Inhoud
Wat kost een onzichtbare airco?
Er zijn drie verschillende types onzichtbare airco: de onzichtbare monoblock met omkasting op maat, de ingebouwde plafondairco en de kanaal airco. Alle drie hebben ze een eigen prijskaartje, voor- en nadelen, en eigenschappen.
Hieronder bespreken we elk type meer in detail.
1. Onzichtbare monoblock
Een monoblock is een vaste airco zonder buitenunit die onzichtbaar kan worden gemaakt door een omkasting op maat. Dit type installatie is een goede keuze als je geen nieuwbouwwoning hebt.
De voordelen van een onzichtbare monoblock zijn:
- Makkelijk te integreren in elke woning
- Heel budgetvriendelijk in vergelijking met een ingebouwde plafondairco en een kanaal airco.
Minpunt is dat de monoblock en de omkasting zelf woonruimte in beslag nemen. Bovendien kan een monoblock airco maar één ruimte koelen.
Gemiddeld mag je voor een monoblock en de plaatsing ervan 1.200 à 3.000 euro (exclusief btw) rekenen. De totaalprijs hangt af van verschillende zaken, zoals: het vermogen, het merk en de plaats waar je het wil installeren.
2. Ingebouwde plafondairco
Zoals de naam zelf zegt, wordt een ingebouwde plafondairco onzichtbaar in het plafond geïnstalleerd. Er bestaan twee modellen: de onderbouw plafondairco en de cassette airco.
De onderbouw wordt direct onder het plafond gemonteerd, en de cassette wordt helemaal in het plafond gemonteerd. Dit type airco neemt weinig plaats in beslag, wat ze enorm geschikt maakt voor plafonds met minder inbouwdiepte.
Een groot voordeel is dat ze zowel in huizen als in restaurants en kantoren kunnen worden geïnstalleerd. Het enige verschil is dat de installatie in huizen een lager vermogen zal hebben.
Deze airco biedt meerdere voordelen:
- Het verdeelt de koele lucht gelijkmatig over de ruimte
- Er is weinig inbouwdiepte vereist voor de installatie
- Het is schaalbaar voor zowel grote als kleine ruimtes
Een nadeel is wel dat deze airco alleen voor systeem- en tegelplafonds bestemd is.
Gemiddeld mag je voor een ingebouwde airco in je plafond en de installatie ervan zo’n 2.000 à 6.000 euro (exclusief btw) rekenen. Opnieuw hangt de exacte prijs af van verschillende factoren zoals het vermogen, het merk en het aantal gewenste units.
3. Kanaal airco
Sta je op het punt om je huis grondig te renoveren, of ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan is een kanaal airco perfect voor jou. Een kanaal airco of sattelietmodel airco is een aircosysteem dat volledig in het plafond en uit het zicht wordt gemonteerd. Het enige nog zichtbare deel van de deze airco is het uitblaasroostertje.
Een kanaal airco brengt wat voordelen met zich mee:
- Een stille werking
- Schaalbaar voor grote ruimtes
- Een hoog vermogen waardoor er snelle koeling is
Het nadeel van deze airco is dat het alleen toepasbaar is bij nieuwbouw of grote renovatiewerken aan je huis. Ook werkt deze airco niet zonder een buitenunit.
Gemiddeld mag je voor een kanaal airco zelf en de installatie ervan zo’n 2.000 à 4.500 euro (exclusief btw) rekenen. De exacte prijs hangt af van het aantal binnenunits, het merk van de airco, en de plaats van de installatie.
Hoe verberg je een inbouw airco in huis?
Er zijn een aantal verschillende manieren om de aanwezigheid van een ingebouwde airco of binnenunit in je huis weg te werken. Lees onderstaande aanbevelingen om jouw huis een moderne uitstraling te geven en een strak interieur te laten behouden.
- Airco in dezelfde kleur als je binnenmuur of interieur
Een zeer simpele maar handige tip is om een airco te kiezen in dezelfde kleur als je binnenmuur, of dezelfde kleur van meerdere accessoires in de kamer. Zo lijkt de airco er volledig in te passen en valt hij nooit op voor bezoekers! - Omkasting op maat
Net zoals bij de monoblock en de buitenunit, kan je ook een omkasting op maat voor je binnenunit maken. Bekijk welke opties er zijn voor het materiaal van omkasting, zoals hout of gipsplaat, om het volledig in je interieur te laten passen.
Kan je een buitenunit ook goed wegwerken?
Ook zijn er verschillende mogelijkheden om de buitenunit weg te werken. Lees drie onderstaande tips
- Geef je buitenunit een omkasting
Door een speciale omkasting te kopen voor je buitenunit, kan je hem makkelijk wegwerken uit het zicht. Een speciale omkasting is speciaal ontworpen om de buitenunit weg te werken. Ze zijn beschikbaar in vanalle materialen zoals hout en kunststof om te garanderen dat je er eentje vindt die bij jouw huis past. - Geef je buitenunit een schilderbeurt
Een andere mogelijkheid om ervoor te zorgen dat je huis er strak blijft uitzien langs de buitenkant, is door je buitenunit te schilderen. Gebruik verf dat mooi bij de kleur van je huis of de omgeving past voor het beste resultaat. Neem wel de juiste voorbereidingen voor je hier aan begint, zoals verf kiezen die geschikt is voor het materiaal van je buitenunit, en weten waarop je mag schilderen en welke delen met zorg behandeld moeten worden. - Zet wat planten voor je buitenunit
De oplossing waarin het minste moeite kruipt en waarschijnlijk het makkelijkste is, is het plaatsen van planten rondom je buitenunit. Zo verberg je het op een meer natuurlijke manier. Dat kan door struiken, hagen of klimplanten te plaatsen. Zorg dat je nog genoeg plaats openlaat, want de buitenunit blaast vaak hete lucht naar buiten. Planten die daar vlak tegen staan zullen het niet lang overleven.
Geen ruimte voor een onzichtbare buitenunit?
Als je geen ruimte hebt voor een onzichtbare buitenunit, kan je altijd kiezen voor een monoblock airco. Deze airco is geschikt voor het koelen van één ruimte. Van monoblock airco’s bestaan zowel vaste als mobiele varianten.
Hieronder enkele voor- en nadelen van een monoblock airco:
Voordelen:
- Je hoeft je huis niet te voorzien van een buitenunit, wat plaats inneemt en er niet altijd even mooi uitziet.
- Je hebt verschillende design keuzes voor monoblock airco’s. Je zal er gegarandeerd ook eentje vinden die perfect past bij jouw interieur. Zo zorgt de airco voor een zowel functionele, als esthetische meerwaarde in je ruimte.
- De installatie van deze airco zijn eenvoudiger dan een split-unit airco. Dat is omdat er geen verschillende units moeten worden verbonden door middel van leidingen. Er is maar één leiding voor de afvoer van warme lucht.
Nadelen:
- De lawaaierige compressor die normaal in je buitenunit hangt, wordt nu mee in je monoblock airco geïnstalleerd. Dat wil zeggen dat je airco relatief veel geluid zal maken bij het gebruik ervan. Er zijn tegenwoordig echter ook al monoblock airco’s die vrij stil werken.
- In het geval van een mobiele airco, moet je steeds een plaats voorzien voor de afvoerslang. Dat gebeurt het vaakst via een raam of deur, die dus moet worden opengezet. Dat zorgt op zijn beurt voor een minder optimale koeling van de ruimte, omdat de warme buitenlucht binnen kan komen door het openstaande raam of deur.
Hoe werkt een airco zonder buitenunit?
Een normale split-airco zuigt de warme lucht uit je kamer en laat die buiten door leidingen vanuit de ruimte naar de buitenunit. Daarna zal er nieuwe, verse en gekoelde buitenlucht in de kamer worden geblazen. Bij een monoblock airco gebeurt heel dit proces in de binnenunit.
Kies voor een leuk alternatief
Los van een kleine airco te kiezen, je airco te laten omkasten of in je plafond te bouwen, kan je ook voor een design airco kiezen. Daarbij maak je jouw airco een bewust onderdeel van je interieur. Bekijk onderstaande voorbeeld van design airco’s.
- Kleur
In plaats van een traditionele of witte airco, kan je een airco kiezen met een bepaalde kleur die perfect past in de ruimte. Niet alleen is de airco dan zeer handig, maar ook een esthetische toevoeging aan de ruimte. - Afgerond design
Wil je een moderne en zachte uitstraling geven aan je interieur? Kies dan voor een airco met een afgerond design. Door hun vloeiende lijnen en gebogen oppervlakken zorgen ze voor een harmonieus en organisch element in je ruimte. - Ledverlichting
Door het toevoegen van Ledverlichting bij je airco, geef je het ook een tweede functie als lichtbron. Zo verstop je jouwairco niet, maar kan je er zelfs mee uitpakken als mensen op bezoek komen. Overweeg dus zeker een airco met LED-verlichting. - Strakke vormgeving
Probeer je een strakke, minimalistische stijl te bewaren in jouw huis, maar zou je graag een airco willen aanschaffen? Dan is een airco met een gestroomlijnde en eenvoudige vorm iets voor jou. Ze heeft een slank profiel met een strakke afwerking. Wat haar uitermate geschikt maakt voor modernere interieurs.
Investeren in een onzichtbare airco voor jouw woning? Contacteer gratis installateurs
Heb je interesse in het kopen en plaatsen van een ‘onzichtbare’ airco? Vraag je je af hoe de airco het beste onzichtbaar gemaakt kan worden bij jou thuis? Vul snel onderstaand formulier in, krijg antwoord op je vragen, en kom makkelijk in contact met laadpaalinstallateurs en specialisten voor info, offertes en advies op maat.