Inhoud
Hoe hoog kan je de airco best zetten?
Hoe hoog je de temperatuur van jouw airco best instelt, hangt af van verschillende factoren. Je persoonlijke voorkeur qua temperatuur is daar slechts één van. Een andere factor is de hoeveelheid stroom die je wenst te verbruiken om aan jouw ideale temperatuur te geraken. Idealiter doe je dat zonder je energieverbruik aanzienlijk te verhogen.
Bovendien is een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten ongezond. Hieronder lees je daarover meer.
Verkeerde instelling zorgt voor een hoog energieverbruik
Hoewel airco’s vrij energiezuinig zijn, kunnen ze toch relatief veel stroom verbruiken. Dat kan aan verschillende zaken liggen.
Een veelvoorkomende reden is het te laag of te hoog instellen van de temperatuur van je airco. Je airco zal dus hard moeten werken om de ruimte koel of warm te maken, en die temperatuur te behouden.
Ook kan het dat de ruimte die de airco moet koelen slecht geïsoleerd is. Hoe slechter de isolatie, hoe sneller je woning de buitentemperatuur overneemt – en hoe harder je airco systeem moet werken.
Mobiele airco’s verkwisten energie
Mobiele airco’s waarvan de afvoerslang door een open raam of deur naar buiten loopt, verbruiken vaak onnodig veel energie. Door het open raam of de open deur komt namelijk warme lucht binnen. Je mobiele airco moet dan extra hard werken om het temperatuurverschil te compenseren.
Dat probleem los je deels op met koppelstukken. Nog een betere optie? Investeren in een vast airco systeem.
Ten slotte kan een hoog energieverbruik liggen aan een gebrekkig onderhoud van je airco. Merk je dat je airco minder efficiënt en vlot werkt. Of, dat het energieverbruik stijgt zonder dat je de airco vaker op zet? Dan is het allicht hoog tijd voor een onderhoudsbeurt door een specialist.
Kijk ook zelf regelmatig de filters na: die kun je vaak eenvoudig zelf verwisselen.
Een groot verschil in temperatuur airco en buiten is ongezond
Je zet je airco bij hete temperaturen best niet te laag. Op koude dagen zet je de airco beter niet te hoog.
Los van de hoge energiekosten die daarbij komen kijken, zijn te grote temperatuurverschillen niet gezond. Een goede algemene regel is om de binnentemperatuur nooit meer dan 6 graden Celsius te laten verschillen met de buitentemperatuur op hete dagen.
Op een hete zomerdag met 30 graden zet je de airco beter niet lager dan 24 graden. In de winter is een maximumtemperatuur tussen de 18 en 21 graden ideaal.
Wat is de beste instelling voor je airco in huis?
De ideale kamertemperatuur is voor iedereen anders. Toch zijn er een aantal aanbevelingen of richtcijfers waarmee je rekening kan houden. Op die manier creëer je een comfortabele temperatuur en een gezond binnenklimaat.
Let goed op met ouderen en baby’s in huis. Zij kunnen ziek worden van een te lage of een te hoge temperatuur in huis.
1. Woonkamer
Voor je woonkamer of je kantoor thuis is 18 à 21 graden Celsius een goed gemiddelde. Zo verbruikt je airco niet te veel, maar blijft de temperatuur aangenaam. Op hete dagen waak je best over het maximale temperatuurverschil van 6 graden tussen binnen en buiten.
2. Slaapkamer
We slapen beter in een koelere omgeving. Daarom mag je de temperatuur in je slaapkamer een aantal graden laten zakken. De richttemperaturen voor een slaapkamer zijn tussen de 16 en 18 graden Celsius.
3. Keuken
Koken gaat vaak gepaard met het gebruik van het fornuis en de oven, waardoor de temperaturen snel kunnen stijgen. Daarom is de ideale temperatuur in je keuken iets lager. Je mikt best op zo’n 20 graden Celsius.
4. Badkamer
In je badkamer mag de temperatuur wat hoger. Laat het gerust tussen de 22 en 23 graden Celsius schommelen.
5. Thuiskantoor
Thuiskantoren houd je best aangenaam koel. Het bevordert je concentratie. Tijdens de zomer is een temperatuur tussen de 21 en 23 graden ideaal. In de winter mag het gerust wat koeler zijn, naargelang wat voor jou het beste werkt.
6. Logeer- en opbergruimtes
In kamers die je niet vaak gebruikt en waar je weinig tijd spendeert, zoals logeerkamers en opbergkamers, is de temperatuurregeling minder belangrijk.
Houd er wel rekening mee dat de temperatuur in die ruimtes mogelijks een effect heeft op de temperatuur in aangrenzende ruimtes en de algemene temperatuur in je woning.
Tip: zorg voor een constante temperatuur in je woning
Probeer steeds om de temperatuur in huis doorheen de dag zo constant mogelijk te houden. Daarmee beperk je het energieverbruik van je airconditioner en bevorder je het binnenklimaat.
Enkele factoren die de ideale temperatuur beïnvloeden
Het is mogelijk dat je kamers warmer aanvoelen dan de airco aangeeft. Hieronder vind je enkele factoren die de ideale temperatuur kunnen beïnvloeden.
1. Vochtigheidsgraad
De vochtigheidsgraad heeft invloed op hoe warm een ruimte aanvoelt:
- Een lage vochtigheidsgraad zorgt voor een kamer die koel aanvoelt.
- Een hoge vochtigheidsgraad doet de ruimte warmer aanvoelen. De lucht voelt dan drukkender en warmer aan waardoor je lichaam minder snel afkoelt door te zweten.
Zet de temperatuur van je airco dus iets lager in kamers met een hogere vochtigheidsgraad.
Nog een betere remedie? Houd de vochtigheidsgraad van je kamers onder controle. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt er niet alleen voor dat de kamer warmer aanvoelt, maar werkt ook schimmelgroei op muren en meubels in de hand. Dat kan op zijn beurt resulteren in gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën.
Sommige airco systemen helpen je om de luchtvochtigheid op peil te houden. Informeer je naar de opties bij je installateur.
2. Bepaalde activiteiten
Elke kamer van het huis heeft zijn typische eigen functie. Die activiteiten kunnen de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad beïnvloeden.
In de keuken wordt het warmer omdat je daar regelmatig de oven of kookplaat gebruikt. Ook verhogen warmwaterdampen (zelfs die van de waterkoker of koffiezetmachine) de luchtvochtigheid. Hetzelfde geldt voor waskamers.
In je slaapkamer kan de luchtvochtigheid eveneens stijgen. ‘s Nachts komen door je ademhaling waterdampen vrij. Ook zweten mensen ‘s nachts veel, zelfs op koelere nachten, waardoor de luchtvochtigheid nog meer stijgt.
Op welke temperatuur zet je de airco in de zomer en de winter?
De juiste, algemene temperatuurinstelling voor zomer en winter in een notendop:
De ideale temperatuur tijdens de zomer
In de zomer wordt het meest comfortabele temperatuurbereik geschat tussen 22 en 26 graden. Dat temperatuurbereik biedt de mensen een comfortabele leefomgeving en houdt de kamers koel, zonder een aanzienlijke stijging van de energiekosten.
Vind je op een warme zomerdag van, bijvoorbeeld, 30 graden een binnentemperatuur van 24 graden nog steeds te warm? Zet je airco niet nog lager, maar ga op zoek naar andere, aanvullende vormen van verkoeling. Zo kan je een extra ventilator inschakelen of een koud washandje in je nek leggen.
Welke temperatuur om je woning te verwarmen?
Tijdens de winter liggen de meest comfortabele temperaturen thuis tussen de 18 en 21 graden. Hoewel het logisch lijkt, wordt om gezondheidsredenen aangeraden om de temperaturen tijdens de winter niet nog meer te verhogen.
Heb je het toch te koud in de winter? Dan biedt een extra trui, warme sokken, een dekentje of een kopje warme thee of koffie een goede oplossing.
Wil je prijzen en adviezen op maat van aircospecialisten? Vul het formulier in voor offertes
Heb je nog vragen: over de ideale temperatuur en andere instellingen van je airco? Wil je meer weten over de opties van je aircotoestel om onder meer de luchtvochtigheid in huis onder controle te brengen? Ben je benieuwd naar de kosten van een airco? Enzovoort.
Stel je vragen via onderstaand formulier en ontvang gratis info, advies en vrijblijvende offertes op maat. Zo krijg je snel en eenvoudig een antwoord op je vragen en een richtprijs voor je project van een aircospecialist in je buurt.