Inhoud
Airco aan laten staan of uitzetten? Tips en tricks bij temperatuur regelen
Wanneer je de airco aanzet – en welke temperatuur je instelt – is meer dan een kwestie van smaak en voorkeur. Een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten is niet gezond én zorgt voor onnodig hoge energiekosten.
Met onderstaande tips zet jij je airco zo efficiënt mogelijk in:
1. De ideale temperatuur – het hele jaar door
Een handig vuistregeltje: idealiter is het binnenshuis tussen de 18 en 21 graden. Jij weet natuurlijk het best welke temperatuur je het meest aangenaam vindt. Maar voor je gezondheid is het best niet kouder dan 18 graden en niet (veel) warmer dan 21 graden.
Voor kinderen en ouderen is een iets hogere temperatuur (20 à 22 graden) vaak ideaal.
2. Het beste temperatuurverschil met buiten is …
Tussen de 6 en 12 graden! Een verschil groter dan 12 graden is niet goed voor je gezondheid én zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik. Probeer de verleiding te weerstaan om je airconditioner tijdens een hittegolf op de hardste stand te zetten – en houd het verwarmen tijdens de winter binnen de perken.
Is het buiten met 35 graden uitzonderlijk warm? Koel de binnenruimtes dan tot 29 of maximaal 23 graden. Echt koud zal het binnen dus niet zijn. Het temperatuurverschil is wel voldoende om verkoeling te vinden in huis. Ook heeft het geen nadelige gevolgen voor je weerstand en gezondheid.
Zoek eventueel aanvullende verfrissing: een ventilator, vochtige doek of koude douche bieden vaak al veel verlichting.
Hoeveel mag de binnentemperatuur verschillen van de buitentemperatuur in de winter?
Wat tijdens de winter? Als het vriest en de buitentemperatuur onder de nul zakt, mag je natuurlijk wel een groter temperatuurverschil nastreven. Verwarmen tot 18 graden is dan ideaal.
Laat het op vriesdagen binnenshuis niet kouder worden dan 16 graden.
3. Je airco zo goedkoop mogelijk gebruiken
Een airco is een relatief energiezuinige manier om je woning te verwarmen en te verkoelen. Toch kan een airconditioning systeem onnodig veel energie verbruiken.
Met volgende tips houd je het energieverbruik binnen de perken:
- Sluipverbruik weren. Schakel je airconditioner volledig uit wanneer je het toestel niet gebruikt om extra kosten door sluipverbruik te vermijden.
- Eco. Gebruik indien mogelijk de eco-functie. Kies ook voor een energiezuinig toestel.
- Wacht met verkoelen. Schakel de verkoelingsfunctie pas in als het buiten 26 graden of warmer is.
- Vroeg begonnen is half gewonnen. Schakel je airconditioner vroeg op de dag in. Als de airconditioner de temperatuur op peil moet houden, verbruikt die minder energie dan wanneer hij de temperatuur moet laten zakken. Hetzelfde geldt voor de verwarmingsfunctie: laat de airco de kamertemperatuur op peil houden tijdens koude nachten.
- Isoleer voldoende. Zorg voor goede isolatie zodat de binnentemperatuur niet te snel stijgt of daalt.
- Let op ramen en deuren. Door een open raam of deur komt koude of warme lucht zo naar binnen gewaaid. Staat de airco op? Dan laat je ramen en deuren beter dicht. Verluchten doe je tijdens de zomer beter ‘s avonds, wanneer het buiten een graad of 5 koeler is.
- Gebruik de thermostaat. Zet de thermostaat slim in om temperatuurschommelingen op te vangen.
- Onderhoud. Een slecht onderhouden airco moet harder werken en verbruikt daarom meer energie. Bovendien kan een slecht onderhouden airconditioner vervuilde lucht verspreiden. Wat slecht is voor je gezondheid. Laat een specialist het systeem jaarlijks nakijken en verzeker je dat de filters op tijd vervangen worden.
- Luchtvochtigheid. Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent. Een te hoge luchtvochtigheid versterkt de intensiteit waarmee je de temperatuur ervaart: op warme dagen voelt een vochtige kamer warmer en drukkender aan, op koude dagen voelt de ruimte killer.
- Andere vormen van verkoeling. Zet in op andere verkoelende maatregelen: zonwering, natuurlijke schaduw van bomen en planten, en natuurlijke ventilatie op koelere momenten.
- Vast airco systeem. Vermijd mobiele (of verrijdbare), energieverslindende airco’s en investeer in een vast, energiezuinig airco systeem.
4. Let op de instellingen
Moderne airco systemen zijn voorzien van allerlei handige snufjes. Je bedient ze via een handige app op je smartphone en je hebt veel controle over allerlei instellingen. Door die slim te gebruiken, verhoog je jouw comfort en zorg je voor een lager energieverbruik.
Kies eerst en vooral de geschikte modus: koelen, verwarmen, ventileren of een mix van ventileren en koelen of verwarmen. Gebruik de ventilatiefunctie (eventueel in combinatie met bijvoorbeeld een staande ventilator of ventilator aan het plafond) om de koude of warme lucht beter te verspreiden.
Maak ook gebruik van de luchtreinigende en -ontvochtigende functies van het systeem, als het daarover beschikt. Schone, niet te vochtige lucht is niet enkel gezonder, maar ook gemakkelijker (en dus energiezuiniger) te koelen en te verwarmen.
5. Verander niet te vaak
Airconditioners verbruiken minder energie als ze de temperatuur op peil moeten houden. De temperatuur stevig verhogen of verlagen, kost veel meer energie. Ook zijn die wisselende temperaturen minder goed voor je gezondheid.
Zet de airco dus niet constant aan en uit, maar laat het systeem enkele uren aan een stuk draaien. Wanneer de buitentemperatuur geleidelijk aan stijgt, hoeft je airco systeem minder hard te werken om de gewenste temperatuur te behouden.
6. Kies het juiste toestel
Een laatste belangrijke tip: kies een airco systeem dat past bij je woning en de te koelen of te verwarmen ruimtes.
Het juiste elektrische vermogen, de geschikte functies en een ideale plaatsing maken een wereld van verschil. Een aircospecialist helpt je met het vinden van de juiste airco oplossing voor bij jou thuis.
Zo optimaliseert hij je wooncomfort én zorgt hij voor een zo laag mogelijk energieverbruik.
Zo moet je de airco instellen tijdens de zomer
Is het buiten overdag warmer dan 26 graden? Dan kun je de airco aanzetten! Zoals je hierboven las, doe je dat best al ‘s morgens, nog voor de buitentemperatuur stijgt.
Welke temperatuur tijdens de zomer?
Ook tijdens de zomer is een binnentemperatuur van 18 tot 21 graden aangeraden. Tijdens een hittegolf mag het natuurlijk iets warmer zijn. Tot 18 graden koelen op dagen met een buitentemperatuur van 37 graden, is niet energiezuinig en bovendien ongezond.
Hoeveel graden koeler of kouder maak je het met de airco?
Idealiter is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6 graden. Een absoluut maximum is 12 graden op bijzonder hete dagen.
Is het buiten 26 graden? Dan kun je de binnenruimtes tot 20 graden koelen. Vind je een binnentemperatuur van 21 of zelfs 22 graden aangenaam? Dan is dat natuurlijk ideaal: je verbruikt minder energie en beperkt het verschil met de buitentemperatuur.
Is het buiten 37 graden? Dan kun je de ruimtes tot 25 graden verkoelen. Kouder dan 25 graden is in dat geval niet aangeraden. Je airconditioning moet dan bijzonder hard werken en het temperatuurverschil is ook niet goed voor je gezondheid.
Hoe koud kun je de airco zetten in de slaapkamer?
‘s Nachts is het, ook tijdens de zomer, wat frisser buiten. De ideale temperatuur voor een goede nachtrust is 18 graden. Zolang het ‘s nachts buiten niet warmer dan 30 graden is, is het geen probleem om de slaapkamer tot die temperatuur te verkoelen.
Maak slim gebruik van de timer functie van je airconditioning systeem. Stel de gewenste avond-, slaap- en ochtendtemperatuur in via de binnenunit of de applicatie op je gsm.
Wat doe je in de woonkamer?
Woonkamers en thuiskantoren verkoel je tot een temperatuur van 20 à 21 graden.
Zo moet je de airco instellen tijdens de winter
Is het buiten 16 graden of kouder? Dan kun je overwegen om de binnenruimtes te verwarmen met je airco.
Vanaf een buitentemperatuur van 14 graden of lager is het zeker aangeraden om de binnenruimtes geleidelijk aan te verwarmen. Zo vermijd je hoge energiekosten wanneer je een inhaalbeweging moet maken om je ijskoude woning weer op temperatuur te brengen.
Om je airco ook als verwarming te kunnen gebruiken, moet het systeem voorzien zijn van een verwarmingsfunctie, vaak aangeduid als ‘inverter technologie‘ of ‘omkeerbare warmtepomp‘.
Hoeveel graden blaast een airco tijdens het verwarmen?
Een gemiddeld airconditioning systeem zal de lucht tot zo’n 35 graden kunnen verwarmen.
Welke temperatuur in welke kamer?
Een binnentemperatuur van 18 tot 21 graden is ideaal tijdens de winter.
- In de slaapkamer is een temperatuur van 16 à 18 graden ook in de winter ideaal.
- In een kinderkamer mag de temperatuur iets hoger, net als in de slaapkamers van oudere mensen: mik daar op 20 graden.
- Ook in de keuken is een temperatuur van 18 graden aanbevolen.
- In werkruimtes, woonkamers en eetruimtes is een temperatuur van 20 graden aangenaam.
- De badkamer kun je verwarmen tot 23 graden, maar enkel als je de ruimte gebruikt.
Ben je niet thuis of gebruik je een ruimte niet? Dan is een airco temperatuur van 16 à 18 graden aanbevolen.
Comfortabele temperatuur, van winter tot zomer? Vind het juiste airco systeem voor bij jou thuis
De juiste temperatuur instellen op de airco kan natuurlijk pas als jij het juiste airco systeem in huis hebt. Ben je op zoek naar een airconditioning systeem dat perfect past bij jouw woning? Heb je vragen over de verschillende toestellen en het gebruik van je airco? Of, ben je op zoek naar de juiste installateur? Vul dan onderstaand formulier in.
Je ontvangt gratis volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van aircospecialisten. Zo vind je in een handomdraai het ideale systeem voor jouw woning en budget.