Wat is een aircoheater?

Elk airco systeem waarmee je naast koelen ook efficiënt kan verwarmen, is in principe een airco heater. 

Een witte aircoheater binnenunit tussen 2 ramen, een toestel waarmee je voor een schappelijke prijs je woning kunt koelen en verwarmen. De temperatuur op dit toestel is ingesteld op 22 graden.

Prijs: Hoeveel een airco met verwarming kost

Wat zijn de prijzen van aircoheaters?

Wat kost een airco zonder buitenunit, maar met verwarming?

Er zijn 2 soorten aircoheaters zonder buitenunit:

  • De monoblock aircoheater, waarvoor je gemiddeld 1.400 à 2.300 euro betaalt (inclusief plaatsing).
  • De mobiele aircoheater, die je al in huis haalt voor een kleine 300 euro én eenvoudig zelf installeert. Een installateur inschakelen is niet nodig. Een kwalitatieve mobiele airco is echter wat duurder: reken op een kost van rond de 700 à 800 euro.

Hoe duur is een split-unit airco die ook verwarmt?

Vaste airco systemen die werken met binnen- en buitenunit zijn wat duurder. Je betaalt rond de 1.500 euro voor een vast single-split airco systeem met 1 buitenunit en 1 binnenunit (inclusief plaatsing). 

Een multi-split systeem met 2 binnenunits kost zo’n 2.500 euro (inclusief installatie). Per extra unit betaal je ongeveer 1.000 euro extra. Een systeem met 5 binnenunits kost rond de 5.000 à 7.000 euro.

Meer geavanceerde modellen, waarmee je bijvoorbeeld ook de luchtvochtigheidsgraad regelt en de binnenlucht reinigt, zijn wat duurder. Daarvoor betaal je al snel 8.000 euro of meer. Een groter vermogen (nodig om een grotere ruimte te verwarmen en te koelen) kost ook meer.

Overzicht met richtprijzen aircoheaters

Type airco Richtprijs (inclusief plaatsing)
Mobiele aircoheater Vanaf € 300 
Monoblock aricoheater € 1.400 – 2.300
Single-split aircoheater € 1.500
Multi-split aircoheater € 2.500 (+ € 1.000 per extra unit)
Koele zomers, warme winters?
Met een aircoheater kan dat snel en eenvoudig – Ontvang 1 of meer offertes op maat
arrow Ontvang gratis offertes

Belangrijk: SCOP versus SEER van je airco unit

Bij het vergelijken van airco systemen let je best op de SCOP en de SEER. 

De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance of seizoensgebonden prestatiecoeëfficient) geeft aan hoe rendabel een split aircoheater verwarmt. Een SCOP van 4 betekent dat de aircoheater 1 kW elektriciteit omzet in 4 kW warmte.

Een gemiddeld elektrisch verwarmingstoestel heeft een rendement van 1: 1 kW elektriciteit produceert 1 kW warmte.

De SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio of seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding) drukt uit hoe rendabel een split aircoheater verkoelt. Hier geldt hetzelfde: een SEER van 4 betekent dat de aircoheater 1 kW elektriciteit omzet in 4 kW koele lucht.

Hoe hoger de SCOP en SEER, hoe energiezuiniger het airco systeem. 

Een dame onder een blauw dekentje gebruikt de afstandsbediening van haar aircoheater (een toestel waarmee je energiezuinig en voor een lage prijs een woning efficiënt verwarmt) om de temperatuur in de woonkamer te verhogen.

Soorten airco’s die ook verwarmen

In theorie vind je in elke categorie airco systemen die zowel een verwarmende als een verkoelende functie hebben. Ze verschillen onderling in efficiëntie, prijs en energieverbruik. Een overzicht:

1. Single- of multi-split airco: de lucht-lucht warmtepomp

Een single-split airco systeem bestaat uit 1 buitenunit en 1 binnenunit. Een multi-split airco beschikt over 1 buitenunit, gekoppeld aan 2 tot 5 binnenunits. 

Split airco systemen werken als volwaardige lucht-lucht warmtepompen. Ze bieden de beste oplossing voor wie op zoek is naar een aircoheater waarmee je het hele jaar door de temperatuur in de volledige woning regelt.

Zo werkt het

Om de lucht te verwarmen, werkt een split airco systeem met een zogenaamde inverter. Er wordt ook wel eens naar verwezen als een omkeerbare warmtepomp. De airco doet bij het verwarmen precies het omgekeerde als bij het verkoelen.

Het gaat als volgt: 

  • De buitenunit zuigt buitenlucht aan.
  • De compressor in de buitenunit haalt warmte-energie uit de buitenlucht.
  • De buitenunit geeft die warmte door aan de binnenunit.
  • De binnenunit verspreidt de warme lucht door de ruimte.

Een split airco haalt ongeveer 75 procent van de nodige warmte uit de buitenlucht. De overige 25 procent wordt, op een heel rendabele manier, met elektriciteit opgewekt. Een gemiddelde split aircoheater heeft 1 kW elektriciteit nodig om 4 kW aan warmte op te wekken.

Verwarmen met lucht werkt een stuk sneller dan het klassieke verwarmen met water via radiatoren of vloerverwarming. Logisch ook: de warmte wordt rechtstreeks doorgegeven aan de binnenlucht, terwijl traditionele systemen de warmte langzaam afgeven naarmate de radiator of vloer opwarmt. 

Meer weten over aircoverwarming?
Stel je vragen aan vakspecialisten in je regio

2. Monoblock airco ‘2.0’

Monoblock aircoheaters (ook wel monoblock 2.0 airco’s) kunnen niet enkel verkoelen, maar ook verwarmen. In een monoblock airco zitten alle componenten in 1 enkel blok of unit.

Dat maakt de installatie een stuk eenvoudiger: het systeem wordt via smalle koelleidingen en een rooster verbonden met de buitenwereld. Het nadeel is dat monoblock systemen meer geluid produceren, precies omdat alle lawaaierige elementen in dat ene blok verwerkt zijn.

Zo werkt het

Monoblock aircoheaters werken ongeveer hetzelfde als split airco systemen. Het grote verschil is dat het hele proces in eenzelfde blok doorgaat. Het betekent niet enkel dat het verwarmen gepaard gaat met meer geluid, maar ook dat het systeem meer energie verbruikt.

3. Mobiele aircoheater

Sommige mobiele airco’s (mobiele aircoheaters) hebben ook een verwarmende functie. Net als in een monoblock airco zitten alle nodige componenten verwerkt in 1 enkel blok. Mobiele airco’s produceren dus ook meer geluid.

De installatie van een mobiele airco is bijzonder eenvoudig. Je plugt de aircoheater (die dus zonder buitenunit werkt) in een stopcontact. De afvoerslang, die de warme lucht naar buiten afvoert, leid je door een raam of deur naar buiten.

Zo werkt het

Mobiele airco’s met verwarmingsfunctie zijn meestal voorzien van eenzelfde omkeerbare warmtepompfunctie als split airco systemen. Ze verbruiken, net als monoblock aircoheaters, meer elektriciteit dan split airco’s.

Welke aircoheater kies je?

Mobiele airco’s en monoblock airco’s zijn hoofdzakelijk geschikt voor sporadisch gebruik. Ze produceren meer geluid, verbruiken een stuk meer energie, en zijn niet gemaakt voor dagelijks gebruik.

De koel- en verwarmingsvermogens van toestellen zonder buitenunit zijn daarnaast een stuk lager dan die van apparaten die wel gekoppeld zijn aan een buitenunit.

Bovendien zijn ze niet geschikt voor het verwarmen van een hele woning. Wie meerdere ruimtes wilt verwarmen, dient voor elke ruimte een apart toestel aan te schaffen. De prijzen lopen daarmee stevig op. Tel de hoge energierekeningen daarbij op, en je zit met een flinke kost.

Aircoheaters zonder buitenunit zijn geschikt als bijverwarming op de koudste winterdagen (en zorgen voor verkoeling op enkele extreem warme dagen).

Wil je een woning het hele jaar door op temperatuur houden? Dan kies je beter voor een mutli-split airco systeem. Daarmee kun je een woning energie-efficiënt koelen en verwarmen.

De prijzen voor de installatie van zo’n toestel liggen wat hoger, maar het energieverbruik is een stuk lager. Bovendien biedt een vast airco systeem heel wat meer comfort en werkt het een stuk efficiënter.

De afstandsbediening van een vaste aircoheater geeft een temperatuur van 28 graden aan.

Jouw aircoheater voor de beste prijs? Vergelijk opties en offertes op maat

Aangenaam warme lucht tijdens de winter, een lekker koel briesje tijdens de zomer. Met een goed airconditioning systeem ligt dat comfort (letterlijk) binnen handbereik.

Ben je op zoek naar het juiste apparaat voor bij jou thuis? Heb je vragen over de verschillende vermogens, installatie opties en gemiddelde kosten? Of, ben je op zoek naar een ervaren installateur in je buurt? Vul dan onderstaand formulier in. Ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van vakspecialisten.

Verken je opties, vergelijk offertes en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Airco
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: aircoheater: prijs en soorten