Kun je de lucht ontvochtigen met airco?

Een airconditioner wordt hoofdzakelijk ingezet om ruimtes te koelen. Toch heeft het systeem een bijkomende rol: airco’s die koelen, voeren ook vocht af.

Warme lucht is vochtiger dan koude lucht, en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Als lucht gekoeld wordt, wordt de lucht automatisch droger. Sommige toestellen kunnen zelfs specifiek ontvochtigen zonder te koelen

Zo werkt het

Je airco verlaagt de luchtvochtigheid als volgt:

  1. De airco zuigt warme, vochtige lucht aan.
  2. De vochtige lucht wordt langs het koelelement geleid. Het vocht condenseert.
  3. De airco vangt het gecondenseerde vocht op en voert het af (bijvoorbeeld naar de buitenunit van de vaste airco).
  4. De airco blaast droge lucht de ruimte in.

Ook tijdens het verwarmen van de lucht kan de aangevoerde lucht droge wordenr. Bij het verwarmen kan je airco de lucht dus ook deels ontvochtigen, maar in mindere mate dan tijdens het koelen van de lucht.

Een afstandsbediening van een airconditioning binnenunit in een hand, met een scherm waarop weergegeven wordt in welke mate de airco ontvochtigt bij het verwarmen en koelen van de ruimte.

Verwarmde lucht is niet vochtiger

Koude lucht is in de regel droger dan warme lucht. Als je airconditioning systeem tijdens de winter de koude buitenlucht omzet in warme lucht, wil dat echter niet zeggen dat de luchtvochtigheidsgraad verhoogt. 

Meer warmte betekent niet noodzakelijk extra vocht in huis. Tijdens koude maanden moet je eerder opletten dat de lucht in huis niet te droog wordt. De lucht extra ontvochtigen, is tijdens de winter dan ook meestal niet nodig. Bevochtigen kan nodig zijn: dat doe je met een luchtbevochtiger.

Nog meer weten over airconditioners?
Stel je vragen aan aircospecialisten
arrow Ontvang offertes

Bij welke temperatuur ontvochtigen airco’s?

Een airco werkt tijdens het koelen altijd ontvochtigend. Sommige toestellen beschikken over een aparte ontvochtigende functie. Je kunt die instellen zelfs als het toestel de lucht niet koelt. 

Verwarmen en luchtvochtigheid in de winter

Tijdens de winter ligt de luchtvochtigheid vaak een stuk lager. Koele lucht houdt immers minder vocht vast.

In principe is het mogelijk om je airco de luchtvochtigheid te laten verlagen tijdens de winter (zeker als het toestel over een aparte ontvochtigingsfunctie beschikt), maar dat is meestal niet wenselijk. Een te lage luchtvochtigheid is ongezond – net als een te hoge luchtvochtigheid.

Wanneer en waarom moet je ontvochtigen?

Idealiter ligt de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 à 45 en 60 procent. Een te hoge luchtvochtigheid kan voor heel wat narigheid zorgen:

  • Gezondheid. Te vochtige lucht kan zorgen voor ademhalingsproblemen, allergiën, reumatische klachten en andere gewrichtsproblemen. Te veel vocht in huis kan bovendien de verspreiding van ziektes bevorderen.
  • Schimmel. Schimmels (en huiszwammen) gedijen goed in een vochtig klimaat. Schimmelproblemen ontstaan dan ook snel in woningen met een hoge luchtvochtigheid.
  • Andere apparaten. Gevoelige apparaten, zoals computers en televisies, geven de voorkeur aan drogere lucht.
  • Schade. Muren, meubels en vloerbedekking kunnen aangetast worden door vocht. Zelfs voedingswaren bederven sneller in een overmatig vochtige omgeving.
  • Gevoelstemperatuur. Bij een hoge luchtvochtigheid ervaar je de omgevingstemperatuur intenser. Een warme, vochtige ruimte voelt warmer en drukkender dan een droge ruimte met dezelfde temperatuur. Hetzelfde geldt voor koude, vochtige ruimtes: die voelen killer aan.

Een te hoge luchtvochtigheid ontstaat sneller dan je denkt. Bij het koken, het wassen van kleren of het nemen van een bad komt heel wat waterdamp bij. Ook als we binnenshuis sporten en zelfs tijdens het slapen ademen we heel wat vochtige lucht uit. Zelfs tijdens het zweten (en normaal ademen) verhogen we de luchtvochtigheid in huis.

Een gematigde luchtvochtigheid is gezonder, comfortabeler en veiliger.

Tips voor een goede luchtvochtigheid met airco

Vocht in huis bestrijden (met je airco)? Houd deze tips in gedachten.

Tip 1: Pak vochtproblemen aan

Hoe goed je airco ook ontvochtigt, een airco systeem is geen oplossing voor een heus vochtprobleem. Lekkages, slechte isolatie en binnendringend vocht laat je aanpakken door een vochtspecialist.

Tip 2: Waak over de luchtvochtigheidsgraad met een hygrometer

Een hygrometer is een klein apparaatje waarmee je de luchtvochtigheid in een ruimte monitort. Het apparaat geeft precies weer hoe vochtig de lucht is. Gebruik je airconditioner of een andere luchtonvochtiger om de lucht te ontvochtigen wanneer dat nodig is.

Met een hygrometer houd je de luchtvochtigheidsgraad in huis in het oog: handig als je airco de lucht ontvochtigt bij het verwarmen van de ruimte.

Tip 3: Kies het juiste airco systeem

Een geschikt airco systeem beschikt over het juiste vermogen om de ruimte te koelen (en verwarmen). Hoe groter de ruimte en hoe slechter de ruimte geïsoleerd is, hoe groter dat vermogen moet zijn. Een airconditioning specialist helpt je met een berekening op maat.

Vraag gratis en vrijblijvende offertes en advies aan experts via het formulier onderaan deze pagina.

Tip 4: Zorg voor tijdig onderhoud

Een goed onderhouden airco werkt efficiënter en energiezuiniger. Laat je airco jaarlijks nakijken door een expert en zorg ervoor dat de filters tijdig vervangen worden.

Tip 5: Ontvochtig niet tijdens het verwarmen

Ontvochtigen is net nodig bij koelen omdat warme lucht veel meer vocht bevat. Bij het koelen van vochtige lucht komt er dus vocht vrij dat afgevoerd moet worden. Daarom zal er altijd ontvochtiging plaatsvinden bij koelen met een airco.

Van nature koude lucht bevat niet veel vocht. Het omgekeerd proces, koude lucht verwarmen, resulteert in warme lucht die té droog aanvoelt. 

Dat betekent dus dat je bij het verwarmen van lucht eerder moet bevochtigen, en net niet wilt ontvochtigen.  Let vooral in de koude wintermaanden op dat je deze fout niet maakt. 

Wat zijn de nadelen van ontvochtigen met airco?

Of het altijd goed is om de lucht te ontvochtigen? Een goede vraag! Het is zeker niet altijd wenselijk om de luchtvochtigheidsgraad te verlagen:

Te lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheidsgraad (lager dan 40 à 45 procent) is niet ideaal.

Enerzijds heeft te droge lucht een nadelige invloed op je gezondheid. Een droge keel of huid en droge lippen en ogen kunnen voor klachten zorgen bij jou en andere leden van je gezin. Ook kan een te droge lucht het ademen bemoeilijken, en zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Anderzijds kan een te lage luchtvochtigheid ook voor problemen in huis zorgen. Houten meubels, vloeren en andere houten constructie-elementen kunnen krimpen als de luchtvochtigheid te veel daalt. Dat zorgt voor scheuren in en schade aan houten elementen.

De sleutel? Houd de luchtvochtigheid in balans. Vermijd de ontvochtigende functie van je airco op koude dagen en gebruik eventueel een luchtbevochtiger.

Hoger stroomverbruik

De luchtontvochtigingsfunctie van je airco verbruikt natuurlijk ook wat energie.

Wat is het energieverbruik bij ontvochtigen? 

Je airco zal automatisch ontvochtigend werken als die de ruimte verkoelt. Het stroomverbruik blijft gelijk: zo’n 0,75 kW per uur.

Hoeveel energie de airco verbruikt als enkel de luchtontvochtigende functie is ingeschakeld, is sterk afhankelijk van het toestel en de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte. Hoe vochtiger de lucht, hoe harder het systeem moet werken.

Tijd voor betere binnenlucht?
Vind het airconditioning systeem dat bij je past

Kan elke airco de lucht ontvochtigen? 

Elke airco die kan koelen, zal tot op bepaalde hoogte ontvochtigen. Het ene toestel doet dat efficiënter dan het andere. Sommige airconditioners zijn zelfs voorzien van een aparte ontvochtigingsfunctie.

1. Split airco

Een split airco dankt zijn naam aan zijn structuur. Een single-split airco bestaat uit 1 binnenunit en een buitenunit.

Een multi-split airco kan daarentegen meerdere ruimtes tegelijk bereiken: het systeem beschikt naast een buitenunit over 2 tot 5 binnenunits.

De buitenunit voert de warme lucht en het overtollige vocht af, terwijl de binnenunit zorgt voor aanvoer van de koele lucht in huis. 

Sommige split airco systemen hebben een aparte ontvochtigingsfunctie.

Voorstelling van een multi-split airco: een buitenunit gekoppeld aan verschillende binnenunits, die de lucht ontvochtigen bij het koelen en verwarmen van de ruimtes waar ze geïnstalleerd zijn.

2. Monoblock

Een monoblock is een compactere airco zonder buitenunit die via roosters en/of een smalle koelleiding de warme lucht afvoert. Het condenswater wordt via die leidingen of het rooster afgevoerd. 

3. Mobiele airco

Ook mobiele airco’s kunnen zowel verkoelen als ontvochtigen. Het verschil is dat mobiele airco’s het condenswater meestal niet afvoeren zoals vaste airco systemen. Het overtollige vocht belandt in een opvangbak. Je moet dat waterreservoir van je mobiele airco regelmatig leeggieten om te verzekeren dat de airco blijft ontvochtigen. 

Wat is de beste stand voor ontvochtigen (zonder koelen)?

Wil je de lucht ontvochtigen, maar heb je geen koeling nodig? Dan schakel je de ontvochtigingsfunctie van het systeem in. Indien mogelijk maakt de airco de lucht dan een paar procent droger. 

De knop om de ontvochtigingsstand in te schakelen, herken je aan het meestal aan een icoon met druppel.

Luchtreinigende airco

Sommige airco systemen (zowel mobiele als vaste airco’s) beschikken over een luchtreinigende functie. Met een reeks geavanceerde filters halen die systemen allerlei vormen van verontreiniging uit de lucht. Ze kunnen pollen, stofdeeltjes, virussen en andere schadelijke stoffen uit de lucht filteren, afhankelijk van de filters waarover het systeem beschikt.

Met zo’n airco systeem kun je de lucht dus niet enkel koelen en verwarmen, maar ook reinigen. Ideaal voor mensen met ademhalingsklachten, allergieën en andere gevoeligheden. Een gezonde luchtkwaliteit is overigens voor iedereen bevorderlijk – zelfs voor mensen zonder klachten. 

Een hand gebruikt een afstandsbediening om een airco in te schakelen die de lucht ontvochtigt bij het verwarmen.

Ook interessant om te weten

Is lucht ontvochtigen nodig in de winter?

+
Het is niet nodig om lucht te ontvochtigen in de winter. In tegendeel, tijdens koude maanden moet je eerder bevochtigen voor een gezonder binnenklimaat. Dat kan onder andere door de installatie van een ventilatiesysteem type C of D. Bij het eerste type kan er verse lucht binnen gevoerd worden door raamroosters. Een losstaande luchtbevochtiger is hier nodig om de lucht te conditioneren. 

Een ventilatiesysteem type D kan buitenlucht wel zelf behandelen voordat het binnen verspreid wordt. Dat kan op twee mogelijke manieren: via actieve bevochtiging op een adiabatische manier of via een enthalpiewarmtewisselaar. Bij deze laatste wordt bij de lucht die ingevoerd en afgevoerd wordt zowel vocht en warmte automatisch mee getransporteerd. 

Advies nodig? Contacteer vrijblijvend onze experten en ontvang offertes op maat van je budget

Met het juiste airconditioning systeem is heel wat mogelijk: de temperatuur regelen, de luchtvochtigheidsgraad bepalen en de luchtkwaliteit verbeteren. Het is echter heel belangrijk dat je een systeem kiest dat past bij jouw woning. Via onderstaand formulier speel jij je wensen door aan aircospecialisten in je buurt. Zij gaan mee op zoek naar het juiste toestel, geven je professioneel advies en bezorgen je offertes op maat. Zo vind jij snel en eenvoudig de juiste oplossing – en dat voor de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: airco