Wat is de binnenunit van een airco?

De binnenunit van een airco onttrekt niet alleen de warmte uit de lucht, maar blaast ook koele lucht terug. Het werkt met een warmtewisselaar om de temperatuur te regelen. Verder kan deze unit ook de lucht ontvochtigen.

De binnenunit staat in verbinding met de buitenunit via leidingen. De unit buiten verricht het koelwerk en zorgt ervoor dat de koele lucht bij de binnenunit komt via het leidingensysteem.

Binnenunits bestaan in tal van vormen en maten. Ze komen niet alleen als ingewerkte toestellen voor, maar ook als vloermodellen, plafondmodellen etc. 

Binnenunit airco

Prijs van een binnenunit inclusief installatie

Voor een binnenunit betaal je 800 à 1.000 euro (inclusief plaatsingskosten). Uiteraard is een binnenunit alleen niet voldoende. Voor het volledige systeem met een buitenunit en één binnenunit betaal je al snel tussen de 1.500 en 3.000 euro (inclusief plaatsing). 

Standaard binnenunit versus designer model

Binnenunits komen ook in designermodellen. Deze uitvoeringen hebben een grotere esthetische waarde. Zo maak je van je airco binnenunit een eyecatcher.

Voor een designer binnenunit betaal je wel wat meer. Meestal komen designer binnenunits zo’n 200 euro duurder uit dan een standaard binnenunit. 

Binnenunit split airco versus vaste monoblock

In eerste instantie is een split aircosysteem duurder dan een vaste monoblock. Voor een vaste monoblock betaal je 1.200 à 3.000 euro (inclusief plaatsing) en voor een split unit airco betaal je 1.500 à 3.000 euro.

Indien mogelijk koop je best een split airco aan voor de efficiënte werking. Je bespaart op energiekosten, waardoor je op lange termijn je soort airco terugverdient.

Wandmodel versus vloermodel plaatsen

Het grootste verschil tussen een wandmodel en een vloermodel is de plaats waar ze geïnstalleerd worden. Een wandmodel komt aan de bovenkant van de muur terecht om een optimale luchtverspreiding te garanderen. Een vloermodel daarentegen is zo compact mogelijk en staat net boven of op de vloer. Vloerairco’s zijn ideaal om onder ramen te plaatsen en verschillen in formaat nauwelijks van een radiator.

Een vloermodel boet meestal wel in op koelvermogen. Met een lager vermogen is het wel ideaal voor kleine ruimtes. 

De prijzen voor deze twee modellen vallen ongeveer in dezelfde prijscategorie. De prijzen starten vanaf 800 euro en kunnen oplopen tot 3.000 euro (inclusief plaatsingskosten).

De binnenunit van een airco verspreidt koele lucht in de slaapkamer

Waar hang je de binnenunit van een airco?

Bij de plaatsing van je split airco binnenunit zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt.

Ten eerste controleer je best eventuele warmtebronnen in de ruimte. Als je jouw airco vlakbij een kookvuur of in direct zonlicht plaatst, registreren de sensoren een hogere omgevingstemperatuur. Zo kunnen er heel wat temperatuurschommelingen ontstaan.

Verder kijk je best ook naar luchtstromen. Voor een optimale werking staat de airco best niet boven een deur of raam.

Tot slot plaats je de airco best niet te dicht bij jezelf. De kans bestaat dat je je zal storen aan het geluid en aan de constante koele luchtstroom. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen jou en de airco.

Hoe hoog kan je een airco best installeren? 

Een airco plaats je best zo hoog mogelijk. Dat doe je om een optimale verspreiding van de koele lucht te garanderen. Bovendien stijgt warme lucht, wat betekent dat een hoog geplaatste airco binnenunit de meeste warmte kan onttrekken. Zo krijg je bovendien een gezonde luchtcirculatie in de kamer.

Hoeveel afstand kan er zijn tussen een binnen- en buitenunit? 

Bij de plaatsing van je aircosysteem is het best om de binnenunit en de buitenunit zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. Zo hou je het rendement hoog.

Benieuwd naar de opties airconditioning voor jouw woning?
Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met ervaren airco installateurs in jouw buurt.
arrow Ontvang en vergelijk gratis offertes

Hoe werkt een binnenunit?

Een binnenunit werkt als warmtewisselaar. Het hele ‘airco-gegeven’ zit eigenlijk in de buitenunit. De binnenunit blaast de koude lucht die door de buitenunit geproduceerd is de kamer binnen. Nadien onttrekt de binnenunit de warme lucht uit de kamer zodat deze door de buitenunit naar buiten geblazen kan worden. 

Het transport van deze koude en warme lucht gebeurt via leidingen. Bovendien heb je bij een vaste splitunit ook nog een extra leiding voor de condensafvoer. 

Hoeveel units kan je aansluiten op 1 buitenunit? 

Afhankelijk van het koelvermogen van je buitenunit en het volume van de te koelen ruimte(s), kan je 2 tot 5 binnenunits per buitenunit koppelen. Op die manier kan je alle ruimtes van je woning koelen en/of verwarmen.

Maakt een binnenunit veel geluid?

Een binnenunit van een vaste airco maakt niet veel geluid. De buitenunit maakt meer lawaai. Het grote voordeel van een vaste split airco is dat je de luide buitenunit buitenshuis kan plaatsen. In vergelijking met een monoblock en mobiele airco is de binnenunit van een split vaste airco fluisterstil.

Hoe reinig je de binnenunit van een airco?

Een grondig jaarlijks onderhoud laat je best uitvoeren door een aircospecialist. Op regelmatige basis kan je zelf volgende zaken uitvoeren:

  • Schakel de stroom uit en reinig de luchtfilters met de stofzuiger of een borstel.
  • Het ventilatorcimpartiment kan je zowel met de stofzuiger als met een vochtige doek schoonmaken.
  • Tot slot kan je het condensafvoerbuisje loskoppelen en met een dunne borstel afstoffen.
Jonge specialist plaatst de binnenunit van een airco tegen een blauwe muur

Benieuwd hoeveel een airco binnenunit op maat kost? Vergelijk gratis offertes op maat

Ben je nog aan het twijfelen over de meerwaarde van een binnenunit airco in jouw woning? Of heb je interese in de professionele plaatsing van een aircosysteem? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier. Door zoveel mogelijk prijzen en adviezen te vergelijken, kan jij de beste keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: binnenunit airco: wat is het? hoeveel kost het? installatie & werking