Inhoud
Wat is de Scandinavische stijl?
De Scandinavische woonstijl (want naast je keuken kun je ook je living, slaapkamer, badkamer en zelfs je bureau in een Scandinavisch jasje gieten) ontsproot in 1930 tijdens de zogenaamde Stockholm Exhibition. Op die beurs, georganiseerd door de stad Stockholm in samenwerking met de Svenska Slöjdföreningen (Zweedse handwerkvereniging) verschenen de eerste voorbeelden van Scandinavische design aan een internationaal publiek.
Niét gewoon IKEA (en ook geen Noorse recepten)
Voor alle zekerheid: met Scandinavische keukens verwijst men niet naar de Zweedse meubelgigant IKEA. Het gaat in dit geval ook niet over recepten, gerechten of ingrediënten uit de Noorse, Zweedse of Deense keuken.
Design met focus op eenvoud, harmonie en een rustgevende look
In een Scandinavische keuken spring je zuinig om met materialen en accessoires. De stijl is door en door minimalistisch en alle keukenelementen en designkeuzes zijn goed doordacht. Om het met een cliché te benoemen: less is more.
Door te investeren in minder spullen en een hogere kwaliteit, gaan Scandinavische keukens niet enkel langer mee. Ze blijven ook overzichtelijk, wat resulteert in een harmonieus interieur dat rust uitstraalt.
Elk keukenelement heeft een duidelijke functie en daarmee zijn plekje in de keuken verdiend. Daarnaast draagt elk keukenelement bij tot de uitstraling van de keuken. Een Scandinavische keuken bestaat dan ook uit prachtige, maar sobere, elementen met een tijdloos design.
Inspiratie: Warme Scandinavische keuken met hout
De duurzame aanpak
In een authentiek Scandinavische keuken vind je enkel materialen van hoge kwaliteit. Het idee is om eenmalig te investeren in keukenmateriaal een keukenmeubels die een leven lang meegaan. Geen collectie versleten keukengerei, maar een set kwalitatieve materialen krijgt de voorkeur.
Wat is hygge?
Hygge (uitgesproken als huuge en niet higge) omschrijft een gevoel van warmte en genieten van goed gezelschap en de fijnere dingen des levens.
Een vleugje hygge toevoegen aan je keukeninterieur? Dat doe je bijvoorbeeld door te investeren in een uitnodigend kookeiland, een comfortabele rotanstoel of extra zachte keukenhanddoeken. Van hoge kwaliteit, uiteraard.
Inspiratie: Scandinavische keuken met zwarte accenten
Elementen van de Scandinavische keukenstijl
Welke elementen vind je terug in een Scandinavische keuken?
1. Natuurlijke en zachte kleuren
Het juiste kleurenpalet geeft je keuken een lichte, aangename uitstraling.
Wit of beige als basis
Wit – vaak gebroken wit of ecru – vormt de basis van veel Scandinavische kleurenpaletten. Ook beige kan een mooie basis voor de keuken vormen. Vaak wordt ervoor gekozen om het wit of beige aan te vullen met andere, zachte kleurtinten.
Groen en blauw
Frisse, lichte groene en blauwe tinten geven je keuken een natuurlijke uitstraling die beelden van eindeloze bossen en kalme meren oproept.
Pasteltinten
Met pastelkleuren geef je een Scandinavische keuken een speelse, luchtige toets. Hou het bij een beperkt aantal pastelschakeringen om te vermijden dat de rust de deur uitvliegt en je achterblijft met een kinderlijk drukke keuken.
Grijs en zwart voor een moody accent
Een klein beetje edge toevoegen aan je keukeninterieur doe je met zwarte toetsen en/of grijze tinten.
In Scandinavische keukens waar ook de industriële keukenstijl een plekje krijgt, vind je vaak betonnen en stalen elementen.
Verdiep met warme, donkere tinten
Extra hygge toevoegen doe je met donkere accenten in diepe kleuren. Denk aan karamelbruin, sepia of dennengroen.
Onthoud dat authentieke Scandinavische keukens overwegend licht gekleurd zijn. Wees zuinig met donkere tinten en gebruik ze voornamelijk om diepte en contrast te creëren en subtiele accenten te leggen.
Inspiratie: lichte, witte Scandinavische keuken
2. Natuurlijke materialen
Bij een natuurlijk kleurenpalet horen natuurlijke materialen.
Hout
Scandinavische keukens zonder houten elementen? Die kom je niet zo vaak tegen. De voorkeur gaat uit naar lichtgekleurde houtsoorten zoals eikenhout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
Houten oppervlakken (zoals houten keukenfronten en houten werkblad) worden zo min mogelijk bewerkt om de van nature warme uitstraling van het materiaal in de kijker te zetten. Het hout zachtjes opschuren en een laagje mat of glanzend transparant vernis volstaat.
Steen
Natuursteen en composiet (zoals terrazzo) vind je ook regelmatig terug in Scandinavische interieurs. Een stenen werkblad of spoelbak is praktisch, hygiënisch en duurzaam: helemaal in lijn met de Scandinavische stijl.
Natuursteen vind je in allerlei kleuren en met unieke, organische patronen. Prachtig als donker accent in een overwegend lichte keuken, en een fijne aanvulling op de sobere, minimalistische uitstraling van je nieuwe keuken.
Plantjes
Voeg extra frisse groene toetsen toe door een vleugje natuur binnen te brengen. Ga je voor puur functioneel? Decoreer je keuken met verse kruiden als munt, koriander of bieslook.
Accessoires in leer, wol, riet en kurk
Van je keukenhanddoeken tot de riemen van je keukenschort: kies voor natuurlijke materialen.
3. Strakke lijnen
Scandinavische keukens maken dan wel veelvuldig gebruik van natuurlijke en organische materialen. De afwerking mag gerust wat strakker. Greeploze keukens en strak afgekante keukenkastjes geven je keuken een nette, overzichtelijke uitstraling.
4. Natuurlijk licht en veel ruimte
Openheid, ruimte en natuurlijk licht zijn meer abstracte, maar cruciale elementen in Scandinavische interieurs. Enkele tips:
- Mijd bovenkastjes in de keuken. Die belemmeren de lichtinval en zorgen voor een drukkend gevoel.
- Kies voor lange kasten. Hoge keukenkasten kunnen een ruimte optisch verkleinen. Lange, diepe kasten zijn de betere keuze voor een open en ruimtelijk gevoel.
- Werk met lichte kleuren. Die reflecteren beter en doen je keuken vanzelf lichter ogen.
- Voorzie waar mogelijk grote ramen. Hoe meer daglicht, hoe beter!
- Zet in op tactische verlichting. Functionele verlichting staat centraal: een goed verlicht werkblad verhoogt je werkcomfort.
- Vul aan met sfeerverlichting. Scandinavische designlampen zorgen ‘s avonds voor extra warmte en gezelligheid.
Inspiratie: Scandinavische keuken met industriële toets
5. Minimalisme
Scandinavisch design is tijdloos. Dat komt grotendeels door de minimalistische aanpak. Less is more, wat betekent dat het beter is om 1 kwalitatief object aan te schaffen dat meerdere functies combineert én lang meegaat.
Enkele praktische aandachtspunten voor wie een minimalistische uitstraling op het oog heeft:
Overzichtelijkheid
Opbergruimte is onmisbaar in een functionele keuken. Zorg niet enkel voor voldoende opbergruimte, maar ook voor een praktische indeling van alle keukenkasten en -lades. Daarmee bespaar je tijd tijdens het koken – en houd je meer tijd over om te genieten.
Rommel is uit den boze: zorg dat je rondslingerend keukengerei snel en efficiënt kunt opruimen na het koken. Opnieuw een manier om tijd te winnen, maar ook dé manier om de rust in de keuken te behouden.
Onderhoudsvriendelijk
Ook door in te zetten op de onderhoudsvriendelijkheid van je keuken, zorg je voor rust én houd je meer tijd vrij voor de dingen die er echt toe doen.
Weinig maar treffende accessoires: alles heeft een functie
Talloze schilderijtjes, deurgrepen met kleine ornamentjes en een overvloed aan potjes, kannetjes en kruikjes. Vast erg gezellig allemaal, maar wanneer ga je al die details proper maken? Echte gezelligheid creëer je door tijd te spenderen met anderen – niet door urenlang je keuken te poetsen.
Uiteraard is een gepast decoratiestuk zeker welkom. Zorg er dan wel liefst voor dat het een functie heeft. Denk aan een mooie kwalitatieve stoofpot, keukenkruiden of een knusse kuipstoel.
Ingebouwde keukentoestellen voor een strakke look
Ruimte en schoonmaaktijd besparen? Kies voor ingebouwde keukentoestellen. Die dragen ook nog eens bij tot de strakke look van je keuken. Win-win!
Ga voor duurzaam en schaf energiezuinige toestellen aan.
Inspiratie: Strakke, moderne Scandinavische keuken
6. Optie: eiland of kookeiland
Een keuken met eiland of kookeiland (en dan liefst met zitplek) is op en top hygge. Zo’n eiland nodigt uit om tijdens het koken of het afwassen een praatje te slaan en vormt de ideale setting voor een gezellige avond met het hele gezin.
Kies ook hier voor hout en lichte kleuren.
7. Accenten
Met de juiste accenten voeg je een vleugje karakter en eigenheid toe aan een keuken in Scandinavische stijl.
Tegels
Een klassieker in Scandinavische keukens is de metrotegel. Kies voor sierlijke witte tegels of leg accenten met blauw, groen of een warme kleur.
Stoelen
Van een eettafel met Scandinavische designstoelen tot een gezellige rotanzetel: zitgelegenheid nodigt uit tot gezelligheid en ontspanning.
Ook interessant
Wat is de klassieke keuken?
Welke soorten keukens zijn er?
Scandinavische of andere keuken kopen? Vergelijk gratis 1 of meer vrijblijvende offertes
Heb je vragen over de verschillende keukenstijlen? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Of, wil je snel en eenvoudig offertes voor jouw droomkeuken vergelijken?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en persoonlijk advies van experts. Zo vind je in een handomdraai een antwoord op al je vragen én de juiste vakman voor jouw keukenproject.