Inhoud
Wat is de industriële keukenstijl?
Stoer, rauw en een beetje gewaagd: in industriële keukens mag je het gerust over een andere boeg gooien. De keukens roepen beelden op van oude fabrieken, loodsen en andere verlaten oorden.
Ruwe kantjes, rauwe elementen en trots tentoongestelde oneffenheden en gebreken: ze zijn kenmerkend voor deze eigenwijze keukenstijl.
Stoer, rauw en ambachtelijk – ook bij jou thuis
Industriële keukens zijn natuurlijk niet voorbehouden aan lofts of oude fabrieksgebouwen. Het is perfect mogelijk om zelfs de keuken in een nieuwbouwwoning te voorzien van een industriële look. Hoe je dat doet, lees je hieronder.
Voorbeeld: Eenvoudige industriële keuken in appartement
Elementen van een inrichting in industriële stijl
Waarmee valt of staat een industriële look?
Robuuste materialen
De essentie van de industriële keuken vind je letterlijk terug in oude fabrieksgebouwen. Die werden langzaam voorbereid op een nieuwe bestemming. Veel mensen kozen ervoor om de uitstraling van het gebouw niet te veranderen, maar net in de kijker te zetten.
Het gebruik van ruw materiaal is dan ook kenmerkend voor industriële keukens. Daarvoor hoef je heus geen oude loods aan te schaffen. Je bereikt het effect ook gewoon bij jou thuis.
Enkele meer dan geschikte materialen:
Ambachtelijk en/of verweerd hout
Keukenkasten en aanrechtbladen in verweerd hout, liefst ambachtelijk vervaardigd, zijn echte blikvangers in industriële keukens. Netjes gelakt teak of gebeitst kersenhout heb je hier niet nodig (al kunnen zulke houtsoorten een vleugje luxe toevoegen). Denk aan oud steigerhout of een ruwe houtsoort als grenen of vuren.
Inox of roestvrij staal (rvs)
Met inox of rvs sla je 2 vliegen in 1 klap. Het materiaal is ontzettend praktisch, onderhoudsvriendelijk en hygiënisch, en past helemaal in de industriële sfeer.
Verweerd metaal, smeedijzer, messing en koper
Nog een industriële toets toevoegen doe je met elementen in messing, smeedijzer, koper of verweerd of geborsteld metaal. Ook zwart gelakte metalen elementen zijn een prachtige aanvulling op je rauwe keuken.
Beton en/of baksteen
Betonnen vloeren en bakstenen muren zijn sleutelelementen van het fabrieksgebouw. Exposed brick of zichtbaar baksteen is dan ook een absolute hit voor je industriële keuken. Scoor extra punten door de originele bakstenen muur van je woning bloot te leggen!
Denk ook eens aan een bakstenen keukeneiland, een betonnen aanrechtblad en een betonnen gootsteen.
Voorbeeld: donkere, zwarte industriële keuken met fabrieksraam
Stoere apparaten
Netjes ingebouwde keukenapparatuur? Hoeft niet. Ga gerust voor rauwe, zware apparaten zoals een oud vrijstaand fornuis en een industriële (Amerikaanse) koelkast in inox of grove zwarte lak.
In een industriële keuken mag je best zien dat er hard gewerkt wordt. Grote, stoere apparaten onderstrepen dat.
Kleuren
Industriële keukens hebben een robuust en gedempt kleurenpalet. Geliefde opties zijn zwart en grijs, maar ook (roest)bruin en groen zijn op hun plek. Een mix van matte en glanzende elementen zorgt voor interessante contrasten.
Industriële accessoires
Met de juiste afwerking onderstreep je de rauwe look van je keuken.
Lampen
Zeer in trek zijn stoere industriële lampen. Denk aan fabriekslampen en hanglampen met metalen kettingen of grove touwen.
Nog een leuke optie – en iets zachter voor de portefeuille – zijn kale lichtpeertjes met zichtbare, loshangende snoeren.
Handgrepen
Grote, opvallende handgrepen in hout of metaal maken je industriële keuken helemaal af.
Kraanwerk
Ook je keukenkranen mogen gerust opvallen. Denk aan één van de stoere metalen die je boven in dit artikel terugvindt.
Voorbeeld: Stijlvolle moderne industriële keuken
Open keukenkasten en stoere stellingkasten
Vitrinekasten, stellingkasten, open wandplanken en kolom- of hangkasten horen helemaal thuis in een industriële keuken.
Om de fabriekssfeer op te roepen, helpt het enorm om ook je keukengerei en -apparatuur zichtbaar tentoon te stellen. Je keuken is een echte werkplaats, en in deze keukenstijl mag dat gezien worden.
Open keuken met eiland (met bar of toog)
Industriële keukens komen het best tot hun recht in grote ruimtes met hoge plafonds. Een open opstelling (zoals je ook terugvindt in lofts) is daarom ideaal. Met een keukeneiland (met bar of toog) voeg je een extra dimensie toe aan je keukenwerkplaats.
Voorbeeld: Industriële keuken met baksteen en hout
Industriële stijl mixen en matchen
De industriële stijl laat zich goed mixen met andere keukenstijlen. Landelijke en industriële keukens hebben bijvoorbeeld heel wat raakpunten.
Voorbeeld: Industrieel-landelijke keuken
Prijs: Wat kost een goede, nieuwe keuken met industriële look?
Dat hangt volledig af van je wensen, de gebruikte materialen, de grootte van je keuken en de complexiteit van de werken. De kosten kunnen variëren van een kleine 6.000 tot wel meer dan 30.000 euro.
Benieuwd naar de prijs van jouw project? Via het formulier onderaan deze pagina ontvang je offertes op maat van keukenspecialisten in je buurt.
Tip: Kies voor tweedehands
Tweedehands meubels en apparaten passen perfect in een industriële keuken. Tweedehands spullen hebben vaak al een natuurlijke, verweerde look die perfect opgaat in je nieuwe keuken.
Voorbeeld: Industriële keuken met verweerd houten vloer en betonnen wand
Jouw industriële keuken voor een correcte prijs? Vergelijk offertes op maat
Is het tijd voor een volledig nieuwe keuken? Of, heeft je oude keuken nood aan een industriële make-over? Vul onderstaand formulier in en ontdek de mogelijkheden voor jouw keukenproject. Ontvang gratis advies van experts én vrijblijvende offertes op maat.
Op die manier vind je binnen de kortste keren de juiste oplossing voor jouw keuken.