Laadpaal of wallbox thuis: beter 11 of 22 kW?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen 11 kW en 22 kW laadstations. 

1. Laadvermogen 

Het laadvermogen van een laadpaal van 22 kW ligt hoger dan dat van een laadpaal van 11 kW.

2. Oplaadtijd laadpunt 

Een laadpunt met een vermogen van 22 kW laadt over het algemeen sneller dan een laadpunt met een lager laadvermogen. Maar factoren zoals het oplaadvermogen van de accu van de wagen spelen ook een belangrijke rol. Hoe snel je jouw auto oplaadt, is bovendien afhankelijk van de grootte van de batterij. 

Gemiddeld heeft een elektrische wagen een batterijcapaciteit van 58 kW. De oplaadtijd bedraagt, als het volledige vermogen geleverd kan worden, ongeveer:

  • 8 uur met een laadpaal van 7,4 kW
  • 5 uur met een laadpaal van 11 kW
  • 3 uur met een laadpaal van 22 kW

Benieuwd naar de opties bij jou thuis? Stel je vragen aan laadpaalexperts via het formulier onderaan deze pagina.

3. Type aansluiting en aansluitingsvermogen

Je kan, in theorie, in elke woning een 11 of 22 kW laadpunt installeren. In de praktijk kun je het maximale vermogen lang niet met elke aansluiting bereiken. Er zijn 2 belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Het type aansluiting. Een gewone 1-fasige aansluiting op het elektriciteitsnet kan je laadpaal voorzien van een laadvermogen van maximaal 7,4 kW. Je kan wel een 11 kW of 22 kW laadpaal aansluiten op een gewone monofase aansluiting, maar de grens van 7,4 kW blijft gelden.
  • Het vermogen van je elektrische installatie. Als je 3-fasige elektrische aansluiting bijvoorbeeld 17,2 kW levert, zal een laadpaal van 22 kW dat volledige vermogen verbruiken en alsnog niet het volledige 22 kW laadvermogen kunnen leveren. Staat er ook een wasmachine op? Dan kan de wagen het volledige vermogen niet gebruiken om op te laden.

De berekening is in de praktijk dus complexer dan je zou vermoeden. Via het formulier onderaan deze pagina kom je in contact met laadpaalexperts. Zij maken voor jou een berekening op maat.

Een witte elektrische auto naast een witte laadpaal die 22 kW thuisladen mogelijk maakt.

4. 11 kW laden met een 22 kW laadpunt

Je kunt een laadpunt met een vermogen van 22 kW gebruiken om met een laadvermogen van 11 kW op te laden. Omgekeerd geldt niet hetzelfde: een laadpunt met een vermogen van 11 kW kan geen laadvermogen van 22 kW leveren.

5. Energieverbruik

Een 11 kW laadpaal is niet zuiniger dan een 22 kW laadpaal. De hoeveelheid elektriciteit die je nodig hebt om je wagen volledig op te laden, hangt af van de grootte van de batterij. Met een 11 kW laadpaal laadt je doorgaans wat trager, maar de hoeveelheid verbruikte elektriciteit blijft hetzelfde.

Wil je graag elektriciteit en kosten besparen? Dan is een zonnepaneelinstallatie – bijvoorbeeld op het dak van je carport – een goede investering. Daarmee kun je jouw auto deels of volledig opladen met gratis groene energie.

Op zoek naar de juiste laadoplossing die bij je past?
Win gratis advies in bij laadpaalspecialisten
arrow Ontvang advies en offertes

6. Prijs laadpalen 22KW

Een 22 kW wallbox of laadpaal is over het algemeen een stukje duurder dan een 11 kW laadpunt. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van onder meer het merk, het type laadpunt (wallbox, laadpaal of ondergronds laadstation), de complexiteit van de installatie en de tarieven van je installateur.

7. Subsidies

Wie, in België, voor 31 augustus 2024 een laadpaal aanschaft en thuis laat installeren, kan een belastingvermindering genieten op de uitgaven. Het gaat, voor uitgaven tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024,om een vermindering van 15 procent. Het voordeel geldt voor vaste, intelligente laadstations die enkel groene energie gebruiken en gekeurd werden door een erkend keuringsorganisme. Het vermogen van de laadpaal maakt daarbij geen verschil.

Subsidiebedragen tot 31 augustus 2024

Voor unidirectionele laadstations geldt de vermindering op een bedrag van maximaal 1.750 euro (goed voor een belastingvermindering van maximaal 262,50 euro). Voor bidirectionele laadstations gaat het om een vermindering van 15 procent op een bedrag van maximaal 8.000 euro (goed voor een belastingvermindering van maximaal 1.200 euro).

Hoeveel kW kan ik thuis laden?

Dat hangt af van je stroomaansluiting en het vermogen van de elektrische installatie bij je thuis.

1-fasige stroomvoorziening met 3,7 kW of 7,4 kW

Veel oudere Belgische woningen beschikken nog over een 1-fasige stroomaansluiting. Dat betekent dat 1 fasedraad de meterkast in de woning verbindt met het elektriciteitsnet. Zo’n aansluiting levert 3,7 kW tot 14,5 kW, afhankelijk van de stroomspanning en het vermogen van de meter.

1-fasige aansluitingen met een vermogen van 14,5 kW zijn eerder uitzonderlijk. De meeste 1-fasige aansluitingen zijn begrensd op 40 ampère – goed voor een vermogen van 9,2 kW.

Op een particuliere 1-fasige stroomaansluiting kun je in de praktijk een laadpaal met een vermogen van 3,7 kW of 7,4 kW aansluiten.

Als je een 1-fasige aansluiting met een vermogen van 11,5 kW of 14,5 kW hebt, is een laadpaal met een vermogen van 11 kW in theorie ook een optie.

3-fasen met 11 kW of 22 kW

Een 3-fase aansluiting verbindt de meterkast in je woning via 3 fasedraden met het elektriciteitsnet. Afhankelijk van de stroomspanning en het vermogen van de meterkast kan een 3-fasige aansluiting 6,4 tot 43,6 kW aan elektriciteit leveren. De meeste nieuwere (en veel gerenoveerde) woningen beschikken over een soort 3-fasige aansluiting.

Een 3 -fasige aansluiting kan dus laadpalen van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW ondersteunen. 

Optie: aansluiting verzwaren

Heb je thuis een 1-fasige aansluiting met een laag vermogen? Dan kun je netbeheerder Fluvius vragen om je aansluiting te verzwaren. Zo kun je tegemoetkomen aan de stroomnoden van een laadpaal met een hoger vermogen.

Een witte elektrische auto naast een zilveren laadpaal die 22 kW thuisladen ondersteunt - ideaal voor korte laadbeurten.

Hoeveel ampère heb je nodig om 22 kW te laden?

Om het potentiële laadvermogen van een laadpaal van 22 kW optimaal te benutten, heb je een aansluiting met minimaal 3 maal 35 ampère nodig. 

Wanneer is 22 kW echt een goede keuze?

Een 22 kW laadpaal aansluiten is niet altijd nodig. Dit type laadpaal is vooral handig als je jouw auto sneller wilt opladen (op voorwaarde dat je wagen dit laadvermogen ondersteunt) of wanneer je 2 (of meer) elektrische wagens moet opladen bij je thuis

Opgelet: Om 2 wagens tegelijk op te laden, heb je een dubbele laadpaal of 2 enkele laadpalen nodig. 

Hou er rekening mee dat:

  • Een 22 kW laadpaal pas de volle laadsnelheid kan behalen als aan alle voorwaarden voldaan werd.
  • Een 22 kW laadpaal wat duurder is dan een laadpaal met een lager vermogen.
  • Het aanpassen van je elektrische installatie extra kosten met zich meebrengt. 
  • Het gebruik van andere apparaten in huis invloed kan hebben op de hoeveelheid beschikbare elektriciteit en dus ook het werkelijk leverbare vermogen en de uiteindelijke laadsnelheid

Een laadpaal met een vermogen van 22 kW komt dus goed van pas als je thuis meerdere elektrische auto’s hebt en je de lader wil delen. Of, als je jouw wagen gewoon sneller wil kunnen opladen. Daartegenover staan hogere aanschaf- en installatiekosten.

Stel je vragen aan ervaren installateurs en vergelijk gratis offertes op maat 

Er komt heel wat kijken bij het kiezen van de juiste laadpaal. Heb je vragen over het thuis opladen van je elektrische wagen? Ben je benieuwd naar de prijs voor een laadpaal die aan jouw wensen en noden voldoet? Of, wil je gewoon meer weten over de verschillende soorten laadpalen?

Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis deskundig advies van laadpaalspecialisten en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo kom je snel en eenvoudig tot de beste oplossing voor jouw situatie en budget. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Is 22 kW snelladen?

+
Met een vermogen van 22 kW laden wordt niet als snelladen gezien. Normale openbare oplaadpunten leveren standaard een vermogen van 11 of 22 kW. Er wordt pas van snelladen gesproken wanneer een laadpaal een vermogen heeft van minimaal 50 kW. 
Er zijn ook al een aantal nieuwe modernere laadpalen die tot 175 kW kunnen laden en de meest krachtige laadpalen die er zijn kunnen zelfs laden tot wel 350 kW. 

Welke auto kan laden met een vermogen van 22 kW?

+
Niet elke elektrische auto kan laden met een vermogen van 22 kW. Vraag advies aan je autoverdeler of je laadpaalinstallateur.

Kun je je elektrische auto opladen met een normaal stopcontact?

+
Ja, dat is mogelijk. Laden via een normaal stopcontact gaat echter erg langzaam en is niet risicoloos. Er bestaat een risico op kortsluiting, oververhitting en brand. 
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis