Wanneer is het zinvol een mobiele airco te kopen? 

Heb je een klein appartement of wil je liever geen airco buitenunit aan de gevel van je huis monteren? Dan is een mobiele airco ideaal. Ook als je enkel op de allerheetste zomerdagen verkoeling zoekt, kan een mobiele airco een goede, tijdelijke oplossing bieden.

Wil je nu in je slaapkamer ontspannen, in de woonkamer werken of op het balkon genieten van de avondzon? Met een mobiele airco bepaal jij zelf waar en wanneer je een ruimte wilt verkoelen

Een witte, compacte, verplaatsbare en draagbare mobiele airco op een tegelvloer. Een zilveren afvoerbuis leidt de oude, warme lucht naar buiten. Het toestel is aangesloten op een stopcontact met een eenvoudige stekker.

Wat zijn de voordelen?

Mobiele airconditioning systemen bieden tal van voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen om voor een mobiele airco te kiezen:

Eenvoudig te installeren

Het installeren van een mobiele airco is kinderspel. Plaats hem op een vlakke ondergrond, sluit de afvoerslang aan op een raamkit (of hang de slang eenvoudig naar buiten via een raam, deur of andere opening) en steek de stekker in het stopcontact.

Binnen enkele minuten kan je al genieten van een aangename temperatuur. Geen gedoe met installateurs of ingewikkelde procedures.

Verplaatsbare oplossing

Natuurlijk is ook de mobiliteit een groot voordeel. Woon je nu in een studio of in een groot huis: je kunt mobiele airconditioning systemen gemakkelijk meenemen naar de ruimte waar je hem het meest nodig hebt. Ideaal voor als je van kamer naar kamer werkt of als je gasten hebt.

Zoek je een meer permanente oplossing? Dan is een vaste airco een betere oplossing. Met een multi-split airco systeem zorg je in verschillende ruimtes voor de nodige verkoeling of warmte. 

Goedkope oplossing

Een mobiele airco is een budgetvriendelijke oplossing. In vergelijking met vaste aircosystemen liggen de aanschafkosten aanzienlijk lager. Met installatiekosten hoef je niet in te zitten: een mobiele airconditioner zet je eenvoudig zelf in werking. Zo kan je genieten van een comfortabele temperatuur voor een zachte prijs.

Gemiddelde prijs van een mobiele airco

Ben je op zoek naar een verfrissende bries op warme zomerdagen? Een mobiele airco is dan de perfecte oplossing. Je vindt compacte, mobiele airconditioning systemen al voor een kleine 200 euro.

Wil je iets meer luxe? Dan kun je kiezen voor een model met extra functies, zoals een timer, afstandsbediening of verbeterde vochtregulatie. Voor de echte warmtebestrijders zijn er zelfs topmodellen met een krachtige koelcapaciteit en een stil design. Hiervoor betaal je wat meer. Mik op een kost rond de 700 euro.

Iedereen heeft andere wensen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar factoren als de grootte van je ruimte, je persoonlijke voorkeuren en natuurlijk je budget.

Op zoek naar het juiste airco systeem voor jouw woning?
Verken je opties, win advies in en vergelijk offertes op maat
arrow Ontvang gratis offertes

Wat kost een mobiele airco aan stroom per uur? [Gemiddeld verbruik]

De kosten per uur voor je mobiele airco kunnen verschillen, afhankelijk van het merk, het model en de capaciteit. Gemiddeld verbruikt een mobiele airco 1,5 kWh per uur. Gebruik je de airco 12 uur per dag, dan kost dat je dus ongeveer 9 euro per dag – afhankelijk van de huidige energietarieven van jouw leverancier. 

Mobiele airco’s zijn aanzienlijk minder energiezuinig dan vaste airco systemen: die verbruiken zo’n 0,75 kWh per uur.

Soorten mobiele airco’s

Wil je een mobiele airco kopen voor warme zomerdagen? Dan is het handig om eerst te kijken welk model het best bij je situatie past. Er zijn 2 groepen mobiele airco’s: zonder buitenunit (monoblock) en met buitenunit (split systeem).

1. Kleine monoblock airco

Een mobiele airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, is de meest populaire keuze. Dit type bestaat uit één unit die zowel oude lucht afvoert als verse lucht aanvoert.

Aan de achterkant zit een afvoerslang die je door een raam of deur naar buiten kunt leiden. Je kunt speciale koppelstukken gebruiken voor verschillende raamtypes om te voorkomen dat insecten of warme lucht naar binnen komen.

Een man installeert een mobiele airco. Op de achtergrond kartonnen dozen en een witte muur.

2. De stille mobiele split airco (met buitenunit) 

Een mobiele split airco bestaat uit 2 draagbare units: een binnenunit die de lucht koelt en een buitenunit die de warme lucht afvoert. Tussen die 2 units loopt een dunne koelleiding. Een split airco is iets duurder dan een monoblock airco, maar biedt vaak meer comfort en maakt minder lawaai.

Een split airco heeft geen dikke afvoerslang nodig, wat de plaatsing vergemakkelijkt. De koelleiding kun je eenvoudig door een klein gaatje steken. Zo heb je geen nood aan koppelstukken om warmte en insecten buiten te houden.

3. Bestaan er draagbare airco’s zonder slang? 

Hoewel een echt airco-systeem altijd een afvoerslang nodig heeft, zijn er ‘luchtkoelers’ te vinden die geen afvoer nodig hebben. Deze apparaten koelen de lucht niet echt, maar zorgen wel voor een frissere omgeving door de luchtcirculatie te verbeteren. Het verkoelend effect van zulke systemen is beperkt en eerder te vergelijken met een gewone ventilator.

Waar kan je best op letten bij aankoop van een airco mobiel? Nadelen en aandachtspunten

Staat er een warme zomer voor de deur en ben je op zoek naar een mobiele airco? Top! Maar, waar moet je op letten bij het maken van je keuze? Hieronder leggen we je uit welke factoren belangrijk zijn, zodat je de perfecte airco voor jouw behoeften kunt vinden.

Mobiele airco’s maken vaak veel geluid

Het geluidsniveau van een mobiele airco wordt gemeten in decibel. Hoe lager dit getal, hoe stiller het apparaat. Wil je een rustige nachtrust of een concentratie verhogende werkplek? Dan is het van belang om een airco te kiezen met een laag decibelgetal.

Stilte in de slaapkamer

Wil je ongestoord kunnen slapen tijdens die laffe, warme zomerdagen? Kies voor een mobiele airco met een geluidsniveau van maximaal 50 dB voor stille ruimte’s. Zo’n airco is ongeveer zo stil als zacht gefluister of het ruisen van de wind in de bomen.

Levendige ruimtes

Voor ruimtes waar meer levendigheid is, zoals de woonkamer of keuken, kun je een iets luidere airco overwegen. Een geluidsniveau tussen 50 en 60 dB is hier vaak acceptabel. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het geluid van een elektrische tandenborstel.

Tips voor een stille airco-nacht

  • Plaats de airco op een vlakke ondergrond om trillingen te verminderen.
  • Gebruik geluiddempende materialen, zoals dekens, om het geluid te absorberen.
  • Overweeg oordopjes voor extra stilte.
  • Zet de airco op fluisterstand.
  • Laat de kamer overdag afkoelen zodat de airco ‘s nachts minder hard moet werken.
Een vrouw ligt vredig te slapen in een ruimte met een mobiele split airco die aan de wand bevestigd is.

Let op de locatie van de compressor

Bij het uitzoeken van een mobiele airco is het belangrijk om te letten op waar de compressor zich bevindt. Dat bepaalt in grote mate hoe luidruchtig je apparaat zal zijn. 

Bij de meeste mobiele modellen (de monoblock airco’s) zit de compressor verstopt in het toestel zelf.

In split airco systemen zit de compressor verwerkt in de buitenunit. De ventilator, die in de binnenunit zit, is dan de enige bron van geluid. Dat kan een enorm verschil maken.

Lager vermogen met hoger energieverbruik

Wil je heerlijk koel genieten van je huis zonder een fortuin aan energie te verspillen? Dan is het kiezen van een energiezuinige airco belangrijk. Een airco met een te groot vermogen koelt je ruimte misschien heel snel af, maar verbruikt onnodig veel energie.

Een te kleine airco heeft dan weer moeite om je ruimte op de gewenste temperatuur te houden, waardoor het toestel harder moet werken en dus meer energie verbruikt.

Waarom is de koelcapaciteit zo belangrijk?

De koelcapaciteit of het vermogen van een airco werd vroeger voornamelijk uitgedrukt in BTU, kort voor British Thermal Unit. Tegenwoordig drukken producenten het vermogen uit in kilowatt: 1 kW is 3.412,1 BTU.

Hoe hoger de BTU, hoe krachtiger de airco. Maar let op: meer is niet altijd beter! Hieronder een overzicht van de nodige vermogens per ruimte:

  • Tot 90 kubieke meter: een vermogen tot 3,6 kW
  • Tot 120 kubieke meter: een vermogen tot 4,8 kW
  • Tot 180 kubieke meter: een vermogen tot 7,2 kW
  • tot 210 kubieke meter: een vermogenvan 8,4 kW

Let bij het kiezen van je airco op het vermogen, de grootte van de ruimtes die je wilt koelen en de isolatiegraad van je woning. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe energie-efficiënter je de woning kunt koelen. Hoe kleiner de ruimte(s), hoe kleiner de BTU mag zijn.

Wat is de beste mobiele airco voor een grote ruimte?

Je hebt een koelvermogen nodig van ongeveer 30 à 40 Watt (of 100 à 135 BTU) per kubieke meter. Een koelvermogen van 12 kW volstaat bijvoorbeeld om een ruimte van 300 kubieke meter af te koelen.

Zoek je de juiste airco?
Een aircospecialist gaat mee op zoek

Mobiele airco’s kan je niet als verwarming gebruiken

Mobiele airco’s zijn een prima oplossing voor wie verkoeling zoekt. Een mobiele airco trekt de warme lucht aan, onttrekt de warmte uit de lucht met een speciaal koelmiddel, en blaast gekoelde lucht de kamer in. 

Om de ruimte te verwarmen, heb je een vast airconditioning systeem nodig. Mobiele airco’s zijn niet geschikt voor het verwarmen van je woning.

Niet de beste oplossing op lange termijn

Mobiele airco’s zijn een gemakkelijke en budgetvriendelijke oplossing voor de korte termijn. Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan het gebruik van mobiele airco’s:

  • Kleiner vermogen, en dus zwakkere prestaties dan een vaste airco
  • Hoger energieverbruik, zelfs met zwakkere prestaties
  • In principe verplaatsbaar, maar de afvoerslang kan het lastiger maken om de airco in elke ruimte te gebruiken
  • Geen verwarming, enkel koeling

Voor een uitzonderlijk warme dag in een goed geïsoleerd huis is een mobiele airco een goede, tijdelijke oplossing. Voor langere en/of frequente warme periodes, een efficiënt beheer van het binnenklimaat en een duurzame oplossing kies je beter voor een vast airco systeem.

Een afstandsbediening van een mobiele airco.

Meer informatie nodig? Contacteer gratis experten voor advies op maat 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste airco? Of, wil je precies weten wat de kosten voor jouw situatie zullen zijn? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van meerdere experts in je regio. Professionals staan klaar om je te voorzien van gedetailleerde informatie en op maat gemaakte oplossingen.

Vergelijk en maak met vertrouwen een weloverwogen keuze. Zo krijg je helder inzicht in de kosten en mogelijkheden, zonder verrassingen achteraf.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: airco mobiel: welke types bestaan er? wanneer is het interessant?