte of golvende nerf
- Zachte of grove nerf
Omdat hout een natuurproduct is, zijn alle houten trappen net een beetje anders. Geen 2 exemplaren zien er precies hetzelfde uit.
Duurzaamheid en plaatsingsmogelijkheden
Hout wordt ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklasses, gaande van klasse V (minst duurzaam) tot klasse I (meest duurzaam). Het hout wordt ingedeeld in die klasse aan de hand van een test waarbij het hout blootgesteld wordt aan vochtige buitenomstandigheden.
Hout uit klasse V kan perfect volstaan voor een trap binnenshuis. Wil je een buitentrap plaatsen? Dan is hout van een hogere duurzaamheidsklasse de betere optie.
Onderhoud
Houten trappen hebben altijd wat meer onderhoud nodig dan metalen of betonnen trappen. Hout moet namelijk periodiek behandeld worden met olie, vernis, beits, lak of verf. Hoe zachter het hout, hoe meer nood het hout heeft aan een beschermende of voedende coating.
Hout uit duurzaamheidsklasse I kun je eventueel onbehandeld laten, maar een laagje vernis of lak kan de levensduur van het hout verlengen. Optimaal genieten van de natuurlijke, warme uitstraling van het hout? Kies voor een naturel afwerking met vernis of transparante lak.
Volledig versus gedeeltelijk houten trap
De treden van de trap worden uiteraard het meest intensief gebruikt. Om de prijs van een nieuwe houten trap te drukken, wordt vaak gekozen voor een trap met een frame uit een goedkopere houtsoort, gecombineerd met treden uit een meer duurzame houtsoort. Denk maar aan een vurenhouten trapframe met treden in walnoot of mahonie.
Nog een optie is het bekleden van een betonnen of metalen trap met houten traptreden.
Hardhout versus zacht hout
Zowel hardhoutsoorten (zoals eiken, mahonie en beuken) als zachte houtsoorten (zoals grenen en vuren) zijn perfect geschikt voor het bouwen van een trap. Met de juiste afwerking doen beide houtsoorten het goed.
Ga je voor optimale duurzaamheid? Dan is hardhout de betere keuze. Zelfs met de nodige bescherming gaat vurenhout of grenen minder lang mee dan hardhout. Hardhout is gemiddeld wat duurder dan zacht hout, maar je investeert wel in een trap die met gemak tientallen jaren meegaat.
Welk hout is het beste voor je nieuwe binnentrap?
Elke houtsoort heeft zijn voordelen. Hout kiezen voor je nieuwe binnentrap? Hieronder vind je 4 interessante opties: de laagste prijs, het meest ecologisch verantwoorde hout, pure luxe of een duurzame klassieker.
1. Budgetvriendelijk: vuren en grenen
De prijs van je nieuwe trap drukken doe je door te kiezen voor een budgetvriendelijke, makkelijk verkrijgbare houtsoort. Vurenhout en grenen zijn absoluut opties voor een betaalbare maar stevige trap.
Vuren (het hout van de fijnspar) is goed bewerkbaar, maar erg vatbaar voor slijtage. Het hout kan een fijne tot grove nerf hebben, en heeft een gelig witte tot lichtbruine kleur.
Grenen (het hout van de grove den) is iets duurder dan vurenhout, maar van hogere kwaliteit. Grenen heeft een strakkere look dan vurenhout, met minder noesten, en een lichte tot rood-bruinige tint met een opvallend vlampatroon.
Een goedkope vurenhouten of grenen trap verduurzamen? Daarvoor gebruik je best een laagje vernis.
2. Ecologisch: rubberwood of bamboe
Wie graag ecologisch verantwoord kiest, kiest voor rubberwood of bamboe.
Rubberwood is het hout van de rubberboom, een restproduct van de productie van rubber of latex. De rubberbomen worden gekapt wanneer de boom na 20 à 25 jaar stopt met rubber produceren. Rubber lijkt wat op eikenhout, en is een iets goedkoper maar ook iets minder duurzaam alternatief.
Bamboe is een enorm snel groeiende grassoort. Bamboe hout is daarom een goede, hernieuwbare grondstof. Het hout heeft een lichte, geelachtige kleur, is van nature goed bestand tegen vocht en behoort, na behandeling, tot duurzaamheidsklasse III.
Zowel rubberwood als bamboe komen in principe niet van nature voor in onze contreien. Het hout wordt dus geïmporteerd. Vanuit ecologisch standpunt kan het daarom interessanter zijn om te kiezen voor een lokale hardhoutsoort zoals eikenhout of beuken.
3. Luxe: kastanje, mahonie, walnoot…
Voor ware luxe kies je voor een exclusieve hardhoutsoort, zoals mahonie, walnoot of kastanje. Dergelijke houtsoorten behoren doorgaans tot duurzaamheidsklasse II of III en gaan bijzonder lang mee.
Hardhoutsoorten hebben ook een prachtige, unieke uitstraling:
- Mahoniehout heeft interessante rode tinten. Afhankelijk van de afkomst kan het hout paarse tot dieprode schakeringen hebben.
- Walnoot heeft een warme, bruine kleur en een elegant nerfpatroon.
- Kastanje heeft een lichte kleur, met een subtiel nerfpatroon.
- Wengé is een tropische hardhoutsoort met een diepbruine tot bijna zwarte kleur en een uniek nerfpatroon.
Deze luxe houtsoorten passen zowel bij meer klassieke als meer moderne stijlen. Verwerk het statige mahoniehout bijvoorbeeld in een unieke zwevende trap voor een prachtig contrasterend geheel.
4. Duurzame klassiekers: eiken of beuken trap
Eikenhout en beukenhout worden, in België, veelvuldig gebruikt voor het bouwen van trappen. Het zijn stevige, Europese hardhoutsoorten met een lange levensduur en hoge duurzaamheid. Ze zijn goed bestand tegen slijtage en werken weinig.
Eikenhout heeft een lichtgele tot roodachtige tint met een fraai en uitgesproken nerfpatroon.
Beukenhout heeft een nog lichtere tint dan eikenhout en heeft een vrij neutraal, fijn nerfpatroon. Gestoomd beuken heeft een zachte roze tot lichtorde kleur.
Neutraal beukenhout doet het goed in moderne, minimalistische interieurs, terwijl eikenhout een iets klassiekere, meer landelijke uitstraling heeft.
Welk hout moet je gebruiken voor een buitentrap?
Een trap buitenshuis moet vooral goed bestand zijn tegen vochtige omstandigheden en wisselende temperaturen. Kies daarom voor een hardhoutsoort met een geringe werking.
Tropische hardhoutsoorten zijn van nature goed geschikt voor buitenshuis gebruik, maar ook geïmpregneerd eikenhout is geschikt.
In feite is geïmpregneerd vurenhout (een zachte houtsoort) op zich geen ongeschikte optie: zo’n trap zal alleen een stuk minder lang meegaan.
Prijs hardhouten trap
Een hardhouten buitentrap laten plaatsen kan al voor zo’n 1.500 euro. Houd er rekening mee dat heel wat factoren de prijs beïnvloeden.
De kosten voor een bordestrap die de buitendeur verbindt met je tuin liggen bijvoorbeeld een stuk lager dan de kosten voor een trap richting het dakterras.
Extra’s en afwerking
Nog enkele zaken om rekening mee te houden.
Welk hout voor een trapleuning en balustrade?
Je kunt kiezen voor een houten trap met een passende balustrade en trapleuning, of een mix van verschillende houtsoorten gebruiken.
De balustrade zelf wordt niet intensief gebruikt, maar de leuning zelf wordt natuurlijk wel regelmatig aangeraakt.
Kom je er zelf niet aan uit? Stel je vragen aan experts via het formulier onderaan deze pagina.
Welk hout gebruiken voor het dichtmaken van een open trap?
Ook hier heb je keuze uit allerlei houtsoorten: de stootborden waarmee je een open trap afwerkt, moeten gewoon goed bestand zijn tegen plotse stoten.
Een goede, stevige plaatsing is cruciaal: laat die klus bij voorkeur over aan een trapspecialist.
Een goedkope optie? Houtvezel- of MDF-platen!
Oude trap bekleden met houten treden
Een bestaande trap nieuw leven inblazen? Dat kun je onder meer doen met houten treden. Kies voor treden van een stevige, duurzame en slijtvaste houtsoort. Die zullen er ook na verloop van tijd en bij intensief gebruik netjes uit blijven zien. Je hebt uiteraard ook hier weer de keuze uit verschillende kleurtinten en nerfpatronen.
Houten trap afwerken
Idealiter behandel je elke trap met een laagje olie, vernis, lak of beits.
- Olie en beits beschermen het hout van binnenuit, en kunnen de kleur van het hout verdiepen. Gekleurde beits is ideaal voor wie de trap van een kleur naar wens wil voorzien.
- Vernis en lak leggen een beschermende laag bovenop het hout. Je kan kiezen voor transparant vernis met een matte tot glanzende finish, of voor gekleurde matte of glanzende lak.
Er zijn ontzettend veel speciale soorten vernis, lak, olie en beits. Geen idee waar beginnen? Je trapspecialist weet raad! Stel je vragen rechtstreeks aan experts via het formulier onderaan deze pagina.
Nieuwe trap kopen en laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes op maat
Wil je een exacte prijs voor de plaatsing van je toekomstige houten trap(pen)? Heb je vragen over de verschillende soorten hout? Of, wil je jouw opties bespreken met een expert? Vul dan onderstaand formulier in.
Ontvang vervolgens gratis vrijblijvend advies en offertes op maat van je situatie en budget. Zo kan je jouw opties afwegen en de juiste keuze(s) maken.