Kun je een airco binnenunit boven de deur installeren?

Je kunt de binnenunit van een airco systeem zeker en vast boven je deur installeren. 

Binnendeur versus buitendeur

Je plaatst een airco bij voorkeur niet boven de buitendeur. De temperatuurverschillen zijn daar doorgaans groter, waardoor de airco harder moet werken en dus meer energie verbruikt.

Een airco boven een binnendeur installeren, is vaak wel een goed idee. Het is bijvoorbeeld handig als je een single-split airco systeem plaatst. Zo’n systeem beschikt over 1 buitenunit en 1 enkele binnenunit.

Die ene binnenunit regelt dan de temperatuur in de ruimte. Door de binnenunit boven een binnendeur te plaatsen, kun je ook andere ruimtes in huis of in het gebouw koelen, door de deur open of op een kier te zetten.

Hou er rekening mee dat je de binnenunit van een split airco moet kunnen verbinden met de buitenunit. Een aircospecialist bekijkt wat mogelijk is bij jou thuis of op kantoor.

Een subtiele witte airco boven een deur in een witte kamer met houten vloer en grijsgroene accentmuur.

Hoge plaatsing

De meeste airco’s worden vrij hoog geplaatst. Een hoge plaatsing kan de verspreiding van koude (of warme) lucht bevorderen.

Het is echter helemaal niet noodzakelijk om de airco zo hoog mogelijk te installeren. Airco vloermodellen werken bijvoorbeeld ook bijzonder efficiënt.

Op zoek naar een geschikte plek voor jouw airco?
Win vrijblijvend advies in bij experts
arrow Ontvang gratis offertes

Monoblock airco boven de deur

Een monoblock airco bestaat uit 1 enkel onderdeel dat de functie van zowel de binnen- als buitenunit overneemt. Monoblock airco’s vind je in compacte, smalle uitvoeringen. Ideaal voor boven je deur.

Een monoblock airco is ideaal als je niet de ruimte hebt voor een buitenunit. Ook als je liever geen buitenunit tegen de gevel monteert, biedt zo’n model een oplossing. 

Hou er wel rekening mee dat monoblock airco’s minder efficiënt en minder energiezuinig zijn dan split airco systemen.

Compacte binnenunit van single- of multi-split airco

Ook split airco systemen vind je met compacte binnenunits. Een split airco systeem beschikt over 1 buitenunit die gekoppeld is aan 1 (single-split) of meerdere (multi-split) binnenunits.

Compacte binnenunits zijn vaak niet breder dan 80 centimeter. Ideaal voor boven de binnendeur.

Alternatief: vloermodellen

Vloermodellen (ook wel vloerairco) plaats je op of net boven de grond. Een lage plaatsing kan aangenamer zijn voor mensen die hinder ondervinden van de koude of warme luchtstromen. Vloerairco’s zijn ook wat subtieler. Voor ruimtes met schuine wanden zijn zulke binnenunits een heel goede optie.

Er bestaan ook monoblock airco’s in vloermodel. Informeer naar de opties bij een installateur via het formulier onderaan deze pagina.

Do’s & Don’ts airco installatie: waar mag je (g)een airco plaatsen?

Enkele handige tips voor een praktische installatie:

1. Don’t: Plaats de airco niet tegen het plafond

Laat minstens 10 à 20 centimeter ruimte tussen het plafond en de airco. 

Waarom mag de binnenunit niet tegen het plafond?

Je airco tegen het plafond installeren, kan ervoor zorgen dat de luchtstroom gehinderd wordt en de koele of warme lucht zich minder goed door de ruimte verspreidt. 

2. Do: Hou rekening met het onderhoud

Je installeert je airco best op een gemakkelijk bereikbare plek. Zo kun je zelf eenvoudig de filters vervangen én kan de onderhoudsspecialist het nodige onderhoud en de controles vlotter uitvoeren.

3. Don’t: Kies geen monoblock of mobiele airco als oplossing voor lange termijn 

Op lange termijn investeer je beter in een single- of multi-split airco systeem. Monoblock airco’s en mobiele airco’s zijn aanzienlijk minder efficiënt en verbruiken meer energie.

4. Do: Kies voor een elegante afwerking

Een airco hoeft zeker geen doorn in het oog te zijn. Er zijn verschillende manieren om je airco subtiel of mooi op te doen gaan in je interieur:

  • Kleur en design. Je vindt binnenunits in allerlei interessante designs, vormen, formaten en kleuren. Je kunt de airco ook (laten) lakken of overschilderen.
  • Inbouwmodel. Meerdere airco’s zijn verkrijgbaar als inbouwmodel. Die laat je subtiel wegwerken in een wand, de vloer of het plafond. Voor grote renovaties of nieuwbouwprojecten is dat vaak de meest elegante oplossing. 
  • Omkasting. Je kunt de airco voorzien van een passende omkasting, laten wegwerken in een bestaande kast, of afschermen met een valse wand. Hou er wel rekening mee dat de airco lucht moet kunnen aan- en afvoeren.
Een airco die men niet boven een deur, maar subtiel tegen de wand heeft laten installeren in een woonkamer met houten vloer, grote ramen en grijze zetels.

Wat is de beste plek voor een airco in huis?

In welke ruimtes plaats je de airco nu best? Enkele aandachtspunten:

1. Vaste modellen niet te ver van de buitenunit

De buitenunit van een airco systeem ligt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de binnenunits. Zo kan de airco efficiënter werken.

Bovendien bespaar je zo op installatiekosten. De binnenunits moeten namelijk verbonden worden (met afvoeren, aanvoeren en elektrische leidingen) met de buitenunit. Hoe groter de afstand, hoe complexer de werking.

Je installateur gaat mee op zoek naar de ideale plekjes bij jou thuis. 

2. Centrale ruimte of enkel ruimtes die gekoeld/verwarmd moeten worden

Zeker in kleine woningen en appartementen kan het volstaan om 1 enkele binnenunit te installeren. Plaats die unit op een centrale plek, bijvoorbeeld boven een binnendeur. Door de deuren tussen de ruimtes open te zetten, kan de koude of warme lucht zich door de andere vertrekken verspreiden.

In een grotere woning kun je ofwel alle ruimtes van een airco voorzien, ofwel enkel die ruimtes die je wilt verwarmen of koelen. Vaak plaatst men een airco in de woon- en slaapkamer. Ook thuiskantoren zijn gebaat met een eigen binnenunit.

Tijd voor een beter binnenklimaat?
Vind het ideale airco systeem voor jouw woning

Waar moet je een airco in de slaapkamer plaatsen?

Richt de binnenunit van je airco systeem bij voorkeur niet recht op het bed. Veel mensen ervaren de luchtstroom tijdens het slapen als ergerlijk. 

Houd er rekening mee dat een airco wat geluid kan maken. Modellen met een fluisterstand zijn daarvoor ideaal. 

Wat is de beste plaats voor de buitenunit?

Waar plaats je de buitenunit? Enkele vuistregels:

1. Let op de afvoer en beperk de afstand tussen de binnen- en buitenunits

De buitenunit is verbonden met alle binnenunits. De unit is onder meer verantwoordelijk voor de afvoer van warme (of koude) lucht. Om een optimale werking te garanderen, plaats de buitenunit liefst zo dicht mogelijk bij de binnenunits. Bij meerdere binnenunits gaat de installateur op zoek naar de meest centrale plek voor je buitenunit.

2. Buitenunit op de grond of aan de muur/gevel 

Plaats een buitenunit bij voorkeur nooit op een plat dak. Op zo’n plat dak vangt de buitenunit veel zon, waardoor de unit kan opwarmen. Een warme buitenunit verbruikt meer energie en werkt minder efficiënt.

Je plaatst de buitenunit van je vaste airco dus niet op een plat dak, maar wel op de grond aan de muur of in de hoogte tegen de gevel. Een hellend dak met veel schaduw kan, in sommige gevallen, een optie zijn. 

Idealiter is er een gering hoogteverschil tussen de binnen- en buitenunits.

  • Kies je voor vloerairco binnenshuis? Dan kun je de buitenunit op de grond plaatsen.
  • Kies je voor wandmodellen? Dan laat je de buitenunit beter tegen de gevel monteren.

3. Zorg voor voldoende ruimte

De buitenunit moet onbelemmerd kunnen werken. Bomen, struiken en tuinmeubels kunnen de afvoer van warme lucht verhinderen, wat een nadelig effect heeft op de werking van je airco systeem. 

4. Hou rekening met het geluid

De buitenunit van je vaste airco systeem kan best wat geluid maken. Het aantal decibel verschilt van model tot model. Houd er rekening mee dat niet enkel jijzelf, maar ook je buren hinder kunnen ondervinden als de unit geluid maakt.

De buitenunit van een airco die met montagebeugels laag boven de grond tegen een gevel is geïnstalleerd: ideaal voor een woning met vloerairco.

Vloermodel of toch boven de deur? Een specialist gaat mee op zoek naar de ideale locatie

Benieuwd wat jouw airco systeem zal kosten? Op zoek naar de juiste kleine airco voor in je thuiskantoor of slaapkamer? Of, wil je graag advies over de juiste plaats en het beste systeem voor bij jou thuis?

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. Plus, persoonlijk advies van specialisten! Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken, opties verkennen en een oplossing vinden die past bij je wensen en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: airco