Wat zijn single- en multi-split airco’s?

Single- en multi-split airco’s zijn volwaardige, vaste airco systemen die bestaan uit 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Split airco’s zijn een soort lucht-lucht warmtepompen.

Multi-split airco

Een multi-split airco systeem bestaat uit 1 buitenunit en 2 of meerdere binnenunits. Een multi-split airco systeem is ideaal voor het verwarmen en verkoelen van een volledige woning of een gebouw, of voor het regelen van de temperatuur in 2 of meerdere ruimtes.

Single-split airco

Een single-split airco beschikt over 1 buitenunit en 1 binnenunit. Ideaal voor het verwarmen en verkoelen van een klein appartement of een enkele kamer in een groter huis of gebouw.

De installatie van een single-split airco is, logischerwijs, wat eenvoudiger dan die van een multi-split systeem: de installateur hoeft slechts 2 units te monteren en aan te sluiten. De prijs voor single-split systemen ligt daarom ook een stukje lager.

Een dame rekt zich uit onder de binnenunit van haar split airco systeem.

Prijs: Wat kost een split airco (inclusief montage en installatie)?

Een single-split airco inclusief montage kost gemiddeld 1.500 euro.

Voor een multi-split airco met 2 binnenunits betaal je ongeveer 2.500 euro. Mik op een extra kost van 1.000 euro per bijkomende binnenunit.

Het juiste airco systeem voor de juiste prijs?
Verken je opties en vergelijk vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang gratis offertes

Buitenunit en binnenunit

De buitenunit van je airco systeem wordt buitenshuis geplaatst, terwijl de binnenunit of binnenunits in verschillende ruimtes in de woning worden gemonteerd.

In een notendop: de binnenunit zal de binnenlucht aanzuigen en afkoelen met een koelmiddel. De binnenunit zorgt ook voor de verspreiding van warme of koude lucht.

De buitenunit zorgt voor de afvoer van oude binnenlucht en de aanvoer van verse buitenlucht. De buitenunit zal, op koude dagen, ook een deel van de nodige warmte uit de buitenlucht halen om de binnenlucht op te warmen.

De buitenunit van een split airco systeem op het dak van een woning met bakstenen muur, zwarte dakpannen en zonnepanelen.

Wat is het verschil met andere (vaste) airco’s?

In airco systemen die uit een enkele unit bestaan (monoblock en mobiele airco’s) is er geen sprake van dergelijke wisselwerking. Alle elementen van het systeem zitten in een enkel blok. De afvoer van lucht verloopt via een afvoerslang.

De nadelen van mobiele en monoblock airco’s zijn:

  • Geen (efficiënte) verwarming. Enkel met een lucht-lucht warmtepomp kun je een gebouw of woning doeltreffend verkoelen en verwarmen.
  • Meer geluid. Alle onderdelen van het systeem bevinden zich immers binnenshuis.
  • Meer energieverbruik en een kleiner rendement. Mobiele en monoblock airco’s moeten harder werken en leveren minder goede prestaties.

Mobiele airco en monoblock (1 unit)

Mobiele airco’s zijn kleine, verplaatsbare airco systemen die bestaan uit een enkel blok. De afvoer van warme lucht gebeurt via een afvoerslang.

Monoblock airco’s zijn vaste airco’s die, net als mobiele airco’s, uit 1 enkel blok bestaan. De lucht wordt afgevoerd via een smalle koelleiding of een rooster.

Zo kies je de beste split airco voor jouw woning

Enkele zaken om op te letten bij het kiezen van een split airco systeem:

1. Bepaal het juiste aantal binnenunits

Met 1 binnenunit (single-split systeem) kun je een enkele ruimte of een klein appartement verkoelen en verwarmen. Hoeveel binnenunits je precies nodig hebt om je woning te verwarmen en verkoelen, is onder meer afhankelijk van het vermogen van de airco en de grootte van de ruimtes, Een aircospecialist analyseert de situatie bij jou thuis.

2. Stem koel- en warmvermogen af op de grootte van de ruimtes

Hoe groter de ruimte, hoe groter het koel- en warmvermogen van de airco moet zijn als je de temperatuur op een efficiënte en energievriendelijke manier wilt regelen. Ook hier geeft je aircospecialist je het nodige advies.

Hoeveel stroom verbruikt een split airco?

Een single-split airco verbruikt gemiddeld 0,75 kW elektriciteit per uur. Een multi-split systeem met 3 binnenunits zou zo’n 1,65 kW elektriciteit per uur verbruiken.

Zuinige airco’s

Sommige airco’s zijn zuiniger dan andere. Veel airconditioners beschikken bovendien over een handige energiezuinige modus waarmee het apparaat slimmer omspringt met de beschikbare energie.

Bespaar nog meer met zonnepanelen

Over het algemeen is een airco een erg energiezuinige oplossing voor het verwarmen en verkoelen van je woning.

Combineer je airco met zonnepanelen? Dan verwarm en verkoel je jouw woning bijna gratis.

Vooral tijdens de zomer komt dat handig van pas: veel zon betekent veel zonne-energie, maar ook extra warmte in huis. Ideaal als je die zonne-energie kunt gebruiken om je woning te koelen!

3. Kies een model dat bij je past

De ene airco is de andere niet. Enkele interessante zaken om bij stil te staan:

Airco als luchtreiniger

Sommige airconditioners werken ook als luchtreiniger. Met een reeks speciale filters halen ze zelfs de kleinste verontreinigingen uit de binnenlucht.

Regel de luchtvochtigheid

Andere airco systemen helpen je de luchtvochtigheidsgraad te verhogen en verlagen waar nodig. 

Slimme functies

Wat dacht je van een systeem dat zelf de luchtvochtigheid en staat van het binnenklimaat analyseert? Of, een airco die detecteert wanneer de ruimte gebruikt wordt en dus gekoeld of verwarmd moet worden?

Design

Airco binnenunits zijn er in allerlei vormen, formaten en designs. Je hebt ook de keuze uit allerlei afwerkingen (denk maar aan ingebouwde airco’s of binnenunits met omkasting). Vraag je installateur naar de mogelijkheden.

4. Win advies in en schakel een expert in voor de installatie

De belangrijkste tip: werk samen met een aircospecialist. Een airco-installateur helpt je bij het vinden van het juiste airco systeem, zorgt voor de nodige berekeningen en voorziet een veilige, vlotte en correcte plaatsing van de buiten- en binnenunits.

Een installateur in grijze werkkledij monteert de binnenunit van een split airco systeem.

Split airco kopen? Vergelijk opties en offertes op maat

Het hele jaar door de juiste temperatuur in huis? Met een kwalitatief airco systeem is dat perfect mogelijk. Via onderstaand formulier ontdek je niet enkel welke airco systemen geschikt zijn voor jouw woning. Je ontvangt ook gratis vrijblijvende adviezen en offertes op maat. Zo vind je in een mum van tijd de juiste oplossing voor een correcte prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Airco
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: split airco: soorten, kenmerken, prijzen en keuzehulp