Inhoud
Waarom een blauwe keuken?
Blauw staat, volgens de kleurenpsychologie, voor diepte, stabiliteit en kalmte. In de keuken zorgt blauw dan ook voor rust en evenwicht. Tegelijk is het een ontzettend veelzijdige kleur, met tal van prachtige schakeringen. Denk maar aan Delfts blauw, antiek blauw en hemelblauw. Drie volledig verschillende tinten met elk hun eigen, unieke effect.
Licht versus donkerblauw
Donkerblauw oogt elegant, tijdloos en een tikkeltje moody. Donkerblauwe keukens zijn bovendien een volwaardig alternatief op zwarte keukens. Een goede manier om donkere kleurtinten in je keuken te introduceren, zonder meteen de sprong naar zwart te wagen.
Lichtblauw geeft je keuken een heldere, vriendelijke toets. Speelse tinten zoals hemelsblauw zijn daarvoor ideaal. Lichtblauwe tinten kunnen echter ook perfect opgaan in een keuken met een koele en frisse uitstraling. Denk daarbij aan ijsblauwe en lichte, grijsblauwe tinten.
Voor een neutraal interieur kies je dan weer best voor een lichte en/of donkere grijsblauwe tint.
Stijltips en materialen
Welke materialen passen bij blauwe keukens? En, hoe combineer je verschillende blauwe tinten in een harmonieus keukenontwerp?
1. Kleurenpalet: van licht tot donker
Wie een keuken ontwerpt, doet er goed aan om eerst een kleurenpalet te bepalen. Met blauwe keukens kun je ontzettend veel richtingen uit. Hieronder vind je een greep uit de mogelijkheden.
Blauw met grijze accenten
Blauw met grijs is een klassieke en tijdloze combinatie. Ideaal voor een keuken met een subtiele, neutrale en rustige uitstraling.
Blauw met groene schakeringen
Groene en groenblauwe schakeringen geven je keuken een natuurlijke look. Ideaal voor wie graag een vleugje Japandi toevoegt aan de keukenstijl.
Delfts blauw
Delfts blauw is een absolute klassieker – al helemaal bij onze Noorderburen. Je vindt de kleur veelvuldig terug in keukenservies, -tegels en andere accessoires.
Oud of antiek blauw
Oud en antiek blauw zijn prachtige blauwe tinten met veel diepte. Ideaal voor klassieke en landelijke keukens.
Ijsblauwe keuken met fjord blauwe toetsen
Ijsblauwe keukens ogen fris, ruim en hypermodern. Voeg houten elementen toe om het kille effect van deze koele tint in evenwicht te brengen.
Donkerblauw met goud, messing of koper
In donkerblauwe keukens (bijvoorbeeld in Fjord blauw) zorgen warme metaaltinten voor extra sfeer. Kies voor gouden, messing of koperen accenten (zoals lampen, kraanwerk en deurgrepen) voor een speelse, warme toets.
Klassieker: blauw met wit
Blauw en wit passen prachtig samen en zijn een geliefde klassieker in keukens met een nautisch thema. Voeg gele accenten toe om beelden van verre stranden op te roepen.
Welke muurkleur past bij blauwe keukenblokken?
Er passen heel wat muurkleuren in overwegend blauwe keukens:
- Een donkerdere of lichtere blauwe tint. Ideaal voor keukens met een monochroom interieur.
- Geel. Speels en gezellig!
- Wit. Een absolute klassieker.
- Bruin. Perfect voor elegante, statige keukens.
- Roze. Ideaal voor een keuken met speelse contrasten.
- Groen. Voeg een vleugje natuur toe aan je keuken.
De kleur zet de toon
Blauw laat zich goed combineren met heel wat andere kleuren. Alles hangt af van de precieze kleur blauw en het beoogde resultaat. Nood aan kleur- en keukenadvies op maat? Vul het formulier onderaan deze pagina in en stel vrijblijvend je vragen aan keukenspecialisten in je buurt.
2. Hoogglans of mat?
Een echte breinbreker voor wie de eigen keuken ontwerpt: mat, zijdemat, zijdeglans of hoogglans?
- Mat is ideaal voor een keuken in landelijke of klassieke stijl. Op matte oppervlakken vallen vingerafdrukken en stof bovendien minder op.
- Glanzende oppervlakken ogen eerder modern én reflecteren meer licht, waardoor de keuken ruimer oogt.
- Een mix van oppervlakken met een matte en glanzende afwerking past prachtig in elke keuken.
3. Blauwe tegels
Betegelde spatwanden, vloeren en muren geven ook blauwe keukens meer structuur. Ze bieden bovendien heel wat extra designopties. Denk aan de grootte en vorm van de tegels, eventuele motieven en waar je de tegels precies laat leggen.
4. Blauw met staal en zilver
Staal en zilver kunnen het koele effect van bijvoorbeeld een grijsblauwe of ijsblauwe keuken extra in de verf zetten. Inox of roestvrij stalen oppervlakken zijn bovendien ontzettend hygiënisch, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.
Mag het niet té kil worden? Kies dan bijvoorbeeld voor blauwe keukenfronten met sierlijke stalen of zilveren handgrepen.
5. Blauwe hardsteen en andere blauwe steen
Van de tegels op je keukenvloer tot je aanrechtblad: blauwe steen (en zeker blauwe hardsteen) is een welkome gast in blauwe keukens.
6. Hout voor warmte
In bepaalde tinten en kleurencombinaties kan blauw te kil ogen. Houten accenten zorgen voor het nodige evenwicht en zorgen, net als koper en goud, voor extra warmte.
Houten oppervlakken kun je bovendien naar wens bewerken. Met beits, lak, olie of vernis kun je de natuurlijke kleur van het materiaal verdiepen.
Liever frontjes in natuurlijke materialen maar met een blauw kleurtje? Dan kun je houten keukenkastjes perfect afwerken met een laag blauwe verf of lak. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je vloer en houten wandpanelen.
7. Welke vloer bij blauwe keuken?
Enkele leuke opties:
- Een warme, houten vloer in een ijsblauwe keuken
- Een donkerblauwe tegelvloer in een witte met oud blauwe keuken
- Een blauwe gietvloer in een moderne blauwe keuken
- Een blauwgrijze betonnen vloer in een minimalistische of industriële keuken
8. Accessoires
Het zijn vaak de kleine elementen die een keuken helemaal af maken. Denk aan een overwegend antiek blauwe keuken met een stijlvolle gouden kraan, een speelse blauwe afzuigkap in een geel met blauwe keuken. Of, een grote blauwe koelkast als blikvanger in een subtiele wit met grijze keuken.
(Delfts) blauw servies, wit met blauwe keukenhandoeken en andere leuke keukenaccessoires op en rond het aanrecht geven je keuken een uniek accent.
Met blauwe accessoires kun je naar hartenlust experimenteren. Als je bijvoorbeeld nog niet weet of blauwe keukenkastjes helemaal je ding zijn, kun je met een blauw bijzettafeltje aanvoelen of zo’n blauw interieur je wel ligt.
Ook interessant
Welke kleur is populair voor de keuken?
Welke kleur doet je keuken groter ogen?
Welke kleur is tijdloos?
Inspiratie
Moderne blauwe keuken
In deze hoogglans blauwe keuken staan design en stijl voorop. De ingebouwde keukenapparatuur, greeploze fronten en minimalistische afwerking zorgen voor een strakke look. De houten vloer en het open keukenontwerp brengen het geheel in evenwicht.
Landelijke keuken met blauw en wit
In deze landelijke keuken zorgt de frisse blauwe toets voor een moderne en speelse twist. Het marmeren aanrechtblad, de witte muren met decoratieve structuur en de subtiele witte lampen zorgen voor gezelligheid en sfeer.
Stijlvolle donkerblauwe keuken
In deze stijlvolle donkerblauwe keuken met natuurstenen aanrecht vind je enkele interessante, lichtere accenten terug. De messing deurgrepen, zilveren kraan en de achterwand in lichte, blauwe tegels met motiefjes zorgen voor een stijlvol geheel. De houten bovenkastjes met glazen deurtjes voegen een vleug klassieke gezelligheid toe.
Blauwe keuken kopen en vakkundig laten plaatsen? Vergelijk hier offertes op maat
Is het hoog tijd voor een grondige renovatie van je keuken? Heb je vragen over de verschillende types keukens? Of, ben je vooral benieuwd naar een totaalprijs voor jouw keukenproject? Vul dan snel onderstaand formulier in.
Je ontvangt – gratis en geheel vrijblijvend – prijsvoorstellen van meerdere keukenadviseurs en -specialisten in je regio. Ze geven je ook deskundig advies op maat van jouw situatie. Op die manier kun jij informatie inwinnen, prijzen vergelijken en een keukenexpert vinden die geknipt is voor jouw unieke project.