Inhoud
Hoe groot moet je keuken zijn voor een keukeneiland?
Er wordt wel eens beweerd dat een kleine keuken niet geschikt is voor een keukeneiland. Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo te zijn! Er zijn namelijk geen vaste regels omtrent hoe groot je keuken moet zijn voor een keukeneiland. Het keukeneiland zelf maak je bovendien zo klein of zo groot als jij wilt (en de ruimte toestaat).
De belangrijkste afmeting om rekening mee te houden, is de vrije ruimte rond het keukeneiland. Voorzie minstens 1 meter afstand tussen het eiland en de muren en andere keukenblokken. Idealiter houd je zelfs 1,20 meter vrij – of meer, voor nog meer gebruikscomfort.
Precieze afmetingen voor elk type keukeneiland
Het ene keukeneiland is het andere niet. Er is een groot onderscheid tussen een keukeneiland met enkel kastruimte en een aanrechtblad enerzijds, en een keukeneiland met bijvoorbeeld ook een spoelbak.
De belangrijkste types keukeneilanden (en de nodige oppervlakte om zo’n keukeneiland te plaatsen) zijn:
- Het kookeiland. Een kookeiland is minstens voorzien van een kookplaat en kan ook beschikken over een fornuis, oven en/of microgolfoven. Een afzuigkap is hier zeker op z’n plek. Voor een kookeiland mik je best op een minimale keukenoppervlakte van 20 vierkante meter.
- Het spoeleiland. Een spoeleiland beschikt over een gootsteen en kan ook eventueel de vaatwasser huisvesten. Ook voor een spoeleiland mik je idealiter op een minimale oppervlakte van 20 vierkante meter.
- Het werk- en opbergeiland. Een werk- en opbergeiland beschikt enkel over een aanrechtblad en kastruimte. Je bepaalt zelf hoe groot het eiland wordt.
- Bar of toog. Een bar of toog beschikt over een aanrechtblad en ruimte om stoelen of barkrukken onder te schuiven. Een bar of toog past in nagenoeg elke ruimte aangezien je zelf bepaalt hoe groot het eiland wordt.
Smalle keuken
Ook in een smalle keuken kun je een (klein en smal) keukeneilandje kwijt. Voor je eigen gebruikscomfort plaats je in zulke keukens best een werk- en opbergeiland of een eiland met bar of toog.
Open keuken
Een kleine open keuken leent zich perfect tot het plaatsen van een keukeneiland. Het keukeneiland vormt dan de overgang tussen de keuken en bijvoorbeeld de woon- of eetkamer. Je hebt in open keukens vaak wat meer speelruimte en kan dus al gemakkelijker kiezen voor een groter keukeneiland met meerdere functies.
De ruimte wordt dan een echte woon- en leefkeuken.
Voorbeeld: Kleine, trendy open keuken met eiland
Opties: soorten keukeneilanden voor kleine ruimtes
Je keuken is klein, maar je wenst wel een keukeneiland. Welke opties heb je?
Optie 1: Tafel of bar/toog
Oplossing nummer 1 voor de kleine keuken is het plaatsen van een stevige tafel, al dan niet met opbergruimte onderin. Ook een smalle, hoge bar is een leuke aanvulling op een kleine keuken. Ideaal om extra werkruimte (en eventueel opbergruimte) te creëren.
Na het koken maak je het blad leeg en gebruik je de tafel om te genieten van de maaltijd of een kopje thee.
Optie 2: Verplaatsbaar keukeneiland op wieltjes of roltafel
Ook een leuke optie is een tafel, eiland, toog of bar op wieltjes. Zo’n roltafel biedt ook extra werk-, opberg- en zitruimte, en schuif je indien nodig gewoon tegen de muur.
Je geniet van de voordelen van een keukeneiland én extra flexibiliteit.
Optie 3: Klein keukeneiland op maat
Een klein vast keukeneiland kan, afhankelijk van de afmetingen en indeling van je keuken, zeker een optie zijn. Kies voor een eiland met kleine afmetingen of laat een keukeneiland op maat maken.
De opties zijn opnieuw afhankelijk van de beschikbare ruimte. Elementen als een ingebouwde kookplaat, gootsteen, oven of fornuis voegen extra functies toe aan je keukeneiland. Dat kan zeker een plus zijn in keukens waarin je elke beschikbare centimeter zo goed mogelijk wil benutten.
Voorbeeld: Kleine landelijke keuken met mini-eiland
Optie 4: Schiereilandje
In sommige kleine keukens is een schiereiland beter op z’n plek. Het schiereiland staat met 1 zijde tegen een wand van de keuken. Je creëert een afscheiding tussen 2 zijdes van de keuken of tussen de keuken en een aangrenzende ruimte.
Optie 5: Extra plek creëeren
Een laatste optie is het verruimen van de keuken. Door een wand open te breken verbind je de keuken met de aanliggende kamer(s). Op die manier maak je ruimte vrij voor een (groter) keukeneiland. Het keukeneiland kan een scheiding vormen tussen de aanliggende ruimte en de keuken.
Prijs: Wat kost een klein keukeneiland gemiddeld?
Een keukeneiland hoeft absoluut niet duur te zien. Voor enkele tientallen euro’s vind je al een leuke roltafel. Een eenvoudig keukeneiland vind je al voor 300 à 600 euro.
Mik echter op een gemiddelde kost van zo’n 7.000 euro, inclusief installatie. Voor een keukeneiland op maat betaal je doorgaans wat meer.
Prijsbepalende factoren zijn onder meer de gebruikte materialen, de functies en de afmetingen van het eiland.
Aandachtspunten: waarop letten bij een kookeiland in een kleine keuken?
Waar moet je zeker op letten als je een keuken- of kookeiland installeert in een kleine keuken?
1. Keukenindeling
De indeling van je (nieuwe) keuken is cruciaal. De juiste indeling is grotendeels afhankelijk van de beschikbare ruimte. Een schets of ontwerp van je nieuwe keuken en de beschikbare ruimte geeft je inzicht in de mogelijkheden.
Een keukenadviseur kan je daarbij helpen.
2. Voldoende beweegruimte rond het eiland
Ook belangrijk is de ruimte rond het keukeneiland. Zoals je hierboven al las houd je, over het algemeen, best zo’n 100 à 120 centimeter vrij langs alle zijdes van het eiland.
Is dat lastig? Dan is een schiereiland een goed alternatief.
3. Combineer functies
In een kleine keuken kan het handig zijn om zoveel mogelijk functies in 1 keukenblok te combineren. Functies die je in het eiland kunt faciliteren:
- Opbergruimte (onderkastjes)
- Werkruimte (aanrechtblad)
- Koken (ingebouwd fornuis of oven en kookplaat, eventueel een microgolfoven)
- Spoelen (een gootsteen en/of vaatwasser)
- Tafelen (een toog of bar met krukken of stoelen)
Aansluitingen gas, elektriciteit en water
Het is niet in elke keuken mogelijk om gas, elektriciteit en/of water aan te sluiten op het kookeiland. Een keukenexpert zal de mogelijkheden analyseren en gaat mee op zoek naar een oplossing.
Hou er rekening mee dat het verleggen van de nodige leidingen extra kosten met zich meebrengt.
4. Combineer keukeneiland met hoge kastenwand
Je oven en kookplaat of fornuis, gootsteen, vaatwasser en microgolfoven kun je vaak inbouwen in het kookeiland. In een kleine keuken is de kans groot dat het keukeneiland daarmee al snel vol zit, waardoor er weinig ruimte voor onderkasten overblijft.
Extra opbergruimte creëer je met een kastenwand. In een kleine keuken is het aan te raden om de hoogte van de ruimte optimaal te benutten door te kiezen voor hoge keukenkasten.
Voorbeeld: Kleine open keuken met hoge kastenwand
5. Tactisch kleurgebruik
Met lichte kleuren doe je kleine ruimtes groter ogen. Hetzelfde geldt voor het keukeneiland. Kies bijvoorbeeld voor een aanrechtblad in lichtgekleurd hout zoals eiken, gecombineerd met licht getinte keukenkastjes.
Met donkerdere kleuren kun je leuke contrasten creëren en breng je diepte in de keuken.
Ook glanzende oppervlakken die veel licht reflecteren kunnen een optische vergroting teweegbrengen.
6. Afzuiging
Boven een kookeiland met kookplaat is een afzuigkap gewenst. Om de ruimte niet al te veel te onderbreken kies je best voor een hoger model dat het zicht niet belemmert.
7. Diepte van het kookeiland met kookplaat
Als je een kookplaat in het keukeneiland verwerkt, kies je best voor een wat dieper eiland. Een diepte van minimaal 100 centimeter krijgt de voorkeur. Op die manier vermijd je dat spetters en vetvlekken zich over de hele keuken verspreiden.
Een alternatief is een kookeiland met een (lage) spatwand. Daarachter kun je ook de afwas verbergen na een maaltijd.
Voorbeeld: Hippe kleine keuken met kookeiland en afzuigkap
De keuken van je dromen laat je bouwen door een vakman: Vergelijk gratis offertes
Een geslaagd keukenontwerp houdt rekening met je wensen, noden, comfort, budget én de mogelijkheden die de ruimte biedt. Een keukenspecialist weet perfect hoe je die uitdagingen navigeert en zorgt bovendien voor een duurzame en nette oplevering van je project.
Op zoek naar de juiste specialist voor deze klus? Of, gewoon benieuwd naar de kosten? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. Plus, deskundig advies van keukenexperts! Zo vind je snel en eenvoudig de ideale oplossing voor jouw situatie en budget.