Inhoud
Wat is een landelijke keuken?
Een landelijke keuken is, net als de klassieke keuken, zowel kookplek als leefruimte. Het landelijke interieur nodigt uit tot samenkomen, inspireert gezelligheid en heeft een rustige en authentieke uitstraling.
De focus ligt op een knusse, huiselijke en comfortabele inrichting in combinatie met een landelijk en harmonieus design.
Cottage stijl: oorsprong en inspiratie
De landelijke keukenstijl baseert zich op oude, traditionele boerenkeukens, blokhutjes of zogenaamde cottages, en plattelandswoningen. Het interieur heeft daarom een tijdloze look die zich bovendien goed laat combineren met andere, zelfs modernere, keukenstijlen.
Verder in dit artikel lees je meer over hoe je de landelijke stijl geslaagd combineert met andere keukendesigns.
Ambachtelijk, zacht en sfeervol
In landelijke keukens wordt veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijke, ambachtelijk verwerkte materialen. De afwerking van, bijvoorbeeld, een eikenhouten keukenblad mag daarom wat ruwer ogen – een stijlelement dat je ook terugvindt in de populaire industriële keukenstijl.
In de landelijke keuken ga je helemaal terug naar de basics. Het interieur katapulteert je terug naar simpelere tijden en maakt een breuk met de drukte en hectiek van de 21ste eeuw.
De algemene look van een landelijke keuken is dan ook zachtaardig en helder met een warm karakter. Die warme uitstraling maakt dat je in landelijke keukens gemakkelijk een praatje slaat en, na een maaltijd of tijdens het afwassen, wat langer blijft plakken. De keuken vormt de ideale setting voor een sfeervolle avond met vrienden of je gezin.
Wat maakt de landelijke keuken één van de populairste keukenstijlen?
Landelijke keukens zijn ideaal voor mensen voor wie het allemaal wat trager en gezapiger mag. De stijl past daarom ook perfect in meer stedelijke omgevingen en is absoluut niet voorbehouden aan plattelandswoningen en dorpswoningen.
Een keuken in landelijke stijl is de perfecte ruimte om je terug te trekken – zowel op een dromerige zondag als na een drukke werkdag.
Landelijke versus klassieke keuken
Landelijke en klassieke keukens hebben heel wat overlappingen. Beide stijlen leggen de focus op authenticiteit en gezelligheid, en beide stijlen worden gekenmerkt door een nostalgische ondertoon.
Waar zit dan precies het verschil?
- In een klassieke keuken vind je veel fraaie ornamenten terug. Het design is sierlijk en elegant, met veel oog voor details en een nette afwerking.
- Landelijke keukens roepen een meer rudimentaire gezelligheid op. De afwerking is vaak soberder en je vindt meer ruwe elementen terug.
In de klassieke landelijke keuken komen beide stijlen mooi samen. Fijne details vormen mooie contrasten met meer onafgewerkte, ruwe elementen.
Wat kost een kwalitatief goede keuken met landelijk interieur?
Voor een kwalitatieve keuken betaal je gemiddeld 7.500 tot 30.000 euro. Een groot prijsverschil, maar de exacte prijs voor je nieuwe of gerenoveerde keuken is dan ook afhankelijk van heel wat factoren. Denk aan de gebruikte materialen, de afwerking en de oppervlakte van de ruimte.
Goedkope landelijke keuken
Het is perfect mogelijk om ook in een goedkope keuken een landelijk karakter te bekomen! Een grote kostenpost in authentieke landelijke keukens is het gebruik van massief hout, ambachtelijke elementen en andere natuurlijke materialen.
Door gebruik te maken van kunststof met bijvoorbeeld een steen-, marmer- of houtlook kun je drastisch besparen op de aanschaf en installatie van je keuken – zonder in te boeten op comfort en kwaliteit.
Nog meer besparen? Via het formulier onderaan deze pagina kun je offertes opvragen bij 1 of meerdere keukenbouwers in je buurt. Informeer hen over je specifieke noden en wensen, ontvang prijsvoorstellen op maat, en kies de keukenspecialist die geknipt is voor jouw unieke project.
Elementen van keukens in landelijke stijl
Wat maakt een landelijke keuken? Een overzicht met de belangrijkste stijlelementen:
1. Natuurlijke en rustieke materialen voor fronten, kasten en aanrechten
Terug naar de basics: in een landelijke keuken vind je veel natuurlijke en tijdloze materialen terug.
Hout (met name eik) speelt de hoofdrol
Massief Europees eikenhout speelt de hoofdrol in heel wat landelijke keukenontwerpen. Het hout is lichtgekleurd en heeft een warme, zachte uitstraling die perfect past binnen een landelijk design.
Het hout wordt vaak ambachtelijk verwerkt. Kleine oneffenheden dragen bij aan de look van je landelijke keuken.
Populaire afwerkingen zijn beits, olie en transparante lak of lak in één van de kleuren van het landelijke kleurenpalet.
Natuursteen
Robuuste leistenen of granieten keukenbladen passen goed in landelijke keukeninterieurs.
Mix je landelijk met klassiek? Dan kan een marmeren keukenblad een vleugje luxe en elegantie toevoegen aan je keuken.
Gietijzer of smeedijzer
Van de bevestigingsprofielen van houten wandplanken tot de ambachtelijke grepen van je keukenkastjes: smeedijzer is een heerlijk materiaal voor landelijke keukens. Gietijzer is niet enkel bijzonder veelzijdig (denk maar aan de vele vormen waarin het materiaal zich laat buigen), maar ook nog eens ‘old school’ duurzaam.
Porselein en keramiek
Keramieken tegels en porseleinen spoelbakken passen prachtig in landelijke keukens.
2. Stijlvolle apparatuur
Je kunt gerust meer eigentijdse keukentoestellen kwijt in een landelijke keuken. Koken op een oude Leuvense stoof of plattebuiskachel is misschien wel erg authentiek. Maar op een moderner fornuis met landelijke uitstraling lukt dat net zo goed.
Kies voor toestellen met een landelijk, karakteristiek design. Je vindt bij veel producenten moderne keukentoestellen met een ouderwets of retro ontwerp.
Je koelkast en het fornuis mogen gerust de aandacht trekken. Een groot smeedijzeren fornuis en een ruime koelkast met afgeronde hoeken zijn mooie blikvangers voor je landelijk interieur.
3. Rustig kleurenpalet: ecru, witte, beige, groene en grijze keukens
Het kleurenpalet van de landelijke keuken is rustig en sober. Ook belangrijk is een harmonieuze samenhang tussen de gebruikte kleuren.
Denk daarom niet enkel aan de kleuren van de keukenfronten en het aanrecht, maar ook aan je kookwaar en zelfs de keukenhanddoeken.
Enkele populaire kleuren die je harmonieus kunt combineren:
- Wit en gebroken wit of ecru
- Beige en bruine tinten
- Natuurlijke groene tinten (zoals grijsgroen en olijfgroen)
- Zachte grijze tinten
De kleuren in een landelijke keuken zijn voorts overwegend licht. Donkere kleuren zijn er om accenten te leggen, subtiele contrasten te creëren of voor verdieping te zorgen.
4. Afwerkingen en accessoires
Van klassieke handgrepen tot leuke tegeltjes: met deze accessoires maak jij je landelijke keuken helemaal af.
Charmante keukenfronten
Typische landelijke keukenkastjes bestaan uit massief hout. Met transparante, glazen frontjes speel je ook in op de landelijke woonstijl én krijg je de kans om keukentoestellen en keukengerei in landelijke stijl tentoon te stellen.
Landelijke grepen
Je keukenfronten werk je af met deurgrepen in landelijke stijl. Denk maar aan porseleinen deurknoppen, grepen in smeedijzer of stijlvolle houten handvaten. Ook koper en messing zijn leuke materialen die een vleugje rustieke luxe toevoegen aan je keuken.
Rustieke tegels
Ouderwetse geglazuurde tegels passen prachtig bij een landelijke look. Betegelde spatwanden of zelfs een aanrecht in natuurstenen tegels gaan prachtig op in de landelijke woonstijl.
(Houten) eiland
Landelijke keukens met eiland zijn extra gezellig. Een kook- of werkeiland, al dan niet met bar, nodigt uit tot meer dan enkel koken. Kinderen kunnen, tijdens het koken, gezellig hun huiswerk maken aan de toog – ideaal om bij te praten na een drukke school- en werkdag.
Decoratieve toetsen
Rieten stoeltjes en mandjes, juten kussentjes, schilderijtjes aan de muren en vintage stoofpotten: in de landelijke woonstijl mag het wat meer zijn. Leef je gerust uit met stijlvolle en duurzame keukenaccessoires (maar verlies de harmonie van het geheel niet uit het oog).
Landelijk combineren met andere keukenstijlen
Het landelijke interieur laat zich prachtig combineren met andere keukenstijlen. Enkele opties:
Strak interieur: landelijk en modern
Door gebruik te maken van meer moderne materialen en een vlakkere, meer minimalistische afwerking creëer je een mooie mix van landelijk en modern.
Creëer bijvoorbeeld een mooi contrast door mat zwart toe te voegen aan je lichtgekleurde landelijke keuken of maak gebruik van glanzende stalen elementen. Huiselijkheid, authenticiteit en warmte toevoegen aan het moderne design is de sleutel van deze gemixte stijl.
Voorbeeld: strakke landelijke keuken
Stoere look: landelijk en industrieel
Voeg elementen uit de industriële keukenstijl toe om een stoere, landelijke keuken te creëren. De 2 keukenstijlen hebben heel wat raakvlakken, waardoor je prachtige en unieke resultaten kunt bekomen.
Door industriële accenten toe te voegen aan landelijke interieurs versterk je de robuuste uitstraling van de keuken zonder die huiselijke sfeer te verliezen. Denk aan zichtbare bakstenen muren, stoere Amerikaanse koelkasten en metalen accenten.
Voorbeeld: robuuste, kleine landelijke keuken
Landelijke keuken kopen? Vergelijk offertes op maat en vind de juiste keukenexpert voor jouw project
Tijd voor een make-over van je keuken? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende prijsvoorstellen op maat en deskundig advies van keukenexperts. Zo kan je jouw opties verkennen, offertes vergelijken en de keukenexpert vinden die geknipt is voor jouw keukenproject.